SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Gurmánsky výlet do svetovej kuchyne

Predstavte si, že by ste si v pondelok odskočili do Grécka, v utorok do Thajska a v stredu napríklad do Číny. Urobte si s nami gurmánsky výlet vo svojej kuchyni.

Thajské

Kuracie zelené curry
suroviny na 4 porcie

15 ml oleja
500 g filé z kuracích pŕs, pokrájaných na kocky
200 g hlavičiek brokolice
150g malých nakrájaných tekvičiek
100 g prepolených fazuľových strukov
400 ml kokosového mlieka v konzerve
15 ml zelenej curry pasty
čerstvý koriander na ozdobu

Zahrejte olej na veľkej panvici. Pridajte kurča a opečte ho dozlatista. Pridajte všetku zeleninu a za stáleho miešania pečte niekoľko minút. Vmiešajte kokosové mlieko a zelenú curry pastu. Niekoľko minút poduste. Ozdobte trochou čerstvého koriandra a servírujte s jasmínovou ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Talianske

Paradajkové mäsové guľky
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 malá cibuľa, na jemno nakrájaná
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
10 ml worcestrovej omáčky
10 ml paradajkovej šťavy
1 veľké vajíčko
7 polievkových lyžíc strúhanky
Omáčka
2 čajové lyžičky masla
1 cibuľa, na jemno nakrájaná
1 plechovka paradajok
parmezán na posypanie

V mise zmiešajte cibuľu, mleté mäso, paradajkovú šťavu, vajíčko a strúhanku. Výdatne okoreňte. Vytvarujte guľky a dajte ich do chladničky, aby stuhli.

Omáčka
Zahrejte maslo na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a rýchlo opražte, až kým nie je lesklá. Pridajte paradajky z plechovky a nechajte zmes dusiť päť minút. Podľa chuti okoreňte. Dajte mäsové guľky na plech a pečte v predhriatej rúre 10 minút. Vyberte z rúry a vložte mäsové guľky priamo do paradajkovej omáčky. Posypte nastrúhaným parmezánom a servírujte s cestovinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Čínske

Bravčové na sladkokyslo
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg500 g bravčoviny, pokrájanej na kocky
9 polievkových lyžíc múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
100 ml mlieka
1 veľké vajíčko
rastlinný olej na vyprážanie
Omáčka
1 plechovka krájaného ananásu v sirupe
125 ml sladkej čili omáčky

Osoľte bravčové mäso pokrájané na kocky výdatne soľou a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením. Dajte do misy múku a pridajte prášok do pečiva. Pridajte mlieko a vajíčko a vymiešajte na hladkú hmotu. Obaľte bravčovinu v ceste. Zahrejte olej na panvici. Opražte bravčové kocky a vyberte ich na papierové utierky, aby z nich odsali prebytočný olej.

Omáčka
Zohrejte kúsky zaváraného ananásu so šťavou na malej panvičke. Pridajte sladkú čili omáčku a niekoľko minút poduste. Polejte mäso omáčkou a servírujte s rezancami a zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Brazílske

Pikantná zeleninová dusená zmes
suroviny na 4 porcie

obr_04.jpgčili korenie
mletý kumín (rímska rasca)
sušený tymian
2 stredne veľké sladké zemiaky, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
2 stredne
veľké pórky, rozpolené a pozdĺžne narezané
1 červená a 1 žltá paprika, bez semien a pokrájaná
1 veľká paradajka, olúpaná a nahrubo nakrájaná
400 g fazúľ z plechovky
čerstvý koriander

Zohrejte 50 ml vody na panvici. Pridajte čili, kumín a tymian a minútu poduste. Pridajte sladké zemiaky a duste päť minút. Potom pridajte pórky a papriky. Varte takmer do zmäknutia. Pridajte paradajky a fazule a duste päť minút. Posypte čerstvým koriandrom a servírujte s ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 145
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 561
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 342
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 546
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 815
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 717
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 619
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 173
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia