Mexická kuchyňa - chilli a prekvapivé chute

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Mexická kuchyňa dodnes odráža to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Keďže si Cortés so sebou nebral nijaké ženy, odráža mexická kuchyňa dodnes to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Keď sa v Mexiku prvýkrát vylodili Španieli, boli ohúrení výberom ovocia a zeleniny, ktoré nikdy predtým nevideli a nechutnali. Okrem čili medzi tieto poklady patrili vanilka, čokoláda, ananás, avokádo či fazuľa. Až do 16. storočia Európa netušila, čo je „rajské jablko“, jedna z kľúčových ingrediencií mexickej kuchyne. S cibuľkou a listami koriandra tvoria rajčiny vynikajúcu prílohu zvanú pico de gallo. Našincovi známe tacos, enchiladas alebo quesadillas by zase nemohli existovať bez horúcej kukuričnej placky tortilly. No napríklad v štáte Oaxaca sú obľúbenou súčasťou jedálneho lístka – asi ako u nás pukance - i pražené kobylky. Ako inak - s čili.

Mňam, húsenica!


Mexičania sú tiež majstrami vo výrobe chutných drinkov. Okrem posilňujúceho kukuričného atole, ryžovej horchaty, rajčinovej sangríty či slávnej tequily darovali svetu i mezcal. Ide o údenú tequilu, v ktorej z pomsty pláva húsenica „guzano“. Za života totiž požiera rastlinu agávu, z ktorej sa mezcal vyrába. Kto fľašku dopije, musí vylúhovaného červa zjesť a za trest obstarať novú fľašu mezcalu. Príprava typickej liehoviny si vyžaduje tvrdú prácu nielen pri zbere agávy, ale aj pri údení na lávových kameňoch. A podľa tradície musí tento proces ostať utajený pred všetkými osobami so svetlými očami.

Sladká bodka na záver


V predkolumbovských dobách bola pravá mexická čokoláda vyhradená len pre šľachtu a panovníka. Nečudo, veď kakaové bôby boli vzácnym platidlom a v kvapalnom stave čokoládu označovali za nápoj bohov. Slávny panovník Montezuma II. ho vraj v priemerný deň vypil až 62 šálok! V Mexiku je priam posvätným pravidlom, že čokoláda musí byť vždy čerstvo pripravená. Ako hovoria domáci: „Ni amor recomenzado ni chocolate recalentado“, teda „Nikdy neoživuj lásku, nikdy neohrievaj čokoládu.“

Guacamole / Moje obľúbené jedlo na párty
3 zrelé avokáda
1 väčšia rajčina
2 mladé cibuľky (alebo 1 stredne veľká obyčajná)
2 limetky
tabasco
soľ, čierne korenie

Rajčinu sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vyberieme semienka a dužinu nakrájame na drobné kocky. Lyžicou vydlabeme dužinu avokáda, rozpučíme ju vidličkou a pokvapkáme šťavou z limetiek. Rajčinu a nadrobno posekanú cibuľku pridáme do avokádovej kaše, ktorú vzápätí osolíme, okoreníme a pokvapkáme tabascom. Hotovú prílohu uložíme do chladničky. Guacamole podávame k nachos alebo ku kukuričným plackám tacos.
chilli-kniha.jpg
Pre gurmánov

Mexiku je venovaná štvrtá časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD so štvrtým dielom nájdete v novinových stánkoch od 7. do 13. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 575
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 503
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 293
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 851
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 966
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 339
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 307
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 087
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 033
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 618

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.