Šťavnaté jablkové delikatesy

Vedeli ste, že mnohé staroveké národy uctievali jablone a prisudzovali im zvláštne schopnosti? Jednou z nich je zaručene schopnosť rodiť šťavnaté plody, ktoré sa pod rukami šikovnej gazdinky menia na jedinečné kulinárske kreácie. Tu je pár tipov ako na to

...

Jablkový kompót
suroviny na 500 ml kompótu

6 jabĺk
160 ml vody
80 g cukru
80 ml bieleho balsamica
1 tyčinka škorice
hviezdičky badiánu
6 klinčekov

Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca spolu s vodou, cukrom, balsamicom, škoricou, badiánom a klinčekmi. Hrniec prikryjeme pokrievkou a pri občasnom miešaní varíme na miernom ohni 15 - 20 minút, kým jablká nezmäknú. Kompót podávame ako dezert alebo ako chutnú prílohu k mäsovým jedlám.

Jablkový koláč s citrónom a vanilkou
suroviny na 4 porcie

1 strúčik vanilky
300 g práškového cukru
3 vajíčka l šťava z dvoch citrónov
150 ml mlieka
110 g masla
100 g mletých mandlí,
120 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
4 - 5 jabĺk

Vymastíme okrúhly nízky plech s priemerom asi 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Rúru rozohrejeme na 150° Celzia. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Rozpolíme vanilku a vyberieme semienka. Tie spolu s cukrom a vajíčkami miešame dovtedy, kým nevznikne hladká a nadýchaná zmes. Pridáme šťavu z citrónov, mlieko a roztopené maslo. Vmiešame mandle, múku a prášok do pečiva. Polovicu cesta vlejeme do pripravenej formy. Naukladáme naň polovicu jabĺk, polejeme ich druhou polovicou cesta. Na vrch tortičky naukladáme zvyšné jablká. Koláč pečieme 45 - 60 minút. Podávame ho samostatne alebo so syrom mascarpone.

Jablkovo-tvarohové lievance
suroviny na 8 porcii

4 vajíčka
350 g tvarohu bez tuku
250 ml mlieka
120g polohrubej múky
1 balíčka prášku do pečiva
30 g masla l 2 jablká

Vaječné žĺtky, tvaroh a mlieko dobre pomiešame. Pridáme múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, ktorú vareškou jemne vmiešame do zmesi na cesto. Jablká nakrájame na centimetrové kolieska. Na panvici roztopíme trochu masla. Položíme naň koliesko jablka, pridáme dve lyžice cesta a pečieme dozlatista ako lievanec. Proces opakujeme, kým nám vystačia ingrediencie. Lievance chutia obzvlášť vynikajúco s javorovým sirupom.

Jablkový bochník
suroviny na jeden bochník

225 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 balíček perníkového korenia
80 g hrozienok
125 g hnedého cukru
50 g nasekaných lieskových orieškov
250 g ošúpaných a nakrájaných jabĺk
2 vajíčka
50 g masla
80 ml jablkovej šťavy.

Do misy nasypeme múku, prášok do pečiva a perníkové korenie, pridáme hrozienka, cukor, orechy a jablká. Vyšľaháme vajíčka, vmiešame roztopené maslo a jablkovú šťavu a to všetko prilejeme k suchým ingredienciám. Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Vymastíme okrúhly plech s priemerom asi 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Rovnomerne doň vlejeme cesto a pečieme asi 1,5 hodiny. Bochník podávame s maslom alebo
gorgonzolou.

Mrveničkový koláč s krémom
suroviny na jeden koláč

Cesto
190 g masla
325 g polohrubej múky
štipka soli
40 g cukru
2 žĺtky vyšľahané so 4 - 5 lyžicami studenej vody
strukovinu, napríklad fazuľu na vysypanie plechu

Plnka
12 ošúpaných červených jabĺk
80 g práškového cukru
mletá škorica

Krém
1 vajíčko
70 g práškového cukru
35 g polohrubej múky
250 ml šľahačky
60 ml brandy.

Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Maslo s múkou vymiesime tak, aby masa vyzerala ako omrvinky chleba. Pridáme zvyšné ingrediencie a zamiešame. Cesto prikryjeme celofánom a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na rozmery vymastenej formy s veľkosťou 35 x 25 cm a prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme fazuľu, aby cesto počas pečenia nestratilo tvar a vložíme ho do rúry na 20 minút. Kolieska jabĺk zmiešame s cukrom a so škoricou a naplníme nimi formu. Nezabudnime najprv vybrať fazuľu! Koláč pečieme ďalších 20 minút. Vajíčko vyšľaháme s práškovým cukrom na krém. Pridáme múku, šľahačku a brandy a ďalej šľaháme. Nalejeme krém na koláč a pečieme ho asi 25 minút. Koláč podávame teplý so šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou.

Karamelové jablká
suroviny na 10 karamelových jabĺk

10 drevených paličiek
10 stredne veľkých červených jabĺk
1 liter vody
375 g cukru
225 ml javorového sirupu
30 ml octu
90 g masla
červené potravinové farbivo

Jablká neumývame, pretože inak sa na ne karamel neprilepí. Horúci sirup ich sterilizuje. Do vody pridáme cukor, javorový sirup, ocot, maslo a pri neustálom miešaní zohrievame v hrnci na miernom ohni, až sa cukor celkom rozpustí. Sirup necháme vrieť, kým nedosiahne teplotu 154 stupňov Celzia. Potom pridáme červené farbivo a miešame, kým zmes nemá rovnomerné sfarbenie. Hrniec vložíme do väčšej nádoby s vriacou vodou. Vďaka tomu si sirup udrží správnu teplotu a my budeme mať dosť času, aby sme obalili všetky jablká. Tie napichneme na drevené paličky a po jednom ich namáčame do sirupu tak, aby boli pekne rovnomerne pokryté karamelom. Potom ich odložíme na plech a počkáme, kým vychladnú a karamelový obal stvrdne. Zabalíme ich do celofánu, inak karamel nasiakne vlhkosť vzduchu a opäť zmäkne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 433
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 840
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 741
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 974
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 965
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 673
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 132
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 012
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 682
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 340

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop