SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Voňavá jeseň na tanieri

Údené mäsko, zelenina so sezamovým olejom, čerstvý cesnak a koriander. Upršané a chladné dni si môžeme spríjemniť aj takouto aromaterapiou.

Aromatická polievka
suroviny na 4 porcie:

40 ml slnečnicového oleja
2 cibule
1 strúčik cesnaku
400 g lúpaných rajčín v konzerve
600 g ľubovoľnej zeleniny nakrájanej nadrobno
1,5 l zeleninového vývaru
1 biely jogurt
sezamový olej
korenie podľa chuti: karí korenie, rasca, čerstvo mletý koriander, kardamóm
1 celá škorica
klinčeky

Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a po minúte aj zeleninu a vývar. Privedieme do varu a ak treba, dolejeme vodu tak, aby bola zelenina zakrytá.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrniec prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 15 minút, respektíve, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme štipkou soli a cukru. Celé korenie vyberieme a polievku rozmixujeme. Podávame s čerstvým koriandrom, sezamovým olejom a bielym jogurtom.

Rybie filé pod voňavou perinkou
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg



500 g rybieho filé
30 ml roztopeného masla
1 strúčik cesnaku
300 ml strúhanky
50 ml strúhaného parmezánu
50 ml strúhaného syra čedar
15 ml nasekanej pažítky

Filé naukladáme do vymasteného pekáča. Pomiešame maslo, pretlačený cesnak, strúhanku, syry a pažítku.

Touto zmesou potrieme ryby a pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 20 minút, respektíve do zlatohneda.

Podávame so zemiakmi a šalátom.



Zapečené údené kura s brokolicou
obr_02.jpgsuroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
15 ml roztopeného masla
1 cibuľa
250 g údeného kuracieho mäsa
250 g brokolice
petržlenová vňať
200 g strúhaného syra čedar alebo eidam
2 vajíčka
250 ml mlieka
50 g múky

Na panvici zohrejeme olej a maslo, a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Mäso nakrájame na tenké pásy a pridáme k cibuli. Necháme ho trochu zohriať, potom priložíme aj brokolicu a asi dve minúty dusíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Panvicu odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovú vňať. Do vymasteného pekáča navrstvíme mäso s brokolicou a plátky syra. Nakoniec vyšľaháme vajíčka, pridáme mlieko a múku a vylejeme na najvrchnejšiu vrstvu. Pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 30 minút.

Pečený kabanos so zeleninou
suroviny na 4 porcie
obraz_1.jpg


500 g kabanosu
600 g zeleninovej zmesi
12 kusov menších predvarených zemiakov
45 ml slnečnicového oleja
30 ml medu
30 ml celozrnnej horčice

Kabanos, zeleninu a zemiaky uložíme do väčšieho pekáča.
Pokvapkáme zmesou oleja, medu a horčice.

Pečieme v rúre predhriatej na 200° stupňov Celzia približne 45 minút alebo dovtedy, kým sa neupečie a zelenina nezmäkne.


obr_05.jpg

Hovädzie so začiatočníckou omáčkou
suroviny na 4 porcie

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
30 ml roztopeného masla
600 g sviečkovice
60 ml polohrubej múky
30 ml worcesterskej omáčky
400 ml hovädzieho vývaru
250 ml kyslej smotany

Skryť Vypnúť reklamu

Vo väčšom hrnci zľahka orestujeme cibuľku na masle. Hovädzie mäso na nej prudko opečieme do hneda. Múku pomiešame s worcesterskou omáčkou a hovädzím vývarom.

Pridáme k mäsu a varíme, kým omáčka nezhustne. Prilejeme smotanu a necháme zohriať. Hrniec odstavíme, ešte než omáčka zovrie.

Podávame s ryžou a so zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 282
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 467
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 046
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 635
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 402
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 092
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 057
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 876
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 779
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 470
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.