SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Špalda má široké využitie v modernej kuchyni

V ľudovom liečiteľstve sa špalda uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má však jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni. Pre TASR to uviedol priekopník rozvoja e

kologického poľnohospodárstva Dušan Janovíček.

Pšenica špalda (latinsky Triticum spelta) bola v predhistorickej dobe pestovaná na Blízkom východe a jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch vrátane Českej republiky a Slovenska, ale tiež v USA a v Kanade.

"Špalda sa pestuje najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Plodina je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom a nesvedčí jej hnojenie," vysvetli s tým, že pevný dvojitý obal zŕn, ktorý po zbere vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie, chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Pšenica špaldová sa totiž vyznačuje rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok a v porovnaní s ostatnými obilninami je ľahšie stráviteľná.

Skryť Vypnúť reklamu

"Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevnú peristaltiku," pripomenul odborník. Tento druh pšenice obsahuje bielkoviny, kvalitný tuk s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a veľké množstvo minerálnych látok. "Špaldové zrno, ktoré sa získa po vylúpaní, je bohaté na obsah draslíka, horčíka, fosforu, železa a obsahuje niektoré vitamíny skupiny B," spresnil.

Konzumácia špaldy podľa Janovíčka podporuje stimuláciu imunitného systému a pomáha pri liečbe alergií. Pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Plodina sa dá dobre využívať v domácnostiach. "Zo špaldy sa vyrábajú múky, cestoviny, tyčinky, sušienky, kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemôžeme označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj," spresnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Pokrmy zo špaldy sa podľa neho pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše s vysokým obsahom lepku. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. "Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka. Treba však dať pozor, pretože tým, že ide o celozrnnú múku s podielom otrúb je cesto ťažšie a gazdiná sa s ňou musí naučiť pracovať," upozornil odborník.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň pripomenul, že špalda ako druh pšenice zostáva po vymlátení v dvojitej pleve. Po vymlátení sa lúpe na lúpačke a druhotný produkt, špaldové plevy sú vhodným materiálom na plnenie vankúšov. "Sú veľmi dobre vodivé, akumulujú teplo a pri nahriatí na slnku alebo domácom zdroji tepla pomáhajú pri priložení na boľavé miesto. Uvoľňujú tenzie a priaznivo vplývajú na dobrý spánok," uzavrel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 402
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 931
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 723
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 696
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 547
  6. Po Slovensku na motorke 6 414
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 051
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 410
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 375
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


16 h
Joshua Jozef Kanáloš sa vo svojom novom domove hneď spriatelil s ďalšími psíčkarmi. Sám má dvoch psov, ktorých zachránil z ulice.

Známy predajca Nota bene získal mestský byt.


24 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 15 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


22 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún