Špalda má široké využitie v modernej kuchyni

V ľudovom liečiteľstve sa špalda uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má však jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni. Pre TASR to uviedol priekopník rozvoja e

kologického poľnohospodárstva Dušan Janovíček.

Pšenica špalda (latinsky Triticum spelta) bola v predhistorickej dobe pestovaná na Blízkom východe a jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch vrátane Českej republiky a Slovenska, ale tiež v USA a v Kanade.

"Špalda sa pestuje najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Plodina je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom a nesvedčí jej hnojenie," vysvetli s tým, že pevný dvojitý obal zŕn, ktorý po zbere vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie, chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Pšenica špaldová sa totiž vyznačuje rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok a v porovnaní s ostatnými obilninami je ľahšie stráviteľná.

"Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevnú peristaltiku," pripomenul odborník. Tento druh pšenice obsahuje bielkoviny, kvalitný tuk s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a veľké množstvo minerálnych látok. "Špaldové zrno, ktoré sa získa po vylúpaní, je bohaté na obsah draslíka, horčíka, fosforu, železa a obsahuje niektoré vitamíny skupiny B," spresnil.

Konzumácia špaldy podľa Janovíčka podporuje stimuláciu imunitného systému a pomáha pri liečbe alergií. Pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Plodina sa dá dobre využívať v domácnostiach. "Zo špaldy sa vyrábajú múky, cestoviny, tyčinky, sušienky, kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemôžeme označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj," spresnil.

Pokrmy zo špaldy sa podľa neho pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše s vysokým obsahom lepku. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. "Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka. Treba však dať pozor, pretože tým, že ide o celozrnnú múku s podielom otrúb je cesto ťažšie a gazdiná sa s ňou musí naučiť pracovať," upozornil odborník.

Zároveň pripomenul, že špalda ako druh pšenice zostáva po vymlátení v dvojitej pleve. Po vymlátení sa lúpe na lúpačke a druhotný produkt, špaldové plevy sú vhodným materiálom na plnenie vankúšov. "Sú veľmi dobre vodivé, akumulujú teplo a pri nahriatí na slnku alebo domácom zdroji tepla pomáhajú pri priložení na boľavé miesto. Uvoľňujú tenzie a priaznivo vplývajú na dobrý spánok," uzavrel.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 987
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 942
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 713
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 566
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 360
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 155
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 047
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 018
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 927
  10. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

SVET

Česká ambasáda v Sýrii slúži ako cestovka pre prominentov režimu

Česko má ako jediná západná krajina ambasádu v Damasku.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.