Desať jedál, ktoré potešia naše zuby

Keď príde na starostlivosť o zuby, správny výber jedál je rovnako dôležitý ako nájdenie tej najvhodnejšej zubnej kefky, najlepšej zubnej nite či nášho „osudového" zubára.

„Zo sladkostí sa kazia zuby!" vyhrážali sa nám od detstva rodičia, susedka aj pani učiteľka v škôlke. Ikonou záchrany pred skazou, teda kazom, bol pre nás pohár mlieka.

Každý kúsok, ktorý vložíme do úst, v nich naštartuje chemickú reakciu. Tá ovplyvňuje zdravie, silu i vzhľad nášho chrupu v závislosti od kvality zvolenej stravy. „Podľa súčasných názorov vzniká zubný kaz vzájomným pôsobením troch základných faktorov - vnímavosti zubných tkanív, ústnymi baktériami a výživou," hovorí zubná lekárka Eva Čačová zo stomatologického centra Dently.

Čo je pred narodením, to sa ráta

Zloženie stravy ovplyvňuje zdravie zubov už pred ich prerezaním. Ak budúcej mamičke chýba pestrá a vyvážená strava, hrozí, že zuby jej dieťatka budú neskôr oveľa náchylnejšie na vznik zubného kazu. „Podvýživa a nedostatok vitamínu D, ako aj iných stopových prvkov, môžu spôsobiť poruchy mineralizácie vyvíjajúcich sa detských zubov," upozorňuje doktorka Čačová.

Tí, ktorým už zúbky dávno vyrástli, by mali vedieť, že sú to naozaj cukry, ktoré najviac vplývajú na vznik zubného kazu. „V ústach má každý z nás baktérie, ktoré premieňajú cukry zo stravy na kyseliny. Tie potom spôsobujú demineralizáciu povrchu zubnej skloviny. Ak tento proces pokračuje dlhodobo, vzniká zubný kaz," vysvetľuje odborníčka a dodáva, že škodlivosť sacharidov nezávisí len od prijatého množstva, ale aj od frekvencie, formy a času ich požívania. Najzákernejšie sú pritom cukry maskované ako lepivé sladkosti - zdanlivo nevinné gumové medvedíky či karamelky.

Cukor sa rád schováva

strava01.jpgZradnou pochutinou je pre vysoký obsah cukru sušené ovocie a zabudnúť by sme nemali ani na sacharidy v celozrnnom pečive či zemiakoch. Mimochodom, vedeli ste, že jedna plechovka sladeného nápoja obsahuje až desať čajových lyžičiek cukru? Ak k tomu všetkému vypijeme denne štyri - päť šálok kávy alebo čaju, hoci len s jedinou kockou cukru, musí náš chrup čeliť ustavičným útokom. Tak sa stane, že z času na čas nerovnému boju padne za obeť zub.

V televíznej reklame spoznáme majiteľa zdravého úsmevu podľa toho, že chrúme obrovské zelené jablko. Veď sa aj hovorí, že jedno jablko sa vyrovná umytiu zubov. Odborníčka však radí brať tento mýtus s rezervou: „Ovocie a ovocné šťavy sú síce veľmi zdravé, obsahujú však aj cukry a kyseliny. Ak ich konzumujeme vo veľkom množstve, môžu spôsobiť erózie zubnej skloviny - týka sa to najmä citrusov."

No pozor! Ak ste práve dopili svoj ranný pohár pomarančového džúsu, to najhoršie, čo môžete urobiť, je bežať do kúpeľne a poriadne si vydrhnúť zuby. Zajtra sa totiž môžete zobudiť s nepríjemným pocitom citlivých zubov. Preto radšej počkajte aspoň 30 - 45 minút, kým siahnete po zubnej kefke. Pomôže aj to, ak si vypláchnete ústa alebo si dáte pohár vody či mlieka.

Jedlo, ktoré chráni zuby

Hoci mlieko obsahuje cukor laktózu, zároveň je bohaté na dôležité látky, akými sú vápnik, fosfor, bielkoviny a tuky, ktoré pôsobia proti vzniku zubného kazu. „Mlieko, syry, ako aj ďalšie mliečne produkty považujeme vzhľadom na vznik zubného kazu za ochranné potraviny. Zvyšujú totiž slinenie, koncentráciu vápnika v zubnom povlaku, a tým spomaľujú vznik kazu," hovorí Eva Čačová, no dodáva, že sú aj situácie, keď môže mlieko zubom škodiť: „Napríklad pri častom nočnom dojčení dieťatka, ktoré už má prerezané zúbky."

Medzi veľkorysé zdroje vápnika patria aj sardinky, kapusta, sójová múka, špenát, fazuľa, brokolica, vlašské i lieskové orechy, mandle či mak. Za látky dôležité na ochranu chrupu sa považujú aj fosfáty, ktoré spolu s vápnikom tvoria hlavnú súčasť zubov a kostí. „Najviac fosforu je v orechoch, strukovinách, obilninách, hnedej ryži, mliečnych výrobkoch, vo vnútornostiach a v mäse," vymenúva Eva Čačová.

10 maškŕt, ktorým sa potešia zuby

Zeler - jeho prežúvanie si vyžaduje produkciu väčšieho množstva slín, čím pomáha „spláchnuť" zo zubov baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.

Syr - má vysoký obsah vápnika a fosfátov, pomáha vyrovnávať hladinu pH v ústach.

Zelený čaj - látka v ňom zvaná katechín ničí baktérie, ktoré majú na svedomí tvorbu zubného povlaku a nepríjemný zápach z úst.

Kivi - jedno veľké kivi obsahuje viac ako 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ten je dôležitý pre zdravé ďasná.

Cibuľa - obsahuje sulfáty so silnými antibakteriálnymi účinkami. Najefektívnejšie fungujú, ak cibuľu jeme čerstvú a surovú - preto bude najlepšie mať doma vždy aj trocha petržlenu.

Petržlen - rovnako ako mäta obsahuje monoterpény, ktoré sa krvným obehom dostávajú veľmi rýchlo do pľúc a zabezpečia nám dych sladkej arómy.

Sezamové zrnká - Naši paleolitickí predkovia sa podľa antropológov pýšili zdravým chrupom aj vďaka „primitívnej" strave, akou sú semienka. Zbavujú totiž zuby povlaku a pomáhajú chrániť sklovinu. Tie sezamové sú navyše bohaté na vápnik.

Huba šitake - lentinan, ktorý obsahuje, eliminuje baktérie spôsobujúce povlak.

Wasabi - nedodáva šmrnc len sushi, ale aj nášmu úsmevu. Látky, vďaka ktorým je wasabi také ostré, bránia množeniu baktérií spôsobujúcich zubný kaz.

Voda - hydratuje ďasná a stimuluje tvorbu slín, ktoré sú našou najlepšou zbraňou proti zubnému povlaku a kazom.

Zdroj: NATURAL HEALTH

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 954
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 391
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 279
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 485
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 048
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 985
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 499
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 211
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 844
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 026

Téma: Desať naj


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.