Pečené kura s petržlenovým pestom a novými zemiakmi
suroviny na 4 porcie
1 celé kura
1 kg nových zemiakov
150 g anglickej slaniny
300 ml bieleho vína
2 cibule alebo 4 šalotky
Pesto:
1 celý cesnak +5 samostatných strúčikov
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
1 citrón
40 g masla
soľ
čerstvo mleté korenie
Do mixéra vložíme 5 strúčikov cesnaku, pridáme petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a veľkú štipku soli. Rozmixujeme na hladkú kašu, pridáme maslo, ochutíme mletým korením a znovu premixujeme, aby sa všetko spojilo. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia.
Kura umyjeme (vypláchneme i brušnú dutinu) a osušíme ho. Prerežeme kožu a ošklbeme prípadné perie. Ostrým nožom odrežeme prebytočnú kožu na krku. Prstami oboch rúk opatrne oddelíme smerom od krku kožu od mäsa (kožu uvoľňujeme opatrne, aby sme ju nepretrhli) - po celej ploche pŕs až k stehnám tak vytvoríme veľký vak. Pod kožu, hlavne na prsia, ktoré bývajú po upečení suché, rozmiestnime petržlenové pesto. Zvyšnú pastu rozotrieme po povrchu celého kurčaťa.
Zemiaky umyjeme a rozkrájame na štvrtky. Zvyšný celok cesnaku prekrojíme na polovicu. Druhú polovicu dobre umytého citróna rozkrojíme na štvrtky a tie vložíme do brušnej dutiny kurčaťa. Do pekáča nasypeme štvrtky zemiakov, prihodíme na kocky nakrájanú slaninu, štvrtky ošúpanej cibule a polovičky cesnaku, premiešame, navrch položíme kura a zalejeme vínom. Ľahko osolíme, okoreníme a vložíme do rúry na 1,5 hodiny. V priebehu pečenia kura polievame výpekom. Koža krásne zhnedne a mäso bude prepečené. Hotové kura vyberieme a necháme asi 10 minút stáť. Potom ho naporciujeme a podávame so zemiakmi, ktoré sa piekli spoločne s ním.
Kuracia polievka s bylinkovými knedličkami
suroviny na 4 porcie
1 lyžica masla
4 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
1 petržlen
1/4 zeleru alebo 3 stopky
1 cibuľa
2 lyžice citrónovej šťavy
2 bobkové listy
10 gúľ čierneho korenia
2 kuracie stehná
Knedličky:
100 ml mlieka
1 lyžica masla
1/2 lyžička mletého muškátového orieška
1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky a estragónu
200 g hladkej múky
2 vajcia
soľ
korenie
V hrnci so silným dnom rozpustíme maslo. Prihodíme na plátky nakrájaný cesnak, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a veľkú štipku soli. Smažíme za stáleho miešania asi 5 minút. Zelenina bude voňať a zmäkne. Zalejeme 1,2 l vody, okoreníme bobkovým listom, korením, pridáme citrónovú šťavu a privedieme do varu.
Do hrnca vložíme kuracie stehná a varíme všetko na veľmi miernom ohni pod pokrievkou aspoň 90 minút. Potom stehná vyberieme a zavaríme knedličky. Vychladnuté mäso oberieme, nakrájame na kúsky asi 2 x 2 cm a vrátime ich do polievky.
Knedličky: Pred koncom varenia polievky začneme pripravovať knedličky. Do menšieho kastrólika nalejeme mlieko, pridáme muškátový oriešok a maslo, osolíme a okoreníme. Zahrejeme, aby sa maslo rozpustilo. Dáme mimo ohňa a do tekutiny zašľaháme múku, vajce a bylinky - vznikne mäkké cesto. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky alebo naopak mlieka.
Z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký valček a nožom z neho nasekáme malé halušky, asi 1,5 x 1,5 cm. Tie po jednom hádžeme do vriacej polievky a asi 3 minúty povaríme. Polievku podávame ozdobenú zvyšnou nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Talianske kura s polentou a olivami
suroviny na 4 porcie
200 g instantnej polenty
100 g tvrdého syra (eidamu či goudy)
2 lyžice olivového oleja
1 baklažán
4 kuracie prsia
2 lyžice bazalkového pesta
150 g paradajok
100 g čiernych olív
lístky bazalky na ozdobu
Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Polentu pripravíme podľa návodu na obale. Do ešte horúcej vmiešame nastrúhaný syr, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Baklažán nakrájame na malé kocky, vsypeme do misky, osolíme a necháme 10 minút odstáť, kým baklažán pustí vodu a stratí horkosť. Potom prepláchneme vodou a osušíme.
Na panvicu rozohrejeme polovicu oleja a baklažán na ňom osmažíme. Kura ľahko naklepeme a potrieme pestom. Pekáč alebo zapekaciu misku vytrieme druhou polovicou oleja. Na dno rozmiest-nime rozdrobenú polentu, posypeme osmaženým baklažánom, paradajkami (rozkrájanými na kocky) a olivami. Hore položíme kuracie pláty. Pečieme v rúre 25 minút a servírujeme s listovým šalátom.
Pečené kura so slaninou a cibuľou
suroviny na 4 porcie
1 kura
100 g plátkov slaniny
80 g masla
3 vetvičky rozmarínu
šťava z 1/2 citróna
4 červené cibule
200 g paradajok
soľ, korenie
Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura pripravíme na pečenie klasickým spôsobom. Polovicu slaniny nakrájame na kocky a premiešame s maslom, nasekanou jednou vetvičkou rozmarínu a šťavou z citróna. Osolíme a okoreníme.
Opatrne odtrhneme kožu na prsiach smerom od krku. Pod kožu rozprestrieme slaninu s maslom a bylinkami. Zvyškom natrieme celé kura zvonku. Vložíme do pekáča, pridáme ošúpanú cibuľu, zvyšný rozmarín a pečieme 1 hodinu a 20 minút.
V polovici pečenia prekryjeme prsia kurčaťa zvyšnými plátkami slaniny. Koža tak zostane prepečená, ale nepripáli sa. Vyberieme hotové kura a necháme 15 minút stáť. Do šťavy v pekáči položíme celé umyté paradajky a necháme ich zatiaľ piecť. Bylinkové maslo pod kožou prevonia celé kura. Cibuľu a paradajku môžeme podávať ako prílohu.
Pečené kura s plnkou z krémového syra a paradajok
suroviny na 4 porcie
1 kura
Plnka:
2 lyžice masla + 2 lyžice na kura
1 cibuľa
100 g strúhanky
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 téglik krémového syra
soľ, korenie
Omáčka:
100 ml suchého bieleho vína
1 lyžica hladkej múky
Plnka: Na panvici rozpustíme maslo, prihodíme nasekanú cibuľu a smažíme za občasného miešania 5 minút. Potom odstavíme z ohňa, prisypeme strúhanku, prelisovaný cesnak, vajce a krémový syr. Dobre premiešame a potom pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky a petržlenovú vňatku. Osolíme, okoreníme a opäť zľahka premiešame.
Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura pripravíme na pečenie klasickým spôsobom. Prstami opatrne odtrhneme kožu na prsiach od krku a rozotrieme pod ňou plnku. Pozor, nenaplníme vak príliš, aby koža nepraskla. Ak nám ostane nejaká plnka, dáme ju do brušnej dutiny. Kura vložíme do pekáča a nakladieme kúsky masla. Pečieme 1 hodinu a 20 minút.
Omáčka: Kura vyberieme a necháme 15 minút stáť. Pekáč postavíme na sporák na mierny plameň. Šťavu poprášime múkou, vyšľaháme metlou, prilejeme víno a povaríme asi 3 minúty. Plnku na prsiach odrežeme a podávame s bagetou alebo bielym chlebom a porciou kurčaťa, poliatou omáčkou.
Kura barbecue pečené s cesnakom a zemiakmi
suroviny na 4 porcie
5 hlavičiek cesnaku
1 kura
Marináda:
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžička tabasca alebo pálivej papriky
2 lyžice medu
1 lyžica citrónovej šťavy
4 lyžice oleja
1 lyžica soli
Príloha: 600 g nových zemiakov
Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Jednu hlavičku cesnaku ošúpeme a strúčiky vložíme do brušnej dutiny kurčaťa, pripraveného na pečenie podľa základného receptu.
Marináda: Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame v miske a šľaháme tak, aby sa spojili. Kura vložíme do pekáča a celé natrieme marinádou. Pridáme zvyšné celé hlavičky cesnaku, polejeme pohárom teplej vody a pekáč dáme do rúry.
Zemiaky umyjeme a 10 minút povaríme. Pripojíme ich ku kurčaťu asi 20 minút pred dopečením. Kura v priebehu pečenia polievame výpekom. Pečieme 1 hodinu a 20 minút a pred porciovaním ho necháme 15 minút stáť. Podávame so
zemiakmi. Cesnak pečením stratí svoju ostrosť, zmäkne a zosladne. Pred podávaním ho môžeme vtlačiť vidličkou do šťavy alebo dáme každému stravníkovi hlavičku cesnaku na tanier.
Pečené kura
suroviny na 4 porcie
1 kura
1 cibuľa
2 mrkvy
80 g masla
hrsť čerstvého tymianu
soľ, korenie
Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura dobre umyjeme, vypláchneme i brušnú dutinu, a osušíme ho kuchynským papierom. Prezrieme kožu a ošklbeme prípadné zvyšné perie. Konce krídiel podsunieme pod kura. Je na nich málo mäsa a sú tenké, mohli by sa počas pečenia spáliť. Konce stehienok k sebe zviažeme kuchynským povrazom. Mäso počas pečenia mäkne, takže by sa stehná svojou hmotnosťou mohli od kurčaťa odlomiť.
V miske zmiešame rozpustené maslo, hrsť nasekaného čerstvého tymianu, soľ a korenie. Vzniknutou zmesou kura natrieme na povrchu i vnútri. Mrkvu umyjeme a očistíme. Cibuľu ošúpeme a oboje nakrájame na kocky.
Nasypeme všetko na dno pekáča a na mrkvu s cibuľou umiestnime kura. Zelenina na dne zabráni, aby sa koža máčala po celý čas pečenia vo výpeku a prispeje k tomu, aby sa kura nepripieklo na dne pekáča. Zároveň dodá šťave skvelú chuť.
Dobre umytý (najlepšie teplou vodou a mydlom) a opláchnutý citrón rozštvrtíme a všetky štvrtky vsunieme do brušnej dutiny kurčaťa. Citrón počas pečenia pustí šťavu, ktorá mäso krásne prevonia a dodá mu krehkosť. Pečieme v rúre asi 1 hodinu 20 minút. V priebehu pečenia kura natierame alebo polievame výpekom, aby sa nevysušilo a koža sa nespálila.
Kuracie mäso s pórikom pod pokrývkou z cesta
suroviny na 4 porcie
2 lyžice rastlinného oleja
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 menšie póriky
4 kuracie prsia
1 strúčik cesnaku
100 ml suchého bieleho vína
150 ml kuracieho vývaru, môže byť i z kocky
200 ml 12 % smotany na varenie
1 konzerva krájaných lúpaných paradajok alebo 4 čerstvé
2 lyžice lístkov čerstvého tymianu, môže byť i sušený
1 lyžica masla
300 g lístkového cesta
1 vajce
Olej rozohrejeme na väčšej panvici, prisypeme nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájaný pórik a smažíme 5 minút, kým nezmäknú. Do panvice vložíme na kocky nakrájané kura a smažíme za občasného miešania ďalších 5 minút.
Prihodíme roztlačený cesnak, zalejeme vínom a varíme, kým sa tekutina nezredukuje na dve tretiny. Prilejeme vývar a ďalej varením zredukujeme asi na polovicu. Zalejeme smotanou, pridáme nakrájané paradajky, vsypeme tymian a dusíme ešte 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Jednu väčšiu zapekaciu misku alebo štyri menšie natrieme maslom. Pripravené kura s omáčkou premiestnime do pripravenej misky alebo misiek. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát silný asi 4 mm. Hrany misky potrieme vodou a prekryjeme vykrojeným plátom cesta. Pritlačíme k hranám, prebytočné kusy odkrojíme. V strede prepichneme malú dierku, aby pri pečení mohla odchádzať para.
Misku (misky) vložíme na 15 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 220 stupňov Celzia. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre asi 30 minút pri veľkej mise a 15 minút pri malých miskách.
Kurací burger s avokádom, červenou cibuľou a modrým syrom
suroviny na 4 porcie
500 g kuracích pŕs
1 cibuľa
1 lyžička dijonskej horčice
150 g kyslej smotany
1 lyžica kečupu
šťava z 1 citróna
1 červená cibuľa
1 lyžica slnečnicového oleja
4 žemle či iné guľaté pečivo
8 listov rôznych šalátov
1 avokádo
80 g syra s modrou plesňou (gorgonzola, niva)
soľ, korenie
Kuracie prsia nakrájame na kocky, cibuľu na menšie kúsky a spoločne nasekáme v mixéri nahrubo. Pridáme horčicu, 2 lyžice kyslej smotany, kečup a viac citrónovej šťavy. Osolíme, okoreníme a premiešame.
Navlhčíme si ruky a zo zmesi vytvoríme štyri burgery. Vložíme ich na hodinu do chladničky. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, v miske ich pokvapkáme citrónom a odstavíme mimo. Panvicu rozohrejeme a potrieme ju olejom. Burgery opečieme najmenej 5 minút z každej strany, aby na povrchu zozlatli. Rozohrejeme gril v rúre na najvyššiu teplotu.
Žemľu rozkrojíme, spodnú časť potrieme kyslou smotanou, obložíme šalátovými listami. Na ne položíme burgery, nakrájané plátky avokáda, cibuľu a kúsky syru. Všetko presunieme na plech a vložíme na niekoľko minút pod gril, až sa syr rozpustí. Podávame priklopené druhou časťou žemle.
STAVTE NA BIO KURA Skúste si upiecť kura, ktoré žilo vo výbehu, mohlo behať na čerstvom vzduchu, takže vedelo, čo je tráva a slnko. Také kura kúpite v bioobchodoch. Priemyselne chované kurence obsahujú až o osem percent viac vody, a preto je ich mäso „redšie“, s chuťou kureniec z biofariem sa nedá vôbec porovnať. V obchode môžete naraziť na kurence kŕmené kukuricou - sú nažltnuté a ich mäso je aj výrazne chutnejšie. PRAVIDLÁ PEČENIA Pred pečením necháme kura zohriať na izbovú teplotu. Vložíme ho až do dobre vyhriatej rúry; teplom sa zrazia bielkoviny na jeho povrchu, takže šťava zostane v mäse. Či je kura dopečené, zistíme tak, že do stehna zapichneme kovovú grilovaciu ihlu alebo ostrý tenký nôž. Ak vyteká len číra šťava, je hotové, ak je šťava ružová, ešte pečieme. Do mäsa však pichneme až pred koncom pečenia, aby z neho šťava nevytiekla zbytočne. SKÔR, NEŽ HO DÁTE NA TANIERMedzi vybraním z rúry a porciovaním necháme kura aspoň 15 minút odpočinúť. Z vypečenej kuracej šťavy si pripravíme vynikajúcu omáčku: Zatiaľ čo kura odpočíva, postavíme pekáč na sporák na mierny plameň. Varíme a lyžicou polievame šťavou steny pekáča, aby sme „odvarili“ všetok výpek a „spláchli“ ho do omáčky. Z lyžice masla a vrchovatej lyžice hladkej múky vytvoríme guľku a vložíme ju do šťavy. Maslo sa rozpustí, múka sa spojí s omáčkou a mierne ju zahustí.
Autor: Inka Šafránková