Šťavnaté jablkové delikatesy

Vedeli ste, že mnohé staroveké národy uctievali jablone a prisudzovali im zvláštne schopnosti? Jednou z nich je zaručene schopnosť rodiť šťavnaté plody, ktoré sa pod rukami šikovnej gazdinky menia na jedinečné kulinárske kreácie. Tu je pár tipov ako na to

...

Jablkový kompót
suroviny na 500 ml kompótu

6 jabĺk
160 ml vody
80 g cukru
80 ml bieleho balsamica
1 tyčinka škorice
hviezdičky badiánu
6 klinčekov

Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca spolu s vodou, cukrom, balsamicom, škoricou, badiánom a klinčekmi. Hrniec prikryjeme pokrievkou a pri občasnom miešaní varíme na miernom ohni 15 - 20 minút, kým jablká nezmäknú. Kompót podávame ako dezert alebo ako chutnú prílohu k mäsovým jedlám.

Jablkový koláč s citrónom a vanilkou
suroviny na 4 porcie

1 strúčik vanilky
300 g práškového cukru
3 vajíčka l šťava z dvoch citrónov
150 ml mlieka
110 g masla
100 g mletých mandlí,
120 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
4 - 5 jabĺk

Vymastíme okrúhly nízky plech s priemerom asi 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Rúru rozohrejeme na 150° Celzia. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Rozpolíme vanilku a vyberieme semienka. Tie spolu s cukrom a vajíčkami miešame dovtedy, kým nevznikne hladká a nadýchaná zmes. Pridáme šťavu z citrónov, mlieko a roztopené maslo. Vmiešame mandle, múku a prášok do pečiva. Polovicu cesta vlejeme do pripravenej formy. Naukladáme naň polovicu jabĺk, polejeme ich druhou polovicou cesta. Na vrch tortičky naukladáme zvyšné jablká. Koláč pečieme 45 - 60 minút. Podávame ho samostatne alebo so syrom mascarpone.

Jablkovo-tvarohové lievance
suroviny na 8 porcii

4 vajíčka
350 g tvarohu bez tuku
250 ml mlieka
120g polohrubej múky
1 balíčka prášku do pečiva
30 g masla l 2 jablká

Vaječné žĺtky, tvaroh a mlieko dobre pomiešame. Pridáme múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, ktorú vareškou jemne vmiešame do zmesi na cesto. Jablká nakrájame na centimetrové kolieska. Na panvici roztopíme trochu masla. Položíme naň koliesko jablka, pridáme dve lyžice cesta a pečieme dozlatista ako lievanec. Proces opakujeme, kým nám vystačia ingrediencie. Lievance chutia obzvlášť vynikajúco s javorovým sirupom.

Jablkový bochník
suroviny na jeden bochník

225 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 balíček perníkového korenia
80 g hrozienok
125 g hnedého cukru
50 g nasekaných lieskových orieškov
250 g ošúpaných a nakrájaných jabĺk
2 vajíčka
50 g masla
80 ml jablkovej šťavy.

Do misy nasypeme múku, prášok do pečiva a perníkové korenie, pridáme hrozienka, cukor, orechy a jablká. Vyšľaháme vajíčka, vmiešame roztopené maslo a jablkovú šťavu a to všetko prilejeme k suchým ingredienciám. Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Vymastíme okrúhly plech s priemerom asi 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Rovnomerne doň vlejeme cesto a pečieme asi 1,5 hodiny. Bochník podávame s maslom alebo
gorgonzolou.

Mrveničkový koláč s krémom
suroviny na jeden koláč

Cesto
190 g masla
325 g polohrubej múky
štipka soli
40 g cukru
2 žĺtky vyšľahané so 4 - 5 lyžicami studenej vody
strukovinu, napríklad fazuľu na vysypanie plechu

Plnka
12 ošúpaných červených jabĺk
80 g práškového cukru
mletá škorica

Krém
1 vajíčko
70 g práškového cukru
35 g polohrubej múky
250 ml šľahačky
60 ml brandy.

Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Maslo s múkou vymiesime tak, aby masa vyzerala ako omrvinky chleba. Pridáme zvyšné ingrediencie a zamiešame. Cesto prikryjeme celofánom a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na rozmery vymastenej formy s veľkosťou 35 x 25 cm a prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme fazuľu, aby cesto počas pečenia nestratilo tvar a vložíme ho do rúry na 20 minút. Kolieska jabĺk zmiešame s cukrom a so škoricou a naplníme nimi formu. Nezabudnime najprv vybrať fazuľu! Koláč pečieme ďalších 20 minút. Vajíčko vyšľaháme s práškovým cukrom na krém. Pridáme múku, šľahačku a brandy a ďalej šľaháme. Nalejeme krém na koláč a pečieme ho asi 25 minút. Koláč podávame teplý so šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou.

Karamelové jablká
suroviny na 10 karamelových jabĺk

10 drevených paličiek
10 stredne veľkých červených jabĺk
1 liter vody
375 g cukru
225 ml javorového sirupu
30 ml octu
90 g masla
červené potravinové farbivo

Jablká neumývame, pretože inak sa na ne karamel neprilepí. Horúci sirup ich sterilizuje. Do vody pridáme cukor, javorový sirup, ocot, maslo a pri neustálom miešaní zohrievame v hrnci na miernom ohni, až sa cukor celkom rozpustí. Sirup necháme vrieť, kým nedosiahne teplotu 154 stupňov Celzia. Potom pridáme červené farbivo a miešame, kým zmes nemá rovnomerné sfarbenie. Hrniec vložíme do väčšej nádoby s vriacou vodou. Vďaka tomu si sirup udrží správnu teplotu a my budeme mať dosť času, aby sme obalili všetky jablká. Tie napichneme na drevené paličky a po jednom ich namáčame do sirupu tak, aby boli pekne rovnomerne pokryté karamelom. Potom ich odložíme na plech a počkáme, kým vychladnú a karamelový obal stvrdne. Zabalíme ich do celofánu, inak karamel nasiakne vlhkosť vzduchu a opäť zmäkne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 661
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 797
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 768
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 643
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 863
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 754
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 312
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 264
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 197
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 816

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.