...

Jablkový kompót
suroviny na 500 ml kompótu
6 jabĺk
160 ml vody
80 g cukru
80 ml bieleho balsamica
1 tyčinka škorice
hviezdičky badiánu
6 klinčekov
Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca spolu s vodou, cukrom, balsamicom, škoricou, badiánom a klinčekmi. Hrniec prikryjeme pokrievkou a pri občasnom miešaní varíme na miernom ohni 15 - 20 minút, kým jablká nezmäknú. Kompót podávame ako dezert alebo ako chutnú prílohu k mäsovým jedlám.

Jablkový koláč s citrónom a vanilkou
suroviny na 4 porcie
1 strúčik vanilky
300 g práškového cukru
3 vajíčka l šťava z dvoch citrónov
150 ml mlieka
110 g masla
100 g mletých mandlí,
120 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
4 - 5 jabĺk
Vymastíme okrúhly nízky plech s priemerom asi 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Rúru rozohrejeme na 150° Celzia. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Rozpolíme vanilku a vyberieme semienka. Tie spolu s cukrom a vajíčkami miešame dovtedy, kým nevznikne hladká a nadýchaná zmes. Pridáme šťavu z citrónov, mlieko a roztopené maslo. Vmiešame mandle, múku a prášok do pečiva. Polovicu cesta vlejeme do pripravenej formy. Naukladáme naň polovicu jabĺk, polejeme ich druhou polovicou cesta. Na vrch tortičky naukladáme zvyšné jablká. Koláč pečieme 45 - 60 minút. Podávame ho samostatne alebo so syrom mascarpone.

Jablkovo-tvarohové lievance
suroviny na 8 porcii
4 vajíčka
350 g tvarohu bez tuku
250 ml mlieka
120g polohrubej múky
1 balíčka prášku do pečiva
30 g masla l 2 jablká
Vaječné žĺtky, tvaroh a mlieko dobre pomiešame. Pridáme múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, ktorú vareškou jemne vmiešame do zmesi na cesto. Jablká nakrájame na centimetrové kolieska. Na panvici roztopíme trochu masla. Položíme naň koliesko jablka, pridáme dve lyžice cesta a pečieme dozlatista ako lievanec. Proces opakujeme, kým nám vystačia ingrediencie. Lievance chutia obzvlášť vynikajúco s javorovým sirupom.

Jablkový bochník
suroviny na jeden bochník
225 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 balíček perníkového korenia
80 g hrozienok
125 g hnedého cukru
50 g nasekaných lieskových orieškov
250 g ošúpaných a nakrájaných jabĺk
2 vajíčka
50 g masla
80 ml jablkovej šťavy.
Do misy nasypeme múku, prášok do pečiva a perníkové korenie, pridáme hrozienka, cukor, orechy a jablká. Vyšľaháme vajíčka, vmiešame roztopené maslo a jablkovú šťavu a to všetko prilejeme k suchým ingredienciám. Rúru rozohrejeme na 180° Celzia. Vymastíme okrúhly plech s priemerom asi 20 cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Rovnomerne doň vlejeme cesto a pečieme asi 1,5 hodiny. Bochník podávame s maslom alebo
gorgonzolou.

Mrveničkový koláč s krémom
suroviny na jeden koláč
Cesto
190 g masla
325 g polohrubej múky
štipka soli
40 g cukru
2 žĺtky vyšľahané so 4 - 5 lyžicami studenej vody
strukovinu, napríklad fazuľu na vysypanie plechu
Plnka
12 ošúpaných červených jabĺk
80 g práškového cukru
mletá škorica
Krém
1 vajíčko
70 g práškového cukru
35 g polohrubej múky
250 ml šľahačky
60 ml brandy.
Rúru predhrejeme na 180° Celzia. Maslo s múkou vymiesime tak, aby masa vyzerala ako omrvinky chleba. Pridáme zvyšné ingrediencie a zamiešame. Cesto prikryjeme celofánom a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na rozmery vymastenej formy s veľkosťou 35 x 25 cm a prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme fazuľu, aby cesto počas pečenia nestratilo tvar a vložíme ho do rúry na 20 minút. Kolieska jabĺk zmiešame s cukrom a so škoricou a naplníme nimi formu. Nezabudnime najprv vybrať fazuľu! Koláč pečieme ďalších 20 minút. Vajíčko vyšľaháme s práškovým cukrom na krém. Pridáme múku, šľahačku a brandy a ďalej šľaháme. Nalejeme krém na koláč a pečieme ho asi 25 minút. Koláč podávame teplý so šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou.

Karamelové jablká
suroviny na 10 karamelových jabĺk
10 drevených paličiek
10 stredne veľkých červených jabĺk
1 liter vody
375 g cukru
225 ml javorového sirupu
30 ml octu
90 g masla
červené potravinové farbivo
Jablká neumývame, pretože inak sa na ne karamel neprilepí. Horúci sirup ich sterilizuje. Do vody pridáme cukor, javorový sirup, ocot, maslo a pri neustálom miešaní zohrievame v hrnci na miernom ohni, až sa cukor celkom rozpustí. Sirup necháme vrieť, kým nedosiahne teplotu 154 stupňov Celzia. Potom pridáme červené farbivo a miešame, kým zmes nemá rovnomerné sfarbenie. Hrniec vložíme do väčšej nádoby s vriacou vodou. Vďaka tomu si sirup udrží správnu teplotu a my budeme mať dosť času, aby sme obalili všetky jablká. Tie napichneme na drevené paličky a po jednom ich namáčame do sirupu tak, aby boli pekne rovnomerne pokryté karamelom. Potom ich odložíme na plech a počkáme, kým vychladnú a karamelový obal stvrdne. Zabalíme ich do celofánu, inak karamel nasiakne vlhkosť vzduchu a opäť zmäkne.