SME
reklama

Varíme v pare - recepty

Jedlo pripravené v pare je vždy veľmi zdravé. Zo surovín sa nič nevyvarí, nevydusí ani neznehodnotí pridávaním tuku. Naopak, zostanú v nich zachované všetky výživné látky.

Zelenina s marinovaným tofu
suroviny na 4 porcie

1 stopkový zeler
1/2 hlávkovej kapusty
200 g strukového hrášku
250 g tofu
1 čili paprička
1 lyžica horčicových
semienok
sójová omáčka
soľ

Tofu nakrájame na plátky, čili papričku zbavíme semienok a nakrájame na rezančeky. Tofu dáme do misky, zalejeme sójovou omáčkou, prisypeme čili papričku a marinujeme asi 30 minút. Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky. Zeler a kapustu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na kúsky a kapustu na menšie rezance alebo rezančeky. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme ju a vložíme parák. Naň položíme kúsky mrkvy, zeleru a kapusty a varíme všetko pod pokrievkou v pare asi 7 minút. Potom pridáme celé hráškové struky a varíme všetko ďalšie 3 minúty. Na záver rozložíme na zeleninu marinované tofu, posypeme ich horčicovými semienkami a varíme ďalšie 2 minúty. Všetko dáme na tanier, premiešame a podávame.
Tip: Pre zmenu môžeme použiť i údené tofu alebo tofu s bylinkami.

obrazok_03.jpgLosos so zemiakmi
suroviny na 4 porcie

600 g nových zemiakov
4 porcie čerstvého alebo údeného lososa (môže byť i mrazený)
1 citrón na pokvapkanie ryby
zväzok kôpru
1 kyslá smotana alebo biely smotanový
jogurt
biele korenie
soľ

Zemiaky dobre umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame ich na tenk é plátky a osolíme. Do hrnca nalejeme vodu, vložíme parák a doň naukladáme plátky zemiakov. Čerstvého lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Ak použijeme lososa údeného, už ho koreniť ani soliť nemusíme. Na plátky zemiakov položíme porcie lososa, postavíme všetko do hrnca s menším množstvom vriacej vody a varíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno nakrájame. Do misky vyklopíme smotanu alebo jogurt, osolíme a premiešame s kôprom. Pokrm podávame poliaty kôprovou smotanou, prípadne ju naservírujeme zvlášť, aby si každý svoju porciu mohol ochutiť sám.
TIP: Namiesto lososa môžeme vyskúšať steak z tuniaka.

Banán v čokoládovej pene
suroviny na 4 porcie

obrazok_02.jpg200 g horúcej čokolády s vyšším podielom kakaa
1 téglik smotany na šľahanie (31 % tuku)
2 čerstvé žĺtky
4 banány
2 lyžice hrozienok, vopred namočených v čaji alebo rume
lístky mäty

Do plytkého hrnca nalejeme hrnček vody a pri-vedieme ju do varu. Na hrniec položíme antikorovú misku tak, aby sa dnom nedotýkala vody, nalejeme do nej smotanu a pridáme čokoládu rozlámanú na kúsky. Miešame metličkou, až kým sa rozpustí. Potom pridáme žĺtky a všetko dobre vyšľaháme. Polovicu ošúpaných banánov nakrájame na kolieska, rozložíme ich na parák vyložený papierom na pečenie a varíme v pare asi 2 minúty. Potom ich presunieme do pohárov, pridáme ďalšie 2 banány, prekrojené v polovici a pozdĺžne nakrájané na štvrtky, a všetko zalejeme čokoládovou penou. Hrozienka necháme odkvapkať. Vyšľaháme šľahačku a rozdelíme ju do každého pohára a ozdobíme hrozienkami. Pre chuť a krásu pridáme niekoľko čerstvých lístkov mäty.
Tip: Skúsme si pripraviť banán zabalený v papieri na pečenie a potom krátko zapečený
v rozpálenej rúre.

Taštičky won ton
suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpgCesto:

500 g polohrubej múky
2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
vlažná voda
soľ

Náplň:

1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
1 zväzok jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica sójového oleja
štipka cukru
soľ

Príloha:

200 g hráškových strukov
sójová omáčka
sladká čili omáčka

Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazíme.Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekáme najemno, čili papričku zbavíme semienok a aj tú nasekáme, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejeme, v strede urobíme dierku a rozbijeme do nej 2 vajcia. Osolíme, pridáme niekoľko lyžíc vody, premiešame s múkou a rukami vypracujeme tuhšie, vláčne cesto. Hnetieme ho asi 10 minút a potom ho necháme prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájame krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dáme ich do misky a premiešame s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujeme. Z cesta vytvoríme valček, nožom ho nakrájame na rovnaké dieliky a tie rozvaľkáme na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájame na štvorce. Do stredu každého rozdelíme náplň. Okraje cesta potrieme žĺtkom, zložíme ich a stlačíme dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložíme na bambusový parák, pridáme hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrieme viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejeme vodu a privedieme do varu. Potom na hrniec položíme parák a naparujeme asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejeme sójovú a sladkú čili omáčku a podávame s taštičkami.
Tip: Krevety môžeme zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami.

Praktické rady
  • Voda sa nesmie dotýkať surovín a musí stále vrieť. Môžeme ju rôzne okoreniť alebo nahradiť vínom, vývarom alebo muštom.
  • Čas varenia závisí od toho, ako sú potraviny nakrájané. Malé kúsky sa, pochopiteľne, varia kratšie.
  • Medzi jednotlivými kúskami pokrmu položenými na paráku necháme voľné miesto, aby medzi nimi mohla para cirkulovať.
  • Malé množstvo pokrmu v jednej vrstve vyžaduje kratší čas varu než pokrm zložený do niekoľkých vrstiev. Jedlá v spodných vrstvách sa uvaria rýchlejšie, a preto s tým rátajme - dolu dáme mäso, aby z neho nekvapkala šťava na ostatné suroviny, a úplne hore listovú zeleninu.
  • Počas naparovania môžeme pridávať ďalšie suroviny, hlavne tie, ktoré budú uvarené za kratší čas.
  • Niekedy je nutné priliať ďalšiu horúcu vodu.
  • Dávame pozor na to, aby sa jednotlivé suroviny dobre dopĺňali chuťami a vôňami, aby jedna druhú neprekrývala alebo nerušila. Platí to hlavne, ak varíme vo viacerých vrstvách.
  • Koreniu sa medze nekladú, ale pri varení v pare platí zvlášť, že menej býva viac.
Čo variť v pare
Môžeme pripraviť celé jedlo naraz. Na nakrájané zemiaky položíme napríklad rybu, na kúsky kurčaťa zasa špargľu alebo inú zeleninu. V pare môžeme variť nielen mäso, ryby, mušle, zeleninu, zemiaky, ryžu, ale dokonca i zákusky. Prírodný syr zmiešame so žĺtkami, doplníme malinami, dáme do mištičiek a uvaríme.

MÄSO
Zmrazené mäso pred úpravou necháme rozmraziť. Vyberieme ho z mrazničky radšej deň vopred, aby stihlo voľne vstrebať šťavu, ktorá by pri prudkom rozmrazení vytiekla. Radšej však používame čerstvé mäso.

OVOCIE A ZELENINA
Varíme ich v šupke a ošúpeme až po uvarení. Listovú zeleninu varíme čo najkratšie, aby zostala chrumkavá.

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 22 239
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 768
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 939
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 371
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 328
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 899
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 613
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 195
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 652
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 446
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 284
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 462
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 375
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 313
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 435
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu