Zahustenie sa získa varením. Nevarené pyré preto býva redšie a hrubšie, ale má tú výhodu, že je plné vitamínov, takmer ako čerstvé paradajky.
Passata je taliansky ekvivalent paradajkového pyré.
Pretlaky sa konzervujú rôznymi spôsobmi, napríklad znížením obsahu vody varením, pridaním soli, sterilizáciou či použitím konzervačných látok. Niekedy sa do nich tiež pridáva cukor, prípadne náhradné sladilo. Môžu byť ochutené bylinkami, najčastejšie bazalkou.
Pred kúpením vybraného výrobku si preto starostlivo preštudujme jeho zloženie na obale. Vyhnime sa takému, na ktorom je celý zoznam použitých „éčok“. Výber paradajkových pretlakov je dosť veľký, a tak určite objavíte aj nejaký bez chemikálií.
Ak uvidíme na obale napísané, že je pretlak alebo pyré vyrobené z paradajok dozretých na slnku, určite po ňom siahnime. Znamená to, že použité paradajky neboli dopestované v skleníku. Zaručujeme vám, že toto pyré bude krásne voňať paradajkami a bude mať nádhernú červenú farbu.