Prezrime si škrupinu - mala by byť čistá, nepoškodená a neporušená. Nakupujme vždy vajcia, o ktorých vieme, odkiaľ pochádzajú a ako sú staré. To sa dá vyčítať aj z kódu priamo na obale. Prvé číslo hovorí o spôsobe chovu sliepky, ktorá vajcia zniesla (0 - ekologické poľnohospodárstvo, 1 - voľný výbeh, 2 - halový chov, 3 - klietkový chov). Na druhom mieste je označenie krajiny pôvodu. SK napríklad znamená, že vajcia pochádzajú zo SK. Posledné štvorčíslie je kód farmy. Na samotných vajciach alebo na obale býva aj údaj o hmotnosti - označený písmenami S, M, L, XL.
Ako poznáme, že sú vajcia čerstvé?Doma sa o čerstvosti vajec môžeme presvedčiť jednoduchou „ponorkovou“ metódou: v širšom konci vajca je vzduchová bublina, ktorá je v čerstvých vajciach veľmi malá. Čím je vajce staršie, tým sa bublina zväčšuje. Ak vložíme do vody čerstvé vajce, potopí sa na dno a zostane vodorovne ležať. Staršie vajíčko sa vznáša a veľmi staré pláva na hladine. Po vyklepnutí sa staršie vajce akoby celé rozplynie, žĺtok sa sploští a bielok roztečie na strany.
Ako ich správne skladovať?Vajcia skladujeme v suchu a chlade pri rovnakej teplote (najlepšie 5 - 8 stupňov Celzia), uchovávame ich preto v najchladnejšej časti chladničky (nie však pri teplote nižšej ako 5 stupňov Celzia). Prenášaním z chladu do tepla alebo naopak škrupiny vlhnú a stávajú sa živnou pôdou pre baktérie.
Znamená žltá farba žĺtka, že je vajce dobré?Farba žĺtka má len estetický význam, o kvalite vajíčka príliš nevypovedá. Mení sa v závislosti od ročného obdobia a dostupnosti zeleného krmiva.
Autor: recept pochádza z časopisu Gurmán