SME

Varíme v pare - recepty

Jedlo pripravené v pare je vždy veľmi zdravé. Zo surovín sa nič nevyvarí, nevydusí ani neznehodnotí pridávaním tuku. Naopak, zostanú v nich zachované všetky výživné látky.

Zelenina s marinovaným tofu
suroviny na 4 porcie

1 stopkový zeler
1/2 hlávkovej kapusty
200 g strukového hrášku
250 g tofu
1 čili paprička
1 lyžica horčicových
semienok
sójová omáčka
soľ Môžeme pripraviť celé jedlo naraz. Na nakrájané zemiaky položíme napríklad rybu, na kúsky kurčaťa zasa špargľu alebo inú zeleninu. V pare môžeme variť nielen mäso, ryby, mušle, zeleninu, zemiaky, ryžu, ale dokonca i zákusky. Prírodný syr zmiešame so žĺtkami, doplníme malinami, dáme do mištičiek a uvaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tofu nakrájame na plátky, čili papričku zbavíme semienok a nakrájame na rezančeky. Tofu dáme do misky, zalejeme sójovou omáčkou, prisypeme čili papričku a marinujeme asi 30 minút. Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky. Zeler a kapustu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na kúsky a kapustu na menšie rezance alebo rezančeky. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme ju a vložíme parák. Naň položíme kúsky mrkvy, zeleru a kapusty a varíme všetko pod pokrievkou v pare asi 7 minút. Potom pridáme celé hráškové struky a varíme všetko ďalšie 3 minúty. Na záver rozložíme na zeleninu marinované tofu, posypeme ich horčicovými semienkami a varíme ďalšie 2 minúty. Všetko dáme na tanier, premiešame a podávame.
Tip: Pre zmenu môžeme použiť i údené tofu alebo tofu s bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Losos so zemiakmi
suroviny na 4 porcie

600 g nových zemiakov
4 porcie čerstvého alebo údeného lososa (môže byť i mrazený)
1 citrón na pokvapkanie ryby
zväzok kôpru
1 kyslá smotana alebo biely smotanový
jogurt
biele korenie
soľ

Zemiaky dobre umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame ich na tenk é plátky a osolíme. Do hrnca nalejeme vodu, vložíme parák a doň naukladáme plátky zemiakov. Čerstvého lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Ak použijeme lososa údeného, už ho koreniť ani soliť nemusíme. Na plátky zemiakov položíme porcie lososa, postavíme všetko do hrnca s menším množstvom vriacej vody a varíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno nakrájame. Do misky vyklopíme smotanu alebo jogurt, osolíme a premiešame s kôprom. Pokrm podávame poliaty kôprovou smotanou, prípadne ju naservírujeme zvlášť, aby si každý svoju porciu mohol ochutiť sám.
TIP: Namiesto lososa môžeme vyskúšať steak z tuniaka.

SkryťVypnúť reklamu

Banán v čokoládovej pene
suroviny na 4 porcie

200 g horúcej čokolády s vyšším podielom kakaa
1 téglik smotany na šľahanie (31 % tuku)
2 čerstvé žĺtky
4 banány
2 lyžice hrozienok, vopred namočených v čaji alebo rume
lístky mäty

Do plytkého hrnca nalejeme hrnček vody a pri-vedieme ju do varu. Na hrniec položíme antikorovú misku tak, aby sa dnom nedotýkala vody, nalejeme do nej smotanu a pridáme čokoládu rozlámanú na kúsky. Miešame metličkou, až kým sa rozpustí. Potom pridáme žĺtky a všetko dobre vyšľaháme. Polovicu ošúpaných banánov nakrájame na kolieska, rozložíme ich na parák vyložený papierom na pečenie a varíme v pare asi 2 minúty. Potom ich presunieme do pohárov, pridáme ďalšie 2 banány, prekrojené v polovici a pozdĺžne nakrájané na štvrtky, a všetko zalejeme čokoládovou penou. Hrozienka necháme odkvapkať. Vyšľaháme šľahačku a rozdelíme ju do každého pohára a ozdobíme hrozienkami. Pre chuť a krásu pridáme niekoľko čerstvých lístkov mäty.
Tip: Skúsme si pripraviť banán zabalený v papieri na pečenie a potom krátko zapečený
v rozpálenej rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Taštičky won ton
suroviny na 4 porcie

Cesto:

500 g polohrubej múky
2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
vlažná voda
soľ

Náplň:

1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
1 zväzok jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica sójového oleja
štipka cukru
soľ

Príloha:

200 g hráškových strukov
sójová omáčka
sladká čili omáčka

Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazíme.Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekáme najemno, čili papričku zbavíme semienok a aj tú nasekáme, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejeme, v strede urobíme dierku a rozbijeme do nej 2 vajcia. Osolíme, pridáme niekoľko lyžíc vody, premiešame s múkou a rukami vypracujeme tuhšie, vláčne cesto. Hnetieme ho asi 10 minút a potom ho necháme prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájame krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dáme ich do misky a premiešame s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujeme. Z cesta vytvoríme valček, nožom ho nakrájame na rovnaké dieliky a tie rozvaľkáme na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájame na štvorce. Do stredu každého rozdelíme náplň. Okraje cesta potrieme žĺtkom, zložíme ich a stlačíme dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložíme na bambusový parák, pridáme hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrieme viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejeme vodu a privedieme do varu. Potom na hrniec položíme parák a naparujeme asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejeme sójovú a sladkú čili omáčku a podávame s taštičkami.
Tip: Krevety môžeme zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Praktické rady

  • Voda sa nesmie dotýkať surovín a musí stále vrieť. Môžeme ju rôzne okoreniť alebo nahradiť vínom, vývarom alebo muštom.

  • Čas varenia závisí od toho, ako sú potraviny nakrájané. Malé kúsky sa, pochopiteľne, varia kratšie.

  • Medzi jednotlivými kúskami pokrmu položenými na paráku necháme voľné miesto, aby medzi nimi mohla para cirkulovať.

  • Malé množstvo pokrmu v jednej vrstve vyžaduje kratší čas varu než pokrm zložený do niekoľkých vrstiev. Jedlá v spodných vrstvách sa uvaria rýchlejšie, a preto s tým rátajme - dolu dáme mäso, aby z neho nekvapkala šťava na ostatné suroviny, a úplne hore listovú zeleninu.

  • Počas naparovania môžeme pridávať ďalšie suroviny, hlavne tie, ktoré budú uvarené za kratší čas.

  • Niekedy je nutné priliať ďalšiu horúcu vodu.

  • Dávame pozor na to, aby sa jednotlivé suroviny dobre dopĺňali chuťami a vôňami, aby jedna druhú neprekrývala alebo nerušila. Platí to hlavne, ak varíme vo viacerých vrstvách.

  • Koreniu sa medze nekladú, ale pri varení v pare platí zvlášť, že menej býva viac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo variť v pare

MÄSO
Zmrazené mäso pred úpravou necháme rozmraziť. Vyberieme ho z mrazničky radšej deň vopred, aby stihlo voľne vstrebať šťavu, ktorá by pri prudkom rozmrazení vytiekla. Radšej však používame čerstvé mäso.

OVOCIE A ZELENINA
Varíme ich v šupke a ošúpeme až po uvarení. Listovú zeleninu varíme čo najkratšie, aby zostala chrumkavá.

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 402
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 182
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 143
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 501
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 299
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 199
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 029
  8. Čo bude toto leto in? 2 715
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 900
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 014
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 894
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 769
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 993
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 830
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 588
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 520
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťZatvoriť reklamu