Slané jablkové pokušenia

Jablká dodajú nevídaný šmrnc aj inak celkom obyčajným pokrmom. Skúsili ste už niekedy pripraviť mäso na jablkách? Našim kreáciám neodoláte ani vy, ani vaša polovička. Sezóna tohto ovocia vrcholí, tak hor sa do varenia.

Sviečkovica s jablkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

2 kusy sviečkovice
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica hnedého cukru
2 lyžice masla
2 lyžice slnečnicového oleja
600 ml jablkového džúsu
2 lyžice celozrnnej horčice
1 kopcovitá lyžica múky

Jablková príloha
jablká
rozmarín
hnedý cukor

Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Soľ, korenie a cukor vmasírujeme do mäsa. Maslo a olej zohrejeme na miernom ohni v hrnci s hrubším dnom. Mäso prudko opečieme z každej strany.

Panvicu odložíme zatiaľ nabok, budeme ju ešte potrebovať pri príprave omáčky. Jablkový džús zamiešame s horčicou a nalejeme na pekáč. Pridáme mäso a pekáč vložíme na 15 - 20 minút do rúry. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok.

Do hrnca, v ktorom sme predtým opekali mäso, pridáme múku a na miernom ohni za stáleho miešania varíme asi dve minúty. Postupne prilievame šťavu z pekáča a varíme, kým sa neodparí približne tretina a omáčka mierne nezhustne. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame ho s omáčkou a jablkovou prílohou.

Jablková príloha
Vynikajúcou prílohou k tomuto pokrmu sú pečené jablká s rozmarínom. Jablká rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadrá a do jamky, ktorá takto vznikne, vložíme trocha rozmarínu. Jablká posypeme trochou hnedého cukru a pečieme 20 - 30 minút.

Medové bravčové s jablkami
Suroviny na 4 porcie

1 vykostené bravčové stehno
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 jablká
2 zväzky rozmarínu
zväzky šalvie
4 zväzky tymiánu
125 ml olivového oleja
60 g masla
750 ml suchého šumivého vína alebo jablkového muštu
50 ml medu

Rúru predhrejeme na 150° Celzia. Mäso osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky. Misu na pečenie vystelieme jablkami a bylinkami, pridáme 60 ml olivového oleja.

Navrch naukladáme mäso, ktoré polejeme zvyškom olivového oleja a položíme naň kocky masla. Misu prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny. Potom mäso polejeme šumivým alebo jablkovým vínom a opäť prikryjeme. Po ďalších 90 minútach nádobu odkryjeme a mäso pokvapkáme medom. Zvýšime teplotu na 180° Celzia a pečieme do zlatista a do chrumkava ďalšiu hodinu.

Šalát z jabĺk, slaniny a nivy
suroviny na 4 porcie (ako príloha)

2 jablká
30 ml medu
125 g slaniny
15 ml celozrnnej horčice
60 ml olivového oleja
šťava z polovice citróna
45 ml červeného vínneho octu
baby špenát
šalátové listy
100 g nivy alebo parmezánu
štipka soli
čerstvo mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na grilovaciu teplotu. Jablká nakrájame na štvrtiny, naukladáme ich do misy na pečenie, pokvapkáme medom a vložíme do rúry. Pečieme dovtedy, kým jablká nezmäknú.

Slaninu opečieme na panvici na chrumkavo. Horčicu zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a vínnym octom a zohrejeme. Šalátové a špenátové listy naaranžujeme do šalátovej misy, uložíme na ne jablká a slaninu a pokvapkáme teplým dressingom. Pridáme nivu alebo parmezán a dochutíme soľou a čiernym korením.

Kačica na jablkách
suroviny na 4 porcie

3 červené jablká
60 ml jablkového muštu
30 ml brandy
45 - 60 g hnedého cukru
čerstvá šalvia
15 ml olivového oleja
4 kačacie stehná (po 200 g)
125 ml slepačieho vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrá a uložíme do väčšej misy. Pridáme jablkový mušt, brandy, hnedý cukor a šalviu, trochu premiešame a odložíme misu bokom.

Kačacie stehná prudko opečieme na oleji vo väčšom ohňovzdornom hrnci. Pridáme ochutené jablká a ešte chvíľku smažíme. Vlejeme vývar a necháme zovrieť. Hrniec vložíme do rúry predhriatej na 180° Celzia na 25 - 30 minút.

Jedlo je hotové, keď sú mäso i jablká mäkké a šťava mierne lepkavá. Podávame so zeleninovou prílohou a suchým bielym vínom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 375
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 879
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 209
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 280
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 065
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 022
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 982
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 927
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 625

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.