SME
Utorok, 4. október, 2022 | Meniny má František

Varíme v pare - recepty

Jedlo pripravené v pare je vždy veľmi zdravé. Zo surovín sa nič nevyvarí, nevydusí ani neznehodnotí pridávaním tuku. Naopak, zostanú v nich zachované všetky výživné látky.

Zelenina s marinovaným tofu
suroviny na 4 porcie

1 stopkový zeler
1/2 hlávkovej kapusty
200 g strukového hrášku
250 g tofu
1 čili paprička
1 lyžica horčicových
semienok
sójová omáčka
soľ

Tofu nakrájame na plátky, čili papričku zbavíme semienok a nakrájame na rezančeky. Tofu dáme do misky, zalejeme sójovou omáčkou, prisypeme čili papričku a marinujeme asi 30 minút. Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky. Zeler a kapustu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na kúsky a kapustu na menšie rezance alebo rezančeky. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme ju a vložíme parák. Naň položíme kúsky mrkvy, zeleru a kapusty a varíme všetko pod pokrievkou v pare asi 7 minút. Potom pridáme celé hráškové struky a varíme všetko ďalšie 3 minúty. Na záver rozložíme na zeleninu marinované tofu, posypeme ich horčicovými semienkami a varíme ďalšie 2 minúty. Všetko dáme na tanier, premiešame a podávame.
Tip: Pre zmenu môžeme použiť i údené tofu alebo tofu s bylinkami.

obrazok_03.jpgLosos so zemiakmi
suroviny na 4 porcie

600 g nových zemiakov
4 porcie čerstvého alebo údeného lososa (môže byť i mrazený)
1 citrón na pokvapkanie ryby
zväzok kôpru
1 kyslá smotana alebo biely smotanový
jogurt
biele korenie
soľ

Zemiaky dobre umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame ich na tenk é plátky a osolíme. Do hrnca nalejeme vodu, vložíme parák a doň naukladáme plátky zemiakov. Čerstvého lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Ak použijeme lososa údeného, už ho koreniť ani soliť nemusíme. Na plátky zemiakov položíme porcie lososa, postavíme všetko do hrnca s menším množstvom vriacej vody a varíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno nakrájame. Do misky vyklopíme smotanu alebo jogurt, osolíme a premiešame s kôprom. Pokrm podávame poliaty kôprovou smotanou, prípadne ju naservírujeme zvlášť, aby si každý svoju porciu mohol ochutiť sám.
TIP: Namiesto lososa môžeme vyskúšať steak z tuniaka.

Banán v čokoládovej pene
suroviny na 4 porcie

obrazok_02.jpg200 g horúcej čokolády s vyšším podielom kakaa
1 téglik smotany na šľahanie (31 % tuku)
2 čerstvé žĺtky
4 banány
2 lyžice hrozienok, vopred namočených v čaji alebo rume
lístky mäty

Do plytkého hrnca nalejeme hrnček vody a pri-vedieme ju do varu. Na hrniec položíme antikorovú misku tak, aby sa dnom nedotýkala vody, nalejeme do nej smotanu a pridáme čokoládu rozlámanú na kúsky. Miešame metličkou, až kým sa rozpustí. Potom pridáme žĺtky a všetko dobre vyšľaháme. Polovicu ošúpaných banánov nakrájame na kolieska, rozložíme ich na parák vyložený papierom na pečenie a varíme v pare asi 2 minúty. Potom ich presunieme do pohárov, pridáme ďalšie 2 banány, prekrojené v polovici a pozdĺžne nakrájané na štvrtky, a všetko zalejeme čokoládovou penou. Hrozienka necháme odkvapkať. Vyšľaháme šľahačku a rozdelíme ju do každého pohára a ozdobíme hrozienkami. Pre chuť a krásu pridáme niekoľko čerstvých lístkov mäty.
Tip: Skúsme si pripraviť banán zabalený v papieri na pečenie a potom krátko zapečený
v rozpálenej rúre.

