Chrumkavé dobroty z lístkového cesta

Lístkové cesto má dve veľké prednosti. Po prvé - kvalitné ho bežne kúpite už hotové. A po druhé - môžete ho použiť do sladkých i slaných pokrmov. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Syrové koláčiky
suroviny na 3 kusy

1 balenie lístkového cesta
125 g masla
100 g taveného syra
100 g nastrúhanej Nivy
75 ml šľahačky
vlašské orechy na ozdobu
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na plát a podľa menšej misky z neho vykrojíme 6 koliesok. Vykrojené kolieska opatrne presunieme na plech vyložený papierom na pečenie. (Ak použijeme cesto rozvaľkané na pláty na papieri, ušetríme si prácu.)

Cesto na plechu na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou a pečieme ho v rozpálenej rúre do zlatista asi 20 minút. Mäkké maslo šľaháme s taveným syrom a nastrúhanou Nivou a zjemníme šľahačkou. Náplňou potrieme 3 pláty z lístkového cesta a zvyšnými plátmi ich priklopíme. Povrch vyzdobíme pomocou zdobiaceho vrecúška náplňou a položíme naň polovicu vlašských orechov. Dáme na chvíľu chladiť do chladničky, aby náplň stuhla.
Tip: Na slávnostnú príležitosť vykrajujeme malé kolieska, spojíme ich náplňou, ozdobíme orechmi a podávame ako jednohubky.

Čerešňové rezy
suroviny na 1 plech

obr_04.jpg

500 g lístkového cesta
1 l mlieka
3 vrecká pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
6 lyžíc cukru
2 poháre čerešňového kompótu
1 vajce na natretie cesta
vanilínový cukor na posypanie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Z každej vyvaľkáme plát na veľkosť hlbšieho plechu na pečenie, ktorý použijeme. V troške studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme cukor, prilejeme pudingový prášok s mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

Pred odstavením z platne doň primiešame precedené a odkvapkané čerešne a dáme vychladnúť. Na plech vyložený papierom na pečenie presunieme jeden vyvaľkaný plát cesta a rozotrieme naň vychladnutý puding s ovocím. Náplň prikryjeme druhým plátom a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút. Múčnik po vychladnutí nakrájame na rezy a pocukrujeme vanilkovým cukrom.
Tip: Mimo sezóny využijeme kompóty, v lete čerstvé ovocie.

Tvarohový závin
suroviny na 1 závin

obr_01.jpg1 balenie hotového lístkového cesta
2 mäkké polotučné tvarohy (vo vaničke)
200 g sušených marhúľ
100 g pomletých detských piškót
3 vajcia
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
práškový cukor na posypanie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Tvaroh dobre rozmiešame s vanilínovým cukrom, dvomi žĺtkami, nastrúhanou citrónovou kôrou, pudingovým práškom a troškou krupicového cukru. Sušené marhule sparíme vriacou vodou, necháme 10 minút stáť a potom ich dáme odkvapkať.

Lístkové cesto rozvaľkáme na čistej pomúčenej utierke na plát, posypeme ho mletými piškótami, potrieme pripravenou tvarohovou náplňou a rozložíme na ňu marhule. Cesto nadvihnutím utierky z dlhšej strany zavinieme a okraje cesta na oboch koncoch k sebe pevne pritlačíme.

Závin presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rozohriatej rúre do zlatista asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom a nakrájame na rezy.
Tip: Keď rezy závinu ozdobíme šľahačkou, nikto mu neodolá.

Kuracie prsia v kabátiku z lístkového cesta
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 balenie lístkového cesta
4 kuracie prsia
2 strúčiky cesnaku
1 zmes korenia na kura
1 vajce
4 plátky eidamu
korenie
rasca
olej na smaženie

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Kuracie prsia zľahka vyklepeme na tenšie plátky. Ošúpaný a pretlačený cesnak osolíme a ľahko ním plátky potrieme z oboch strán. Obe strany potom ešte okoreníme korením na kura.

Opečieme ich prudko na panvici na rozpálenom oleji z oboch strán a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na silnejší plát (asi 0,5 cm) a rozkrojíme ho na štyri štvorce. Na každý štvorec položíme plátok syra a naň vychladnuté mäso. Štvorec preložíme a okraje k sebe pevne pritlačíme.

Balíčky dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme na ozdobu rascou. Pečieme asi 20 minút do ružova.
Tip: V kombinácii s listovým šalátom získame výborný sobotný obed.

obr_05.jpgSlané párty tyčinky
suroviny na 2 plechy

1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce
mak
rasca
sezamové semienka
zmes provensálskych byliniek
hrubozrnná soľ
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky alebo pomocou tvaroviek vykrajujeme rôzne tvary.

Vykrojené tvary prenesieme na plech s papierom na pečenie, natrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme makom, rascou, sezamom, bylinkami a soľou podľa chuti. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme dozlatista asi 15 minút.
Tip: Zvyšky cesta z predchádzajúcich kulinárskych výtvorov nevyhadzujeme, ale využijeme na prípravu týchto slaných tyčiniek.

Koláčiky s hruškami a slivkami
suroviny na 1 plech

obr_02.jpg1 balenie hotového lístkového cesta
2 hrušky
2 slivky
šťava z 1/2 citróna
vanilínový cukor na posypanie
1 vajce na natretie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Hrušky ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame ich na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Slivky vykôstkujeme a nakrájame na plátky.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme z neho väčšie kolieska, napríklad pomocou hrnčeka. Kolieska natrieme rozšľahaným vajcom, nakladieme plátky hrušiek a sliviek a posypeme vanilínovým cukrom. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút.
Tip: Použiť môžeme cesto už rozvaľkané a rozdelené na pláty, ušetríme si tak prácu a čas.

Tipy a triky
  • Domáca výroba lístkového cesta je časovo náročná a prácna. Ak nemáte na jeho prípravu čas ani silu, pokojne siahnite po hotovom ceste, ktoré je už dnes kvalitné a predáva sa bežne v obchodoch. Môžete si vybrať lístkové cesto zmrazené alebo chladené. Aby sa vám s mrazeným cestom dobre pracovalo, vyberte ho včas z mrazničky.
  • Ak potrebujete cesto vyvaľkať na plát, robte to na ľahko pomúčenej doske.
  • Nám sa osvedčilo lístkové cesto, ktoré je už rozvaľkané na papieri na pečenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 16 353
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 432
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 319
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 168
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 380
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 935
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 875
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 736
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 656
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 486

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?