SME
Utorok, 23. apríl , 2019

Ako pripraviť najchutnejšiu klobásu

S jesenným ochladením dostávame čoraz častejšie chuť na niečo výdatné. Napríklad na kvalitné klobásky.

Fazuľa s klobásou
Suroviny na 4 porcie

400 g veľkej bielej fazule
2 bobkové listy
4 paprikové klobásy
1 veľká cibuľa
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica sladkej papriky
200 ml mäsového vývaru (môže byť i z kocky)
4 lyžice kečupu
4 strúčiky cesnaku
pažítka
soľ
korenie
1 zelená cibuľka s vňaťou
olej na smaženie

Deň vopred namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň ju uvaríme s bobkovým listom do mäkka. (Vody by malo byť asi 3 cm nad fazuľou). Klobásy nakrájame na kolieska a opečieme ich na rozpálenom oleji. Po vybratí ich uchováme teplé. Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, zaprášime ju hladkou múkou, urobíme svetlú zásmažku, primiešame papriku a zalejeme 200 ml vychladnutého vývaru. Za stáleho miešania povaríme asi 15 minút (omáčka musí byť hustá). Pridáme uvarenú fazuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky, kečup a na drobno nasekanú pažítku, osmažené klobásy, osolíme a okoreníme. Povrch posypeme zelenou cibuľkou a podávame s bielym pečivom.
Tip: Suchú fazuľu môžeme nahradiť 400 g konzervou bielej fazule (v slanom náleve) - netreba ju namáčať a chutnú večeru budeme mať uvarenú za niekoľko minút.

Kuracie závitky s klobásou
Suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpg4 kuracie stehenné rezne
4 menšie moravské klobásy
4 plátky eidamu
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžička mletej sladkej papriky
drvená rasca
500 ml čierneho piva
soľ
korenie

Rezne ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme a z vnútornej strany potrieme horčicou. Klobásy narežeme na koncoch do kríža. Na mäso položíme plátok eidamu, narezanej klobásy a pevne zavinieme do závitku. Pomôžeme si špáradlom alebo niťou. Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Mäso vložíme do pekáča, osolíme, jemne poprášime paprikou, drvenou rascou, korením a podlejeme čiernym pivom. Pečieme asi 35 minút domäkka. Podávame s ryžou poliatou vypečenou šťavou z mäsa a klobás.
Tip: Ak použijeme rezne z bravčového mäsa, predĺžime čas pečenia.

Cestoviny s klobásou a hubami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_01.jpg500 g cestovín
100 ml olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
120 g klobásy chorizo
220 g lesných húb (môžu byť i sušené)
3 čerstvé čili papričky
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
8 filetiek z ančovičiek na ozdobenie
soľ
korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Zlejeme ich, necháme odkvapkať, vyklopíme ich do veľkej misy a udržiavame v teple. Medzitým v panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom na plátky nakrájaný cesnak. Potom prihodíme na kolieska nakrájanú klobásu chorizo a lesné huby a smažíme všetko asi 4 minúty. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku a smažíme ďalšiu minútu. Zmes nalejeme na cestoviny, osolíme, okoreníme a premiešame. Hotový pokrm posypeme nastrúhaným parmezánom, ozdobíme ančovičkami a okamžite podávame.
Tip: Sušené huby povaríme asi 30 minút vo vode, potom ich scedíme, necháme odkvapkať a až potom pridáme ku klobáse na panvici.

Nákyp s klobásami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_03.jpg4 bravčové alebo grilované klobásy
100 g hladkej múky
50 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžičky kremžskej horčice
8 lístkov šalvie
soľ
korenie

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Klobásy ozdobne narežeme po celej ich dĺžke, vložíme ich do zapekacej misky alebo pekáča a dáme ich na niekoľko minút zapiecť do rozohriatej rúry, aby chytili farbu a boli krásne chrumkavé. Do misy nasypeme múku, prilejeme vlažné mlieko, pridáme horčicu, žĺtky z vajec a nasekané lístky šalvie. Osolíme a okoreníme. Cesto rozmiešame metlou na šľahanie do hladka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Na cesto dáme predpečené klobásy a ešte 20 minút všetko zapečieme v rúre. Cesto sa nafúkne, stuhne a na povrchu bude zlaté. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát.
Tip: Klobásky môžeme navyše obaliť v slanine, posypať na kolieska nakrájanou cibuľkou, pokvapkať olejom a dať zapiecť do rúry.

Dobré rady do kuchyne
Viete, aké klobásy si kúpiť? Pri kúpe si starostlivo preštudujte informácie o uvedenom výrobku. Drahšie výrobky obsahujú väčší podiel mäsa než lacnejšie, a navyše už na pohľad rozoznáme, čo všetko tá-ktorá údenina obsahuje. Aby nám klobásy pri tepelnom spracovaní nepraskali, odporúčame ich najprv na chvíľku ponoriť do teplého mlieka alebo do horúcej, ale nie vriacej vody.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 071
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 768
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 852
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 434
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 901
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 378
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 904
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 773
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 972
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 761

Hlavné správy zo Sme.sk

Ficova ochranka stála už desaťtisíce eur

O predĺženú ochranu žiadal expremiér aj v roku 2010 po nástupe vlády Ivety Radičovej.

Robert Fico.
STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid

Zelenskyj je populárny aj v Rusku.

Peter Schutz
Dobré ráno

Dobré ráno: Hádky aj spojenectvá. Aké sú vzťahy v opozícii

Čo robí opozícia ako spolu strany vychádzajú.

Podcast Dobré Ráno

Prečo Bakoš nepôjde na šampionát? Môžu za to viaceré dôvody

Slovenská nominácia sa postupne kryštalizuje.

Martin Bakoš.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.