SME

Slané jablkové pokušenia

Jablká dodajú nevídaný šmrnc aj inak celkom obyčajným pokrmom. Skúsili ste už niekedy pripraviť mäso na jablkách? Našim kreáciám neodoláte ani vy, ani vaša polovička. Sezóna tohto ovocia vrcholí, tak hor sa do varenia.

Sviečkovica s jablkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

2 kusy sviečkovice
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica hnedého cukru
2 lyžice masla
2 lyžice slnečnicového oleja
600 ml jablkového džúsu
2 lyžice celozrnnej horčice
1 kopcovitá lyžica múky

Jablková príloha
jablká
rozmarín
hnedý cukor

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Soľ, korenie a cukor vmasírujeme do mäsa. Maslo a olej zohrejeme na miernom ohni v hrnci s hrubším dnom. Mäso prudko opečieme z každej strany.

Panvicu odložíme zatiaľ nabok, budeme ju ešte potrebovať pri príprave omáčky. Jablkový džús zamiešame s horčicou a nalejeme na pekáč. Pridáme mäso a pekáč vložíme na 15 - 20 minút do rúry. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok.

SkryťVypnúť reklamu

Do hrnca, v ktorom sme predtým opekali mäso, pridáme múku a na miernom ohni za stáleho miešania varíme asi dve minúty. Postupne prilievame šťavu z pekáča a varíme, kým sa neodparí približne tretina a omáčka mierne nezhustne. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame ho s omáčkou a jablkovou prílohou.

Jablková príloha
Vynikajúcou prílohou k tomuto pokrmu sú pečené jablká s rozmarínom. Jablká rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadrá a do jamky, ktorá takto vznikne, vložíme trocha rozmarínu. Jablká posypeme trochou hnedého cukru a pečieme 20 - 30 minút.

Medové bravčové s jablkami
Suroviny na 4 porcie

1 vykostené bravčové stehno
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 jablká
2 zväzky rozmarínu
zväzky šalvie
4 zväzky tymiánu
125 ml olivového oleja
60 g masla
750 ml suchého šumivého vína alebo jablkového muštu
50 ml medu

SkryťVypnúť reklamu

Rúru predhrejeme na 150° Celzia. Mäso osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky. Misu na pečenie vystelieme jablkami a bylinkami, pridáme 60 ml olivového oleja.

Navrch naukladáme mäso, ktoré polejeme zvyškom olivového oleja a položíme naň kocky masla. Misu prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny. Potom mäso polejeme šumivým alebo jablkovým vínom a opäť prikryjeme. Po ďalších 90 minútach nádobu odkryjeme a mäso pokvapkáme medom. Zvýšime teplotu na 180° Celzia a pečieme do zlatista a do chrumkava ďalšiu hodinu.

Šalát z jabĺk, slaniny a nivy
suroviny na 4 porcie (ako príloha)

2 jablká
30 ml medu
125 g slaniny
15 ml celozrnnej horčice
60 ml olivového oleja
šťava z polovice citróna
45 ml červeného vínneho octu
baby špenát
šalátové listy
100 g nivy alebo parmezánu
štipka soli
čerstvo mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na grilovaciu teplotu. Jablká nakrájame na štvrtiny, naukladáme ich do misy na pečenie, pokvapkáme medom a vložíme do rúry. Pečieme dovtedy, kým jablká nezmäknú.

SkryťVypnúť reklamu

Slaninu opečieme na panvici na chrumkavo. Horčicu zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a vínnym octom a zohrejeme. Šalátové a špenátové listy naaranžujeme do šalátovej misy, uložíme na ne jablká a slaninu a pokvapkáme teplým dressingom. Pridáme nivu alebo parmezán a dochutíme soľou a čiernym korením.

Kačica na jablkách
suroviny na 4 porcie

3 červené jablká
60 ml jablkového muštu
30 ml brandy
45 - 60 g hnedého cukru
čerstvá šalvia
15 ml olivového oleja
4 kačacie stehná (po 200 g)
125 ml slepačieho vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrá a uložíme do väčšej misy. Pridáme jablkový mušt, brandy, hnedý cukor a šalviu, trochu premiešame a odložíme misu bokom.

Kačacie stehná prudko opečieme na oleji vo väčšom ohňovzdornom hrnci. Pridáme ochutené jablká a ešte chvíľku smažíme. Vlejeme vývar a necháme zovrieť. Hrniec vložíme do rúry predhriatej na 180° Celzia na 25 - 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedlo je hotové, keď sú mäso i jablká mäkké a šťava mierne lepkavá. Podávame so zeleninovou prílohou a suchým bielym vínom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  3. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  4. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  7. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  8. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  1. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  2. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  4. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  8. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 13 780
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 10 877
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 8 476
  4. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 3 893
  5. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 3 058
  6. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 925
  7. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 2 876
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 2 458
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 45 950
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 21 116
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 16 364
  4. Rado Surovka: Robo, dokázal si to, gratulujeme. 9 599
  5. Ivan Čáni: Súdruh Blaha napísal status o tom, aký je rozdiel medzi nami (slniečkarmi) a jeho fan clubom. 9 196
  6. Matej Galo: Pán Fico, rozhodli ste sa tunelovať takto na hulváta? 7 504
  7. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 6 998
  8. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 6 885
  1. Věra Tepličková: Premiér v akcii alebo História sa fakt opakuje?
  2. Pavel Macko: Prelomia Rusi obranu alebo ustúpia ultimátu?
  3. INESS: Koľko ušetrí telemedicína?
  4. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Colombova žena slovenskej politiky
  5. Pavel Macko: Nemecká vs. ruská ekonomika: Fakty proti mýtom, ktoré šíri Fico
  6. Pavel Macko: Prečo rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom nikam nevedú?
  7. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  8. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
reklama
SkryťZatvoriť reklamu