Ako pripraviť najchutnejšiu klobásu

S jesenným ochladením dostávame čoraz častejšie chuť na niečo výdatné. Napríklad na kvalitné klobásky.

Fazuľa s klobásou
Suroviny na 4 porcie

400 g veľkej bielej fazule
2 bobkové listy
4 paprikové klobásy
1 veľká cibuľa
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica sladkej papriky
200 ml mäsového vývaru (môže byť i z kocky)
4 lyžice kečupu
4 strúčiky cesnaku
pažítka
soľ
korenie
1 zelená cibuľka s vňaťou
olej na smaženie

Deň vopred namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň ju uvaríme s bobkovým listom do mäkka. (Vody by malo byť asi 3 cm nad fazuľou). Klobásy nakrájame na kolieska a opečieme ich na rozpálenom oleji. Po vybratí ich uchováme teplé. Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, zaprášime ju hladkou múkou, urobíme svetlú zásmažku, primiešame papriku a zalejeme 200 ml vychladnutého vývaru. Za stáleho miešania povaríme asi 15 minút (omáčka musí byť hustá). Pridáme uvarenú fazuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky, kečup a na drobno nasekanú pažítku, osmažené klobásy, osolíme a okoreníme. Povrch posypeme zelenou cibuľkou a podávame s bielym pečivom.
Tip: Suchú fazuľu môžeme nahradiť 400 g konzervou bielej fazule (v slanom náleve) - netreba ju namáčať a chutnú večeru budeme mať uvarenú za niekoľko minút.

Kuracie závitky s klobásou
Suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpg4 kuracie stehenné rezne
4 menšie moravské klobásy
4 plátky eidamu
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžička mletej sladkej papriky
drvená rasca
500 ml čierneho piva
soľ
korenie

Rezne ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme a z vnútornej strany potrieme horčicou. Klobásy narežeme na koncoch do kríža. Na mäso položíme plátok eidamu, narezanej klobásy a pevne zavinieme do závitku. Pomôžeme si špáradlom alebo niťou. Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Mäso vložíme do pekáča, osolíme, jemne poprášime paprikou, drvenou rascou, korením a podlejeme čiernym pivom. Pečieme asi 35 minút domäkka. Podávame s ryžou poliatou vypečenou šťavou z mäsa a klobás.
Tip: Ak použijeme rezne z bravčového mäsa, predĺžime čas pečenia.

Cestoviny s klobásou a hubami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_01.jpg500 g cestovín
100 ml olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
120 g klobásy chorizo
220 g lesných húb (môžu byť i sušené)
3 čerstvé čili papričky
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
8 filetiek z ančovičiek na ozdobenie
soľ
korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Zlejeme ich, necháme odkvapkať, vyklopíme ich do veľkej misy a udržiavame v teple. Medzitým v panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom na plátky nakrájaný cesnak. Potom prihodíme na kolieska nakrájanú klobásu chorizo a lesné huby a smažíme všetko asi 4 minúty. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku a smažíme ďalšiu minútu. Zmes nalejeme na cestoviny, osolíme, okoreníme a premiešame. Hotový pokrm posypeme nastrúhaným parmezánom, ozdobíme ančovičkami a okamžite podávame.
Tip: Sušené huby povaríme asi 30 minút vo vode, potom ich scedíme, necháme odkvapkať a až potom pridáme ku klobáse na panvici.

Nákyp s klobásami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_03.jpg4 bravčové alebo grilované klobásy
100 g hladkej múky
50 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžičky kremžskej horčice
8 lístkov šalvie
soľ
korenie

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Klobásy ozdobne narežeme po celej ich dĺžke, vložíme ich do zapekacej misky alebo pekáča a dáme ich na niekoľko minút zapiecť do rozohriatej rúry, aby chytili farbu a boli krásne chrumkavé. Do misy nasypeme múku, prilejeme vlažné mlieko, pridáme horčicu, žĺtky z vajec a nasekané lístky šalvie. Osolíme a okoreníme. Cesto rozmiešame metlou na šľahanie do hladka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Na cesto dáme predpečené klobásy a ešte 20 minút všetko zapečieme v rúre. Cesto sa nafúkne, stuhne a na povrchu bude zlaté. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát.
Tip: Klobásky môžeme navyše obaliť v slanine, posypať na kolieska nakrájanou cibuľkou, pokvapkať olejom a dať zapiecť do rúry.

Dobré rady do kuchyne
Viete, aké klobásy si kúpiť? Pri kúpe si starostlivo preštudujte informácie o uvedenom výrobku. Drahšie výrobky obsahujú väčší podiel mäsa než lacnejšie, a navyše už na pohľad rozoznáme, čo všetko tá-ktorá údenina obsahuje. Aby nám klobásy pri tepelnom spracovaní nepraskali, odporúčame ich najprv na chvíľku ponoriť do teplého mlieka alebo do horúcej, ale nie vriacej vody.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  2. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  5. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  6. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  7. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  8. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  9. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  10. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 15 777
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 711
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 718
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 317
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 855
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 630
  7. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 4 422
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 897
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 819
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 498

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Milan Kňažko: Fico klame, keď tvrdí, že nevedel, kam sa sťahuje

Keď nie ste aktívny v obrane svojich práv, prídete o ne, tvrdí MILAN KŇAŽKO.

DOMOV

Pri kontrole pošty sa Danko môže pozrieť do zahraničia

Preverovanie zásielok robí aj pošta. Obálky však neotvárajú.

KOMENTÁRE

Bez Radičovej, bez Kisku a bez obáv: v čom majú Mihál s Beblavým nevýhodu

Postačia úroveň a normálnosť na úspech v politike? Alebo budú práve naopak, hendikepom?

Neprehliadnite tiež

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.

Sezóna špargle je v plnom prúde, pripravte si desať chutných receptov

O špargli sa hovorí ako o kráľovskej zelenine. Má jemnú a lahodnú chuť, ale aj dietologické a liečivé vlastnosti.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop