Bruschetta s baklažánmi a brokolicovým pestom
suroviny na 4 porcie
2 menšie baklažány Dátum narodenia pesta už asi dnes nikto nezistí, ale jeho rodným krajom je zaručene Ligúria v Taliansku. Len tu vraj rastie tá pravá, chuťovo dokonale vyvážená bazalka, ktorá nesmie v žiadnom „pestu alla genovese“ chýbať.Dnešným kuchárom však k príprave pesta bazalka nestačí a lahodné a voňavé studené omáčky miešajú z petržlenovej vňatky, zo šalvie, z koriandra, rukoly, zo špenátu, z olív, rajčín, červených paprík, avokáda, artičokov, brokolice či špargle. Parmezán nahrádzame rôznymi syrmi, tofu či miso pastou a namiesto píniových orieškov vsypeme hrsť vlašských, lies-kových orechov, mandlí či slnečnicových alebo tekvicových semienok.
Zálievka:
4 lyžice oleja
2 lyžice bieleho vinného octu
soľ l korenie
4 plátky chleba alebo celozrnného pečiva
4 lyžice brokolicového pesta
Brokolicové pesto:
250 g brokolice
3 strúčiky cesnaku
50 g lieskových orieškov
50 ml olivového oleja
šťava z 1 citrónu
1 čili paprička
50 g parmezánu
soľ
korenie
Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. Nasypeme ich do mixéra, pridáme cesnak, oriešky a krátko premixujeme. Vlejeme olej a citrónovú šťavu a opäť premixujeme. Na záver pridáme nasekanú papričku zbavenú semienok a nastrúhaný parmazán. Osolíme, okoreníme a premiešame. Baklažány nakrájame na 3 mm plátky a osolíme. Necháme asi 30 minút odležať a „vyplakať“. Pustia vodu a s ňou i horkosť. Plátky baklažánov potom umyjeme, osušíme a opečieme ich po oboch stranách na rozohriatej grilovacej panvici a presunieme do misky.
Zálievka: Do zatváracieho pohára nalejeme olej s octom, osolíme a okoreníme, uzavrieme a pretrepeme. Zálievku nalejeme na baklažány, dobre premiešame a necháme 15 minút marinovať. Chlieb alebo pečivo ugrilujeme na panvici. Potrieme ich pestom a nakladieme naň plátky baklažánov. Navrch ešte ozdobíme pestom a podávame.
Tip: Skúsme si dať sendvič napríklad s pečenou paprikou alebo mladou cuketou.
Cestoviny s rajčinovým pestom
suroviny na 4 porcie
400 g špagiet
1 lyžica oleja
8 lyžíc rajčinového pesta
1 citrón
50 g strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
Rajčinové pesto:
100 g sušených rajčín v oleji
1 hrsť nasekanej hladkolistovej petržlenovej vňatky
2 strúčiky cesnaku
1 veľká hrsť vylúpaných vlašských orechov
5 lyžíc oleja z rajčín
50 g strúhaného parmezánu
soľ, čerstvo pomleté korenie
Z paradajok necháme odkvapkať olej, nasypeme ich do mixéra, pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, cesnak a orechy. Krátko premixujeme a pritom prilievame olej z rajčín. Pridáme parmezán a krátko premixujeme. Dosolíme a okoreníme.
V hrnci privedieme do varu osolenú vodu s troškou oleja, vložíme cestoviny a uvaríme ich. Hotové cestoviny zlejeme a premiešame s pestom. Dochutíme citrónovou šťavou a pomletým korením. Podávame posypané strúhaným syrom.
Tip: S čerstvými cestovinami vynikne vaše domáce pesto najlepšie.
