Gurmánsky výlet do svetovej kuchyne

Predstavte si, že by ste si v pondelok odskočili do Grécka, v utorok do Thajska a v stredu napríklad do Číny. Urobte si s nami gurmánsky výlet vo svojej kuchyni.

Thajské

Kuracie zelené curry
suroviny na 4 porcie

15 ml oleja
500 g filé z kuracích pŕs, pokrájaných na kocky
200 g hlavičiek brokolice
150g malých nakrájaných tekvičiek
100 g prepolených fazuľových strukov
400 ml kokosového mlieka v konzerve
15 ml zelenej curry pasty
čerstvý koriander na ozdobu

Zahrejte olej na veľkej panvici. Pridajte kurča a opečte ho dozlatista. Pridajte všetku zeleninu a za stáleho miešania pečte niekoľko minút. Vmiešajte kokosové mlieko a zelenú curry pastu. Niekoľko minút poduste. Ozdobte trochou čerstvého koriandra a servírujte s jasmínovou ryžou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Talianske

Paradajkové mäsové guľky
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 malá cibuľa, na jemno nakrájaná
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
10 ml worcestrovej omáčky
10 ml paradajkovej šťavy
1 veľké vajíčko
7 polievkových lyžíc strúhanky
Omáčka
2 čajové lyžičky masla
1 cibuľa, na jemno nakrájaná
1 plechovka paradajok
parmezán na posypanie

V mise zmiešajte cibuľu, mleté mäso, paradajkovú šťavu, vajíčko a strúhanku. Výdatne okoreňte. Vytvarujte guľky a dajte ich do chladničky, aby stuhli.

Omáčka
Zahrejte maslo na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a rýchlo opražte, až kým nie je lesklá. Pridajte paradajky z plechovky a nechajte zmes dusiť päť minút. Podľa chuti okoreňte. Dajte mäsové guľky na plech a pečte v predhriatej rúre 10 minút. Vyberte z rúry a vložte mäsové guľky priamo do paradajkovej omáčky. Posypte nastrúhaným parmezánom a servírujte s cestovinami.

Čínske

Bravčové na sladkokyslo
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg500 g bravčoviny, pokrájanej na kocky
9 polievkových lyžíc múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
100 ml mlieka
1 veľké vajíčko
rastlinný olej na vyprážanie
Omáčka
1 plechovka krájaného ananásu v sirupe
125 ml sladkej čili omáčky

Osoľte bravčové mäso pokrájané na kocky výdatne soľou a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením. Dajte do misy múku a pridajte prášok do pečiva. Pridajte mlieko a vajíčko a vymiešajte na hladkú hmotu. Obaľte bravčovinu v ceste. Zahrejte olej na panvici. Opražte bravčové kocky a vyberte ich na papierové utierky, aby z nich odsali prebytočný olej.

Omáčka
Zohrejte kúsky zaváraného ananásu so šťavou na malej panvičke. Pridajte sladkú čili omáčku a niekoľko minút poduste. Polejte mäso omáčkou a servírujte s rezancami a zeleninou.

Brazílske

Pikantná zeleninová dusená zmes
suroviny na 4 porcie

obr_04.jpgčili korenie
mletý kumín (rímska rasca)
sušený tymian
2 stredne veľké sladké zemiaky, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
2 stredne
veľké pórky, rozpolené a pozdĺžne narezané
1 červená a 1 žltá paprika, bez semien a pokrájaná
1 veľká paradajka, olúpaná a nahrubo nakrájaná
400 g fazúľ z plechovky
čerstvý koriander

Zohrejte 50 ml vody na panvici. Pridajte čili, kumín a tymian a minútu poduste. Pridajte sladké zemiaky a duste päť minút. Potom pridajte pórky a papriky. Varte takmer do zmäknutia. Pridajte paradajky a fazule a duste päť minút. Posypte čerstvým koriandrom a servírujte s ryžou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 520
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 289
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 370
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 7 640
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 609
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 243
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 534
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 414
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 733
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 266

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty z MS 2018 vo futbale.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Odsúdili vás? Staňte sa rovno primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

TECH

Prečo sa trápite aj hlúposťami? Váš mozog nedokáže vypnúť

Myseľ si prirodzene rozširuje význam slov.

EKONOMIKA

Kaufland skúša happy hour, na Slovensku to bežné nie je

Obchodné reťazce bojujú o zákazníkov rôznymi spôsobmi.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.