Dokonale ostrý nôž, ako na to?

Kedy ste naposledy brúsili kuchynské nože? Možno na kvalitu ostria príliš nedbáte, pretože ste nemali možnosť porovnať svoje každodenné náradie s iným. Kto sa však snaží udržať kuchynské nástroje pod kontrolou vie, že s ostrým nožom ide práca od ruky. Obz

vlášť ak sa pustíte do krájania mäsa či zeleniny.

Vlastnosti noža sa odvíjajú od kvality materiálu, z ktorého je vyhotovený. Každý, aj ten najlacnejší nôž je možné nabrúsiť tak, aby bol ostrý ako britva. Stačí však chvíľa používania a začnete cítiť rozdiel. Kým kvalitná oceľ zostáva ostrá, tá najobyčajnejšia už potrebuje pribrúsiť. Existuje viacero trikov, ako aj s lacným materiálom dosiahnuť dobré vlastnosti. Výrobcovia to najčastejšie riešia zúbkovaným ostrím. To odhalí svoje výhody pri krájaní ťahom. Zúbkované ostrie však nie je možné využiť všade.

Hlavne sa neporezať

Brúsenie kuchynských nožov pre domácnosti nie je veľkou vedou. Sú lacné, z mäkkej uhlíkovej ocele a ak čosi pokazíte, nič sa nedeje. Hlavné je neporezať sa. Všetko sa však mení ak začneme hovoriť o nožoch pre profesionálov, z ktorých každý má svoju taktiku pri brúsení svojich miláčikov. Jedni tvrdia že brúsenie je úlohou pre špecializované firmy, iní chcú mať nad všetkým kontrolu. Ako riešiť brúsenie v domácnosti?

Ak si na ostrie nožov príliš nepotrpíte ale stáva sa, že pri krájaní mäsa by ste predsa len potrebovali čosi ostrejšie, najdostupnejším nástrojom bude štrbinová ostrička. Kedysi ste ju našli priskrutkovanú na dvierkach kuchynských kredencov, dnes sa predáva zväčša s rukoväťou. Má pevne nastavený uhol brúsenia a pracuje tak, že pri každom pretiahnutí noža cez štrbinu sa ostrie z oboch strán „prehobľuje“, až kým nedosiahne požadovaný tvar. Pri čepeliach z mäkkých materiálov sa príliš nezapotíte, s tými tvrdšími však nepochodíte. Tento spôsob ostrenia je voči nožom nešetrný a takto vytvorené ostrie má zväčša malú trvácnosť. Aj zle nabrúsený nôž je niekedy však lepší ako tupý.

Tí, čo si pravidelne nájdu čas na to, aby v kuchyni nože brúsili pretože sa im s nimi lepšie pracuje, tí by sa mali poobzerať po syntetických brúsnych kameňoch, ktoré si s čepeľami cenovo dostupných nožov poradia. Prírodným sa kvôli nerovnomernosti zrna radšej vyhnite. Odrazovým mostíkom je obojstranný kameň s hrubšou a jemnejšou stranou, ktorý treba pred použitím namočiť do vody. To preto, aby sa póry nezanášali odbrúsenými čiastočkami ocele. Čím dlhší je, tým lepšie sa vám s ním bude pracovať. Nenechajte sa nalákať na drahé a špeciálne kamene, idete predsa brúsiť nože za ktoré ste zaplatili možno nie viac ako dve eurá. Ako na to? Bez cviku a šikovnosti to nepôjde.

Ako na to?

Prehliadnite si fazetu noža a jeho ostrie. Plôšky, ktoré sa na ňom čelne belejú sú najtupšími miestami. Podľa toho, ako ostrie vyformoval výrobca, budete aj vy pri brúsení kopírovať jeho uhol. Namočený brúsny kameň položte hrubšou stranou nahor pred seba na podložku tak, aby dlhšia strana smerovala od vás. Chyťte čepeľ noža oboma rukami, pod ostrým uhlom ju priložte k brúsnemu povrchu a rovnomernými ťahmi od seba, proti ostriu začnite s zbrúsením. Povrch kameňa sa bude farbiť obrúsenou oceľou na tmavo, ostrie noža sa začne formovať. Takýmto spôsobom je potrebné vybrúsiť rovnomerne obe strany ostria.

To že ste na správnej ceste vám odhalí ostrie, z ktorého vymizli belavé plôšky. Teraz nastal čas na obrátenie brúsneho kameňa na jeho jemnejšiu stranu. Rovnakým spôsobom, avšak smerom po ostrí, vyhladíte nové ostrie z oboch strán. Aby ste brúsenie dotiahli do konca treba na záver zväčšiť uhol a niekoľkými jemnými ťahmi ostrie dohladiť. Možno to vyzerá zložito, v skutočnosti to po pár pokusoch zvládnete za niekoľko minút a vaša investícia bude minimálna. Musíte však mať na to chuť.

Brúska je výhodná

Ak nemáte čas na experimenty a na ostrí nožov vám záleží pri každom varení, istou výhrou je malá diamatová brúska na kuchynské nože. Elektromotor poháňa malými otáčkami niekoľko brúsnych kotúčov, ktoré pod uhlovou šablónou prinútia k poslušnosti každé ostrie.

Výhodou je, že každú stranu ostria je možné brúsiť samostatne a výsledok je vždy rovnaký. Ako to funguje? Po tom čo brúsku spustíte, prechádzate ostrím noža postupne cez dvojicu párových štrbín. Prvý diamantový kotúč vyformuje ostrie, druhý jemný ho dohladí tak, aby bolo ostré ako žiletka. Bude iba na vás, či vytvoríte ostrie s jemnými vrúbkami pre rezanie ťahom, alebo dokonale vyhladené ostrie pre krájanie tlakom. Výhodou je dlhoročná životnosť. Na jednom motorčeku s brúsnymi kotúčmi sa nemá čo pokaziť a vaše nože budú vždy ostré na jednotku bez ohľadu na to, ako veľmi ste na nich pri kúpe šetrili.

Čomu sa treba vyhnúť

Tomu, aby sa nože nadmerne tupili sa však dá zabrániť. Neumývajte ich v umývačke riadu pri krájaní používajte vždy podložku iba z dreva, alebo mäkkého plastu. Ak ste neodolali kúpe sklenej podložky, vyhoďte ju. Tá tupí nože najviac. Aj pri skladovaní by ostrie nožov nemalo prichádzať do konfliktu o statnými ostriami či kuchynskou výbavou. Drevený stojan či magnetická lišta sú fajn, ak však nechcete nože vystavovať na očiach, poproste stolára, aby vám do zásuvky vyrobil modul na ich skladovanie. Nože zasunuté do štrbín sa netupia a sú vždy pripravené na použitie.

Treba ich ostriť každý týždeň, dva či mesiac? Všetko záleží na tom, aká je kvalita nožov a ako intenzívne ich používate. Aby ste si však ušetrili čas, naučte sa nože doostrovať pred použitím. Môžete to robiť buď ocieľkou, alebo si môžete pomôcť neglazovanou rubovou časťou taniera.

Nájdu sa aj takí čo tvrdia že brúsenie nožov je minulosť. Tie keramické sa vraj vôbec netupia. Kvôli krehkosti a svojim špecifikám sa síce tým oceľovým vyrovnať nemôžu, trvácnosť ostria však dokáže prekvapiť aj tých, pre ktorých je brúsenie nožov koníčkom. Ako ste na tom vy?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 207
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 406
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 364
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 703
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 158
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 565
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 998
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 264
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 2 990
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 949

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Píše Vladimír Bednár

Potrebujeme 14 strojov. Ale najmä kvalitnú diskusiu

Vôbec nejde o počet stíhačiek. Ale o to, či obranu riadia kompetentní ľudia.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.