SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Chrumkavé dobroty z lístkového cesta

Lístkové cesto má dve veľké prednosti. Po prvé - kvalitné ho bežne kúpite už hotové. A po druhé - môžete ho použiť do sladkých i slaných pokrmov. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Syrové koláčiky
suroviny na 3 kusy

1 balenie lístkového cesta
125 g masla
100 g taveného syra
100 g nastrúhanej Nivy
75 ml šľahačky
vlašské orechy na ozdobu
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na plát a podľa menšej misky z neho vykrojíme 6 koliesok. Vykrojené kolieska opatrne presunieme na plech vyložený papierom na pečenie. (Ak použijeme cesto rozvaľkané na pláty na papieri, ušetríme si prácu.)

Cesto na plechu na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou a pečieme ho v rozpálenej rúre do zlatista asi 20 minút. Mäkké maslo šľaháme s taveným syrom a nastrúhanou Nivou a zjemníme šľahačkou. Náplňou potrieme 3 pláty z lístkového cesta a zvyšnými plátmi ich priklopíme. Povrch vyzdobíme pomocou zdobiaceho vrecúška náplňou a položíme naň polovicu vlašských orechov. Dáme na chvíľu chladiť do chladničky, aby náplň stuhla.
Tip: Na slávnostnú príležitosť vykrajujeme malé kolieska, spojíme ich náplňou, ozdobíme orechmi a podávame ako jednohubky.

Čerešňové rezy
suroviny na 1 plech

obr_04.jpg

500 g lístkového cesta
1 l mlieka
3 vrecká pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
6 lyžíc cukru
2 poháre čerešňového kompótu
1 vajce na natretie cesta
vanilínový cukor na posypanie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Z každej vyvaľkáme plát na veľkosť hlbšieho plechu na pečenie, ktorý použijeme. V troške studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme cukor, prilejeme pudingový prášok s mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

Pred odstavením z platne doň primiešame precedené a odkvapkané čerešne a dáme vychladnúť. Na plech vyložený papierom na pečenie presunieme jeden vyvaľkaný plát cesta a rozotrieme naň vychladnutý puding s ovocím. Náplň prikryjeme druhým plátom a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút. Múčnik po vychladnutí nakrájame na rezy a pocukrujeme vanilkovým cukrom.
Tip: Mimo sezóny využijeme kompóty, v lete čerstvé ovocie.

Tvarohový závin
suroviny na 1 závin

obr_01.jpg1 balenie hotového lístkového cesta
2 mäkké polotučné tvarohy (vo vaničke)
200 g sušených marhúľ
100 g pomletých detských piškót
3 vajcia
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
práškový cukor na posypanie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Tvaroh dobre rozmiešame s vanilínovým cukrom, dvomi žĺtkami, nastrúhanou citrónovou kôrou, pudingovým práškom a troškou krupicového cukru. Sušené marhule sparíme vriacou vodou, necháme 10 minút stáť a potom ich dáme odkvapkať.

Lístkové cesto rozvaľkáme na čistej pomúčenej utierke na plát, posypeme ho mletými piškótami, potrieme pripravenou tvarohovou náplňou a rozložíme na ňu marhule. Cesto nadvihnutím utierky z dlhšej strany zavinieme a okraje cesta na oboch koncoch k sebe pevne pritlačíme.

Závin presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rozohriatej rúre do zlatista asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom a nakrájame na rezy.
Tip: Keď rezy závinu ozdobíme šľahačkou, nikto mu neodolá.

Kuracie prsia v kabátiku z lístkového cesta
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 balenie lístkového cesta
4 kuracie prsia
2 strúčiky cesnaku
1 zmes korenia na kura
1 vajce
4 plátky eidamu
korenie
rasca
olej na smaženie

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Kuracie prsia zľahka vyklepeme na tenšie plátky. Ošúpaný a pretlačený cesnak osolíme a ľahko ním plátky potrieme z oboch strán. Obe strany potom ešte okoreníme korením na kura.

Opečieme ich prudko na panvici na rozpálenom oleji z oboch strán a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na silnejší plát (asi 0,5 cm) a rozkrojíme ho na štyri štvorce. Na každý štvorec položíme plátok syra a naň vychladnuté mäso. Štvorec preložíme a okraje k sebe pevne pritlačíme.

Balíčky dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme na ozdobu rascou. Pečieme asi 20 minút do ružova.
Tip: V kombinácii s listovým šalátom získame výborný sobotný obed.

obr_05.jpgSlané párty tyčinky
suroviny na 2 plechy

1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce
mak
rasca
sezamové semienka
zmes provensálskych byliniek
hrubozrnná soľ
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky alebo pomocou tvaroviek vykrajujeme rôzne tvary.

Vykrojené tvary prenesieme na plech s papierom na pečenie, natrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme makom, rascou, sezamom, bylinkami a soľou podľa chuti. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme dozlatista asi 15 minút.
Tip: Zvyšky cesta z predchádzajúcich kulinárskych výtvorov nevyhadzujeme, ale využijeme na prípravu týchto slaných tyčiniek.

Koláčiky s hruškami a slivkami
suroviny na 1 plech

obr_02.jpg1 balenie hotového lístkového cesta
2 hrušky
2 slivky
šťava z 1/2 citróna
vanilínový cukor na posypanie
1 vajce na natretie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Hrušky ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame ich na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Slivky vykôstkujeme a nakrájame na plátky.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme z neho väčšie kolieska, napríklad pomocou hrnčeka. Kolieska natrieme rozšľahaným vajcom, nakladieme plátky hrušiek a sliviek a posypeme vanilínovým cukrom. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút.
Tip: Použiť môžeme cesto už rozvaľkané a rozdelené na pláty, ušetríme si tak prácu a čas.

Tipy a triky
  • Domáca výroba lístkového cesta je časovo náročná a prácna. Ak nemáte na jeho prípravu čas ani silu, pokojne siahnite po hotovom ceste, ktoré je už dnes kvalitné a predáva sa bežne v obchodoch. Môžete si vybrať lístkové cesto zmrazené alebo chladené. Aby sa vám s mrazeným cestom dobre pracovalo, vyberte ho včas z mrazničky.
  • Ak potrebujete cesto vyvaľkať na plát, robte to na ľahko pomúčenej doske.
  • Nám sa osvedčilo lístkové cesto, ktoré je už rozvaľkané na papieri na pečenie.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 016
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 578
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 259
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 272
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 730
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 5 124
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 758
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 756
  10. Po Slovensku na motorke 2 281
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mobilné odberové miesto. (Ilustračné foto)

Štát chce testovacie miesta nechať už len v zdravotníckych zariadeniach.


15. jún
Peter Schutz

Lekárov povolávame neskoro.


4 h
Povrchové teploty v Jakutsku na Sibíri.

Verchojansk stále láme rekordy.


5 h
Ilustračné foto.

Spoločnosti Eurolab Lambda niekto požičal pol milióna eur.


6 h