SME

Mexická jazda cez kuchyňu

Dnešná mexická kuchyňa vznikla spojením pôvodnej indiánskej kuchyne a európskych vplyvov. Je veľmi pestrá, zdravá a občas i pekne ohnivá.

Králik po toltécky
Suroviny na 4 porcie:

1 králik, naporciovaný
4 strúčiky cesnaku
100 g slaniny
2 stredne veľké cibule
1 čili paprička
1 klobása chorizo
4 paradajky
1/2 lyžičky oregana
1 lyžica medu
1/2 zväzku koriandra
1 zrelé mango
soľ
trebuľka Tradičným mexickým nápojom na horúce dni je sangrita (paradajková šťava s čerstvou šťavou z pomaranča a limetky, rozmixovaná s cibuľou, pálivým čili a osolená). Veľmi obľúbený je aj osviežujúci nápoj z rozmixovaného ovocia alebo zeleniny a ľadu, doplnený studenou vodou. Osviežujúce sú i alkoholické kokteily ako margarita alebo mojito. A, samozrejme, pivo. Chuťovo zaujímavý je aj Mezcal, čo je vlastne údená tequila s naloženou húsenicou. A nesmieme zabudnúť na horúcu čokoládu, podávanú s medom, pálivým čili, vanilkou a drveným novým korením. Určite sa oplatí vyskúšať i mexickú kávu, ktorú Mexičania korunujú kakaom alebo štipkou mletej škorice a pridávajú do nej kúsok vanilky alebo tlčeného kardamónu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Porcie králika potrieme cesnakom zmiešaným so soľou a necháme ich odležať. V hrubšom kastróle rozpustíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku, zbavenú semienok, kolieska klobásy, porcie králika, ktoré prudko opečieme z oboch strán. Pridáme med a necháme ho rozpustiť. Potom prisypeme paradajky nakrájané na kúsky, nasekané lístočky oregana a všetko pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka. Občas podlejeme horúcou vodou. Nakoniec okoreníme nasekanou trebuľkou a obložíme plátkami manga.

Tip: Ako príloha sa výborne hodia opekané zemiaky alebo fazuľa.

Chilli con carne
suroviny na 4 porcie

2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g mletého hovädzieho mäsa
mleté čili (podľa chuti)
1 konzerva krájaných paradajok
4 papriky
1 konzerva červenej fazule
1 konzerva kukurice
1/2 lyžičky čerstvého oregana
1/2 zväzku trebuľky
soľ

SkryťVypnúť reklamu

V rozohriatom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlata. Pridáme ošúpaný cesnak, ľahko ho osmažíme, vmiešame mäso a za stáleho miešania ho opečieme. Pridáme mleté čili a nasekané konzervované paradajky, oregano, na tenké rezance nakrájané papriky a dusíme všetko pod pokrievkou 15 - 20 minút. Pridáme fazuľu a kukuricu a ešte 5 minút zohrievame. Okoreníme sekanou trebuľkou.

Tip: Chilli con carne môžeme podávať s tortillou, ryžou alebo s nachos (kukuričné čipsy).

Kukuričné tacos s kurčaťom
suroviny na 4 porcie

2 papriky
2 lyžice oleja
4 kuracie stehnové rezne (môžu byť i kuracie prsia alebo mleté mäso)
1 veľká cibuľa
mleté čili (podľa chuti)
1 plechovka krájaných paradajok
1 plechovka kukurice
1 balenie tortíll (kukuričných placiek)
200 g ementálu, nastrúhaného nahrubo
1 avokádo na ozdobu
1 citrón na ozdobu
soľ

SkryťVypnúť reklamu

Papriky nasucho opečieme, až sa na nich začnú robiť očká. Potom ich vložíme na chvíľu do mikroténového vrecúška, aby sa zaparili a dali dobre ošúpať. Šupky odstránime, papriky rozpolíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, osolíme a okoreníme mletým čili. Za stáleho miešania zmes na panvici s cibuľkou osmažíme, pridáme posekané paradajky a papriku a dusíme 15 - 20 minút pod pokrievkou. Pridáme sterilizovanú kukuricu a všetko ešte prehrejeme. Kukuričné placky naplníme kurčaťom s omáčkou, posypeme syrom a ozdobíme avokádom a citrónom.

Tip: Tortilly - kukuričné placky - tvoria základ mexickej kuchyne. Dostať ich už bežne i u nás v supermarketoch. Tacos sa potom hovorí preloženým plackám, plneným paradajkovo-paprikovou zmesou a mäsom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovníček mexických pojmov

  • tacos - plnené taštičky z kukuričných tortíll

  • enchiladas - plnené zapečené kukuričné tortilly

  • burritos - zarolované naplnené tortilly

  • quesadillas - tortilly so syrom. Náplňou týchto tortíll sú väčšinou na tenké pásiky nakrájané a na pláte opečené mäso (fajita), opečené fazule (frijoles refritos), strúhaný syr s cibuľou alebo niektoré omáčky s mäsom (mole), doplnené sekanými čerstvými paradajkami, paprikami alebo avokádom a poliate strekom červenej a bielej syrovej omáčky (salsa).

  • nachos - tortillové čipsy, väčšinou podávané ako predjedlo s rôznymi omáčkami, napríklad guacamole z avokáda alebo zapečené s paradajkovou salsou a syrom.

Tradičné mexické nápoje

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 14 296
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 201
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 289
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 8 193
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 775
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 000
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 199
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 064
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


4

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 447
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 011
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 65 531
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 199
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 528
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 680
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 158
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 735
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu