SME

Špalda má široké využitie v modernej kuchyni

V ľudovom liečiteľstve sa špalda uznáva ako najlepšia obilnina plná sily. Vďaka ľahšej stráviteľnosti a bohatým nutričným hodnotám má však jedna z najstarších kultúrnych plodín široké využite aj v modernej kuchyni. Pre TASR to uviedol priekopník rozvoja e

kologického poľnohospodárstva Dušan Janovíček.

Pšenica špalda (latinsky Triticum spelta) bola v predhistorickej dobe pestovaná na Blízkom východe a jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch vrátane Českej republiky a Slovenska, ale tiež v USA a v Kanade.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Špalda sa pestuje najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Plodina je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom a nesvedčí jej hnojenie," vysvetli s tým, že pevný dvojitý obal zŕn, ktorý po zbere vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie, chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Pšenica špaldová sa totiž vyznačuje rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok a v porovnaní s ostatnými obilninami je ľahšie stráviteľná.

SkryťVypnúť reklamu

"Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevnú peristaltiku," pripomenul odborník. Tento druh pšenice obsahuje bielkoviny, kvalitný tuk s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a veľké množstvo minerálnych látok. "Špaldové zrno, ktoré sa získa po vylúpaní, je bohaté na obsah draslíka, horčíka, fosforu, železa a obsahuje niektoré vitamíny skupiny B," spresnil.

Konzumácia špaldy podľa Janovíčka podporuje stimuláciu imunitného systému a pomáha pri liečbe alergií. Pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Plodina sa dá dobre využívať v domácnostiach. "Zo špaldy sa vyrábajú múky, cestoviny, tyčinky, sušienky, kávovina. Aj keď špaldovú kávovinu nemôžeme označiť za kávu, pretože nepatrí medzi pravé kávy. Ide o kávovinu bez kofeínu, ktorá je chutná studená aj teplá. Zo špaldy sa pripravuje aj špaldový nápoj," spresnil.

SkryťVypnúť reklamu

Pokrmy zo špaldy sa podľa neho pripravujú ľahko a rýchlo vo všetkých podobách, ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Špalda je chutná naklíčená aj varená. Zo špaldových krúp, tzv. kernoto sa pripravujú prílohy k jedlám alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok. Zo špaldovej krupice sa pripravujú kaše s vysokým obsahom lepku. Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. "Biela špaldová múka je bez podielu otrúb. Je vhodná na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa používa tradičná pšeničná hladká múka. Treba však dať pozor, pretože tým, že ide o celozrnnú múku s podielom otrúb je cesto ťažšie a gazdiná sa s ňou musí naučiť pracovať," upozornil odborník.

SkryťVypnúť reklamu

Zároveň pripomenul, že špalda ako druh pšenice zostáva po vymlátení v dvojitej pleve. Po vymlátení sa lúpe na lúpačke a druhotný produkt, špaldové plevy sú vhodným materiálom na plnenie vankúšov. "Sú veľmi dobre vodivé, akumulujú teplo a pri nahriatí na slnku alebo domácom zdroji tepla pomáhajú pri priložení na boľavé miesto. Uvoľňujú tenzie a priaznivo vplývajú na dobrý spánok," uzavrel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu