SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Kuchárske rýchlovky

Kto z nás, keď sa vráti unavený z práce, by chcel tráviť hodiny pri sporáku? Riešením môžu byť recepty na ľahké a rýchle jedlá, ktoré potešia najmä veľmi zamestnané gazdinky.

Kuracie mäso so zeleninou a ázijskymi cestovinami
suroviny na 4 porcie

250 g čínskych vaječných cestovín
2 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké mrkvy
2 lyžice oleja
4 ks kuracích
pŕs bez kosti a kože
200 g zelenej
fazuľky (môže byť i mrazená)
hotová sladká čili omáčka
jarná cibuľka (asi 1 zväzok)

Do veľkého hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale uvaríme cestoviny. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nadrobno nasekáme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo woku (špeciálnej panvici na prípravu čínskych jedál, ale môžeme použiť i obyčajnú panvicu) rozpálime olej, pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnak a asi minútu restujeme. Potom vsypeme kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažíme 3 minúty. Prisypeme na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažíme a potom pridáme na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejeme čili omáčkou, premiešame a ešte asi 5 minút smažíme.

Precedené cestoviny premiešame s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

Paradajkový šalát s cestovinami
suroviny na 4 porcie

rajcat.jpg1 kg zrelých paradajok
500 g cestovín (ideálne sú veľké mušle)
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
2 mozzarelly
3 – 4 lyžice olivového oleja
soľ
korenie
1 hrsť nasekanej čerstvej
petržlenovej vňatky
1 hrsť lístkov čerstvej
bazalky
1 lyžica balzamikového octu

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Šupku paradajok najprv narežeme ostrým nožom do kríža. Len čo vodu privedieme do bodu varu, ponoríme do nej paradajky a necháme ich vo vriacej vode asi minútu. Potom ich vyberieme a okamžite presunieme do ľadovej vody, aby sa nám lepšie lúpali. Vo vode po paradajkách uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvarené cestoviny polievame tečúcou studenou vodou do úplného vychladnutia. Ošúpané paradajky veľkým nožom rozsekáme na drobné kúsky. Rozsekané paradajky, tuniaka a na drobné kúsky natrhanú mozzarellu vsypeme k cestovinám a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú pažítku a nahrubo natrhané lístky bazalky. Zamiešame, zakryjeme fóliou a dáme najmenej na hodinu vychladiť do chladničky.

Tesne pred servírovaním ochutíme lyžicou balzamikového octu a niekoľko kvapkami olivového oleja a premiešame.

Rebarborovo-jahodový krém
suroviny na 6 porcii

rebarborovo-jahodovy-krem.jpg100 g medu (môže ho byť i viac, záleží na vašej chuti) alebo trstinového cukru
mascarpone
nastrúhaná kôra z 1 limetky
200 g 40-percentnej smotany na šľahanie
400 g rebarbory
200 g jahôd
múčkový cukor na posypanie
jahody na ozdobu
lístky šalvie

Mascarpone vyšľaháme metlou spolu s medom a limetkovou kôrou. Smotanu vyšľaháme takmer napevno, ale nie celkom dotuha, nesmú sa na nej tvoriť tuhé špičky. Mascarpone ľahko spojíme s vyšľahanou smotanou pomocou gumovej stierky alebo metly.

Skryť Vypnúť reklamu

Rebarboru zbavíme vláknitej šupky, odkrojíme drevnaté konce (asi 1 cm) a nakrájame ju na kocky veľké 1 x 1 cm. Rebarboru vhodíme do vriacej vody a varíme maximálne minútu. Zlejeme a ihneď ochladíme studenou vodou. Musí zostať al dente.

Jahody nakrájame na štvrtky. Osušené ovocie ľahko spojíme s krémom a rozdelíme do misiek. Dezert pocukrujeme a ozdobíme jahodou a lístkom šalvie. Podávame vychladené, prípadne môžeme priložiť cukrársku piškótu.

Králičie filety na šalvii
suroviny na 2 porcie

kralici-filety-na-salveji.jpg2 králičie svalové filety
2 lyžice olivového oleja
soľ
biele korenie
1 lyžica dijonskej
horčice
150 ml bieleho suchého vína
hrsť nasekanej šalvie
vetvička rozmarínu
hrsť nasekanej listovej petržlenovej vňatky

Mäso umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme kvalitný olivový olej. Králičie filety vložíme do rozpáleného oleja, opečieme dozlata po oboch stranách (asi 6 minút z každej strany).

Ak je oheň príliš prudký, znížime teplotu. Mäso osolíme a okoreníme čerstvo namletým bielym korením. Do panvice pridáme horčicu a mäso. Premiešame a prihodíme nasekanú šalviu a otrhané ihličky rozmarínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Občas filety obrátime. Omáčka by mala zhustnúť a vyzerať, akoby sme na jej prípravu použili smotanu.

K hotovému mäsu pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, ktorá pokrm pekne farebne zvýrazní. Ako príloha sa najlepšie hodia cestoviny alebo zemiakové noky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  3. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 651
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 249
  3. Stiahnite si stovky e-kníh 5 974
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 5 898
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 3 730
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 507
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 403
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 392
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 160
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 039
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Jozef Brhel po príchode na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Za Brhela ručil kňaz, hoci ho nepozná.


3 h

Podpora Windows 10 skončí v roku 2025.


1 h
Riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a prezident finančnej správy František Imrecze.

Analýza Nadácie Zastavme korupciu.


a 1 ďalší 5 h

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


2 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


3 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje vedcov aj divákov.


23. jún