Špalda má široké využitie v modernej kuchyni

V ľudovom liečiteľstve sa špalda uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má však jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni. Pre TASR to uviedol priekopník rozvoja e

kologického poľnohospodárstva Dušan Janovíček.

Pšenica špalda (latinsky Triticum spelta) bola v predhistorickej dobe pestovaná na Blízkom východe a jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch vrátane Českej republiky a Slovenska, ale tiež v USA a v Kanade.

"Špalda sa pestuje najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Plodina je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom a nesvedčí jej hnojenie," vysvetli s tým, že pevný dvojitý obal zŕn, ktorý po zbere vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie, chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Pšenica špaldová sa totiž vyznačuje rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok a v porovnaní s ostatnými obilninami je ľahšie stráviteľná.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevnú peristaltiku," pripomenul odborník. Tento druh pšenice obsahuje bielkoviny, kvalitný tuk s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a veľké množstvo minerálnych látok. "Špaldové zrno, ktoré sa získa po vylúpaní, je bohaté na obsah draslíka, horčíka, fosforu, železa a obsahuje niektoré vitamíny skupiny B," spresnil.

Konzumácia špaldy podľa Janovíčka podporuje stimuláciu imunitného systému a pomáha pri liečbe alergií. Pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Plodina sa dá dobre využívať v domácnostiach. "Zo špaldy sa vyrábajú múky, cestoviny, tyčinky, sušienky, kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemôžeme označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj," spresnil.

Pokrmy zo špaldy sa podľa neho pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše s vysokým obsahom lepku. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. "Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka. Treba však dať pozor, pretože tým, že ide o celozrnnú múku s podielom otrúb je cesto ťažšie a gazdiná sa s ňou musí naučiť pracovať," upozornil odborník.

Zároveň pripomenul, že špalda ako druh pšenice zostáva po vymlátení v dvojitej pleve. Po vymlátení sa lúpe na lúpačke a druhotný produkt, špaldové plevy sú vhodným materiálom na plnenie vankúšov. "Sú veľmi dobre vodivé, akumulujú teplo a pri nahriatí na slnku alebo domácom zdroji tepla pomáhajú pri priložení na boľavé miesto. Uvoľňujú tenzie a priaznivo vplývajú na dobrý spánok," uzavrel.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 529
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 918
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 341
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 205
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 863
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 262
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 234
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 543
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 707
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 657

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Slovenský cyklista opäť zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.