Sušenie
Očistené huby nakrájame na plátky maximálne 5 mm široké a sušíme ich na vzdušnom mieste (ideálne na sieti, aby bol zabezpečený prístup vzduchu zo všetkých strán). Čiastočne usušené huby môžeme dosušiť vo vyhriatej otvorenej rúre. Dávame pozor, aby sme ich nepresušili, lebo potom sa lámu a drobia. Na sušenie sú vhodné hlavne dubáky. Úplne nevyhovujúce sú napríklad bedle alebo rýdziky. Vyhýbame sa sušeniu suchohríbu žltomasového. Tieto huby sú totiž často napádané „plesňou“. Dužina plodníc obsahuje mykotoxíny, ktoré sú pre ľudský organizmus nebezpečné.
Uchovanie v chladničke
Uskladniť môžeme huby v chladničke pri teplote okolo 3 stupňov Celzia, čo býva v spodnej časti chladničky. Mrazenie Huby uvaríme v slanej vode asi 8 minút, zoberieme penu vytvorenú na povrchu, potom ich precedíme a po vychladnutí vložíme do vhodných nádob či mikroténových sáčikov a dáme do mrazničky.
Nakladanie
Ďalším spôsobom uchovania húb je nakladanie do octu či korenených sladkokyslých nálevov. Na to sa hodí väčšina druhov húb, niektoré sa však v náleve pokryjú slizkým povrchom. To môže byť spôsobené baktériami, ktoré pretrvali i po sterilizácii. Napriek tomu to nemusí byť na škodu. Na tvorbu nadbytočného slizu môže mať vplyv i cibuľa, takže to s ňou nepreháňajte. Pred nakladaním necháme huby asi 5 minút predvariť, potom ich ihneď prepláchneme ľadovou vodou. Rýchle hlboké ochladenie je veľmi dôležité. Až potom huby môžeme plniť do skla, prípadne kombinovať s rôznymi zeleninami. Jednotlivé poháre však neplníme až po okraj, v každom necháme asi 20 až 30 % objemu pre nálev
Vedeli ste, že:
V zbere a konzumácii húb sa v prepočte na jedného obyvateľa naša republika zaraďuje na jedno z popredných miest vo svete. Huby sú veľmi citlivé na kvalitu životného prostredia, niektoré druhy už úplne vymizli.
Huby rastú najrýchlejšie, keď sú denné a nočné teploty skoro vyrovnané. Vôňu húb môžeme v lese cítiť, aj keď žiadne nerastú. Táto vôňa sa šíri z rozrastajúceho podhubia a je ju cítiť asi týždeň pred väčším výskytom húb. Pre vnímavých hubárov je to signál, že skoro sa začne zber.
Huby dokážu zo svojho okolia vstrebať mnoho prvkov ako olovo alebo arzén, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé. Dobre preto vyberajme miesto, kam pôjdeme huby zbierať.
Huby nie sú príliš kalorické, takže si ich môžeme pokojne dopriať, i keď držíte diétu. Po konzumácii húb nikdy nepijeme veľké množstvo alkoholu.