Voňavá jeseň na tanieri

Údené mäsko, zelenina so sezamovým olejom, čerstvý cesnak a koriander. Upršané a chladné dni si môžeme spríjemniť aj takouto aromaterapiou.

Aromatická polievka
suroviny na 4 porcie:

40 ml slnečnicového oleja
2 cibule
1 strúčik cesnaku
400 g lúpaných rajčín v konzerve
600 g ľubovoľnej zeleniny nakrájanej nadrobno
1,5 l zeleninového vývaru
1 biely jogurt
sezamový olej
korenie podľa chuti: karí korenie, rasca, čerstvo mletý koriander, kardamóm
1 celá škorica
klinčeky

Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a po minúte aj zeleninu a vývar. Privedieme do varu a ak treba, dolejeme vodu tak, aby bola zelenina zakrytá.

Hrniec prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 15 minút, respektíve, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme štipkou soli a cukru. Celé korenie vyberieme a polievku rozmixujeme. Podávame s čerstvým koriandrom, sezamovým olejom a bielym jogurtom.

Rybie filé pod voňavou perinkou
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg



500 g rybieho filé
30 ml roztopeného masla
1 strúčik cesnaku
300 ml strúhanky
50 ml strúhaného parmezánu
50 ml strúhaného syra čedar
15 ml nasekanej pažítky

Filé naukladáme do vymasteného pekáča. Pomiešame maslo, pretlačený cesnak, strúhanku, syry a pažítku.

Touto zmesou potrieme ryby a pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 20 minút, respektíve do zlatohneda.

Podávame so zemiakmi a šalátom.



Zapečené údené kura s brokolicou
obr_02.jpgsuroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
15 ml roztopeného masla
1 cibuľa
250 g údeného kuracieho mäsa
250 g brokolice
petržlenová vňať
200 g strúhaného syra čedar alebo eidam
2 vajíčka
250 ml mlieka
50 g múky

Na panvici zohrejeme olej a maslo, a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Mäso nakrájame na tenké pásy a pridáme k cibuli. Necháme ho trochu zohriať, potom priložíme aj brokolicu a asi dve minúty dusíme.

Panvicu odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovú vňať. Do vymasteného pekáča navrstvíme mäso s brokolicou a plátky syra. Nakoniec vyšľaháme vajíčka, pridáme mlieko a múku a vylejeme na najvrchnejšiu vrstvu. Pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 30 minút.

Pečený kabanos so zeleninou
suroviny na 4 porcie
obraz_1.jpg


500 g kabanosu
600 g zeleninovej zmesi
12 kusov menších predvarených zemiakov
45 ml slnečnicového oleja
30 ml medu
30 ml celozrnnej horčice

Kabanos, zeleninu a zemiaky uložíme do väčšieho pekáča.
Pokvapkáme zmesou oleja, medu a horčice.

Pečieme v rúre predhriatej na 200° stupňov Celzia približne 45 minút alebo dovtedy, kým sa neupečie a zelenina nezmäkne.


obr_05.jpg

Hovädzie so začiatočníckou omáčkou
suroviny na 4 porcie

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
30 ml roztopeného masla
600 g sviečkovice
60 ml polohrubej múky
30 ml worcesterskej omáčky
400 ml hovädzieho vývaru
250 ml kyslej smotany

Vo väčšom hrnci zľahka orestujeme cibuľku na masle. Hovädzie mäso na nej prudko opečieme do hneda. Múku pomiešame s worcesterskou omáčkou a hovädzím vývarom.

Pridáme k mäsu a varíme, kým omáčka nezhustne. Prilejeme smotanu a necháme zohriať. Hrniec odstavíme, ešte než omáčka zovrie.

Podávame s ryžou a so zeleninou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 404
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 357
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 028
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 9 099
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 077
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 381
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 363
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 278
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 006
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 289

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

PLUS

Zločin po slovensky: Ako zomrela Mária?

Temný zločin zo 60. rokov ožíva vďaka novinárovi Jánovi Čomajovi.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.