Gurmánsky výlet do svetovej kuchyne

Predstavte si, že by ste si v pondelok odskočili do Grécka, v utorok do Thajska a v stredu napríklad do Číny. Urobte si s nami gurmánsky výlet vo svojej kuchyni.

Thajské

Kuracie zelené curry
suroviny na 4 porcie

15 ml oleja
500 g filé z kuracích pŕs, pokrájaných na kocky
200 g hlavičiek brokolice
150g malých nakrájaných tekvičiek
100 g prepolených fazuľových strukov
400 ml kokosového mlieka v konzerve
15 ml zelenej curry pasty
čerstvý koriander na ozdobu

Zahrejte olej na veľkej panvici. Pridajte kurča a opečte ho dozlatista. Pridajte všetku zeleninu a za stáleho miešania pečte niekoľko minút. Vmiešajte kokosové mlieko a zelenú curry pastu. Niekoľko minút poduste. Ozdobte trochou čerstvého koriandra a servírujte s jasmínovou ryžou.

Talianske

Paradajkové mäsové guľky
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 malá cibuľa, na jemno nakrájaná
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
10 ml worcestrovej omáčky
10 ml paradajkovej šťavy
1 veľké vajíčko
7 polievkových lyžíc strúhanky
Omáčka
2 čajové lyžičky masla
1 cibuľa, na jemno nakrájaná
1 plechovka paradajok
parmezán na posypanie

V mise zmiešajte cibuľu, mleté mäso, paradajkovú šťavu, vajíčko a strúhanku. Výdatne okoreňte. Vytvarujte guľky a dajte ich do chladničky, aby stuhli.

Omáčka
Zahrejte maslo na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a rýchlo opražte, až kým nie je lesklá. Pridajte paradajky z plechovky a nechajte zmes dusiť päť minút. Podľa chuti okoreňte. Dajte mäsové guľky na plech a pečte v predhriatej rúre 10 minút. Vyberte z rúry a vložte mäsové guľky priamo do paradajkovej omáčky. Posypte nastrúhaným parmezánom a servírujte s cestovinami.

Čínske

Bravčové na sladkokyslo
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg500 g bravčoviny, pokrájanej na kocky
9 polievkových lyžíc múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
100 ml mlieka
1 veľké vajíčko
rastlinný olej na vyprážanie
Omáčka
1 plechovka krájaného ananásu v sirupe
125 ml sladkej čili omáčky

Osoľte bravčové mäso pokrájané na kocky výdatne soľou a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením. Dajte do misy múku a pridajte prášok do pečiva. Pridajte mlieko a vajíčko a vymiešajte na hladkú hmotu. Obaľte bravčovinu v ceste. Zahrejte olej na panvici. Opražte bravčové kocky a vyberte ich na papierové utierky, aby z nich odsali prebytočný olej.

Omáčka
Zohrejte kúsky zaváraného ananásu so šťavou na malej panvičke. Pridajte sladkú čili omáčku a niekoľko minút poduste. Polejte mäso omáčkou a servírujte s rezancami a zeleninou.

Brazílske

Pikantná zeleninová dusená zmes
suroviny na 4 porcie

obr_04.jpgčili korenie
mletý kumín (rímska rasca)
sušený tymian
2 stredne veľké sladké zemiaky, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
2 stredne
veľké pórky, rozpolené a pozdĺžne narezané
1 červená a 1 žltá paprika, bez semien a pokrájaná
1 veľká paradajka, olúpaná a nahrubo nakrájaná
400 g fazúľ z plechovky
čerstvý koriander

Zohrejte 50 ml vody na panvici. Pridajte čili, kumín a tymian a minútu poduste. Pridajte sladké zemiaky a duste päť minút. Potom pridajte pórky a papriky. Varte takmer do zmäknutia. Pridajte paradajky a fazule a duste päť minút. Posypte čerstvým koriandrom a servírujte s ryžou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 318
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 366
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 7 508
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 902
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 209
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 584
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 379
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 336
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 221
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 713

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.