Jablká odporúčal už Hippokrates, pochrumkával si na nich Alexander Veľký a ich ozdravné účinky opisovala Hildegarda z Bingenu.
Znie to neuveriteľne, ale vo svete existuje vyše 7500 odrôd jabloní. Na Slovensku sa stretneme predovšetkým s odrodou Golden Delicious so zelenožltou šupkou a sladkou, aromatickou chuťou s jemnou kyslosťou. Neskorá odroda Granny Smith je typická pre svoju trávovozelenú farbu, tenkú šupku a šťavnatú dužinu, žiarivočervené jablká Gala sú veľmi sladké, žlto-červené Jonagold potešia chrumkavou aromatickou dužinou, japonské Fuji prekvapia vynikajúcou chuťou.
Počet odrôd neustále pribúda a spotrebitelia si môžu zadovážiť aj jablká, ktoré po prekrojení a ošúpaní nezhnednú. Zvláštnu odrodu vypestovali záhradkári v Austrálii a nazvali ju Enchanted, teda zázračné.
Čo sa v nich skrýva
Jablká sú predovšetkým významným zdrojom vitamínu C. Jeho obsah kolíše podľa odrody, no v najväčšom množstve sa skrýva v kyslých jablkách a plánkach. Zaujímavá je predovšetkým kombinácia vitamínu C a flavonoidu kvercetínu, ktorý sa nachádza v šupke. Spolu vedia zabrániť tvorbe rakovinových buniek, ochránia tepny pred kôrnatením a znižujú krvný tlak.
Jablká účinkujú aj proti rakovine pečene, hrubého čreva a konečníka. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá prečisťuje črevá. Pektín podporuje činnosť čriev, no pri hnačke alebo žalúdočnej nervozite ich, naopak, upokojí. Plody sú významným zdrojom draslíka, ktorý pomáha pri vyplavovaní škodlivých látok z tela. Nájdeme v nich aj vitamíny A, B1, B2, B3 a minerálne látky magnézium, horčík, fosfor, železo, vápnik. Až 80 percent dužiny tvorí voda, a jablko tak patrí medzi ovocie s najnižšou kalorickou hodnotou.
Skladovanie
Ak chceme zachovať prospešné látky a skvelú chuť jabĺk, dôležité je ich správne uskladnenie. Najlepšie na suchom, tmavom a chladnom mieste s obmedzeným prístupom vzduchu, napríklad v utesnenej debničke alebo prepravke, vystlanej papierom. Teplota vzduchu by nemala presiahnuť päť stupňov a nemala by klesnúť pod bod mrazu.
Plody by mali mať pred uskladnením čo najnižšiu teplotu - najlepšie teda urobíme, ak ich pozbierame zavčasu ráno a ihneď uložíme. Ešte predtým ich však treba dôkladne prezrieť a oddeliť škaredé a zmäknuté jablká, pretože hniloba by sa mohla ľahko rozšíriť aj na nepoškodené plody. Plody môžeme jednotlivo zabaliť do jemného papiera. V chladničke skladujeme jablká v zásuvkách určených na ovocie a zeleninu.
- najväčším svetovým producentom jabĺk je Čína
- najťažšie jablko vážilo 1,849 kg a vypestoval ho záhradkár z mestečka Hirosaki v Japonsku
- ročná spotreba jabĺk na Slovensku sa blíži k 11 kilogramom na osobu
- na Slovensku sa každoročne udeľuje titul Jablko roka. Minulý rok ho získal plod odrody Rubinola od pestovateľa zo Žabokriek pri Nitre. Medzi veľkopestovateľmi zabodovali krásavci odrody Golden Delicious s netypickými červenými líčkami.