Ako pripraviť najchutnejšiu klobásu

S jesenným ochladením dostávame čoraz častejšie chuť na niečo výdatné. Napríklad na kvalitné klobásky.

Fazuľa s klobásou
Suroviny na 4 porcie

400 g veľkej bielej fazule
2 bobkové listy
4 paprikové klobásy
1 veľká cibuľa
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica sladkej papriky
200 ml mäsového vývaru (môže byť i z kocky)
4 lyžice kečupu
4 strúčiky cesnaku
pažítka
soľ
korenie
1 zelená cibuľka s vňaťou
olej na smaženie

Deň vopred namočíme fazuľu do vody. Na druhý deň ju uvaríme s bobkovým listom do mäkka. (Vody by malo byť asi 3 cm nad fazuľou). Klobásy nakrájame na kolieska a opečieme ich na rozpálenom oleji. Po vybratí ich uchováme teplé. Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, zaprášime ju hladkou múkou, urobíme svetlú zásmažku, primiešame papriku a zalejeme 200 ml vychladnutého vývaru. Za stáleho miešania povaríme asi 15 minút (omáčka musí byť hustá). Pridáme uvarenú fazuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky, kečup a na drobno nasekanú pažítku, osmažené klobásy, osolíme a okoreníme. Povrch posypeme zelenou cibuľkou a podávame s bielym pečivom.
Tip: Suchú fazuľu môžeme nahradiť 400 g konzervou bielej fazule (v slanom náleve) - netreba ju namáčať a chutnú večeru budeme mať uvarenú za niekoľko minút.

Kuracie závitky s klobásou
Suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpg4 kuracie stehenné rezne
4 menšie moravské klobásy
4 plátky eidamu
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžička mletej sladkej papriky
drvená rasca
500 ml čierneho piva
soľ
korenie

Rezne ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme a z vnútornej strany potrieme horčicou. Klobásy narežeme na koncoch do kríža. Na mäso položíme plátok eidamu, narezanej klobásy a pevne zavinieme do závitku. Pomôžeme si špáradlom alebo niťou. Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Mäso vložíme do pekáča, osolíme, jemne poprášime paprikou, drvenou rascou, korením a podlejeme čiernym pivom. Pečieme asi 35 minút domäkka. Podávame s ryžou poliatou vypečenou šťavou z mäsa a klobás.
Tip: Ak použijeme rezne z bravčového mäsa, predĺžime čas pečenia.

Cestoviny s klobásou a hubami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_01.jpg500 g cestovín
100 ml olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
120 g klobásy chorizo
220 g lesných húb (môžu byť i sušené)
3 čerstvé čili papričky
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
8 filetiek z ančovičiek na ozdobenie
soľ
korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Zlejeme ich, necháme odkvapkať, vyklopíme ich do veľkej misy a udržiavame v teple. Medzitým v panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom na plátky nakrájaný cesnak. Potom prihodíme na kolieska nakrájanú klobásu chorizo a lesné huby a smažíme všetko asi 4 minúty. Pridáme na kolieska nakrájanú čili papričku a smažíme ďalšiu minútu. Zmes nalejeme na cestoviny, osolíme, okoreníme a premiešame. Hotový pokrm posypeme nastrúhaným parmezánom, ozdobíme ančovičkami a okamžite podávame.
Tip: Sušené huby povaríme asi 30 minút vo vode, potom ich scedíme, necháme odkvapkať a až potom pridáme ku klobáse na panvici.

Nákyp s klobásami
Suroviny na 4 porcie

obrazok_03.jpg4 bravčové alebo grilované klobásy
100 g hladkej múky
50 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžičky kremžskej horčice
8 lístkov šalvie
soľ
korenie

Rúru rozohrejeme na 200° Celzia. Klobásy ozdobne narežeme po celej ich dĺžke, vložíme ich do zapekacej misky alebo pekáča a dáme ich na niekoľko minút zapiecť do rozohriatej rúry, aby chytili farbu a boli krásne chrumkavé. Do misy nasypeme múku, prilejeme vlažné mlieko, pridáme horčicu, žĺtky z vajec a nasekané lístky šalvie. Osolíme a okoreníme. Cesto rozmiešame metlou na šľahanie do hladka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Na cesto dáme predpečené klobásy a ešte 20 minút všetko zapečieme v rúre. Cesto sa nafúkne, stuhne a na povrchu bude zlaté. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát.
Tip: Klobásky môžeme navyše obaliť v slanine, posypať na kolieska nakrájanou cibuľkou, pokvapkať olejom a dať zapiecť do rúry.

Dobré rady do kuchyne
Viete, aké klobásy si kúpiť? Pri kúpe si starostlivo preštudujte informácie o uvedenom výrobku. Drahšie výrobky obsahujú väčší podiel mäsa než lacnejšie, a navyše už na pohľad rozoznáme, čo všetko tá-ktorá údenina obsahuje. Aby nám klobásy pri tepelnom spracovaní nepraskali, odporúčame ich najprv na chvíľku ponoriť do teplého mlieka alebo do horúcej, ale nie vriacej vody.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  10. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  1. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  2. Detské zúbky sú veda
  3. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Rastie nám pokrivená generácia?
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  8. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 221
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 690
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 4 012
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 192
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 015
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 441
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 167
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 145
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 640

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.