Mexická jazda cez kuchyňu

Dnešná mexická kuchyňa vznikla spojením pôvodnej indiánskej kuchyne a európskych vplyvov. Je veľmi pestrá, zdravá a občas i pekne ohnivá.

Králik po toltécky
Suroviny na 4 porcie:

1 králik, naporciovaný
4 strúčiky cesnaku
100 g slaniny
2 stredne veľké cibule
1 čili paprička
1 klobása chorizo
4 paradajky
1/2 lyžičky oregana
1 lyžica medu
1/2 zväzku koriandra
1 zrelé mango
soľ
trebuľka

Porcie králika potrieme cesnakom zmiešaným so soľou a necháme ich odležať. V hrubšom kastróle rozpustíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku, zbavenú semienok, kolieska klobásy, porcie králika, ktoré prudko opečieme z oboch strán. Pridáme med a necháme ho rozpustiť. Potom prisypeme paradajky nakrájané na kúsky, nasekané lístočky oregana a všetko pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka. Občas podlejeme horúcou vodou. Nakoniec okoreníme nasekanou trebuľkou a obložíme plátkami manga.

Tip: Ako príloha sa výborne hodia opekané zemiaky alebo fazuľa.

Chilli con carne
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g mletého hovädzieho mäsa
mleté čili (podľa chuti)
1 konzerva krájaných paradajok
4 papriky
1 konzerva červenej fazule
1 konzerva kukurice
1/2 lyžičky čerstvého oregana
1/2 zväzku trebuľky
soľ

V rozohriatom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlata. Pridáme ošúpaný cesnak, ľahko ho osmažíme, vmiešame mäso a za stáleho miešania ho opečieme. Pridáme mleté čili a nasekané konzervované paradajky, oregano, na tenké rezance nakrájané papriky a dusíme všetko pod pokrievkou 15 - 20 minút. Pridáme fazuľu a kukuricu a ešte 5 minút zohrievame. Okoreníme sekanou trebuľkou.

Tip: Chilli con carne môžeme podávať s tortillou, ryžou alebo s nachos (kukuričné čipsy).

Kukuričné tacos s kurčaťom
suroviny na 4 porcie

obr_01.jpg2 papriky
2 lyžice oleja
4 kuracie stehnové rezne (môžu byť i kuracie prsia alebo mleté mäso)
1 veľká cibuľa
mleté čili (podľa chuti)
1 plechovka krájaných paradajok
1 plechovka kukurice
1 balenie tortíll (kukuričných placiek)
200 g ementálu, nastrúhaného nahrubo
1 avokádo na ozdobu
1 citrón na ozdobu
soľ

Papriky nasucho opečieme, až sa na nich začnú robiť očká. Potom ich vložíme na chvíľu do mikroténového vrecúška, aby sa zaparili a dali dobre ošúpať. Šupky odstránime, papriky rozpolíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, osolíme a okoreníme mletým čili. Za stáleho miešania zmes na panvici s cibuľkou osmažíme, pridáme posekané paradajky a papriku a dusíme 15 - 20 minút pod pokrievkou. Pridáme sterilizovanú kukuricu a všetko ešte prehrejeme. Kukuričné placky naplníme kurčaťom s omáčkou, posypeme syrom a ozdobíme avokádom a citrónom.

Tip: Tortilly - kukuričné placky - tvoria základ mexickej kuchyne. Dostať ich už bežne i u nás v supermarketoch. Tacos sa potom hovorí preloženým plackám, plneným paradajkovo-paprikovou zmesou a mäsom.

Slovníček mexických pojmov
  • tacos - plnené taštičky z kukuričných tortíll
  • enchiladas - plnené zapečené kukuričné tortilly
  • burritos - zarolované naplnené tortilly
  • quesadillas - tortilly so syrom. Náplňou týchto tortíll sú väčšinou na tenké pásiky nakrájané a na pláte opečené mäso (fajita), opečené fazule (frijoles refritos), strúhaný syr s cibuľou alebo niektoré omáčky s mäsom (mole), doplnené sekanými čerstvými paradajkami, paprikami alebo avokádom a poliate strekom červenej a bielej syrovej omáčky (salsa).
  • nachos - tortillové čipsy, väčšinou podávané ako predjedlo s rôznymi omáčkami, napríklad guacamole z avokáda alebo zapečené s paradajkovou salsou a syrom.
Tradičné mexické nápoje
Tradičným mexickým nápojom na horúce dni je sangrita (paradajková šťava s čerstvou šťavou z pomaranča a limetky, rozmixovaná s cibuľou, pálivým čili a osolená). Veľmi obľúbený je aj osviežujúci nápoj z rozmixovaného ovocia alebo zeleniny a ľadu, doplnený studenou vodou. Osviežujúce sú i alkoholické kokteily ako margarita alebo mojito. A, samozrejme, pivo. Chuťovo zaujímavý je aj Mezcal, čo je vlastne údená tequila s naloženou húsenicou. A nesmieme zabudnúť na horúcu čokoládu, podávanú s medom, pálivým čili, vanilkou a drveným novým korením. Určite sa oplatí vyskúšať i mexickú kávu, ktorú Mexičania korunujú kakaom alebo štipkou mletej škorice a pridávajú do nej kúsok vanilky alebo tlčeného kardamónu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 167
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 012
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 868
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 974
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 577
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 919
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 782
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 090
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.