Voňavá jeseň na tanieri

Údené mäsko, zelenina so sezamovým olejom, čerstvý cesnak a koriander. Upršané a chladné dni si môžeme spríjemniť aj takouto aromaterapiou.

Aromatická polievka
suroviny na 4 porcie:

40 ml slnečnicového oleja
2 cibule
1 strúčik cesnaku
400 g lúpaných rajčín v konzerve
600 g ľubovoľnej zeleniny nakrájanej nadrobno
1,5 l zeleninového vývaru
1 biely jogurt
sezamový olej
korenie podľa chuti: karí korenie, rasca, čerstvo mletý koriander, kardamóm
1 celá škorica
klinčeky

Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a po minúte aj zeleninu a vývar. Privedieme do varu a ak treba, dolejeme vodu tak, aby bola zelenina zakrytá.

Hrniec prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 15 minút, respektíve, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme štipkou soli a cukru. Celé korenie vyberieme a polievku rozmixujeme. Podávame s čerstvým koriandrom, sezamovým olejom a bielym jogurtom.

Rybie filé pod voňavou perinkou
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg



500 g rybieho filé
30 ml roztopeného masla
1 strúčik cesnaku
300 ml strúhanky
50 ml strúhaného parmezánu
50 ml strúhaného syra čedar
15 ml nasekanej pažítky

Filé naukladáme do vymasteného pekáča. Pomiešame maslo, pretlačený cesnak, strúhanku, syry a pažítku.

Touto zmesou potrieme ryby a pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 20 minút, respektíve do zlatohneda.

Podávame so zemiakmi a šalátom.



Zapečené údené kura s brokolicou
obr_02.jpgsuroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
15 ml roztopeného masla
1 cibuľa
250 g údeného kuracieho mäsa
250 g brokolice
petržlenová vňať
200 g strúhaného syra čedar alebo eidam
2 vajíčka
250 ml mlieka
50 g múky

Na panvici zohrejeme olej a maslo, a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Mäso nakrájame na tenké pásy a pridáme k cibuli. Necháme ho trochu zohriať, potom priložíme aj brokolicu a asi dve minúty dusíme.

Panvicu odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovú vňať. Do vymasteného pekáča navrstvíme mäso s brokolicou a plátky syra. Nakoniec vyšľaháme vajíčka, pridáme mlieko a múku a vylejeme na najvrchnejšiu vrstvu. Pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 30 minút.

Pečený kabanos so zeleninou
suroviny na 4 porcie
obraz_1.jpg


500 g kabanosu
600 g zeleninovej zmesi
12 kusov menších predvarených zemiakov
45 ml slnečnicového oleja
30 ml medu
30 ml celozrnnej horčice

Kabanos, zeleninu a zemiaky uložíme do väčšieho pekáča.
Pokvapkáme zmesou oleja, medu a horčice.

Pečieme v rúre predhriatej na 200° stupňov Celzia približne 45 minút alebo dovtedy, kým sa neupečie a zelenina nezmäkne.


obr_05.jpg

Hovädzie so začiatočníckou omáčkou
suroviny na 4 porcie

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
30 ml roztopeného masla
600 g sviečkovice
60 ml polohrubej múky
30 ml worcesterskej omáčky
400 ml hovädzieho vývaru
250 ml kyslej smotany

Vo väčšom hrnci zľahka orestujeme cibuľku na masle. Hovädzie mäso na nej prudko opečieme do hneda. Múku pomiešame s worcesterskou omáčkou a hovädzím vývarom.

Pridáme k mäsu a varíme, kým omáčka nezhustne. Prilejeme smotanu a necháme zohriať. Hrniec odstavíme, ešte než omáčka zovrie.

Podávame s ryžou a so zeleninou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 754
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 152
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 688
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 131
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 296
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 254
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 035
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 990
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 823
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 766

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.