Slané jablkové pokušenia

Jablká dodajú nevídaný šmrnc aj inak celkom obyčajným pokrmom. Skúsili ste už niekedy pripraviť mäso na jablkách? Našim kreáciám neodoláte ani vy, ani vaša polovička. Sezóna tohto ovocia vrcholí, tak hor sa do varenia.

Sviečkovica s jablkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

2 kusy sviečkovice
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica hnedého cukru
2 lyžice masla
2 lyžice slnečnicového oleja
600 ml jablkového džúsu
2 lyžice celozrnnej horčice
1 kopcovitá lyžica múky

Jablková príloha
jablká
rozmarín
hnedý cukor

Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Soľ, korenie a cukor vmasírujeme do mäsa. Maslo a olej zohrejeme na miernom ohni v hrnci s hrubším dnom. Mäso prudko opečieme z každej strany.

Panvicu odložíme zatiaľ nabok, budeme ju ešte potrebovať pri príprave omáčky. Jablkový džús zamiešame s horčicou a nalejeme na pekáč. Pridáme mäso a pekáč vložíme na 15 - 20 minút do rúry. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok.

Do hrnca, v ktorom sme predtým opekali mäso, pridáme múku a na miernom ohni za stáleho miešania varíme asi dve minúty. Postupne prilievame šťavu z pekáča a varíme, kým sa neodparí približne tretina a omáčka mierne nezhustne. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame ho s omáčkou a jablkovou prílohou.

Jablková príloha
Vynikajúcou prílohou k tomuto pokrmu sú pečené jablká s rozmarínom. Jablká rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadrá a do jamky, ktorá takto vznikne, vložíme trocha rozmarínu. Jablká posypeme trochou hnedého cukru a pečieme 20 - 30 minút.

Medové bravčové s jablkami
Suroviny na 4 porcie

1 vykostené bravčové stehno
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 jablká
2 zväzky rozmarínu
zväzky šalvie
4 zväzky tymiánu
125 ml olivového oleja
60 g masla
750 ml suchého šumivého vína alebo jablkového muštu
50 ml medu

Rúru predhrejeme na 150° Celzia. Mäso osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky. Misu na pečenie vystelieme jablkami a bylinkami, pridáme 60 ml olivového oleja.

Navrch naukladáme mäso, ktoré polejeme zvyškom olivového oleja a položíme naň kocky masla. Misu prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny. Potom mäso polejeme šumivým alebo jablkovým vínom a opäť prikryjeme. Po ďalších 90 minútach nádobu odkryjeme a mäso pokvapkáme medom. Zvýšime teplotu na 180° Celzia a pečieme do zlatista a do chrumkava ďalšiu hodinu.

Šalát z jabĺk, slaniny a nivy
suroviny na 4 porcie (ako príloha)

2 jablká
30 ml medu
125 g slaniny
15 ml celozrnnej horčice
60 ml olivového oleja
šťava z polovice citróna
45 ml červeného vínneho octu
baby špenát
šalátové listy
100 g nivy alebo parmezánu
štipka soli
čerstvo mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na grilovaciu teplotu. Jablká nakrájame na štvrtiny, naukladáme ich do misy na pečenie, pokvapkáme medom a vložíme do rúry. Pečieme dovtedy, kým jablká nezmäknú.

Slaninu opečieme na panvici na chrumkavo. Horčicu zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a vínnym octom a zohrejeme. Šalátové a špenátové listy naaranžujeme do šalátovej misy, uložíme na ne jablká a slaninu a pokvapkáme teplým dressingom. Pridáme nivu alebo parmezán a dochutíme soľou a čiernym korením.

Kačica na jablkách
suroviny na 4 porcie

3 červené jablká
60 ml jablkového muštu
30 ml brandy
45 - 60 g hnedého cukru
čerstvá šalvia
15 ml olivového oleja
4 kačacie stehná (po 200 g)
125 ml slepačieho vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrá a uložíme do väčšej misy. Pridáme jablkový mušt, brandy, hnedý cukor a šalviu, trochu premiešame a odložíme misu bokom.

Kačacie stehná prudko opečieme na oleji vo väčšom ohňovzdornom hrnci. Pridáme ochutené jablká a ešte chvíľku smažíme. Vlejeme vývar a necháme zovrieť. Hrniec vložíme do rúry predhriatej na 180° Celzia na 25 - 30 minút.

Jedlo je hotové, keď sú mäso i jablká mäkké a šťava mierne lepkavá. Podávame so zeleninovou prílohou a suchým bielym vínom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 622
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 298
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 365
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 401
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 872
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 576
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 481
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 146
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 043
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

KOŠICE KORZÁR

Vincent Lukáč nesúhlasí s vyvesením jeho dresu v Steel Aréne

Vedenie rozhodnutie prekvapilo.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop