SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Chrumkavé dobroty z lístkového cesta

Lístkové cesto má dve veľké prednosti. Po prvé - kvalitné ho bežne kúpite už hotové. A po druhé - môžete ho použiť do sladkých i slaných pokrmov. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Syrové koláčiky
suroviny na 3 kusy

1 balenie lístkového cesta
125 g masla
100 g taveného syra
100 g nastrúhanej Nivy
75 ml šľahačky
vlašské orechy na ozdobu
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na plát a podľa menšej misky z neho vykrojíme 6 koliesok. Vykrojené kolieska opatrne presunieme na plech vyložený papierom na pečenie. (Ak použijeme cesto rozvaľkané na pláty na papieri, ušetríme si prácu.)

Cesto na plechu na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou a pečieme ho v rozpálenej rúre do zlatista asi 20 minút. Mäkké maslo šľaháme s taveným syrom a nastrúhanou Nivou a zjemníme šľahačkou. Náplňou potrieme 3 pláty z lístkového cesta a zvyšnými plátmi ich priklopíme. Povrch vyzdobíme pomocou zdobiaceho vrecúška náplňou a položíme naň polovicu vlašských orechov. Dáme na chvíľu chladiť do chladničky, aby náplň stuhla.
Tip: Na slávnostnú príležitosť vykrajujeme malé kolieska, spojíme ich náplňou, ozdobíme orechmi a podávame ako jednohubky.

Čerešňové rezy
suroviny na 1 plech

obr_04.jpg

500 g lístkového cesta
1 l mlieka
3 vrecká pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
6 lyžíc cukru
2 poháre čerešňového kompótu
1 vajce na natretie cesta
vanilínový cukor na posypanie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Z každej vyvaľkáme plát na veľkosť hlbšieho plechu na pečenie, ktorý použijeme. V troške studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme cukor, prilejeme pudingový prášok s mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

Pred odstavením z platne doň primiešame precedené a odkvapkané čerešne a dáme vychladnúť. Na plech vyložený papierom na pečenie presunieme jeden vyvaľkaný plát cesta a rozotrieme naň vychladnutý puding s ovocím. Náplň prikryjeme druhým plátom a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút. Múčnik po vychladnutí nakrájame na rezy a pocukrujeme vanilkovým cukrom.
Tip: Mimo sezóny využijeme kompóty, v lete čerstvé ovocie.

Tvarohový závin
suroviny na 1 závin

obr_01.jpg1 balenie hotového lístkového cesta
2 mäkké polotučné tvarohy (vo vaničke)
200 g sušených marhúľ
100 g pomletých detských piškót
3 vajcia
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
práškový cukor na posypanie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Tvaroh dobre rozmiešame s vanilínovým cukrom, dvomi žĺtkami, nastrúhanou citrónovou kôrou, pudingovým práškom a troškou krupicového cukru. Sušené marhule sparíme vriacou vodou, necháme 10 minút stáť a potom ich dáme odkvapkať.

Lístkové cesto rozvaľkáme na čistej pomúčenej utierke na plát, posypeme ho mletými piškótami, potrieme pripravenou tvarohovou náplňou a rozložíme na ňu marhule. Cesto nadvihnutím utierky z dlhšej strany zavinieme a okraje cesta na oboch koncoch k sebe pevne pritlačíme.

Závin presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rozohriatej rúre do zlatista asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom a nakrájame na rezy.
Tip: Keď rezy závinu ozdobíme šľahačkou, nikto mu neodolá.

Kuracie prsia v kabátiku z lístkového cesta
suroviny na 4 porcie

obr_03.jpg1 balenie lístkového cesta
4 kuracie prsia
2 strúčiky cesnaku
1 zmes korenia na kura
1 vajce
4 plátky eidamu
korenie
rasca
olej na smaženie

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Kuracie prsia zľahka vyklepeme na tenšie plátky. Ošúpaný a pretlačený cesnak osolíme a ľahko ním plátky potrieme z oboch strán. Obe strany potom ešte okoreníme korením na kura.

Opečieme ich prudko na panvici na rozpálenom oleji z oboch strán a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na silnejší plát (asi 0,5 cm) a rozkrojíme ho na štyri štvorce. Na každý štvorec položíme plátok syra a naň vychladnuté mäso. Štvorec preložíme a okraje k sebe pevne pritlačíme.

Balíčky dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme na ozdobu rascou. Pečieme asi 20 minút do ružova.
Tip: V kombinácii s listovým šalátom získame výborný sobotný obed.

obr_05.jpgSlané párty tyčinky
suroviny na 2 plechy

1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce
mak
rasca
sezamové semienka
zmes provensálskych byliniek
hrubozrnná soľ
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Cesto rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky alebo pomocou tvaroviek vykrajujeme rôzne tvary.

Vykrojené tvary prenesieme na plech s papierom na pečenie, natrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme makom, rascou, sezamom, bylinkami a soľou podľa chuti. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme dozlatista asi 15 minút.
Tip: Zvyšky cesta z predchádzajúcich kulinárskych výtvorov nevyhadzujeme, ale využijeme na prípravu týchto slaných tyčiniek.

Koláčiky s hruškami a slivkami
suroviny na 1 plech

obr_02.jpg1 balenie hotového lístkového cesta
2 hrušky
2 slivky
šťava z 1/2 citróna
vanilínový cukor na posypanie
1 vajce na natretie
hladká múka

Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Hrušky ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame ich na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Slivky vykôstkujeme a nakrájame na plátky.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme z neho väčšie kolieska, napríklad pomocou hrnčeka. Kolieska natrieme rozšľahaným vajcom, nakladieme plátky hrušiek a sliviek a posypeme vanilínovým cukrom. Preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút.
Tip: Použiť môžeme cesto už rozvaľkané a rozdelené na pláty, ušetríme si tak prácu a čas.

Tipy a triky
  • Domáca výroba lístkového cesta je časovo náročná a prácna. Ak nemáte na jeho prípravu čas ani silu, pokojne siahnite po hotovom ceste, ktoré je už dnes kvalitné a predáva sa bežne v obchodoch. Môžete si vybrať lístkové cesto zmrazené alebo chladené. Aby sa vám s mrazeným cestom dobre pracovalo, vyberte ho včas z mrazničky.
  • Ak potrebujete cesto vyvaľkať na plát, robte to na ľahko pomúčenej doske.
  • Nám sa osvedčilo lístkové cesto, ktoré je už rozvaľkané na papieri na pečenie.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 427
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 768
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 055
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 485
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 359
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 117
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 335
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 292
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 142
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 927
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom