Králik po toltécky
Suroviny na 4 porcie:
1 králik, naporciovaný
4 strúčiky cesnaku
100 g slaniny
2 stredne veľké cibule
1 čili paprička
1 klobása chorizo
4 paradajky
1/2 lyžičky oregana
1 lyžica medu
1/2 zväzku koriandra
1 zrelé mango
soľ
trebuľka Tradičným mexickým nápojom na horúce dni je sangrita (paradajková šťava s čerstvou šťavou z pomaranča a limetky, rozmixovaná s cibuľou, pálivým čili a osolená). Veľmi obľúbený je aj osviežujúci nápoj z rozmixovaného ovocia alebo zeleniny a ľadu, doplnený studenou vodou. Osviežujúce sú i alkoholické kokteily ako margarita alebo mojito. A, samozrejme, pivo. Chuťovo zaujímavý je aj Mezcal, čo je vlastne údená tequila s naloženou húsenicou. A nesmieme zabudnúť na horúcu čokoládu, podávanú s medom, pálivým čili, vanilkou a drveným novým korením. Určite sa oplatí vyskúšať i mexickú kávu, ktorú Mexičania korunujú kakaom alebo štipkou mletej škorice a pridávajú do nej kúsok vanilky alebo tlčeného kardamónu.
Porcie králika potrieme cesnakom zmiešaným so soľou a necháme ich odležať. V hrubšom kastróle rozpustíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku, zbavenú semienok, kolieska klobásy, porcie králika, ktoré prudko opečieme z oboch strán. Pridáme med a necháme ho rozpustiť. Potom prisypeme paradajky nakrájané na kúsky, nasekané lístočky oregana a všetko pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka. Občas podlejeme horúcou vodou. Nakoniec okoreníme nasekanou trebuľkou a obložíme plátkami manga.
Tip: Ako príloha sa výborne hodia opekané zemiaky alebo fazuľa.
Chilli con carne
suroviny na 4 porcie
2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g mletého hovädzieho mäsa
mleté čili (podľa chuti)
1 konzerva krájaných paradajok
4 papriky
1 konzerva červenej fazule
1 konzerva kukurice
1/2 lyžičky čerstvého oregana
1/2 zväzku trebuľky
soľ
V rozohriatom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlata. Pridáme ošúpaný cesnak, ľahko ho osmažíme, vmiešame mäso a za stáleho miešania ho opečieme. Pridáme mleté čili a nasekané konzervované paradajky, oregano, na tenké rezance nakrájané papriky a dusíme všetko pod pokrievkou 15 - 20 minút. Pridáme fazuľu a kukuricu a ešte 5 minút zohrievame. Okoreníme sekanou trebuľkou.
Tip: Chilli con carne môžeme podávať s tortillou, ryžou alebo s nachos (kukuričné čipsy).
Kukuričné tacos s kurčaťom
suroviny na 4 porcie
2 papriky
2 lyžice oleja
4 kuracie stehnové rezne (môžu byť i kuracie prsia alebo mleté mäso)
1 veľká cibuľa
mleté čili (podľa chuti)
1 plechovka krájaných paradajok
1 plechovka kukurice
1 balenie tortíll (kukuričných placiek)
200 g ementálu, nastrúhaného nahrubo
1 avokádo na ozdobu
1 citrón na ozdobu
soľ
Papriky nasucho opečieme, až sa na nich začnú robiť očká. Potom ich vložíme na chvíľu do mikroténového vrecúška, aby sa zaparili a dali dobre ošúpať. Šupky odstránime, papriky rozpolíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, osolíme a okoreníme mletým čili. Za stáleho miešania zmes na panvici s cibuľkou osmažíme, pridáme posekané paradajky a papriku a dusíme 15 - 20 minút pod pokrievkou. Pridáme sterilizovanú kukuricu a všetko ešte prehrejeme. Kukuričné placky naplníme kurčaťom s omáčkou, posypeme syrom a ozdobíme avokádom a citrónom.
Tip: Tortilly - kukuričné placky - tvoria základ mexickej kuchyne. Dostať ich už bežne i u nás v supermarketoch. Tacos sa potom hovorí preloženým plackám, plneným paradajkovo-paprikovou zmesou a mäsom.
Slovníček mexických pojmov
tacos - plnené taštičky z kukuričných tortíll
enchiladas - plnené zapečené kukuričné tortilly
burritos - zarolované naplnené tortilly
quesadillas - tortilly so syrom. Náplňou týchto tortíll sú väčšinou na tenké pásiky nakrájané a na pláte opečené mäso (fajita), opečené fazule (frijoles refritos), strúhaný syr s cibuľou alebo niektoré omáčky s mäsom (mole), doplnené sekanými čerstvými paradajkami, paprikami alebo avokádom a poliate strekom červenej a bielej syrovej omáčky (salsa).
nachos - tortillové čipsy, väčšinou podávané ako predjedlo s rôznymi omáčkami, napríklad guacamole z avokáda alebo zapečené s paradajkovou salsou a syrom.
Tradičné mexické nápoje
Autor: Inka Šafránková