Mexická jazda cez kuchyňu

Dnešná mexická kuchyňa vznikla spojením pôvodnej indiánskej kuchyne a európskych vplyvov. Je veľmi pestrá, zdravá a občas i pekne ohnivá.

Králik po toltécky
Suroviny na 4 porcie:

1 králik, naporciovaný
4 strúčiky cesnaku
100 g slaniny
2 stredne veľké cibule
1 čili paprička
1 klobása chorizo
4 paradajky
1/2 lyžičky oregana
1 lyžica medu
1/2 zväzku koriandra
1 zrelé mango
soľ
trebuľka

Porcie králika potrieme cesnakom zmiešaným so soľou a necháme ich odležať. V hrubšom kastróle rozpustíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku, zbavenú semienok, kolieska klobásy, porcie králika, ktoré prudko opečieme z oboch strán. Pridáme med a necháme ho rozpustiť. Potom prisypeme paradajky nakrájané na kúsky, nasekané lístočky oregana a všetko pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka. Občas podlejeme horúcou vodou. Nakoniec okoreníme nasekanou trebuľkou a obložíme plátkami manga.

Tip: Ako príloha sa výborne hodia opekané zemiaky alebo fazuľa.

Chilli con carne
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g mletého hovädzieho mäsa
mleté čili (podľa chuti)
1 konzerva krájaných paradajok
4 papriky
1 konzerva červenej fazule
1 konzerva kukurice
1/2 lyžičky čerstvého oregana
1/2 zväzku trebuľky
soľ

V rozohriatom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlata. Pridáme ošúpaný cesnak, ľahko ho osmažíme, vmiešame mäso a za stáleho miešania ho opečieme. Pridáme mleté čili a nasekané konzervované paradajky, oregano, na tenké rezance nakrájané papriky a dusíme všetko pod pokrievkou 15 - 20 minút. Pridáme fazuľu a kukuricu a ešte 5 minút zohrievame. Okoreníme sekanou trebuľkou.

Tip: Chilli con carne môžeme podávať s tortillou, ryžou alebo s nachos (kukuričné čipsy).

Kukuričné tacos s kurčaťom
suroviny na 4 porcie

obr_01.jpg2 papriky
2 lyžice oleja
4 kuracie stehnové rezne (môžu byť i kuracie prsia alebo mleté mäso)
1 veľká cibuľa
mleté čili (podľa chuti)
1 plechovka krájaných paradajok
1 plechovka kukurice
1 balenie tortíll (kukuričných placiek)
200 g ementálu, nastrúhaného nahrubo
1 avokádo na ozdobu
1 citrón na ozdobu
soľ

Papriky nasucho opečieme, až sa na nich začnú robiť očká. Potom ich vložíme na chvíľu do mikroténového vrecúška, aby sa zaparili a dali dobre ošúpať. Šupky odstránime, papriky rozpolíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, osolíme a okoreníme mletým čili. Za stáleho miešania zmes na panvici s cibuľkou osmažíme, pridáme posekané paradajky a papriku a dusíme 15 - 20 minút pod pokrievkou. Pridáme sterilizovanú kukuricu a všetko ešte prehrejeme. Kukuričné placky naplníme kurčaťom s omáčkou, posypeme syrom a ozdobíme avokádom a citrónom.

Tip: Tortilly - kukuričné placky - tvoria základ mexickej kuchyne. Dostať ich už bežne i u nás v supermarketoch. Tacos sa potom hovorí preloženým plackám, plneným paradajkovo-paprikovou zmesou a mäsom.

Slovníček mexických pojmov
  • tacos - plnené taštičky z kukuričných tortíll
  • enchiladas - plnené zapečené kukuričné tortilly
  • burritos - zarolované naplnené tortilly
  • quesadillas - tortilly so syrom. Náplňou týchto tortíll sú väčšinou na tenké pásiky nakrájané a na pláte opečené mäso (fajita), opečené fazule (frijoles refritos), strúhaný syr s cibuľou alebo niektoré omáčky s mäsom (mole), doplnené sekanými čerstvými paradajkami, paprikami alebo avokádom a poliate strekom červenej a bielej syrovej omáčky (salsa).
  • nachos - tortillové čipsy, väčšinou podávané ako predjedlo s rôznymi omáčkami, napríklad guacamole z avokáda alebo zapečené s paradajkovou salsou a syrom.
Tradičné mexické nápoje
Tradičným mexickým nápojom na horúce dni je sangrita (paradajková šťava s čerstvou šťavou z pomaranča a limetky, rozmixovaná s cibuľou, pálivým čili a osolená). Veľmi obľúbený je aj osviežujúci nápoj z rozmixovaného ovocia alebo zeleniny a ľadu, doplnený studenou vodou. Osviežujúce sú i alkoholické kokteily ako margarita alebo mojito. A, samozrejme, pivo. Chuťovo zaujímavý je aj Mezcal, čo je vlastne údená tequila s naloženou húsenicou. A nesmieme zabudnúť na horúcu čokoládu, podávanú s medom, pálivým čili, vanilkou a drveným novým korením. Určite sa oplatí vyskúšať i mexickú kávu, ktorú Mexičania korunujú kakaom alebo štipkou mletej škorice a pridávajú do nej kúsok vanilky alebo tlčeného kardamónu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 132
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 406
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 220
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 308
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 078
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 608
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 863

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Píše Emil Višňovský

Dankova kauza ukázala, že naši politici si nevážia vzdelanie

Stačí im ničím nekrytý papier.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.