SME

Gurmánsky výlet do svetovej kuchyne

Predstavte si, že by ste si v pondelok odskočili do Grécka, v utorok do Thajska a v stredu napríklad do Číny. Urobte si s nami gurmánsky výlet vo svojej kuchyni.

Thajské

Kuracie zelené curry
suroviny na 4 porcie

15 ml oleja
500 g filé z kuracích pŕs, pokrájaných na kocky
200 g hlavičiek brokolice
150g malých nakrájaných tekvičiek
100 g prepolených fazuľových strukov
400 ml kokosového mlieka v konzerve
15 ml zelenej curry pasty
čerstvý koriander na ozdobu

Zahrejte olej na veľkej panvici. Pridajte kurča a opečte ho dozlatista. Pridajte všetku zeleninu a za stáleho miešania pečte niekoľko minút. Vmiešajte kokosové mlieko a zelenú curry pastu. Niekoľko minút poduste. Ozdobte trochou čerstvého koriandra a servírujte s jasmínovou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Talianske

Paradajkové mäsové guľky
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 malá cibuľa, na jemno nakrájaná
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
10 ml worcestrovej omáčky
10 ml paradajkovej šťavy
1 veľké vajíčko
7 polievkových lyžíc strúhanky
Omáčka
2 čajové lyžičky masla
1 cibuľa, na jemno nakrájaná
1 plechovka paradajok
parmezán na posypanie

V mise zmiešajte cibuľu, mleté mäso, paradajkovú šťavu, vajíčko a strúhanku. Výdatne okoreňte. Vytvarujte guľky a dajte ich do chladničky, aby stuhli.

Omáčka
Zahrejte maslo na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a rýchlo opražte, až kým nie je lesklá. Pridajte paradajky z plechovky a nechajte zmes dusiť päť minút. Podľa chuti okoreňte. Dajte mäsové guľky na plech a pečte v predhriatej rúre 10 minút. Vyberte z rúry a vložte mäsové guľky priamo do paradajkovej omáčky. Posypte nastrúhaným parmezánom a servírujte s cestovinami.

SkryťVypnúť reklamu

Čínske

Bravčové na sladkokyslo
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg500 g bravčoviny, pokrájanej na kocky
9 polievkových lyžíc múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
100 ml mlieka
1 veľké vajíčko
rastlinný olej na vyprážanie
Omáčka
1 plechovka krájaného ananásu v sirupe
125 ml sladkej čili omáčky

Osoľte bravčové mäso pokrájané na kocky výdatne soľou a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením. Dajte do misy múku a pridajte prášok do pečiva. Pridajte mlieko a vajíčko a vymiešajte na hladkú hmotu. Obaľte bravčovinu v ceste. Zahrejte olej na panvici. Opražte bravčové kocky a vyberte ich na papierové utierky, aby z nich odsali prebytočný olej.

Omáčka
Zohrejte kúsky zaváraného ananásu so šťavou na malej panvičke. Pridajte sladkú čili omáčku a niekoľko minút poduste. Polejte mäso omáčkou a servírujte s rezancami a zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu

Brazílske

Pikantná zeleninová dusená zmes
suroviny na 4 porcie

obr_04.jpgčili korenie
mletý kumín (rímska rasca)
sušený tymian
2 stredne veľké sladké zemiaky, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
2 stredne
veľké pórky, rozpolené a pozdĺžne narezané
1 červená a 1 žltá paprika, bez semien a pokrájaná
1 veľká paradajka, olúpaná a nahrubo nakrájaná
400 g fazúľ z plechovky
čerstvý koriander

Zohrejte 50 ml vody na panvici. Pridajte čili, kumín a tymian a minútu poduste. Pridajte sladké zemiaky a duste päť minút. Potom pridajte pórky a papriky. Varte takmer do zmäknutia. Pridajte paradajky a fazule a duste päť minút. Posypte čerstvým koriandrom a servírujte s ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 334
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 139
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 229
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 558
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 143
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 269
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 126
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 778
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


2

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 365
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 713
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 231
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 453
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 598
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
reklama
SkryťZatvoriť reklamu