Thajské
Kuracie zelené curry
suroviny na 4 porcie
15 ml oleja
500 g filé z kuracích pŕs, pokrájaných na kocky
200 g hlavičiek brokolice
150g malých nakrájaných tekvičiek
100 g prepolených fazuľových strukov
400 ml kokosového mlieka v konzerve
15 ml zelenej curry pasty
čerstvý koriander na ozdobu
Zahrejte olej na veľkej panvici. Pridajte kurča a opečte ho dozlatista. Pridajte všetku zeleninu a za stáleho miešania pečte niekoľko minút. Vmiešajte kokosové mlieko a zelenú curry pastu. Niekoľko minút poduste. Ozdobte trochou čerstvého koriandra a servírujte s jasmínovou ryžou.
Talianske
Paradajkové mäsové guľky
suroviny na 4 porcie
1 malá cibuľa, na jemno nakrájaná
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
10 ml worcestrovej omáčky
10 ml paradajkovej šťavy
1 veľké vajíčko
7 polievkových lyžíc strúhanky
Omáčka
2 čajové lyžičky masla
1 cibuľa, na jemno nakrájaná
1 plechovka paradajok
parmezán na posypanie
V mise zmiešajte cibuľu, mleté mäso, paradajkovú šťavu, vajíčko a strúhanku. Výdatne okoreňte. Vytvarujte guľky a dajte ich do chladničky, aby stuhli.
Omáčka
Zahrejte maslo na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a rýchlo opražte, až kým nie je lesklá. Pridajte paradajky z plechovky a nechajte zmes dusiť päť minút. Podľa chuti okoreňte. Dajte mäsové guľky na plech a pečte v predhriatej rúre 10 minút. Vyberte z rúry a vložte mäsové guľky priamo do paradajkovej omáčky. Posypte nastrúhaným parmezánom a servírujte s cestovinami.
Čínske
Bravčové na sladkokyslo
suroviny na 4 porcie
500 g bravčoviny, pokrájanej na kocky
9 polievkových lyžíc múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
100 ml mlieka
1 veľké vajíčko
rastlinný olej na vyprážanie
Omáčka
1 plechovka krájaného ananásu v sirupe
125 ml sladkej čili omáčky
Osoľte bravčové mäso pokrájané na kocky výdatne soľou a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením. Dajte do misy múku a pridajte prášok do pečiva. Pridajte mlieko a vajíčko a vymiešajte na hladkú hmotu. Obaľte bravčovinu v ceste. Zahrejte olej na panvici. Opražte bravčové kocky a vyberte ich na papierové utierky, aby z nich odsali prebytočný olej.
Omáčka
Zohrejte kúsky zaváraného ananásu so šťavou na malej panvičke. Pridajte sladkú čili omáčku a niekoľko minút poduste. Polejte mäso omáčkou a servírujte s rezancami a zeleninou.
Brazílske
Pikantná zeleninová dusená zmes
suroviny na 4 porcie
čili korenie
mletý kumín (rímska rasca)
sušený tymian
2 stredne veľké sladké zemiaky, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
2 stredne
veľké pórky, rozpolené a pozdĺžne narezané
1 červená a 1 žltá paprika, bez semien a pokrájaná
1 veľká paradajka, olúpaná a nahrubo nakrájaná
400 g fazúľ z plechovky
čerstvý koriander
Zohrejte 50 ml vody na panvici. Pridajte čili, kumín a tymian a minútu poduste. Pridajte sladké zemiaky a duste päť minút. Potom pridajte pórky a papriky. Varte takmer do zmäknutia. Pridajte paradajky a fazule a duste päť minút. Posypte čerstvým koriandrom a servírujte s ryžou.