Kuchárske rýchlovky

Kto z nás, keď sa vráti unavený z práce, by chcel tráviť hodiny pri sporáku? Riešením môžu byť recepty na ľahké a rýchle jedlá, ktoré potešia najmä veľmi zamestnané gazdinky.

Kuracie mäso so zeleninou a ázijskymi cestovinami
suroviny na 4 porcie

250 g čínskych vaječných cestovín
2 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké mrkvy
2 lyžice oleja
4 ks kuracích
pŕs bez kosti a kože
200 g zelenej
fazuľky (môže byť i mrazená)
hotová sladká čili omáčka
jarná cibuľka (asi 1 zväzok)

Do veľkého hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale uvaríme cestoviny. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nadrobno nasekáme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Vo woku (špeciálnej panvici na prípravu čínskych jedál, ale môžeme použiť i obyčajnú panvicu) rozpálime olej, pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnak a asi minútu restujeme. Potom vsypeme kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažíme 3 minúty. Prisypeme na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažíme a potom pridáme na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejeme čili omáčkou, premiešame a ešte asi 5 minút smažíme.

Precedené cestoviny premiešame s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

Paradajkový šalát s cestovinami
suroviny na 4 porcie

rajcat.jpg1 kg zrelých paradajok
500 g cestovín (ideálne sú veľké mušle)
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
2 mozzarelly
3 – 4 lyžice olivového oleja
soľ
korenie
1 hrsť nasekanej čerstvej
petržlenovej vňatky
1 hrsť lístkov čerstvej
bazalky
1 lyžica balzamikového octu

Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Šupku paradajok najprv narežeme ostrým nožom do kríža. Len čo vodu privedieme do bodu varu, ponoríme do nej paradajky a necháme ich vo vriacej vode asi minútu. Potom ich vyberieme a okamžite presunieme do ľadovej vody, aby sa nám lepšie lúpali. Vo vode po paradajkách uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.

Uvarené cestoviny polievame tečúcou studenou vodou do úplného vychladnutia. Ošúpané paradajky veľkým nožom rozsekáme na drobné kúsky. Rozsekané paradajky, tuniaka a na drobné kúsky natrhanú mozzarellu vsypeme k cestovinám a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú pažítku a nahrubo natrhané lístky bazalky. Zamiešame, zakryjeme fóliou a dáme najmenej na hodinu vychladiť do chladničky.

Tesne pred servírovaním ochutíme lyžicou balzamikového octu a niekoľko kvapkami olivového oleja a premiešame.

Rebarborovo-jahodový krém
suroviny na 6 porcii

rebarborovo-jahodovy-krem.jpg100 g medu (môže ho byť i viac, záleží na vašej chuti) alebo trstinového cukru
mascarpone
nastrúhaná kôra z 1 limetky
200 g 40-percentnej smotany na šľahanie
400 g rebarbory
200 g jahôd
múčkový cukor na posypanie
jahody na ozdobu
lístky šalvie

Mascarpone vyšľaháme metlou spolu s medom a limetkovou kôrou. Smotanu vyšľaháme takmer napevno, ale nie celkom dotuha, nesmú sa na nej tvoriť tuhé špičky. Mascarpone ľahko spojíme s vyšľahanou smotanou pomocou gumovej stierky alebo metly.

Rebarboru zbavíme vláknitej šupky, odkrojíme drevnaté konce (asi 1 cm) a nakrájame ju na kocky veľké 1 x 1 cm. Rebarboru vhodíme do vriacej vody a varíme maximálne minútu. Zlejeme a ihneď ochladíme studenou vodou. Musí zostať al dente.

Jahody nakrájame na štvrtky. Osušené ovocie ľahko spojíme s krémom a rozdelíme do misiek. Dezert pocukrujeme a ozdobíme jahodou a lístkom šalvie. Podávame vychladené, prípadne môžeme priložiť cukrársku piškótu.

Králičie filety na šalvii
suroviny na 2 porcie

kralici-filety-na-salveji.jpg2 králičie svalové filety
2 lyžice olivového oleja
soľ
biele korenie
1 lyžica dijonskej
horčice
150 ml bieleho suchého vína
hrsť nasekanej šalvie
vetvička rozmarínu
hrsť nasekanej listovej petržlenovej vňatky

Mäso umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme kvalitný olivový olej. Králičie filety vložíme do rozpáleného oleja, opečieme dozlata po oboch stranách (asi 6 minút z každej strany).

Ak je oheň príliš prudký, znížime teplotu. Mäso osolíme a okoreníme čerstvo namletým bielym korením. Do panvice pridáme horčicu a mäso. Premiešame a prihodíme nasekanú šalviu a otrhané ihličky rozmarínu.

Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Občas filety obrátime. Omáčka by mala zhustnúť a vyzerať, akoby sme na jej prípravu použili smotanu.

K hotovému mäsu pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, ktorá pokrm pekne farebne zvýrazní. Ako príloha sa najlepšie hodia cestoviny alebo zemiakové noky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  5. Splnený sen
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  10. Na bratislavskom nábreží vznikla Zóna tolerancie
  1. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  4. Splnený sen
  5. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  8. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  9. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie
  10. Chceme sa dívať na svet zdravými očami detí
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 10 252
  2. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 6 173
  3. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 2 524
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 462
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 411
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 204
  7. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 843
  8. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 629
  9. Splnený sen 1 265
  10. Na bratislavskom nábreží vznikla Zóna tolerancie 1 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalá opatrovateľka: Bol to prázdny život, nedalo sa to vydržať

Agentúry zneužívajú vodičov aj opatrovateľky, tvrdí bývalá opatrovateľka v Rakúsku Angelika Horňáková.

KOMENTÁRE

Kurz si vyberá kurz

Kurz možno bude tvrdiť, že si vzal od radikálov len toľko, aby nevládli oni.

Neprehliadnite tiež

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.

Speváčka Pink otvorene o svojom vzťahu: Na monogamii treba neustále pracovať

V partnerstve podľa nej nastanú chvíle, kedy sa pár vyhýba intímnostiam aj celý rok.

V dennom televíznom vysielaní Briti prvýkrát ukázali ženskú bradavku

V boji proti rakovine prsníka sa organizácii CoppaFeel! podarilo získať právo odvysielať svoju reklamu s nahým prsníkom.

Vzťahová poradňa: Moja priateľka sa po sexe cíti previnilo. Zmizne to po svadbe?

Ako sa zachovať vo vzťahu, v ktorom má žena problémy s vlastnou intimitou? A čo urobiť, keď sa dlhoročná spolubývajúca túži odsťahovať?