SME

Dressingové know-how

Tak ako šaty robia človeka, zálievka (dressing) robí šalát. Na jej príprave si preto dajte záležať.Bez zálievky je nakrájaná zelenina len nakrájanou zeleninou, a nie šalátom.



Zálievky môžu byť olejové, majonézové, jogurtové alebo smotanové. Šalát sa podľa chuti dopĺňa ešte ďalšími prísadami, najčastejšie bylinkami a korením. Zálievka je síce pre šalát dôležitá, ale nikdy by nemala potlačiť sviežu chuť a vôňu zeleniny alebo ovocia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vinaigrette

Je jednou zo základných zálievok, ktorá sa používa nielen na listové šaláty, ale i na ostatnú zeleninu, mäso alebo ryby. Základnú verziu vymiešame z oleja, octu (obvykle to sú 3 diely oleja na 1 diel octu), soli a korenia. Je len na nás, aký druh octu či oleja použijeme. Ocot môžeme vymeniť aj za citrónovú alebo limetkovú šťavu, pridať bylinky, korenie, cesnak, cibuľku, med, horčicu či iné dochucovadlo.

SkryťVypnúť reklamu

Domáca majonéza

Vymiešame 1 žĺtok a 2 lyžice citrónovej šťavy. Tenkým pramienkom prilievame 200 ml slnečnicového oleja, kým nevznikne krémová hustá majonéza.

Pesto

Do mixéra dáme 2 veľké hrste bazalkových lístkov, 1/2 lyžičky soli, 30 ml panenského olivového oleja, 2 ošúpané strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov a všetko rozmixujeme na pyré. Zmes zmiešame s 30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu. Ak chceme urobiť luxusné, omamne voniace cesto, zabudnime na mixér a všetko vymiešame na kašičku vo veľkej miske. Ingrediencie sa tak nezohrejú a v peste zostanú zachované všetky vitamíny i vône.

Zálievka z modrého syra

Do mixéra vložíme 50 g modrého syra (nivu alebo gorgonzolu), 20 ml mlieka, 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžicu bieleho vinného octu, soľ a čerstvo mleté korenie. Všetko rozmixujeme na krém. So soľou opatrne, syr býva dostatočne slaný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 240
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 278
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 092
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 160
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 799
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 261
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 546
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 470
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu