SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Ako pripraviť najchutnejšiu klobásu

S jesenným ochladením dostávame čoraz častejšie chuť na niečo výdatné. Napríklad na kvalitné klobásky.

Fazuľa s klobásou
Suroviny na 4 porcie

400 g veľkej bielej fazule
2 bobkové listy
4 paprikové klobásy
1 veľká cibuľa
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica sladkej papriky
200 ml mäsového vývaru (môže byť i z kocky)
4 lyžice kečupu
4 strúčiky cesnaku
pažítka
soľ
korenie
1 zelená cibuľka s vňaťou
olej na smaženie

Deň vopred namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň ju uvaríme s bobkovým listom do mäkka. (Vody by malo byť asi 3 cm nad fazuľou). Klobásy nakrájame na kolieska a opečieme ich na rozpálenom oleji. Po vybratí ich uchováme teplé. Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, zaprášime ju hladkou múkou, urobíme svetlú zásmažku, primiešame papriku a zalejeme 200 ml vychladnutého vývaru. Za stáleho miešania povaríme asi 15 minút (omáčka musí byť hustá). Pridáme uvarenú fazuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky, kečup a na drobno nasekanú pažítku, osmažené klobásy, osolíme a okoreníme. Povrch posypeme zelenou cibuľkou a podávame s bielym pečivom.
Tip: Suchú fazuľu môžeme nahradiť 400 g konzervou bielej fazule (v slanom náleve) - netreba ju namáčať a chutnú večeru budeme mať uvarenú za niekoľko minút.

Kuracie závitky s klobásou
Suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpg4 kuracie stehenné rezne
4 menšie moravské klobásy
4 plátky eidamu
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžička mletej sladkej papriky
drvená rasca
500 ml čierneho piva
soľ
korenie

Rezne ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme a z vnútornej strany potrieme horčicou. Klobásy narežeme na koncoch do kríža. Na mäso položíme plátok eidamu, narezanej klobásy a pevne zavinieme do závitku. Pomôžeme si špáradlom alebo niťou. Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Mäso vložíme do pekáča, osolíme, jemne poprášime paprikou, drvenou rascou, korením a podlejeme čiernym pivom. Pečieme asi 35 minút domäkka. Podávame s ryžou poliatou vypečenou šťavou z mäsa a klobás.
Tip: Ak použijeme rezne z bravčového mäsa, predĺžime čas pečenia.

Cestoviny s klobásou a hubami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_01.jpg500 g cestovín
100 ml olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
120 g klobásy chorizo
220 g lesných húb (môžu byť i sušené)
3 čerstvé čili papričky
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
8 filetiek z ančovičiek na ozdobenie
soľ
korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Zlejeme ich, necháme odkvapkať, vyklopíme ich do veľkej misy a udržiavame v teple. Medzitým v panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom na plátky nakrájaný cesnak. Potom prihodíme na kolieska nakrájanú klobásu chorizo a lesné huby a smažíme všetko asi 4 minúty. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku a smažíme ďalšiu minútu. Zmes nalejeme na cestoviny, osolíme, okoreníme a premiešame. Hotový pokrm posypeme nastrúhaným parmezánom, ozdobíme ančovičkami a okamžite podávame.
Tip: Sušené huby povaríme asi 30 minút vo vode, potom ich scedíme, necháme odkvapkať a až potom pridáme ku klobáse na panvici.

Nákyp s klobásami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_03.jpg4 bravčové alebo grilované klobásy
100 g hladkej múky
50 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžičky kremžskej horčice
8 lístkov šalvie
soľ
korenie

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Klobásy ozdobne narežeme po celej ich dĺžke, vložíme ich do zapekacej misky alebo pekáča a dáme ich na niekoľko minút zapiecť do rozohriatej rúry, aby chytili farbu a boli krásne chrumkavé. Do misy nasypeme múku, prilejeme vlažné mlieko, pridáme horčicu, žĺtky z vajec a nasekané lístky šalvie. Osolíme a okoreníme. Cesto rozmiešame metlou na šľahanie do hladka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Na cesto dáme predpečené klobásy a ešte 20 minút všetko zapečieme v rúre. Cesto sa nafúkne, stuhne a na povrchu bude zlaté. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát.
Tip: Klobásky môžeme navyše obaliť v slanine, posypať na kolieska nakrájanou cibuľkou, pokvapkať olejom a dať zapiecť do rúry.

Dobré rady do kuchyne
Viete, aké klobásy si kúpiť? Pri kúpe si starostlivo preštudujte informácie o uvedenom výrobku. Drahšie výrobky obsahujú väčší podiel mäsa než lacnejšie, a navyše už na pohľad rozoznáme, čo všetko tá-ktorá údenina obsahuje. Aby nám klobásy pri tepelnom spracovaní nepraskali, odporúčame ich najprv na chvíľku ponoriť do teplého mlieka alebo do horúcej, ale nie vriacej vody.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 228
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 135
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 141
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 982
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 960
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 181
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 600
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 515
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 496
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 496
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila štvrtá.

Koronavírus: Strana Za ľudí nepodporuje celoplošné pretestovanie krajiny (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 222-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 417 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Veronika Remišová.
Moldava

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?