SME
Utorok, 23. apríl , 2019

Mexická jazda cez kuchyňu

Dnešná mexická kuchyňa vznikla spojením pôvodnej indiánskej kuchyne a európskych vplyvov. Je veľmi pestrá, zdravá a občas i pekne ohnivá.

Králik po toltécky
Suroviny na 4 porcie:

1 králik, naporciovaný
4 strúčiky cesnaku
100 g slaniny
2 stredne veľké cibule
1 čili paprička
1 klobása chorizo
4 paradajky
1/2 lyžičky oregana
1 lyžica medu
1/2 zväzku koriandra
1 zrelé mango
soľ
trebuľka

Porcie králika potrieme cesnakom zmiešaným so soľou a necháme ich odležať. V hrubšom kastróle rozpustíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku, zbavenú semienok, kolieska klobásy, porcie králika, ktoré prudko opečieme z oboch strán. Pridáme med a necháme ho rozpustiť. Potom prisypeme paradajky nakrájané na kúsky, nasekané lístočky oregana a všetko pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka. Občas podlejeme horúcou vodou. Nakoniec okoreníme nasekanou trebuľkou a obložíme plátkami manga.

Tip: Ako príloha sa výborne hodia opekané zemiaky alebo fazuľa.

Chilli con carne
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g mletého hovädzieho mäsa
mleté čili (podľa chuti)
1 konzerva krájaných paradajok
4 papriky
1 konzerva červenej fazule
1 konzerva kukurice
1/2 lyžičky čerstvého oregana
1/2 zväzku trebuľky
soľ

V rozohriatom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlata. Pridáme ošúpaný cesnak, ľahko ho osmažíme, vmiešame mäso a za stáleho miešania ho opečieme. Pridáme mleté čili a nasekané konzervované paradajky, oregano, na tenké rezance nakrájané papriky a dusíme všetko pod pokrievkou 15 - 20 minút. Pridáme fazuľu a kukuricu a ešte 5 minút zohrievame. Okoreníme sekanou trebuľkou.

Tip: Chilli con carne môžeme podávať s tortillou, ryžou alebo s nachos (kukuričné čipsy).

Kukuričné tacos s kurčaťom
suroviny na 4 porcie

obr_01.jpg2 papriky
2 lyžice oleja
4 kuracie stehnové rezne (môžu byť i kuracie prsia alebo mleté mäso)
1 veľká cibuľa
mleté čili (podľa chuti)
1 plechovka krájaných paradajok
1 plechovka kukurice
1 balenie tortíll (kukuričných placiek)
200 g ementálu, nastrúhaného nahrubo
1 avokádo na ozdobu
1 citrón na ozdobu
soľ

Papriky nasucho opečieme, až sa na nich začnú robiť očká. Potom ich vložíme na chvíľu do mikroténového vrecúška, aby sa zaparili a dali dobre ošúpať. Šupky odstránime, papriky rozpolíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, osolíme a okoreníme mletým čili. Za stáleho miešania zmes na panvici s cibuľkou osmažíme, pridáme posekané paradajky a papriku a dusíme 15 - 20 minút pod pokrievkou. Pridáme sterilizovanú kukuricu a všetko ešte prehrejeme. Kukuričné placky naplníme kurčaťom s omáčkou, posypeme syrom a ozdobíme avokádom a citrónom.

Tip: Tortilly - kukuričné placky - tvoria základ mexickej kuchyne. Dostať ich už bežne i u nás v supermarketoch. Tacos sa potom hovorí preloženým plackám, plneným paradajkovo-paprikovou zmesou a mäsom.

Slovníček mexických pojmov
  • tacos - plnené taštičky z kukuričných tortíll
  • enchiladas - plnené zapečené kukuričné tortilly
  • burritos - zarolované naplnené tortilly
  • quesadillas - tortilly so syrom. Náplňou týchto tortíll sú väčšinou na tenké pásiky nakrájané a na pláte opečené mäso (fajita), opečené fazule (frijoles refritos), strúhaný syr s cibuľou alebo niektoré omáčky s mäsom (mole), doplnené sekanými čerstvými paradajkami, paprikami alebo avokádom a poliate strekom červenej a bielej syrovej omáčky (salsa).
  • nachos - tortillové čipsy, väčšinou podávané ako predjedlo s rôznymi omáčkami, napríklad guacamole z avokáda alebo zapečené s paradajkovou salsou a syrom.
Tradičné mexické nápoje
Tradičným mexickým nápojom na horúce dni je sangrita (paradajková šťava s čerstvou šťavou z pomaranča a limetky, rozmixovaná s cibuľou, pálivým čili a osolená). Veľmi obľúbený je aj osviežujúci nápoj z rozmixovaného ovocia alebo zeleniny a ľadu, doplnený studenou vodou. Osviežujúce sú i alkoholické kokteily ako margarita alebo mojito. A, samozrejme, pivo. Chuťovo zaujímavý je aj Mezcal, čo je vlastne údená tequila s naloženou húsenicou. A nesmieme zabudnúť na horúcu čokoládu, podávanú s medom, pálivým čili, vanilkou a drveným novým korením. Určite sa oplatí vyskúšať i mexickú kávu, ktorú Mexičania korunujú kakaom alebo štipkou mletej škorice a pridávajú do nej kúsok vanilky alebo tlčeného kardamónu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  3. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 071
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 768
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 852
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 434
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 901
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 378
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 904
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 773
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 972
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 761

Hlavné správy zo Sme.sk

Ficova ochranka stála už desaťtisíce eur

O predĺženú ochranu žiadal expremiér aj v roku 2010 po nástupe vlády Ivety Radičovej.

Robert Fico.
STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid

Zelenskyj je populárny aj v Rusku.

Peter Schutz
Dobré ráno

Dobré ráno: Hádky aj spojenectvá. Aké sú vzťahy v opozícii

Čo robí opozícia ako spolu strany vychádzajú.

Podcast Dobré Ráno

Prečo Bakoš nepôjde na šampionát? Môžu za to viaceré dôvody

Slovenská nominácia sa postupne kryštalizuje.

Martin Bakoš.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.