Desať jedál, ktoré potešia naše zuby

Keď príde na starostlivosť o zuby, správny výber jedál je rovnako dôležitý ako nájdenie tej najvhodnejšej zubnej kefky, najlepšej zubnej nite či nášho „osudového" zubára.

„Zo sladkostí sa kazia zuby!" vyhrážali sa nám od detstva rodičia, susedka aj pani učiteľka v škôlke. Ikonou záchrany pred skazou, teda kazom, bol pre nás pohár mlieka.

Každý kúsok, ktorý vložíme do úst, v nich naštartuje chemickú reakciu. Tá ovplyvňuje zdravie, silu i vzhľad nášho chrupu v závislosti od kvality zvolenej stravy. „Podľa súčasných názorov vzniká zubný kaz vzájomným pôsobením troch základných faktorov - vnímavosti zubných tkanív, ústnymi baktériami a výživou," hovorí zubná lekárka Eva Čačová zo stomatologického centra Dently.

Čo je pred narodením, to sa ráta

Zloženie stravy ovplyvňuje zdravie zubov už pred ich prerezaním. Ak budúcej mamičke chýba pestrá a vyvážená strava, hrozí, že zuby jej dieťatka budú neskôr oveľa náchylnejšie na vznik zubného kazu. „Podvýživa a nedostatok vitamínu D, ako aj iných stopových prvkov, môžu spôsobiť poruchy mineralizácie vyvíjajúcich sa detských zubov," upozorňuje doktorka Čačová.

Tí, ktorým už zúbky dávno vyrástli, by mali vedieť, že sú to naozaj cukry, ktoré najviac vplývajú na vznik zubného kazu. „V ústach má každý z nás baktérie, ktoré premieňajú cukry zo stravy na kyseliny. Tie potom spôsobujú demineralizáciu povrchu zubnej skloviny. Ak tento proces pokračuje dlhodobo, vzniká zubný kaz," vysvetľuje odborníčka a dodáva, že škodlivosť sacharidov nezávisí len od prijatého množstva, ale aj od frekvencie, formy a času ich požívania. Najzákernejšie sú pritom cukry maskované ako lepivé sladkosti - zdanlivo nevinné gumové medvedíky či karamelky.

Cukor sa rád schováva

strava01.jpgZradnou pochutinou je pre vysoký obsah cukru sušené ovocie a zabudnúť by sme nemali ani na sacharidy v celozrnnom pečive či zemiakoch. Mimochodom, vedeli ste, že jedna plechovka sladeného nápoja obsahuje až desať čajových lyžičiek cukru? Ak k tomu všetkému vypijeme denne štyri - päť šálok kávy alebo čaju, hoci len s jedinou kockou cukru, musí náš chrup čeliť ustavičným útokom. Tak sa stane, že z času na čas nerovnému boju padne za obeť zub.

V televíznej reklame spoznáme majiteľa zdravého úsmevu podľa toho, že chrúme obrovské zelené jablko. Veď sa aj hovorí, že jedno jablko sa vyrovná umytiu zubov. Odborníčka však radí brať tento mýtus s rezervou: „Ovocie a ovocné šťavy sú síce veľmi zdravé, obsahujú však aj cukry a kyseliny. Ak ich konzumujeme vo veľkom množstve, môžu spôsobiť erózie zubnej skloviny - týka sa to najmä citrusov."

No pozor! Ak ste práve dopili svoj ranný pohár pomarančového džúsu, to najhoršie, čo môžete urobiť, je bežať do kúpeľne a poriadne si vydrhnúť zuby. Zajtra sa totiž môžete zobudiť s nepríjemným pocitom citlivých zubov. Preto radšej počkajte aspoň 30 - 45 minút, kým siahnete po zubnej kefke. Pomôže aj to, ak si vypláchnete ústa alebo si dáte pohár vody či mlieka.

Jedlo, ktoré chráni zuby

Hoci mlieko obsahuje cukor laktózu, zároveň je bohaté na dôležité látky, akými sú vápnik, fosfor, bielkoviny a tuky, ktoré pôsobia proti vzniku zubného kazu. „Mlieko, syry, ako aj ďalšie mliečne produkty považujeme vzhľadom na vznik zubného kazu za ochranné potraviny. Zvyšujú totiž slinenie, koncentráciu vápnika v zubnom povlaku, a tým spomaľujú vznik kazu," hovorí Eva Čačová, no dodáva, že sú aj situácie, keď môže mlieko zubom škodiť: „Napríklad pri častom nočnom dojčení dieťatka, ktoré už má prerezané zúbky."

Medzi veľkorysé zdroje vápnika patria aj sardinky, kapusta, sójová múka, špenát, fazuľa, brokolica, vlašské i lieskové orechy, mandle či mak. Za látky dôležité na ochranu chrupu sa považujú aj fosfáty, ktoré spolu s vápnikom tvoria hlavnú súčasť zubov a kostí. „Najviac fosforu je v orechoch, strukovinách, obilninách, hnedej ryži, mliečnych výrobkoch, vo vnútornostiach a v mäse," vymenúva Eva Čačová.

10 maškŕt, ktorým sa potešia zuby

Zeler - jeho prežúvanie si vyžaduje produkciu väčšieho množstva slín, čím pomáha „spláchnuť" zo zubov baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.

Syr - má vysoký obsah vápnika a fosfátov, pomáha vyrovnávať hladinu pH v ústach.

Zelený čaj - látka v ňom zvaná katechín ničí baktérie, ktoré majú na svedomí tvorbu zubného povlaku a nepríjemný zápach z úst.

Kivi - jedno veľké kivi obsahuje viac ako 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ten je dôležitý pre zdravé ďasná.

Cibuľa - obsahuje sulfáty so silnými antibakteriálnymi účinkami. Najefektívnejšie fungujú, ak cibuľu jeme čerstvú a surovú - preto bude najlepšie mať doma vždy aj trocha petržlenu.

Petržlen - rovnako ako mäta obsahuje monoterpény, ktoré sa krvným obehom dostávajú veľmi rýchlo do pľúc a zabezpečia nám dych sladkej arómy.

Sezamové zrnká - Naši paleolitickí predkovia sa podľa antropológov pýšili zdravým chrupom aj vďaka „primitívnej" strave, akou sú semienka. Zbavujú totiž zuby povlaku a pomáhajú chrániť sklovinu. Tie sezamové sú navyše bohaté na vápnik.

Huba šitake - lentinan, ktorý obsahuje, eliminuje baktérie spôsobujúce povlak.

Wasabi - nedodáva šmrnc len sushi, ale aj nášmu úsmevu. Látky, vďaka ktorým je wasabi také ostré, bránia množeniu baktérií spôsobujúcich zubný kaz.

Voda - hydratuje ďasná a stimuluje tvorbu slín, ktoré sú našou najlepšou zbraňou proti zubnému povlaku a kazom.

Zdroj: NATURAL HEALTH

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 178
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 733
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 179
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 258
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 398
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 910
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 856
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 786
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 711
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 460

Téma: Desať naj


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.