SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Kuchárske rýchlovky

Kto z nás, keď sa vráti unavený z práce, by chcel tráviť hodiny pri sporáku? Riešením môžu byť recepty na ľahké a rýchle jedlá, ktoré potešia najmä veľmi zamestnané gazdinky.

Kuracie mäso so zeleninou a ázijskymi cestovinami
suroviny na 4 porcie

250 g čínskych vaječných cestovín
2 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké mrkvy
2 lyžice oleja
4 ks kuracích
pŕs bez kosti a kože
200 g zelenej
fazuľky (môže byť i mrazená)
hotová sladká čili omáčka
jarná cibuľka (asi 1 zväzok)

Do veľkého hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale uvaríme cestoviny. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nadrobno nasekáme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo woku (špeciálnej panvici na prípravu čínskych jedál, ale môžeme použiť i obyčajnú panvicu) rozpálime olej, pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnak a asi minútu restujeme. Potom vsypeme kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažíme 3 minúty. Prisypeme na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažíme a potom pridáme na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejeme čili omáčkou, premiešame a ešte asi 5 minút smažíme.

Precedené cestoviny premiešame s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

Paradajkový šalát s cestovinami
suroviny na 4 porcie

rajcat.jpg1 kg zrelých paradajok
500 g cestovín (ideálne sú veľké mušle)
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
2 mozzarelly
3 – 4 lyžice olivového oleja
soľ
korenie
1 hrsť nasekanej čerstvej
petržlenovej vňatky
1 hrsť lístkov čerstvej
bazalky
1 lyžica balzamikového octu

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Šupku paradajok najprv narežeme ostrým nožom do kríža. Len čo vodu privedieme do bodu varu, ponoríme do nej paradajky a necháme ich vo vriacej vode asi minútu. Potom ich vyberieme a okamžite presunieme do ľadovej vody, aby sa nám lepšie lúpali. Vo vode po paradajkách uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvarené cestoviny polievame tečúcou studenou vodou do úplného vychladnutia. Ošúpané paradajky veľkým nožom rozsekáme na drobné kúsky. Rozsekané paradajky, tuniaka a na drobné kúsky natrhanú mozzarellu vsypeme k cestovinám a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú pažítku a nahrubo natrhané lístky bazalky. Zamiešame, zakryjeme fóliou a dáme najmenej na hodinu vychladiť do chladničky.

Tesne pred servírovaním ochutíme lyžicou balzamikového octu a niekoľko kvapkami olivového oleja a premiešame.

Rebarborovo-jahodový krém
suroviny na 6 porcii

rebarborovo-jahodovy-krem.jpg100 g medu (môže ho byť i viac, záleží na vašej chuti) alebo trstinového cukru
mascarpone
nastrúhaná kôra z 1 limetky
200 g 40-percentnej smotany na šľahanie
400 g rebarbory
200 g jahôd
múčkový cukor na posypanie
jahody na ozdobu
lístky šalvie

Mascarpone vyšľaháme metlou spolu s medom a limetkovou kôrou. Smotanu vyšľaháme takmer napevno, ale nie celkom dotuha, nesmú sa na nej tvoriť tuhé špičky. Mascarpone ľahko spojíme s vyšľahanou smotanou pomocou gumovej stierky alebo metly.

Skryť Vypnúť reklamu

Rebarboru zbavíme vláknitej šupky, odkrojíme drevnaté konce (asi 1 cm) a nakrájame ju na kocky veľké 1 x 1 cm. Rebarboru vhodíme do vriacej vody a varíme maximálne minútu. Zlejeme a ihneď ochladíme studenou vodou. Musí zostať al dente.

Jahody nakrájame na štvrtky. Osušené ovocie ľahko spojíme s krémom a rozdelíme do misiek. Dezert pocukrujeme a ozdobíme jahodou a lístkom šalvie. Podávame vychladené, prípadne môžeme priložiť cukrársku piškótu.

Králičie filety na šalvii
suroviny na 2 porcie

kralici-filety-na-salveji.jpg2 králičie svalové filety
2 lyžice olivového oleja
soľ
biele korenie
1 lyžica dijonskej
horčice
150 ml bieleho suchého vína
hrsť nasekanej šalvie
vetvička rozmarínu
hrsť nasekanej listovej petržlenovej vňatky

Mäso umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme kvalitný olivový olej. Králičie filety vložíme do rozpáleného oleja, opečieme dozlata po oboch stranách (asi 6 minút z každej strany).

Ak je oheň príliš prudký, znížime teplotu. Mäso osolíme a okoreníme čerstvo namletým bielym korením. Do panvice pridáme horčicu a mäso. Premiešame a prihodíme nasekanú šalviu a otrhané ihličky rozmarínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Občas filety obrátime. Omáčka by mala zhustnúť a vyzerať, akoby sme na jej prípravu použili smotanu.

K hotovému mäsu pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, ktorá pokrm pekne farebne zvýrazní. Ako príloha sa najlepšie hodia cestoviny alebo zemiakové noky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  2. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  5. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  10. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 976
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 850
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 890
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 315
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 788
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 11 773
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 258
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 909
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 756
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 094
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď zverejnil podrobnosti plošného testovania (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 prípadov nákazy novým koronavírusom pri 5 899 testoch. Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, celkový počet obetí je 176. Aktívnych prípadov nákazy je aktuálne 34 872.

Minister obrany SR Jaroslav Naď.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Na obranu deduškov

Vláda seniorom „odporúča“ zákaz vychádzania.

Peter Tkačenko
Scenáristka a spisovateľka Hana Lasicová.
Vládna limuzína, v ktorej sedel predseda parlamentu Boris Kollár, a ktorá havarovala za Slovnaftom na ulici Mramorova v Bratislave v sobotu 24. októbra 2020.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová