SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Mexická kuchyňa - chilli a prekvapivé chute

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Mexická kuchyňa dodnes odráža to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Keďže si Cortés so sebou nebral nijaké ženy, odráža mexická kuchyňa dodnes to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Keď sa v Mexiku prvýkrát vylodili Španieli, boli ohúrení výberom ovocia a zeleniny, ktoré nikdy predtým nevideli a nechutnali. Okrem čili medzi tieto poklady patrili vanilka, čokoláda, ananás, avokádo či fazuľa. Až do 16. storočia Európa netušila, čo je „rajské jablko“, jedna z kľúčových ingrediencií mexickej kuchyne. S cibuľkou a listami koriandra tvoria rajčiny vynikajúcu prílohu zvanú pico de gallo. Našincovi známe tacos, enchiladas alebo quesadillas by zase nemohli existovať bez horúcej kukuričnej placky tortilly. No napríklad v štáte Oaxaca sú obľúbenou súčasťou jedálneho lístka – asi ako u nás pukance - i pražené kobylky. Ako inak - s čili.

Mňam, húsenica!


Mexičania sú tiež majstrami vo výrobe chutných drinkov. Okrem posilňujúceho kukuričného atole, ryžovej horchaty, rajčinovej sangríty či slávnej tequily darovali svetu i mezcal. Ide o údenú tequilu, v ktorej z pomsty pláva húsenica „guzano“. Za života totiž požiera rastlinu agávu, z ktorej sa mezcal vyrába. Kto fľašku dopije, musí vylúhovaného červa zjesť a za trest obstarať novú fľašu mezcalu. Príprava typickej liehoviny si vyžaduje tvrdú prácu nielen pri zbere agávy, ale aj pri údení na lávových kameňoch. A podľa tradície musí tento proces ostať utajený pred všetkými osobami so svetlými očami.

Sladká bodka na záver


V predkolumbovských dobách bola pravá mexická čokoláda vyhradená len pre šľachtu a panovníka. Nečudo, veď kakaové bôby boli vzácnym platidlom a v kvapalnom stave čokoládu označovali za nápoj bohov. Slávny panovník Montezuma II. ho vraj v priemerný deň vypil až 62 šálok! V Mexiku je priam posvätným pravidlom, že čokoláda musí byť vždy čerstvo pripravená. Ako hovoria domáci: „Ni amor recomenzado ni chocolate recalentado“, teda „Nikdy neoživuj lásku, nikdy neohrievaj čokoládu.“

Guacamole / Moje obľúbené jedlo na párty
3 zrelé avokáda
1 väčšia rajčina
2 mladé cibuľky (alebo 1 stredne veľká obyčajná)
2 limetky
tabasco
soľ, čierne korenie

Rajčinu sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vyberieme semienka a dužinu nakrájame na drobné kocky. Lyžicou vydlabeme dužinu avokáda, rozpučíme ju vidličkou a pokvapkáme šťavou z limetiek. Rajčinu a nadrobno posekanú cibuľku pridáme do avokádovej kaše, ktorú vzápätí osolíme, okoreníme a pokvapkáme tabascom. Hotovú prílohu uložíme do chladničky. Guacamole podávame k nachos alebo ku kukuričným plackám tacos.
chilli-kniha.jpg
Pre gurmánov

Mexiku je venovaná štvrtá časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD so štvrtým dielom nájdete v novinových stánkoch od 7. do 13. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 044
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 028
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 864
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 802
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 544
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 318
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 898
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 884
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 265
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 379
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu