SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Ako sa dajú huby spracovať

Spôsoby využitia čerstvých húb sú nepreberné. Môžu byť hlavným jedlom, predjedlom, prísadou či prílohou. Pokiaľ ich nespotrebujeme čerstvé, môžeme ich konzervovať, a to na niekoľko spôsobov.

Sušenie

Očistené huby nakrájame na plátky maximálne 5 mm široké a sušíme ich na vzdušnom mieste (ideálne na sieti, aby bol zabezpečený prístup vzduchu zo všetkých strán). Čiastočne usušené huby môžeme dosušiť vo vyhriatej otvorenej rúre. Dávame pozor, aby sme ich nepresušili, lebo potom sa lámu a drobia. Na sušenie sú vhodné hlavne dubáky. Úplne nevyhovujúce sú napríklad bedle alebo rýdziky. Vyhýbame sa sušeniu suchohríbu žltomasového. Tieto huby sú totiž často napádané „plesňou“. Dužina plodníc obsahuje mykotoxíny, ktoré sú pre ľudský organizmus nebezpečné.

Uchovanie v chladničke

Uskladniť môžeme huby v chladničke pri teplote okolo 3 stupňov Celzia, čo býva v spodnej časti chladničky. Mrazenie Huby uvaríme v slanej vode asi 8 minút, zoberieme penu vytvorenú na povrchu, potom ich precedíme a po vychladnutí vložíme do vhodných nádob či mikroténových sáčikov a dáme do mrazničky.

Nakladanie

Ďalším spôsobom uchovania húb je nakladanie do octu či korenených sladkokyslých nálevov. Na to sa hodí väčšina druhov húb, niektoré sa však v náleve pokryjú slizkým povrchom. To môže byť spôsobené baktériami, ktoré pretrvali i po sterilizácii. Napriek tomu to nemusí byť na škodu. Na tvorbu nadbytočného slizu môže mať vplyv i cibuľa, takže to s ňou nepreháňajte. Pred nakladaním necháme huby asi 5 minút predvariť, potom ich ihneď prepláchneme ľadovou vodou. Rýchle hlboké ochladenie je veľmi dôležité. Až potom huby môžeme plniť do skla, prípadne kombinovať s rôznymi zeleninami. Jednotlivé poháre však neplníme až po okraj, v každom necháme asi 20 až 30 % objemu pre nálev

Vedeli ste, že:
  • V zbere a konzumácii húb sa v prepočte na jedného obyvateľa naša republika zaraďuje na jedno z popredných miest vo svete. Huby sú veľmi citlivé na kvalitu životného prostredia, niektoré druhy už úplne vymizli.
  • Huby rastú najrýchlejšie, keď sú denné a nočné teploty skoro vyrovnané. Vôňu húb môžeme v lese cítiť, aj keď žiadne nerastú. Táto vôňa sa šíri z rozrastajúceho podhubia a je ju cítiť asi týždeň pred väčším výskytom húb. Pre vnímavých hubárov je to signál, že skoro sa začne zber.
  • Huby dokážu zo svojho okolia vstrebať mnoho prvkov ako olovo alebo arzén, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé. Dobre preto vyberajme miesto, kam pôjdeme huby zbierať.
  • Huby nie sú príliš kalorické, takže si ich môžeme pokojne dopriať, i keď držíte diétu. Po konzumácii húb nikdy nepijeme veľké množstvo alkoholu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 841
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 668
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 003
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 687
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 936
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 547
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 082
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 578
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 488
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 331
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.