SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Špalda má široké využitie v modernej kuchyni

V ľudovom liečiteľstve sa špalda uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má však jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni. Pre TASR to uviedol priekopník rozvoja e

kologického poľnohospodárstva Dušan Janovíček.

Pšenica špalda (latinsky Triticum spelta) bola v predhistorickej dobe pestovaná na Blízkom východe a jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch vrátane Českej republiky a Slovenska, ale tiež v USA a v Kanade.

"Špalda sa pestuje najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Plodina je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom a nesvedčí jej hnojenie," vysvetli s tým, že pevný dvojitý obal zŕn, ktorý po zbere vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie, chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Pšenica špaldová sa totiž vyznačuje rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok a v porovnaní s ostatnými obilninami je ľahšie stráviteľná.

Skryť Vypnúť reklamu

"Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevnú peristaltiku," pripomenul odborník. Tento druh pšenice obsahuje bielkoviny, kvalitný tuk s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a veľké množstvo minerálnych látok. "Špaldové zrno, ktoré sa získa po vylúpaní, je bohaté na obsah draslíka, horčíka, fosforu, železa a obsahuje niektoré vitamíny skupiny B," spresnil.

Konzumácia špaldy podľa Janovíčka podporuje stimuláciu imunitného systému a pomáha pri liečbe alergií. Pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Plodina sa dá dobre využívať v domácnostiach. "Zo špaldy sa vyrábajú múky, cestoviny, tyčinky, sušienky, kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemôžeme označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj," spresnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Pokrmy zo špaldy sa podľa neho pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše s vysokým obsahom lepku. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. "Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka. Treba však dať pozor, pretože tým, že ide o celozrnnú múku s podielom otrúb je cesto ťažšie a gazdiná sa s ňou musí naučiť pracovať," upozornil odborník.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň pripomenul, že špalda ako druh pšenice zostáva po vymlátení v dvojitej pleve. Po vymlátení sa lúpe na lúpačke a druhotný produkt, špaldové plevy sú vhodným materiálom na plnenie vankúšov. "Sú veľmi dobre vodivé, akumulujú teplo a pri nahriatí na slnku alebo domácom zdroji tepla pomáhajú pri priložení na boľavé miesto. Uvoľňujú tenzie a priaznivo vplývajú na dobrý spánok," uzavrel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 771
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 557
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 290
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 375
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 226
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 720
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 833
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 748
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 649
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 981
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.