„Zo sladkostí sa kazia zuby!" vyhrážali sa nám od detstva rodičia, susedka aj pani učiteľka v škôlke. Ikonou záchrany pred skazou, teda kazom, bol pre nás pohár mlieka.
Každý kúsok, ktorý vložíme do úst, v nich naštartuje chemickú reakciu. Tá ovplyvňuje zdravie, silu i vzhľad nášho chrupu v závislosti od kvality zvolenej stravy. „Podľa súčasných názorov vzniká zubný kaz vzájomným pôsobením troch základných faktorov - vnímavosti zubných tkanív, ústnymi baktériami a výživou," hovorí zubná lekárka Eva Čačová zo stomatologického centra Dently.
Čo je pred narodením, to sa ráta
Zloženie stravy ovplyvňuje zdravie zubov už pred ich prerezaním. Ak budúcej mamičke chýba pestrá a vyvážená strava, hrozí, že zuby jej dieťatka budú neskôr oveľa náchylnejšie na vznik zubného kazu. „Podvýživa a nedostatok vitamínu D, ako aj iných stopových prvkov, môžu spôsobiť poruchy mineralizácie vyvíjajúcich sa detských zubov," upozorňuje doktorka Čačová.
Tí, ktorým už zúbky dávno vyrástli, by mali vedieť, že sú to naozaj cukry, ktoré najviac vplývajú na vznik zubného kazu. „V ústach má každý z nás baktérie, ktoré premieňajú cukry zo stravy na kyseliny. Tie potom spôsobujú demineralizáciu povrchu zubnej skloviny. Ak tento proces pokračuje dlhodobo, vzniká zubný kaz," vysvetľuje odborníčka a dodáva, že škodlivosť sacharidov nezávisí len od prijatého množstva, ale aj od frekvencie, formy a času ich požívania. Najzákernejšie sú pritom cukry maskované ako lepivé sladkosti - zdanlivo nevinné gumové medvedíky či karamelky.
Cukor sa rád schováva
Zradnou pochutinou je pre vysoký obsah cukru sušené ovocie a zabudnúť by sme nemali ani na sacharidy v celozrnnom pečive či zemiakoch. Mimochodom, vedeli ste, že jedna plechovka sladeného nápoja obsahuje až desať čajových lyžičiek cukru? Ak k tomu všetkému vypijeme denne štyri - päť šálok kávy alebo čaju, hoci len s jedinou kockou cukru, musí náš chrup čeliť ustavičným útokom. Tak sa stane, že z času na čas nerovnému boju padne za obeť zub.
V televíznej reklame spoznáme majiteľa zdravého úsmevu podľa toho, že chrúme obrovské zelené jablko. Veď sa aj hovorí, že jedno jablko sa vyrovná umytiu zubov. Odborníčka však radí brať tento mýtus s rezervou: „Ovocie a ovocné šťavy sú síce veľmi zdravé, obsahujú však aj cukry a kyseliny. Ak ich konzumujeme vo veľkom množstve, môžu spôsobiť erózie zubnej skloviny - týka sa to najmä citrusov."
No pozor! Ak ste práve dopili svoj ranný pohár pomarančového džúsu, to najhoršie, čo môžete urobiť, je bežať do kúpeľne a poriadne si vydrhnúť zuby. Zajtra sa totiž môžete zobudiť s nepríjemným pocitom citlivých zubov. Preto radšej počkajte aspoň 30 - 45 minút, kým siahnete po zubnej kefke. Pomôže aj to, ak si vypláchnete ústa alebo si dáte pohár vody či mlieka.
Jedlo, ktoré chráni zuby
Hoci mlieko obsahuje cukor laktózu, zároveň je bohaté na dôležité látky, akými sú vápnik, fosfor, bielkoviny a tuky, ktoré pôsobia proti vzniku zubného kazu. „Mlieko, syry, ako aj ďalšie mliečne produkty považujeme vzhľadom na vznik zubného kazu za ochranné potraviny. Zvyšujú totiž slinenie, koncentráciu vápnika v zubnom povlaku, a tým spomaľujú vznik kazu," hovorí Eva Čačová, no dodáva, že sú aj situácie, keď môže mlieko zubom škodiť: „Napríklad pri častom nočnom dojčení dieťatka, ktoré už má prerezané zúbky."
Medzi veľkorysé zdroje vápnika patria aj sardinky, kapusta, sójová múka, špenát, fazuľa, brokolica, vlašské i lieskové orechy, mandle či mak. Za látky dôležité na ochranu chrupu sa považujú aj fosfáty, ktoré spolu s vápnikom tvoria hlavnú súčasť zubov a kostí. „Najviac fosforu je v orechoch, strukovinách, obilninách, hnedej ryži, mliečnych výrobkoch, vo vnútornostiach a v mäse," vymenúva Eva Čačová.
10 maškŕt, ktorým sa potešia zuby
Zeler - jeho prežúvanie si vyžaduje produkciu väčšieho množstva slín, čím pomáha „spláchnuť" zo zubov baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.
Syr - má vysoký obsah vápnika a fosfátov, pomáha vyrovnávať hladinu pH v ústach.
Zelený čaj - látka v ňom zvaná katechín ničí baktérie, ktoré majú na svedomí tvorbu zubného povlaku a nepríjemný zápach z úst.
Kivi - jedno veľké kivi obsahuje viac ako 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ten je dôležitý pre zdravé ďasná.
Cibuľa - obsahuje sulfáty so silnými antibakteriálnymi účinkami. Najefektívnejšie fungujú, ak cibuľu jeme čerstvú a surovú - preto bude najlepšie mať doma vždy aj trocha petržlenu.
Petržlen - rovnako ako mäta obsahuje monoterpény, ktoré sa krvným obehom dostávajú veľmi rýchlo do pľúc a zabezpečia nám dych sladkej arómy.
Sezamové zrnká - Naši paleolitickí predkovia sa podľa antropológov pýšili zdravým chrupom aj vďaka „primitívnej" strave, akou sú semienka. Zbavujú totiž zuby povlaku a pomáhajú chrániť sklovinu. Tie sezamové sú navyše bohaté na vápnik.
Huba šitake - lentinan, ktorý obsahuje, eliminuje baktérie spôsobujúce povlak.
Wasabi - nedodáva šmrnc len sushi, ale aj nášmu úsmevu. Látky, vďaka ktorým je wasabi také ostré, bránia množeniu baktérií spôsobujúcich zubný kaz.
Voda - hydratuje ďasná a stimuluje tvorbu slín, ktoré sú našou najlepšou zbraňou proti zubnému povlaku a kazom.
Zdroj: NATURAL HEALTH