Kuchárske rýchlovky

Kto z nás, keď sa vráti unavený z práce, by chcel tráviť hodiny pri sporáku? Riešením môžu byť recepty na ľahké a rýchle jedlá, ktoré potešia najmä veľmi zamestnané gazdinky.

Kuracie mäso so zeleninou a ázijskymi cestovinami
suroviny na 4 porcie

250 g čínskych vaječných cestovín
2 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké mrkvy
2 lyžice oleja
4 ks kuracích
pŕs bez kosti a kože
200 g zelenej
fazuľky (môže byť i mrazená)
hotová sladká čili omáčka
jarná cibuľka (asi 1 zväzok)

Do veľkého hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale uvaríme cestoviny. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nadrobno nasekáme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Vo woku (špeciálnej panvici na prípravu čínskych jedál, ale môžeme použiť i obyčajnú panvicu) rozpálime olej, pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnak a asi minútu restujeme. Potom vsypeme kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažíme 3 minúty. Prisypeme na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažíme a potom pridáme na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejeme čili omáčkou, premiešame a ešte asi 5 minút smažíme.

Precedené cestoviny premiešame s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

Paradajkový šalát s cestovinami
suroviny na 4 porcie

rajcat.jpg1 kg zrelých paradajok
500 g cestovín (ideálne sú veľké mušle)
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
2 mozzarelly
3 – 4 lyžice olivového oleja
soľ
korenie
1 hrsť nasekanej čerstvej
petržlenovej vňatky
1 hrsť lístkov čerstvej
bazalky
1 lyžica balzamikového octu

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Šupku paradajok najprv narežeme ostrým nožom do kríža. Len čo vodu privedieme do bodu varu, ponoríme do nej paradajky a necháme ich vo vriacej vode asi minútu. Potom ich vyberieme a okamžite presunieme do ľadovej vody, aby sa nám lepšie lúpali. Vo vode po paradajkách uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.

Uvarené cestoviny polievame tečúcou studenou vodou do úplného vychladnutia. Ošúpané paradajky veľkým nožom rozsekáme na drobné kúsky. Rozsekané paradajky, tuniaka a na drobné kúsky natrhanú mozzarellu vsypeme k cestovinám a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú pažítku a nahrubo natrhané lístky bazalky. Zamiešame, zakryjeme fóliou a dáme najmenej na hodinu vychladiť do chladničky.

Tesne pred servírovaním ochutíme lyžicou balzamikového octu a niekoľko kvapkami olivového oleja a premiešame.

Rebarborovo-jahodový krém
suroviny na 6 porcii

rebarborovo-jahodovy-krem.jpg100 g medu (môže ho byť i viac, záleží na vašej chuti) alebo trstinového cukru
mascarpone
nastrúhaná kôra z 1 limetky
200 g 40-percentnej smotany na šľahanie
400 g rebarbory
200 g jahôd
múčkový cukor na posypanie
jahody na ozdobu
lístky šalvie

Mascarpone vyšľaháme metlou spolu s medom a limetkovou kôrou. Smotanu vyšľaháme takmer napevno, ale nie celkom dotuha, nesmú sa na nej tvoriť tuhé špičky. Mascarpone ľahko spojíme s vyšľahanou smotanou pomocou gumovej stierky alebo metly.

Rebarboru zbavíme vláknitej šupky, odkrojíme drevnaté konce (asi 1 cm) a nakrájame ju na kocky veľké 1 x 1 cm. Rebarboru vhodíme do vriacej vody a varíme maximálne minútu. Zlejeme a ihneď ochladíme studenou vodou. Musí zostať al dente.

Jahody nakrájame na štvrtky. Osušené ovocie ľahko spojíme s krémom a rozdelíme do misiek. Dezert pocukrujeme a ozdobíme jahodou a lístkom šalvie. Podávame vychladené, prípadne môžeme priložiť cukrársku piškótu.

Králičie filety na šalvii
suroviny na 2 porcie

kralici-filety-na-salveji.jpg2 králičie svalové filety
2 lyžice olivového oleja
soľ
biele korenie
1 lyžica dijonskej
horčice
150 ml bieleho suchého vína
hrsť nasekanej šalvie
vetvička rozmarínu
hrsť nasekanej listovej petržlenovej vňatky

Mäso umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme kvalitný olivový olej. Králičie filety vložíme do rozpáleného oleja, opečieme dozlata po oboch stranách (asi 6 minút z každej strany).

Ak je oheň príliš prudký, znížime teplotu. Mäso osolíme a okoreníme čerstvo namletým bielym korením. Do panvice pridáme horčicu a mäso. Premiešame a prihodíme nasekanú šalviu a otrhané ihličky rozmarínu.

Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Občas filety obrátime. Omáčka by mala zhustnúť a vyzerať, akoby sme na jej prípravu použili smotanu.

K hotovému mäsu pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, ktorá pokrm pekne farebne zvýrazní. Ako príloha sa najlepšie hodia cestoviny alebo zemiakové noky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 473
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 096
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 162
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 699
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 466
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 066
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 039
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 651
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 556

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu. Matečná prísť ani neplánovala.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.