Zeleninová polievka s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie
2 lyžice masla
1 cibuľa
2 mrkvy
1 petržlen
1/4 zeleru
korenie
4 lyžice bazalkového pesta
Bazalkové pesto:
3 hrste bazalky
1/2 lyžičky hrubozrnnej soli
50 ml extra panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
50 g píniových orieškov alebo slnečnicových semienok
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
50 g parmezánu
korenie
Otrhané, opláchnuté a osušené lístky bazalky vložíme do misky na miešanie alebo kamennej nádoby, pridáme soľ a rozotrieme ho o steny misky na hladkú pastu. Čím bude soľ hrubšia, tým lepšie sa vám bude bazalka rozotierať. Postupne do misky prilievame olej a pridávame očistený cesnak, píniové oriešky a parmezán. Pritom ďalej pesto rozotierame a miešame. Na záver ho môžeme dosoliť i ochutiť čerstvo zomletým korením.
V kastróliku rozohrejeme maslo a pridáme na drobné kocky nakrájanú cibuľu. Za občasného premiešania smažíme asi 4 minúty. Cibuľka bude priesvitná a začne ľahko hnednúť. Potom k nej prisypeme oškriabanú zeleninu nakrájanú na kocky veľké asi 1 x 1 cm a olúpaný a podobne nakrájaný zemiak. Všetko osmažíme ďalšie 4 minúty a zalejeme asi litrom vody. Polievku osolíme, okoreníme a povaríme 15 minút. Rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém a podávame ozdobenú pestom a niekoľkými plátkami parmezánu.
Tip: Polievka bude výraznejšia a chutnejšia, ak použijeme namiesto vody zeleninový vývar.
Šalát s grilovaným kozím syrom a rukolovým pestom
suroviny na 4 porcie
100 g kozieho syra
1 malá bageta
4 lyžice pesta
300 g šalátových listov
200 g cherry paradajok
Zálievka:
1 lyžica vínneho octu
1 lyžica medu
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica pesta
soľ, korenie
Rukolové pesto:
4 hrste rukoly
4 strúčiky cesnaku
50 g slnečnicových semienok
80 ml olivového oleja
soľ
Rukolové pesto: Opláchnutú a osušenú rukolu pokrájame na menšie kúsky. V kamennej alebo keramickej miske vymiešame cesnak so semienkami, pridáme rukolu a miešame na hladkú pastu, priebežne pomaly prilievame olej. Pesto na záver osolíme podľa chuti.
Rúru rozohrejeme na najvyššiu teplotu alebo zapneme horný gril. Syr nakrájame na polcentimetrové kolieska, bagetu na tenké plátky a natrieme ich pestom. Kolieska syra poukladáme na bagetu, tak isto ich natrieme pestom a potom rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Grilujeme asi 5 minút, syr ľahko zhnedne a rozpustí sa. Do misy vložíme umyté a dobre usušené šalátové listy natrhané na kúsky, pridáme rozpolené paradajky.
Zálievka: Zmiešame ocot, med, olej a pesto. Šľaháme, aby sa suroviny dobre spojili. Osolíme, okoreníme a nalejeme do šalátu. Šalát so zálievkou dobre premiešame a rozdelíme na taniere alebo do misiek. K šalátu pridáme grilovaný syr a podávame.
Tip: Ak je pre vás kozí syr príliš výrazný, ugrilujte si do šalátu hermelín alebo syr brie.
Ako sa zrodilo pesto
Tipy na prípravu
Oriešky či semienka môžeme vopred nasucho opražiť na panvici alebo v rúre, budú voňavejšie a ľahšie ich rozotrieme.
Ak pesto rozmixujeme v mixéri, budeme ho mať síce rýchlejšie hotové a pekne hladké, ale kovové nože a teplota, ktorá pri mixovaní vzniká, nás pripravia o časť vitamínov, aromatických olejov i chuti.
Pesto nám v dobre uzavretej nádobe vydrží v chladničke asi dva týždne a v mrazničke až štyri mesiace.
Parmezán môžeme úplne vynechať alebo ho nahradiť syrom Pecorino.
Autor: Iva Jakešová