Voňavá jeseň na tanieri

Údené mäsko, zelenina so sezamovým olejom, čerstvý cesnak a koriander. Upršané a chladné dni si môžeme spríjemniť aj takouto aromaterapiou.

Aromatická polievka
suroviny na 4 porcie:

40 ml slnečnicového oleja
2 cibule
1 strúčik cesnaku
400 g lúpaných rajčín v konzerve
600 g ľubovoľnej zeleniny nakrájanej nadrobno
1,5 l zeleninového vývaru
1 biely jogurt
sezamový olej
korenie podľa chuti: karí korenie, rasca, čerstvo mletý koriander, kardamóm
1 celá škorica
klinčeky

Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a po minúte aj zeleninu a vývar. Privedieme do varu a ak treba, dolejeme vodu tak, aby bola zelenina zakrytá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hrniec prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 15 minút, respektíve, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme štipkou soli a cukru. Celé korenie vyberieme a polievku rozmixujeme. Podávame s čerstvým koriandrom, sezamovým olejom a bielym jogurtom.

Rybie filé pod voňavou perinkou
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg



500 g rybieho filé
30 ml roztopeného masla
1 strúčik cesnaku
300 ml strúhanky
50 ml strúhaného parmezánu
50 ml strúhaného syra čedar
15 ml nasekanej pažítky

Filé naukladáme do vymasteného pekáča. Pomiešame maslo, pretlačený cesnak, strúhanku, syry a pažítku.

Touto zmesou potrieme ryby a pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 20 minút, respektíve do zlatohneda.

Podávame so zemiakmi a šalátom.



Zapečené údené kura s brokolicou
obr_02.jpgsuroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
15 ml roztopeného masla
1 cibuľa
250 g údeného kuracieho mäsa
250 g brokolice
petržlenová vňať
200 g strúhaného syra čedar alebo eidam
2 vajíčka
250 ml mlieka
50 g múky

Na panvici zohrejeme olej a maslo, a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Mäso nakrájame na tenké pásy a pridáme k cibuli. Necháme ho trochu zohriať, potom priložíme aj brokolicu a asi dve minúty dusíme.

Panvicu odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovú vňať. Do vymasteného pekáča navrstvíme mäso s brokolicou a plátky syra. Nakoniec vyšľaháme vajíčka, pridáme mlieko a múku a vylejeme na najvrchnejšiu vrstvu. Pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 30 minút.

Pečený kabanos so zeleninou
suroviny na 4 porcie
obraz_1.jpg


500 g kabanosu
600 g zeleninovej zmesi
12 kusov menších predvarených zemiakov
45 ml slnečnicového oleja
30 ml medu
30 ml celozrnnej horčice

Kabanos, zeleninu a zemiaky uložíme do väčšieho pekáča.
Pokvapkáme zmesou oleja, medu a horčice.

Pečieme v rúre predhriatej na 200° stupňov Celzia približne 45 minút alebo dovtedy, kým sa neupečie a zelenina nezmäkne.


obr_05.jpg

Hovädzie so začiatočníckou omáčkou
suroviny na 4 porcie

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
30 ml roztopeného masla
600 g sviečkovice
60 ml polohrubej múky
30 ml worcesterskej omáčky
400 ml hovädzieho vývaru
250 ml kyslej smotany

Vo väčšom hrnci zľahka orestujeme cibuľku na masle. Hovädzie mäso na nej prudko opečieme do hneda. Múku pomiešame s worcesterskou omáčkou a hovädzím vývarom.

Pridáme k mäsu a varíme, kým omáčka nezhustne. Prilejeme smotanu a necháme zohriať. Hrniec odstavíme, ešte než omáčka zovrie.

Podávame s ryžou a so zeleninou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 167
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 012
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 868
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 974
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 577
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 919
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 782
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 090
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.