SME

Tipy a recepty na prípravu pesta

Domáce pesto si môžeme namiešať z bazalky, špenátu, paradajok či rukoly a použiť ho v teplej i studenej kuchyni. Všetkému dodá úžasnú vôňu a chuť.

Bruschetta s baklažánmi a brokolicovým pestom
suroviny na 4 porcie


2 menšie baklažány Dátum narodenia pesta už asi dnes nikto nezistí, ale jeho rodným krajom je zaručene Ligúria v Taliansku. Len tu vraj rastie tá pravá, chuťovo dokonale vyvážená bazalka, ktorá nesmie v žiadnom „pestu alla genovese“ chýbať.Dnešným kuchárom však k príprave pesta bazalka nestačí a lahodné a voňavé studené omáčky miešajú z petržlenovej vňatky, zo šalvie, z koriandra, rukoly, zo špenátu, z olív, rajčín, červených paprík, avokáda, artičokov, brokolice či špargle. Parmezán nahrádzame rôznymi syrmi, tofu či miso pastou a namiesto píniových orieškov vsypeme hrsť vlašských, lies-kových orechov, mandlí či slnečnicových alebo tekvicových semienok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zálievka:
4 lyžice oleja
2 lyžice bieleho vinného octu
soľ l korenie
4 plátky chleba alebo celozrnného pečiva
4 lyžice brokolicového pesta

Brokolicové pesto:
250 g brokolice
3 strúčiky cesnaku
50 g lieskových orieškov
50 ml olivového oleja
šťava z 1 citrónu
1 čili paprička
50 g parmezánu
soľ
korenie

Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. Nasypeme ich do mixéra, pridáme cesnak, oriešky a krátko premixujeme. Vlejeme olej a citrónovú šťavu a opäť premixujeme. Na záver pridáme nasekanú papričku zbavenú semienok a nastrúhaný parmazán. Osolíme, okoreníme a premiešame. Baklažány nakrájame na 3 mm plátky a osolíme. Necháme asi 30 minút odležať a „vyplakať“. Pustia vodu a s ňou i horkosť. Plátky baklažánov potom umyjeme, osušíme a opečieme ich po oboch stranách na rozohriatej grilovacej panvici a presunieme do misky.

SkryťVypnúť reklamu

Zálievka: Do zatváracieho pohára nalejeme olej s octom, osolíme a okoreníme, uzavrieme a pretrepeme. Zálievku nalejeme na baklažány, dobre premiešame a necháme 15 minút marinovať. Chlieb alebo pečivo ugrilujeme na panvici. Potrieme ich pestom a nakladieme naň plátky baklažánov. Navrch ešte ozdobíme pestom a podávame.

Tip: Skúsme si dať sendvič napríklad s pečenou paprikou alebo mladou cuketou.

Cestoviny s rajčinovým pestom
suroviny na 4 porcie


400 g špagiet
1 lyžica oleja
8 lyžíc rajčinového pesta
1 citrón
50 g strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)

Rajčinové pesto:
100 g sušených rajčín v oleji
1 hrsť nasekanej hladkolistovej petržlenovej vňatky
2 strúčiky cesnaku
1 veľká hrsť vylúpaných vlašských orechov
5 lyžíc oleja z rajčín
50 g strúhaného parmezánu
soľ, čerstvo pomleté korenie

Z paradajok necháme odkvapkať olej, nasypeme ich do mixéra, pridáme nasekanú petržlenovú vňatku, cesnak a orechy. Krátko premixujeme a pritom prilievame olej z rajčín. Pridáme parmezán a krátko premixujeme. Dosolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci privedieme do varu osolenú vodu s troškou oleja, vložíme cestoviny a uvaríme ich. Hotové cestoviny zlejeme a premiešame s pestom. Dochutíme citrónovou šťavou a pomletým korením. Podávame posypané strúhaným syrom.

Tip: S čerstvými cestovinami vynikne vaše domáce pesto najlepšie.

Zeleninová polievka s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie


2 lyžice masla
1 cibuľa
2 mrkvy
1 petržlen
1/4 zeleru
korenie
4 lyžice bazalkového pesta

Bazalkové pesto:
3 hrste bazalky
1/2 lyžičky hrubozrnnej soli
50 ml extra panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
50 g píniových orieškov alebo slnečnicových semienok
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
50 g parmezánu
korenie

Otrhané, opláchnuté a osušené lístky bazalky vložíme do misky na miešanie alebo kamennej nádoby, pridáme soľ a rozotrieme ho o steny misky na hladkú pastu. Čím bude soľ hrubšia, tým lepšie sa vám bude bazalka rozotierať. Postupne do misky prilievame olej a pridávame očistený cesnak, píniové oriešky a parmezán. Pritom ďalej pesto rozotierame a miešame. Na záver ho môžeme dosoliť i ochutiť čerstvo zomletým korením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V kastróliku rozohrejeme maslo a pridáme na drobné kocky nakrájanú cibuľu. Za občasného premiešania smažíme asi 4 minúty. Cibuľka bude priesvitná a začne ľahko hnednúť. Potom k nej prisypeme oškriabanú zeleninu nakrájanú na kocky veľké asi 1 x 1 cm a olúpaný a podobne nakrájaný zemiak. Všetko osmažíme ďalšie 4 minúty a zalejeme asi litrom vody. Polievku osolíme, okoreníme a povaríme 15 minút. Rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém a podávame ozdobenú pestom a niekoľkými plátkami parmezánu.

Tip: Polievka bude výraznejšia a chutnejšia, ak použijeme namiesto vody zeleninový vývar.

Šalát s grilovaným kozím syrom a rukolovým pestom
suroviny na 4 porcie


100 g kozieho syra
1 malá bageta
4 lyžice pesta
300 g šalátových listov
200 g cherry paradajok

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zálievka:
1 lyžica vínneho octu
1 lyžica medu
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica pesta
soľ, korenie

Rukolové pesto:
4 hrste rukoly
4 strúčiky cesnaku
50 g slnečnicových semienok
80 ml olivového oleja
soľ

Rukolové pesto: Opláchnutú a osušenú rukolu pokrájame na menšie kúsky. V kamennej alebo keramickej miske vymiešame cesnak so semienkami, pridáme rukolu a miešame na hladkú pastu, priebežne pomaly prilievame olej. Pesto na záver osolíme podľa chuti.

Rúru rozohrejeme na najvyššiu teplotu alebo zapneme horný gril. Syr nakrájame na polcentimetrové kolieska, bagetu na tenké plátky a natrieme ich pestom. Kolieska syra poukladáme na bagetu, tak isto ich natrieme pestom a potom rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Grilujeme asi 5 minút, syr ľahko zhnedne a rozpustí sa. Do misy vložíme umyté a dobre usušené šalátové listy natrhané na kúsky, pridáme rozpolené paradajky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zálievka: Zmiešame ocot, med, olej a pesto. Šľaháme, aby sa suroviny dobre spojili. Osolíme, okoreníme a nalejeme do šalátu. Šalát so zálievkou dobre premiešame a rozdelíme na taniere alebo do misiek. K šalátu pridáme grilovaný syr a podávame.

Tip: Ak je pre vás kozí syr príliš výrazný, ugrilujte si do šalátu hermelín alebo syr brie.

Ako sa zrodilo pesto

Tipy na prípravu

  • Oriešky či semienka môžeme vopred nasucho opražiť na panvici alebo v rúre, budú voňavejšie a ľahšie ich rozotrieme.

  • Ak pesto rozmixujeme v mixéri, budeme ho mať síce rýchlejšie hotové a pekne hladké, ale kovové nože a teplota, ktorá pri mixovaní vzniká, nás pripravia o časť vitamínov, aromatických olejov i chuti.

  • Pesto nám v dobre uzavretej nádobe vydrží v chladničke asi dva týždne a v mrazničke až štyri mesiace.

  • Parmezán môžeme úplne vynechať alebo ho nahradiť syrom Pecorino.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 707
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 234
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 341
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 159
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 007
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 4 580
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 482
  8. Maratónska kampaň, ktorú nebudeme vidieť, ale budeme o nej počuť 2 305
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


21
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 103 057
  2. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 50 803
  3. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 35 787
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 392
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 728
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 19 574
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 18 500
  8. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 17 928
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  6. Tupou Ceruzou: Medvede
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
SkryťZatvoriť reklamu