SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Voňavá jeseň na tanieri

Údené mäsko, zelenina so sezamovým olejom, čerstvý cesnak a koriander. Upršané a chladné dni si môžeme spríjemniť aj takouto aromaterapiou.

Aromatická polievka
suroviny na 4 porcie:

40 ml slnečnicového oleja
2 cibule
1 strúčik cesnaku
400 g lúpaných rajčín v konzerve
600 g ľubovoľnej zeleniny nakrájanej nadrobno
1,5 l zeleninového vývaru
1 biely jogurt
sezamový olej
korenie podľa chuti: karí korenie, rasca, čerstvo mletý koriander, kardamóm
1 celá škorica
klinčeky

Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, korenie a po minúte aj zeleninu a vývar. Privedieme do varu a ak treba, dolejeme vodu tak, aby bola zelenina zakrytá.

Hrniec prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 15 minút, respektíve, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme štipkou soli a cukru. Celé korenie vyberieme a polievku rozmixujeme. Podávame s čerstvým koriandrom, sezamovým olejom a bielym jogurtom.

Rybie filé pod voňavou perinkou
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg



500 g rybieho filé
30 ml roztopeného masla
1 strúčik cesnaku
300 ml strúhanky
50 ml strúhaného parmezánu
50 ml strúhaného syra čedar
15 ml nasekanej pažítky

Filé naukladáme do vymasteného pekáča. Pomiešame maslo, pretlačený cesnak, strúhanku, syry a pažítku.

Touto zmesou potrieme ryby a pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 20 minút, respektíve do zlatohneda.

Podávame so zemiakmi a šalátom.



Zapečené údené kura s brokolicou
obr_02.jpgsuroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
15 ml roztopeného masla
1 cibuľa
250 g údeného kuracieho mäsa
250 g brokolice
petržlenová vňať
200 g strúhaného syra čedar alebo eidam
2 vajíčka
250 ml mlieka
50 g múky

Na panvici zohrejeme olej a maslo, a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku do sklovita. Mäso nakrájame na tenké pásy a pridáme k cibuli. Necháme ho trochu zohriať, potom priložíme aj brokolicu a asi dve minúty dusíme.

Panvicu odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovú vňať. Do vymasteného pekáča navrstvíme mäso s brokolicou a plátky syra. Nakoniec vyšľaháme vajíčka, pridáme mlieko a múku a vylejeme na najvrchnejšiu vrstvu. Pečieme v rúre predhriatej na 180° Celzia približne 30 minút.

Pečený kabanos so zeleninou
suroviny na 4 porcie
obraz_1.jpg


500 g kabanosu
600 g zeleninovej zmesi
12 kusov menších predvarených zemiakov
45 ml slnečnicového oleja
30 ml medu
30 ml celozrnnej horčice

Kabanos, zeleninu a zemiaky uložíme do väčšieho pekáča.
Pokvapkáme zmesou oleja, medu a horčice.

Pečieme v rúre predhriatej na 200° stupňov Celzia približne 45 minút alebo dovtedy, kým sa neupečie a zelenina nezmäkne.


obr_05.jpg

Hovädzie so začiatočníckou omáčkou
suroviny na 4 porcie

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
30 ml roztopeného masla
600 g sviečkovice
60 ml polohrubej múky
30 ml worcesterskej omáčky
400 ml hovädzieho vývaru
250 ml kyslej smotany

Vo väčšom hrnci zľahka orestujeme cibuľku na masle. Hovädzie mäso na nej prudko opečieme do hneda. Múku pomiešame s worcesterskou omáčkou a hovädzím vývarom.

Pridáme k mäsu a varíme, kým omáčka nezhustne. Prilejeme smotanu a necháme zohriať. Hrniec odstavíme, ešte než omáčka zovrie.

Podávame s ryžou a so zeleninou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 19 156
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 385
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 142
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 601
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 875
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 267
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 730
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 677
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 508
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 049

Hlavné správy zo Sme.sk

Ženy, ktorých smrťou sa vykúpila smrť všetkých

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Ilustračné foto.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Môžete už šoférovať? Vypočítajte si, koľko alkoholu máte v krvi

Kalkulačka odhadne približný čas vytriezvenia.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.