Ako pripraviť najchutnejšiu klobásu

S jesenným ochladením dostávame čoraz častejšie chuť na niečo výdatné. Napríklad na kvalitné klobásky.

Fazuľa s klobásou
Suroviny na 4 porcie

400 g veľkej bielej fazule
2 bobkové listy
4 paprikové klobásy
1 veľká cibuľa
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica sladkej papriky
200 ml mäsového vývaru (môže byť i z kocky)
4 lyžice kečupu
4 strúčiky cesnaku
pažítka
soľ
korenie
1 zelená cibuľka s vňaťou
olej na smaženie

Deň vopred namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň ju uvaríme s bobkovým listom do mäkka. (Vody by malo byť asi 3 cm nad fazuľou). Klobásy nakrájame na kolieska a opečieme ich na rozpálenom oleji. Po vybratí ich uchováme teplé. Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, zaprášime ju hladkou múkou, urobíme svetlú zásmažku, primiešame papriku a zalejeme 200 ml vychladnutého vývaru. Za stáleho miešania povaríme asi 15 minút (omáčka musí byť hustá). Pridáme uvarenú fazuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky, kečup a na drobno nasekanú pažítku, osmažené klobásy, osolíme a okoreníme. Povrch posypeme zelenou cibuľkou a podávame s bielym pečivom.
Tip: Suchú fazuľu môžeme nahradiť 400 g konzervou bielej fazule (v slanom náleve) - netreba ju namáčať a chutnú večeru budeme mať uvarenú za niekoľko minút.

Kuracie závitky s klobásou
Suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpg4 kuracie stehenné rezne
4 menšie moravské klobásy
4 plátky eidamu
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžička mletej sladkej papriky
drvená rasca
500 ml čierneho piva
soľ
korenie

Rezne ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme a z vnútornej strany potrieme horčicou. Klobásy narežeme na koncoch do kríža. Na mäso položíme plátok eidamu, narezanej klobásy a pevne zavinieme do závitku. Pomôžeme si špáradlom alebo niťou. Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Mäso vložíme do pekáča, osolíme, jemne poprášime paprikou, drvenou rascou, korením a podlejeme čiernym pivom. Pečieme asi 35 minút domäkka. Podávame s ryžou poliatou vypečenou šťavou z mäsa a klobás.
Tip: Ak použijeme rezne z bravčového mäsa, predĺžime čas pečenia.

Cestoviny s klobásou a hubami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_01.jpg500 g cestovín
100 ml olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
120 g klobásy chorizo
220 g lesných húb (môžu byť i sušené)
3 čerstvé čili papričky
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
8 filetiek z ančovičiek na ozdobenie
soľ
korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Zlejeme ich, necháme odkvapkať, vyklopíme ich do veľkej misy a udržiavame v teple. Medzitým v panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom na plátky nakrájaný cesnak. Potom prihodíme na kolieska nakrájanú klobásu chorizo a lesné huby a smažíme všetko asi 4 minúty. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku a smažíme ďalšiu minútu. Zmes nalejeme na cestoviny, osolíme, okoreníme a premiešame. Hotový pokrm posypeme nastrúhaným parmezánom, ozdobíme ančovičkami a okamžite podávame.
Tip: Sušené huby povaríme asi 30 minút vo vode, potom ich scedíme, necháme odkvapkať a až potom pridáme ku klobáse na panvici.

Nákyp s klobásami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_03.jpg4 bravčové alebo grilované klobásy
100 g hladkej múky
50 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžičky kremžskej horčice
8 lístkov šalvie
soľ
korenie

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Klobásy ozdobne narežeme po celej ich dĺžke, vložíme ich do zapekacej misky alebo pekáča a dáme ich na niekoľko minút zapiecť do rozohriatej rúry, aby chytili farbu a boli krásne chrumkavé. Do misy nasypeme múku, prilejeme vlažné mlieko, pridáme horčicu, žĺtky z vajec a nasekané lístky šalvie. Osolíme a okoreníme. Cesto rozmiešame metlou na šľahanie do hladka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Na cesto dáme predpečené klobásy a ešte 20 minút všetko zapečieme v rúre. Cesto sa nafúkne, stuhne a na povrchu bude zlaté. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát.
Tip: Klobásky môžeme navyše obaliť v slanine, posypať na kolieska nakrájanou cibuľkou, pokvapkať olejom a dať zapiecť do rúry.

Dobré rady do kuchyne
Viete, aké klobásy si kúpiť? Pri kúpe si starostlivo preštudujte informácie o uvedenom výrobku. Drahšie výrobky obsahujú väčší podiel mäsa než lacnejšie, a navyše už na pohľad rozoznáme, čo všetko tá-ktorá údenina obsahuje. Aby nám klobásy pri tepelnom spracovaní nepraskali, odporúčame ich najprv na chvíľku ponoriť do teplého mlieka alebo do horúcej, ale nie vriacej vody.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 140
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 312
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 915
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 295
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 320
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 927
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 605
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 037
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 805

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Matúša Krčmárika

Mlčme, ak veríme, že práva diktátora sú viac ako obyčajných ľudí

Keď diktátor zrazil krajinu na kolená, frázy neplatia.

KULTÚRA

Anjel aj démon. Bruno Ganz nemal talent z tohto sveta

Pomáhal osamelým, šepkal aj vrahovi.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.