SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Bufety, ktoré vyšli z módy, alebo ako sme sa stravovali

Kedysi sme za chutným a rýchlym občerstvením chodili do mliečnych barov a lahôdkární. Postojačky sme si mohli pochutnať na treske v majonéze, rôznych šalátoch, ruskom vajci, obložených chlebíčkoch a svoje „hodovanie" zakončiť zákuskami.

Niektoré jedlá sú už len hudbou zabudnutia, mnohé však stále nájdeme na svojom jedálenskom stole.

Za kvalitu sa platí

Reštaurácie mali za socializmu svoje zatriedenie do štyroch cenových skupín, kde ceny zodpovedali úrovni služieb. Prvá skupina si vyžadovala spoločenské oblečenie, u dám kostým alebo minimálne sukňu s blúzkou a u pánov oblek. Čašníci mali tiež predpísaný oblek, aby tieto reštaurácie celkovo pôsobili luxusne. „Ja osobne som mal možno to šťastie, že som pracoval v podnikoch vyššej kategórie, kde sa používali kvalitnejšie suroviny a dodržiavali sa určité štandardy kvality práce.

Skryť Vypnúť reklamu
obr_03.jpg

Vtedajší šéfkuchári boli väčšinou všetci majstri kuchári s mnohoročnou praxou," opisuje svoje začiatky v kuchyni Ľuboš Kovár. Ak sme zavítali do druhej skupiny, mohli sme sa okrem dobrého jedla aj zabaviť, pretože tam často bol aj slušnejší nočný bar. Rovnako ako v prvom prípade, aj tam sme si museli dať pozor na to, čo máme na sebe. V rifliach a obnosenom tričku sme sa mohli poobzerať len po podniku nižšej cenovej skupiny.
Tretiu kategóriu tvorila väčšina reštaurácií a jedální, kde sa dalo celkom slušne najesť za prístupné ceny. Do poslednej štvrtej patrili najlacnejšie bufety a pohostinstvá.

Pod pultom

V dnešnej konzumnej spoločnosti si už len ťažko vieme predstaviť, že by sme v obchode nenašli čokoľvek, na čo sa nám lačne zbiehajú slinky. V čase socializmu to však bolo bežné. Okrem kozmetiky a oblečenia boli vzácnosťou aj niektoré druhy potravín, pri ktorých fungoval takzvaný podpultový predaj. Stačilo mať v obchode „nasadenú" svoju známu alebo mať dostatok trpezlivosti a vystáť si dlhý rad či už na mäso, banány, alebo mandarínky.

Skryť Vypnúť reklamu

Bežne sme si mohli kúpiť len kubánske pomaranče, známe pre svoju húževnatú tenkú šupku, ktorú bolo umením ošúpať. „Na trhu bolo dostupných len málo druhov zeleniny, ovocia či rýb a morských produktov, čo dnes nie je problém zohnať počas celého roka," vysvetľuje zastupujúci šéfkuchár v bratislavskom hoteli Devín Ľuboš Kovár. Nedostatkové potraviny sa najčastejšie zjavovali na prvého mája, keď sa gazdinky zbiehali okolo stánkov na ulici.

Z jedálneho lístka

V reštaurácii nás na úvod naštartovali šunkové rolky plnené chrenovou šľahačkou a polievka, ktorá nesmela chýbať pri žiadnom obede. Favoritom boli hovädzie vývary so zeleninou či poctivá držková alebo gulášová polievka. Z varených jedál viedli sviečková na smotane, segedínsky guláš, pečené rebierko, biftek s vajcom či zabíjačkové špeciality. „Nemali by sme zabudnúť na viedenský rezeň, hoci rakúska metropola bola za železnou oponou, a vyprážaný syr s hranolčekmi a tatárskou omáčkou, ktorý vydržal na našich jedálnych lístkoch až dodnes," dopĺňa zástupca šéfkuchára Ľuboš Kovár.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyprážaný syr patril za éry socializmu k najlacnejším jedlám a spolu so sedliackou omeletou sa stal typickým študentským jedlom. obr_02.jpg „V školských jedálňach kraľovali ryžové nákypy, žemľovky a pľúcka na smotane," spomína na svoje školské časy Kovár. V jedálnom lístku sa tiež často objavovali rôzne prívarky s fašírkami a nepochybne hitom bola aj paradajková omáčka s polievkovým mäsom a s varenými zemiakmi.

Fast food po socialisticky

Za chutným a rýchlym občerstvením sa chodilo do mliečnych barov a lahôdkární. Postojačky sme si mohli pochutnať na treske v majonéze, rôznych šalátoch, ruskom vajci, obložených chlebíčkoch a svoje „hodovanie" zakončiť zákuskami. Hamburgery a iné pochúťky rýchleho občerstvenia sa k nám dostali až v deväťdesiatych rokoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlom za zdravím

Pred dvadsiatimi rokmi sme sa stravovali inak ako dnes. „Používali sa iné druhy surovín, napríklad bravčová masť, ktorú už dnes nie je v reštauráciách veľmi vidieť. Podľa typu úpravy ju nahradili kvalitné oleje," vysvetľuje Kovár. V minulosti sme mali na tanieri častejšie hovädzie mäso a mlieko, málo sme jedli ryby. V súčasnosti konzumujeme viac vajec, bravčového mäsa a cukru. „Dnešný trh v podstate necháva na každom, aký štýl stravovania si zvolí - zdravý, či, žiaľ, väčšinou ten nezdravý," dodáva zástupca šéfkuchára.

obr_04.jpg

Najzdravší nápoj

Na podporu zdravého životného štýlu štát zaviedol mliečne desiate. Deti si tak v školách mohli vychutnať žemľu či rožok s mliekom, ktoré z času na čas vystriedalo obľúbenejšie kakao. Mlieko sme kupovali čerstvé v sklených fľašiach, ktoré nemalo ani zďaleka takú trvácnosť ako to dnešné. Ak sme ho náhodou zabudli v chladničke dlhšie ako tri dni, získali sme lahodné kyslé mlieko, prípadne sme si varom vytvorili čerstvý tvaroh.

Skryť Vypnúť reklamu

Sladké radosti

Ako dezert sa deťom zvyklo podávať vtáčie mlieko, čo bol v preklade riedky vanilkový puding so zavarenou snehovou penou. Staršie ročníky si pochutnávali napríklad na vínovej pene šodó alebo na bowle, ovocí naloženom v alkohole, ktoré sa dalo jednoducho vyrobiť doma alebo postačilo zájsť po konzervu do obchodu. K zaujímavým sladkostiam pre deti patrili tabuľky zemiakového cukru, anízové cukríky v plechovej škatuľke, pelendreky či žuvačky v tvare cigariet.

Žuvačkovou klasikou však asi navždy zostane ružové Pedro a neskôr Bajo s obrázkami. Zo sladených nápojov víťazili v obľúbenosti červené a žlté malinovky v sklenených fľašiach či malinovky v priesvitných vrecúškach. Zašlú socialistickú slávu nám dnes pripomínajú na pultoch cukrárni klasické zákusky typu punčový rez, krémeš, veterník či laskonka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 936
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 886
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 115
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 418
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 078
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 713
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 662
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 856
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 683
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.

Prokurátor podal návrh na vzatie Kováčika do väzby

Špeciálny prokurátor je obvinený z viacerých trestných činov.

Dušan Kováčik po zadržaní.