Kuchárske rýchlovky

Kto z nás, keď sa vráti unavený z práce, by chcel tráviť hodiny pri sporáku? Riešením môžu byť recepty na ľahké a rýchle jedlá, ktoré potešia najmä veľmi zamestnané gazdinky.

Kuracie mäso so zeleninou a ázijskymi cestovinami
suroviny na 4 porcie

250 g čínskych vaječných cestovín
2 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké mrkvy
2 lyžice oleja
4 ks kuracích
pŕs bez kosti a kože
200 g zelenej
fazuľky (môže byť i mrazená)
hotová sladká čili omáčka
jarná cibuľka (asi 1 zväzok)

Do veľkého hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale uvaríme cestoviny. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nadrobno nasekáme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vo woku (špeciálnej panvici na prípravu čínskych jedál, ale môžeme použiť i obyčajnú panvicu) rozpálime olej, pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnak a asi minútu restujeme. Potom vsypeme kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažíme 3 minúty. Prisypeme na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažíme a potom pridáme na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejeme čili omáčkou, premiešame a ešte asi 5 minút smažíme.

Precedené cestoviny premiešame s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

Paradajkový šalát s cestovinami
suroviny na 4 porcie

rajcat.jpg1 kg zrelých paradajok
500 g cestovín (ideálne sú veľké mušle)
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
2 mozzarelly
3 – 4 lyžice olivového oleja
soľ
korenie
1 hrsť nasekanej čerstvej
petržlenovej vňatky
1 hrsť lístkov čerstvej
bazalky
1 lyžica balzamikového octu

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Šupku paradajok najprv narežeme ostrým nožom do kríža. Len čo vodu privedieme do bodu varu, ponoríme do nej paradajky a necháme ich vo vriacej vode asi minútu. Potom ich vyberieme a okamžite presunieme do ľadovej vody, aby sa nám lepšie lúpali. Vo vode po paradajkách uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.

Uvarené cestoviny polievame tečúcou studenou vodou do úplného vychladnutia. Ošúpané paradajky veľkým nožom rozsekáme na drobné kúsky. Rozsekané paradajky, tuniaka a na drobné kúsky natrhanú mozzarellu vsypeme k cestovinám a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú pažítku a nahrubo natrhané lístky bazalky. Zamiešame, zakryjeme fóliou a dáme najmenej na hodinu vychladiť do chladničky.

Tesne pred servírovaním ochutíme lyžicou balzamikového octu a niekoľko kvapkami olivového oleja a premiešame.

Rebarborovo-jahodový krém
suroviny na 6 porcii

rebarborovo-jahodovy-krem.jpg100 g medu (môže ho byť i viac, záleží na vašej chuti) alebo trstinového cukru
mascarpone
nastrúhaná kôra z 1 limetky
200 g 40-percentnej smotany na šľahanie
400 g rebarbory
200 g jahôd
múčkový cukor na posypanie
jahody na ozdobu
lístky šalvie

Mascarpone vyšľaháme metlou spolu s medom a limetkovou kôrou. Smotanu vyšľaháme takmer napevno, ale nie celkom dotuha, nesmú sa na nej tvoriť tuhé špičky. Mascarpone ľahko spojíme s vyšľahanou smotanou pomocou gumovej stierky alebo metly.

Rebarboru zbavíme vláknitej šupky, odkrojíme drevnaté konce (asi 1 cm) a nakrájame ju na kocky veľké 1 x 1 cm. Rebarboru vhodíme do vriacej vody a varíme maximálne minútu. Zlejeme a ihneď ochladíme studenou vodou. Musí zostať al dente.

Jahody nakrájame na štvrtky. Osušené ovocie ľahko spojíme s krémom a rozdelíme do misiek. Dezert pocukrujeme a ozdobíme jahodou a lístkom šalvie. Podávame vychladené, prípadne môžeme priložiť cukrársku piškótu.

Králičie filety na šalvii
suroviny na 2 porcie

kralici-filety-na-salveji.jpg2 králičie svalové filety
2 lyžice olivového oleja
soľ
biele korenie
1 lyžica dijonskej
horčice
150 ml bieleho suchého vína
hrsť nasekanej šalvie
vetvička rozmarínu
hrsť nasekanej listovej petržlenovej vňatky

Mäso umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme kvalitný olivový olej. Králičie filety vložíme do rozpáleného oleja, opečieme dozlata po oboch stranách (asi 6 minút z každej strany).

Ak je oheň príliš prudký, znížime teplotu. Mäso osolíme a okoreníme čerstvo namletým bielym korením. Do panvice pridáme horčicu a mäso. Premiešame a prihodíme nasekanú šalviu a otrhané ihličky rozmarínu.

Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Občas filety obrátime. Omáčka by mala zhustnúť a vyzerať, akoby sme na jej prípravu použili smotanu.

K hotovému mäsu pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, ktorá pokrm pekne farebne zvýrazní. Ako príloha sa najlepšie hodia cestoviny alebo zemiakové noky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 887
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 667
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 10 603
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 610
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 145
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 226
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 638
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 093
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 985
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 001

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Hnevá ma zlý prístup zdravotníkov k pacientom

Mnohé izby budú dvojlôžkové. So samostatným sociálnym zariadením a so sprchou, vraví šéf UNB.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.

SVET

Erdogan je varovaním, kde môže skončiť Maďarsko

Erdogan zmenil Turecko za pätnásť rokov.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.