PASADENA. Slaninová čokoláda bola jedným z hitov tohtoročného Čokoládového salónu v americkom meste Pasadena.
"Pri varení mu slanina vystrekla na čokoládu a pridala tú slanú príchuť a uvedomil si, že takéto niečo potrebuje. Mne táto podivná kombinácia pripadá fantastická," uviedla o Christopherovi Michaelovi jeho asistentka Erica Bienvenisteová. Kalifornský producent Michael kombinuje upraženú slaninu s venezuelskou fairtrade čokoládou, morskou soľou a karamelom.
"Najprv cítite len čokoládu, potom príde ľahký závan soli a napokon sa prejaví príchuť slaniny," popísala chuť čokolády jedna z návštevníčok Čokoládového salónu. Napriek kombinácii čokolády s vysoko kalorickou slaninou výsledný produkt nemá vyššiu energetickú hodnotu než čistá mliečna čokoláda. "Slaninu upečiem úplne do chrumkava a masť odstránim," vysvetlil v rozhovore s TASR cukrár Michael.
Skonštatoval, že jeho európski zákazníci sa na takúto kombináciu pozerajú dosť skepticky. "Jeden francúzsky turista bol z tejto kombinácie pohoršený. Ale povedal som mu, že mu vrátim peniaze, pokiaľ mu tá čokoláda nebude chutiť," popísal svoje skúsenosti Michael. Francúz mu na druhý deň zavolal a uznal, že jeho čokoláda chutí fantasticky, ale vyžaduje si nepredpojatého konzumenta.
Kalifornská čokoládovňa však neuviedla slaninovú čokoládu na trh ako prvá. Nápad spojiť slaninu údenú na jablkovom dreve s mliečnou čokoládou dostala už pred takmer dvomi rokmi Katrin Markoffová z Chicaga. Jej slaninová čokoláda mala v minulom roku veľký úspech v Spojených štátoch amerických aj vo Veľkej Británii. Počas prvých mesiacov produkcie dopyt dokonca presahoval ponuku.