SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Slané jablkové pokušenia

Jablká dodajú nevídaný šmrnc aj inak celkom obyčajným pokrmom. Skúsili ste už niekedy pripraviť mäso na jablkách? Našim kreáciám neodoláte ani vy, ani vaša polovička. Sezóna tohto ovocia vrcholí, tak hor sa do varenia.

Sviečkovica s jablkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

2 kusy sviečkovice
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica hnedého cukru
2 lyžice masla
2 lyžice slnečnicového oleja
600 ml jablkového džúsu
2 lyžice celozrnnej horčice
1 kopcovitá lyžica múky

Jablková príloha
jablká
rozmarín
hnedý cukor

Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Soľ, korenie a cukor vmasírujeme do mäsa. Maslo a olej zohrejeme na miernom ohni v hrnci s hrubším dnom. Mäso prudko opečieme z každej strany.

Panvicu odložíme zatiaľ nabok, budeme ju ešte potrebovať pri príprave omáčky. Jablkový džús zamiešame s horčicou a nalejeme na pekáč. Pridáme mäso a pekáč vložíme na 15 - 20 minút do rúry. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok.

Skryť Vypnúť reklamu

Do hrnca, v ktorom sme predtým opekali mäso, pridáme múku a na miernom ohni za stáleho miešania varíme asi dve minúty. Postupne prilievame šťavu z pekáča a varíme, kým sa neodparí približne tretina a omáčka mierne nezhustne. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame ho s omáčkou a jablkovou prílohou.

Jablková príloha
Vynikajúcou prílohou k tomuto pokrmu sú pečené jablká s rozmarínom. Jablká rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadrá a do jamky, ktorá takto vznikne, vložíme trocha rozmarínu. Jablká posypeme trochou hnedého cukru a pečieme 20 - 30 minút.

Medové bravčové s jablkami
Suroviny na 4 porcie

1 vykostené bravčové stehno
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 jablká
2 zväzky rozmarínu
zväzky šalvie
4 zväzky tymiánu
125 ml olivového oleja
60 g masla
750 ml suchého šumivého vína alebo jablkového muštu
50 ml medu

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru predhrejeme na 150° Celzia. Mäso osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky. Misu na pečenie vystelieme jablkami a bylinkami, pridáme 60 ml olivového oleja.

Navrch naukladáme mäso, ktoré polejeme zvyškom olivového oleja a položíme naň kocky masla. Misu prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny. Potom mäso polejeme šumivým alebo jablkovým vínom a opäť prikryjeme. Po ďalších 90 minútach nádobu odkryjeme a mäso pokvapkáme medom. Zvýšime teplotu na 180° Celzia a pečieme do zlatista a do chrumkava ďalšiu hodinu.

Šalát z jabĺk, slaniny a nivy
suroviny na 4 porcie (ako príloha)

2 jablká
30 ml medu
125 g slaniny
15 ml celozrnnej horčice
60 ml olivového oleja
šťava z polovice citróna
45 ml červeného vínneho octu
baby špenát
šalátové listy
100 g nivy alebo parmezánu
štipka soli
čerstvo mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na grilovaciu teplotu. Jablká nakrájame na štvrtiny, naukladáme ich do misy na pečenie, pokvapkáme medom a vložíme do rúry. Pečieme dovtedy, kým jablká nezmäknú.

Skryť Vypnúť reklamu

Slaninu opečieme na panvici na chrumkavo. Horčicu zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a vínnym octom a zohrejeme. Šalátové a špenátové listy naaranžujeme do šalátovej misy, uložíme na ne jablká a slaninu a pokvapkáme teplým dressingom. Pridáme nivu alebo parmezán a dochutíme soľou a čiernym korením.

Kačica na jablkách
suroviny na 4 porcie

3 červené jablká
60 ml jablkového muštu
30 ml brandy
45 - 60 g hnedého cukru
čerstvá šalvia
15 ml olivového oleja
4 kačacie stehná (po 200 g)
125 ml slepačieho vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrá a uložíme do väčšej misy. Pridáme jablkový mušt, brandy, hnedý cukor a šalviu, trochu premiešame a odložíme misu bokom.

Kačacie stehná prudko opečieme na oleji vo väčšom ohňovzdornom hrnci. Pridáme ochutené jablká a ešte chvíľku smažíme. Vlejeme vývar a necháme zovrieť. Hrniec vložíme do rúry predhriatej na 180° Celzia na 25 - 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlo je hotové, keď sú mäso i jablká mäkké a šťava mierne lepkavá. Podávame so zeleninovou prílohou a suchým bielym vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 485
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 318
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 303
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 620
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 895
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 902
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 526
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 445
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.