Taštičky won ton
suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpgCesto:

500 g polohrubej múky
2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
vlažná voda
soľ

Náplň:

1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
1 zväzok jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica sójového oleja
štipka cukru
soľ

Príloha:

200 g hráškových strukov
sójová omáčka
sladká čili omáčka

Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazíme.Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekáme najemno, čili papričku zbavíme semienok a aj tú nasekáme, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejeme, v strede urobíme dierku a rozbijeme do nej 2 vajcia. Osolíme, pridáme niekoľko lyžíc vody, premiešame s múkou a rukami vypracujeme tuhšie, vláčne cesto. Hnetieme ho asi 10 minút a potom ho necháme prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájame krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dáme ich do misky a premiešame s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujeme. Z cesta vytvoríme valček, nožom ho nakrájame na rovnaké dieliky a tie rozvaľkáme na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájame na štvorce. Do stredu každého rozdelíme náplň. Okraje cesta potrieme žĺtkom, zložíme ich a stlačíme dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložíme na bambusový parák, pridáme hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrieme viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejeme vodu a privedieme do varu. Potom na hrniec položíme parák a naparujeme asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejeme sójovú a sladkú čili omáčku a podávame s taštičkami.
Tip: Krevety môžeme zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami.

Praktické rady
  • Voda sa nesmie dotýkať surovín a musí stále vrieť. Môžeme ju rôzne okoreniť alebo nahradiť vínom, vývarom alebo muštom.
  • Čas varenia závisí od toho, ako sú potraviny nakrájané. Malé kúsky sa, pochopiteľne, varia kratšie.
  • Medzi jednotlivými kúskami pokrmu položenými na paráku necháme voľné miesto, aby medzi nimi mohla para cirkulovať.
  • Malé množstvo pokrmu v jednej vrstve vyžaduje kratší čas varu než pokrm zložený do niekoľkých vrstiev. Jedlá v spodných vrstvách sa uvaria rýchlejšie, a preto s tým rátajme - dolu dáme mäso, aby z neho nekvapkala šťava na ostatné suroviny, a úplne hore listovú zeleninu.
  • Počas naparovania môžeme pridávať ďalšie suroviny, hlavne tie, ktoré budú uvarené za kratší čas.
  • Niekedy je nutné priliať ďalšiu horúcu vodu.
  • Dávame pozor na to, aby sa jednotlivé suroviny dobre dopĺňali chuťami a vôňami, aby jedna druhú neprekrývala alebo nerušila. Platí to hlavne, ak varíme vo viacerých vrstvách.
  • Koreniu sa medze nekladú, ale pri varení v pare platí zvlášť, že menej býva viac.
Čo variť v pare
Môžeme pripraviť celé jedlo naraz. Na nakrájané zemiaky položíme napríklad rybu, na kúsky kurčaťa zasa špargľu alebo inú zeleninu. V pare môžeme variť nielen mäso, ryby, mušle, zeleninu, zemiaky, ryžu, ale dokonca i zákusky. Prírodný syr zmiešame so žĺtkami, doplníme malinami, dáme do mištičiek a uvaríme.

MÄSO
Zmrazené mäso pred úpravou necháme rozmraziť. Vyberieme ho z mrazničky radšej deň vopred, aby stihlo voľne vstrebať šťavu, ktorá by pri prudkom rozmrazení vytiekla. Radšej však používame čerstvé mäso.

OVOCIE A ZELENINA
Varíme ich v šupke a ošúpeme až po uvarení. Listovú zeleninu varíme čo najkratšie, aby zostala chrumkavá.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  3. Dôležitosť duševnej pohody
  4. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  6. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  1. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  2. Dôležitosť duševnej pohody
  3. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  4. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  5. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  7. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  1. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 146
  2. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 987
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 903
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 849
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 501
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 080
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 927
  8. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 723
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗
  2. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  3. Michael Achberger: Indiánsky beh: vhodný pre začiatočníkov
  4. Tereza Mikáčová: Vystúpila som z katolíckej cirkvi, ľahké to nie je.
  5. Martina Paulenová: Ako som sa po dvoch deťoch vrátila k behaniu
  6. Unicef Slovensko: Stroskotané sny afganských dievčat
  7. Michael Achberger: Chudnite podľa DNA: každému sedí niečo iné
  8. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 636
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 565
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 277
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 696
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 891
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 529
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 735
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu