Sviečkovica s jablkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie
2 kusy sviečkovice
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica hnedého cukru
2 lyžice masla
2 lyžice slnečnicového oleja
600 ml jablkového džúsu
2 lyžice celozrnnej horčice
1 kopcovitá lyžica múky
Jablková príloha
jablká
rozmarín
hnedý cukor
Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Soľ, korenie a cukor vmasírujeme do mäsa. Maslo a olej zohrejeme na miernom ohni v hrnci s hrubším dnom. Mäso prudko opečieme z každej strany.
Panvicu odložíme zatiaľ nabok, budeme ju ešte potrebovať pri príprave omáčky. Jablkový džús zamiešame s horčicou a nalejeme na pekáč. Pridáme mäso a pekáč vložíme na 15 - 20 minút do rúry. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok.
Do hrnca, v ktorom sme predtým opekali mäso, pridáme múku a na miernom ohni za stáleho miešania varíme asi dve minúty. Postupne prilievame šťavu z pekáča a varíme, kým sa neodparí približne tretina a omáčka mierne nezhustne. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame ho s omáčkou a jablkovou prílohou.
Jablková príloha
Vynikajúcou prílohou k tomuto pokrmu sú pečené jablká s rozmarínom. Jablká rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadrá a do jamky, ktorá takto vznikne, vložíme trocha rozmarínu. Jablká posypeme trochou hnedého cukru a pečieme 20 - 30 minút.
Medové bravčové s jablkami
Suroviny na 4 porcie
1 vykostené bravčové stehno
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 jablká
2 zväzky rozmarínu
zväzky šalvie
4 zväzky tymiánu
125 ml olivového oleja
60 g masla
750 ml suchého šumivého vína alebo jablkového muštu
50 ml medu
Rúru predhrejeme na 150° Celzia. Mäso osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky. Misu na pečenie vystelieme jablkami a bylinkami, pridáme 60 ml olivového oleja.
Navrch naukladáme mäso, ktoré polejeme zvyškom olivového oleja a položíme naň kocky masla. Misu prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny. Potom mäso polejeme šumivým alebo jablkovým vínom a opäť prikryjeme. Po ďalších 90 minútach nádobu odkryjeme a mäso pokvapkáme medom. Zvýšime teplotu na 180° Celzia a pečieme do zlatista a do chrumkava ďalšiu hodinu.
Šalát z jabĺk, slaniny a nivy
suroviny na 4 porcie (ako príloha)
2 jablká
30 ml medu
125 g slaniny
15 ml celozrnnej horčice
60 ml olivového oleja
šťava z polovice citróna
45 ml červeného vínneho octu
baby špenát
šalátové listy
100 g nivy alebo parmezánu
štipka soli
čerstvo mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na grilovaciu teplotu. Jablká nakrájame na štvrtiny, naukladáme ich do misy na pečenie, pokvapkáme medom a vložíme do rúry. Pečieme dovtedy, kým jablká nezmäknú.
Slaninu opečieme na panvici na chrumkavo. Horčicu zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a vínnym octom a zohrejeme. Šalátové a špenátové listy naaranžujeme do šalátovej misy, uložíme na ne jablká a slaninu a pokvapkáme teplým dressingom. Pridáme nivu alebo parmezán a dochutíme soľou a čiernym korením.
Kačica na jablkách
suroviny na 4 porcie
3 červené jablká
60 ml jablkového muštu
30 ml brandy
45 - 60 g hnedého cukru
čerstvá šalvia
15 ml olivového oleja
4 kačacie stehná (po 200 g)
125 ml slepačieho vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrá a uložíme do väčšej misy. Pridáme jablkový mušt, brandy, hnedý cukor a šalviu, trochu premiešame a odložíme misu bokom.
Kačacie stehná prudko opečieme na oleji vo väčšom ohňovzdornom hrnci. Pridáme ochutené jablká a ešte chvíľku smažíme. Vlejeme vývar a necháme zovrieť. Hrniec vložíme do rúry predhriatej na 180° Celzia na 25 - 30 minút.
Jedlo je hotové, keď sú mäso i jablká mäkké a šťava mierne lepkavá. Podávame so zeleninovou prílohou a suchým bielym vínom.