Mexická kuchyňa - chilli a prekvapivé chute

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Mexická kuchyňa dodnes odráža to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Keďže si Cortés so sebou nebral nijaké ženy, odráža mexická kuchyňa dodnes to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Keď sa v Mexiku prvýkrát vylodili Španieli, boli ohúrení výberom ovocia a zeleniny, ktoré nikdy predtým nevideli a nechutnali. Okrem čili medzi tieto poklady patrili vanilka, čokoláda, ananás, avokádo či fazuľa. Až do 16. storočia Európa netušila, čo je „rajské jablko“, jedna z kľúčových ingrediencií mexickej kuchyne. S cibuľkou a listami koriandra tvoria rajčiny vynikajúcu prílohu zvanú pico de gallo. Našincovi známe tacos, enchiladas alebo quesadillas by zase nemohli existovať bez horúcej kukuričnej placky tortilly. No napríklad v štáte Oaxaca sú obľúbenou súčasťou jedálneho lístka – asi ako u nás pukance - i pražené kobylky. Ako inak - s čili.

Mňam, húsenica!


Mexičania sú tiež majstrami vo výrobe chutných drinkov. Okrem posilňujúceho kukuričného atole, ryžovej horchaty, rajčinovej sangríty či slávnej tequily darovali svetu i mezcal. Ide o údenú tequilu, v ktorej z pomsty pláva húsenica „guzano“. Za života totiž požiera rastlinu agávu, z ktorej sa mezcal vyrába. Kto fľašku dopije, musí vylúhovaného červa zjesť a za trest obstarať novú fľašu mezcalu. Príprava typickej liehoviny si vyžaduje tvrdú prácu nielen pri zbere agávy, ale aj pri údení na lávových kameňoch. A podľa tradície musí tento proces ostať utajený pred všetkými osobami so svetlými očami.

Sladká bodka na záver


V predkolumbovských dobách bola pravá mexická čokoláda vyhradená len pre šľachtu a panovníka. Nečudo, veď kakaové bôby boli vzácnym platidlom a v kvapalnom stave čokoládu označovali za nápoj bohov. Slávny panovník Montezuma II. ho vraj v priemerný deň vypil až 62 šálok! V Mexiku je priam posvätným pravidlom, že čokoláda musí byť vždy čerstvo pripravená. Ako hovoria domáci: „Ni amor recomenzado ni chocolate recalentado“, teda „Nikdy neoživuj lásku, nikdy neohrievaj čokoládu.“

Guacamole / Moje obľúbené jedlo na párty
3 zrelé avokáda
1 väčšia rajčina
2 mladé cibuľky (alebo 1 stredne veľká obyčajná)
2 limetky
tabasco
soľ, čierne korenie

Rajčinu sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vyberieme semienka a dužinu nakrájame na drobné kocky. Lyžicou vydlabeme dužinu avokáda, rozpučíme ju vidličkou a pokvapkáme šťavou z limetiek. Rajčinu a nadrobno posekanú cibuľku pridáme do avokádovej kaše, ktorú vzápätí osolíme, okoreníme a pokvapkáme tabascom. Hotovú prílohu uložíme do chladničky. Guacamole podávame k nachos alebo ku kukuričným plackám tacos.
chilli-kniha.jpg
Pre gurmánov

Mexiku je venovaná štvrtá časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD so štvrtým dielom nájdete v novinových stánkoch od 7. do 13. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 757
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 014
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 104
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 730
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 594
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 435
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 079
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 031
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 626

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.