Syrové koláčiky
suroviny na 3 kusy
1 balenie lístkového cesta
125 g masla
100 g taveného syra
100 g nastrúhanej Nivy
75 ml šľahačky
vlašské orechy na ozdobu
hladká múka
Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na plát a podľa menšej misky z neho vykrojíme 6 koliesok. Vykrojené kolieska opatrne presunieme na plech vyložený papierom na pečenie. (Ak použijeme cesto rozvaľkané na pláty na papieri, ušetríme si prácu.)
Cesto na plechu na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou a pečieme ho v rozpálenej rúre do zlatista asi 20 minút. Mäkké maslo šľaháme s taveným syrom a nastrúhanou Nivou a zjemníme šľahačkou. Náplňou potrieme 3 pláty z lístkového cesta a zvyšnými plátmi ich priklopíme. Povrch vyzdobíme pomocou zdobiaceho vrecúška náplňou a položíme naň polovicu vlašských orechov. Dáme na chvíľu chladiť do chladničky, aby náplň stuhla.
Tip: Na slávnostnú príležitosť vykrajujeme malé kolieska, spojíme ich náplňou, ozdobíme orechmi a podávame ako jednohubky.
Čerešňové rezy
suroviny na 1 plech
500 g lístkového cesta
1 l mlieka
3 vrecká pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
6 lyžíc cukru
2 poháre čerešňového kompótu
1 vajce na natretie cesta
vanilínový cukor na posypanie
hladká múka
Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Z každej vyvaľkáme plát na veľkosť hlbšieho plechu na pečenie, ktorý použijeme. V troške studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme cukor, prilejeme pudingový prášok s mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.
Pred odstavením z platne doň primiešame precedené a odkvapkané čerešne a dáme vychladnúť. Na plech vyložený papierom na pečenie presunieme jeden vyvaľkaný plát cesta a rozotrieme naň vychladnutý puding s ovocím. Náplň prikryjeme druhým plátom a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút. Múčnik po vychladnutí nakrájame na rezy a pocukrujeme vanilkovým cukrom.
Tip: Mimo sezóny využijeme kompóty, v lete čerstvé ovocie.
Tvarohový závin
suroviny na 1 závin
1 balenie hotového lístkového cesta
2 mäkké polotučné tvarohy (vo vaničke)
200 g sušených marhúľ
100 g pomletých detských piškót
3 vajcia
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
práškový cukor na posypanie
hladká múka
Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Tvaroh dobre rozmiešame s vanilínovým cukrom, dvomi žĺtkami, nastrúhanou citrónovou kôrou, pudingovým práškom a troškou krupicového cukru. Sušené marhule sparíme vriacou vodou, necháme 10 minút stáť a potom ich dáme odkvapkať.
Lístkové cesto rozvaľkáme na čistej pomúčenej utierke na plát, posypeme ho mletými piškótami, potrieme pripravenou tvarohovou náplňou a rozložíme na ňu marhule. Cesto nadvihnutím utierky z dlhšej strany zavinieme a okraje cesta na oboch koncoch k sebe pevne pritlačíme.
Závin presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rozohriatej rúre do zlatista asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom a nakrájame na rezy.
Tip: Keď rezy závinu ozdobíme šľahačkou, nikto mu neodolá.
Kuracie prsia v kabátiku z lístkového cesta
suroviny na 4 porcie
1 balenie lístkového cesta
4 kuracie prsia
2 strúčiky cesnaku
1 zmes korenia na kura
1 vajce
4 plátky eidamu
korenie
rasca
olej na smaženie
Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Kuracie prsia zľahka vyklepeme na tenšie plátky. Ošúpaný a pretlačený cesnak osolíme a ľahko ním plátky potrieme z oboch strán. Obe strany potom ešte okoreníme korením na kura.
Opečieme ich prudko na panvici na rozpálenom oleji z oboch strán a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na silnejší plát (asi 0,5 cm) a rozkrojíme ho na štyri štvorce. Na každý štvorec položíme plátok syra a naň vychladnuté mäso. Štvorec preložíme a okraje k sebe pevne pritlačíme.
Balíčky dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme na ozdobu rascou. Pečieme asi 20 minút do ružova.
Tip: V kombinácii s listovým šalátom získame výborný sobotný obed.
Slané párty tyčinky
suroviny na 2 plechy
1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce
mak
rasca
sezamové semienka
zmes provensálskych byliniek
hrubozrnná soľ
hladká múka
Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky alebo pomocou tvaroviek vykrajujeme rôzne tvary.
Vykrojené tvary prenesieme na plech s papierom na pečenie, natrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme makom, rascou, sezamom, bylinkami a soľou podľa chuti. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme dozlatista asi 15 minút.
Tip: Zvyšky cesta z predchádzajúcich kulinárskych výtvorov nevyhadzujeme, ale využijeme na prípravu týchto slaných tyčiniek.
Koláčiky s hruškami a slivkami
suroviny na 1 plech
1 balenie hotového lístkového cesta
2 hrušky
2 slivky
šťava z 1/2 citróna
vanilínový cukor na posypanie
1 vajce na natretie
hladká múka
Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Hrušky ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame ich na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Slivky vykôstkujeme a nakrájame na plátky.
Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme z neho väčšie kolieska, napríklad pomocou hrnčeka. Kolieska natrieme rozšľahaným vajcom, nakladieme plátky hrušiek a sliviek a posypeme vanilínovým cukrom. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút.
Tip: Použiť môžeme cesto už rozvaľkané a rozdelené na pláty, ušetríme si tak prácu a čas.
Tipy a triky
Domáca výroba lístkového cesta je časovo náročná a prácna. Ak nemáte na jeho prípravu čas ani silu, pokojne siahnite po hotovom ceste, ktoré je už dnes kvalitné a predáva sa bežne v obchodoch. Môžete si vybrať lístkové cesto zmrazené alebo chladené. Aby sa vám s mrazeným cestom dobre pracovalo, vyberte ho včas z mrazničky.
Ak potrebujete cesto vyvaľkať na plát, robte to na ľahko pomúčenej doske.
Nám sa osvedčilo lístkové cesto, ktoré je už rozvaľkané na papieri na pečenie.
Autor: Dana Karafiátová