SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Ako sa dajú huby spracovať

Spôsoby využitia čerstvých húb sú nepreberné. Môžu byť hlavným jedlom, predjedlom, prísadou či prílohou. Pokiaľ ich nespotrebujeme čerstvé, môžeme ich konzervovať, a to na niekoľko spôsobov.

Sušenie

Očistené huby nakrájame na plátky maximálne 5 mm široké a sušíme ich na vzdušnom mieste (ideálne na sieti, aby bol zabezpečený prístup vzduchu zo všetkých strán). Čiastočne usušené huby môžeme dosušiť vo vyhriatej otvorenej rúre. Dávame pozor, aby sme ich nepresušili, lebo potom sa lámu a drobia. Na sušenie sú vhodné hlavne dubáky. Úplne nevyhovujúce sú napríklad bedle alebo rýdziky. Vyhýbame sa sušeniu suchohríbu žltomasového. Tieto huby sú totiž často napádané „plesňou“. Dužina plodníc obsahuje mykotoxíny, ktoré sú pre ľudský organizmus nebezpečné.

Uchovanie v chladničke

Uskladniť môžeme huby v chladničke pri teplote okolo 3 stupňov Celzia, čo býva v spodnej časti chladničky. Mrazenie Huby uvaríme v slanej vode asi 8 minút, zoberieme penu vytvorenú na povrchu, potom ich precedíme a po vychladnutí vložíme do vhodných nádob či mikroténových sáčikov a dáme do mrazničky.

Nakladanie

Ďalším spôsobom uchovania húb je nakladanie do octu či korenených sladkokyslých nálevov. Na to sa hodí väčšina druhov húb, niektoré sa však v náleve pokryjú slizkým povrchom. To môže byť spôsobené baktériami, ktoré pretrvali i po sterilizácii. Napriek tomu to nemusí byť na škodu. Na tvorbu nadbytočného slizu môže mať vplyv i cibuľa, takže to s ňou nepreháňajte. Pred nakladaním necháme huby asi 5 minút predvariť, potom ich ihneď prepláchneme ľadovou vodou. Rýchle hlboké ochladenie je veľmi dôležité. Až potom huby môžeme plniť do skla, prípadne kombinovať s rôznymi zeleninami. Jednotlivé poháre však neplníme až po okraj, v každom necháme asi 20 až 30 % objemu pre nálev

Vedeli ste, že:
  • V zbere a konzumácii húb sa v prepočte na jedného obyvateľa naša republika zaraďuje na jedno z popredných miest vo svete. Huby sú veľmi citlivé na kvalitu životného prostredia, niektoré druhy už úplne vymizli.
  • Huby rastú najrýchlejšie, keď sú denné a nočné teploty skoro vyrovnané. Vôňu húb môžeme v lese cítiť, aj keď žiadne nerastú. Táto vôňa sa šíri z rozrastajúceho podhubia a je ju cítiť asi týždeň pred väčším výskytom húb. Pre vnímavých hubárov je to signál, že skoro sa začne zber.
  • Huby dokážu zo svojho okolia vstrebať mnoho prvkov ako olovo alebo arzén, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé. Dobre preto vyberajme miesto, kam pôjdeme huby zbierať.
  • Huby nie sú príliš kalorické, takže si ich môžeme pokojne dopriať, i keď držíte diétu. Po konzumácii húb nikdy nepijeme veľké množstvo alkoholu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 510
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 813
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 136
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 277
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 840
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 771
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 400
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 284
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 141
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

10 h
Dočasný šéf polície Peter Kovařík počas vypočúvania pred výborom.

Vo výbere sú už len Kovařík a Hamran.

7 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan