Vrstvený pusinkový koláč
suroviny na 1 koláč
2 bielky
2 štipky prášku do pečiva
360 g práškového cukru
280 g pšeničnej múky
2 štipky soli
180 g vychladeného masla
1 veľmi veľký žĺtok
20 ml ľadovej vody
5 ml čerstvej citrónovej šťavy
1 1 plechovky karamelu
250 ml šľahačky
Pusinkové pláty: Vyšľahajte bielky s práškom do pečiva a postupne pridajte po troche práškový cukor, pričom stále šľaháte, až kým sa netvoria lesklé a tuhé kôpky. Po lyžiciach dajte sneh do zdobiaceho vrecka alebo vyhlaďte lyžicou, aby vznikli 20-centimetrové pláty na vymastenom papieri na pečenie na plechu. Pečte v rúre predhriatej na 110°C asi 20 minút, kým nestuhne. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Pláty z cesta: Preosejte pšeničnú múku so soľou a maslom. Pridajte žĺtok, vodu a citrónovú šťavu a zľahka hneťte, aby vzniklo tuhé cesto. Zabaľte do fólie a chlaďte asi hodinu v chladničke. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na 22-centimetrové pláty, dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 200°C, kým nie sú chrumkavé a zlatistohnedé.
Servírovanie: Rozotrite karamel na plát cesta a zakryte snehovým plátom. Vyšľahajte šľahačku dotuha a rozotrite polovicu na snehový plát. Potom potrite druhý plát cesta karamelom a dajte ho na sneh pokrytý šľahačkou. Napokon dajte posledný snehový plát na druhý plát cesta a natrite zvyšnou šľahačkou. Pre skrášlenie posypte nasekanými opečenými orechmi alebo drvenými arašidmi. Nakrájajte a servírujte.
Turecký med
suroviny na 10 malých kociek
400 g kryštálového cukru
200 ml zlatého sirupu
250 ml vody
3 bielky
5 ml vanilkovej príchute
40 g červených kandizovaných čerešní
40 g zelených kandizovaných čerešní
100 g nasekaných olúpaných mandlí
75 g nasekaných pekanových orechov
pláty ryžového papiera
Zmiešajte polovicu cukru, zlatého sirupu a vody. Miešajte nad stredným plameňom, kým sa cukor nerozpustí (120°C). Vyšľahajte bielky do tuha. Pomaly pridajte sirupovú zmes za stáleho šľahania. Medzitým povarte druhú polovicu cukru, zlatý sirup a vodu. Odstavte ju preč z ohňa a pomaly všľahajte do prvej zmesi. Pridajte vanilkovú príchuť, čerešne a orechy. Vylejte zmes do pekáča veľkého 220 x 220 mm, vyloženého ryžovým papierom do výšky 2 cm. Prikryte ďalšou vrstvou ryžového papiera a navrch dajte ťažký predmet, aby si turecký med udržal tvar. Nechajte stáť jeden až dva dni, nakrájajte na kocky a zabaľte do voskového papiera.
Čokoládová pena
suroviny na 4 porcie
150 g kvalitnej tmavej čokolády (70 % obsahu kakaa)
150 g mliečnej čokolády
150 ml šľahačky
30 ml rumu alebo silnej kávy
3 bielka
30 g kryštálového cukru
Rozlámte čokoládu na malé kúsky a roztopte spolu so šľahačkou vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Pridajte rum alebo kávu. Vyšľahajte bielka, kým sa neutvoria mäkké kôpky, a pridajte po troche kryštálový cukor, stále šľahajúc, až sa vytvoria tuhé a lesklé kôpky. Potom za stáleho miešania vlejte asi 30 ml čokoládovej zmesi do bielkovej zmesi, pomaly pridajte zvyšok. Po lyžiciach dajte do misy alebo do jednotlivých pohárov a nechajte vychladnúť v chladničke. Servírujte s čokoládovými hoblinami alebo ozdobami a šľahačkou.
Mandľové pusinky
suroviny na 20 ks
125 g najemno pomletých mandlí
150 g kryštálového cukru
2 veľké bielky
2 ml mandľovej esencie
60 g práškového cukru
potravinárske farbivo (použite len jednu-dve kvapky farby podľa vlastného výberu)
150 g bielej čokolády
Predhrejte rúru. Vyložte dva plechy papierom na pečenie. Vyšľahajte bielky a mandľovú esenciu, a pridajte kryštálový cukor po troške, až kým je zmes tuhá a lesklá. Pridajte mleté mandle k bielkam veľkou lyžicou spolu s potravinárskou farbou podľa výberu. Miešajte iba zľahka. Použite zdobiace vrecko alebo lyžicu a ukladajte malé kôpky bielkovej zmesi na plech, pričom sa presvedčte, že zmes nie je príliš riedka. Ihneď pečte asi 20 minút. Len čo je pusinka upečená, opatrne ju dajte na mriežku, aby vychladla. Medzitým roztopte bielu čokoládu. Nechajte roztopenú čokoládu zľahka vychladnúť, natrite trochu na pusinku a druhou pusinkou spolu zlepte. Sušienky možno skladovať vo vzduchotesnej nádobe až týždeň.
TIP: Zafarbite bielu čokoládu potravinárskou farbou na peknú ružovú plnku.
Snehovo-ovocná roláda
suroviny na 1 roládu
4 bielka
300 g kryštálového cukru
10 ml citrónovej šťavy
30 g pšeničnej múky
200 g zmesi čerstvých alebo mrazených bobuľových plodov, jemne podrvených
250 g syra mascarpone
práškový cukor
Predhrejte rúru. Vyložte hlboký plech na pečenie 25 x 30 cm papierom na pečenie. Vyšľahajte bielka dotuha. Za stáleho miešania pridajte po lyžiciach kryštálový cukor. Keď sú bielka husté a lesklé, vmiešajte citrónovú šťavu a múku. Rozotrite cesto na plech a pečte asi 20 minút. Nechajte vychladnúť. Posypte práškovým cukrom papier na pečenie položený na čistej utierke. Cesto vyklopte na papier. Keď vychladne, rovnomerne naň rozotrite mascarpone a poukladajte ovocie. Ďalej opatrne zaviňte cesto po dĺžke; pomôžte si papierom a utierkou a dajte ho na tanier alebo dosku, švíkom nadol. Pred servírovaním chlaďte aspoň hodinu v chladničke roládu zabalenú v papieri na pečenie a v utierke, aby si uchovala tvar. Nakrájajte na plátky, ozdobte zvyšným ovocím a servírujte.
TIP: Naplňte sneh čokoládovou plnkou zo 125 gramov tmavej čokolády roztopenej so 125 ml šľahačky. Kým sa topí, pridajte trochu brandy alebo likéru a strúhanú kôru z jedného citróna. Nechajte zmes vychladnúť, natrite na sneh a zaviňte.
Koláčik s citrónovým snehom
suroviny na 1 koláč
Cestový korpus
150 g hladkej múky
2 štipky soli
80 g masla pokrájaného na kocky
45 ml ľadovej vody
Plnka
2 plechovky kondenzovaného mlieka
2 citróny, nastrúhaná kôra
250 ml čerstvej citrónovej šťavy
4 bielka
Sneh
4 bielka
250 ml kryštálového cukru
Cesto: Preosejte múku a soľ do misy a vmiešajte maslo, kým suché ingrediencie nedosiahnu konzistenciu strúhanky. Pridajte príslušné množstvo ľadovej vody, aby vzniklo cesto. Nehneťte cesto príliš, len ho dobre premiešajte a potom vyklopte na pomúčenú dosku. Vyložte 22-centimetrovú okrúhlu formu cestom, poprepichujte vidličkou a dajte do mrazničky na 10 - 15 minút. Predhrejte rúru na 180° C. Cesto vložte na 10 - 12 minút do rúry prikryté papierom na pečenie a vysypané strukovinami. Potom odstráňte papier na pečenie a strukoviny a pečte ďalších 5 minút, alebo kým cesto nie je chrumkavé a zlatisté. Plnka: Vyšľahajte kondenzované mlieko, citrónovú šťavu a citrónovú kôru, kým trochu nezhustnú. Všľahajte bielka a vlejte do korpusu. Sneh: Vyšľahajte bielka, kým sa neutvoria hrudky, potom pridajte cukor po lyžičkách a šľahajte, kým nie je sneh tuhý a lesklý a kým nevyšľaháte všetok cukor. Rozotrite na plnku v korpuse a pečte asi 40 minút.