Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Keďže si Cortés so sebou nebral nijaké ženy, odráža mexická kuchyňa dodnes to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.
Keď sa v Mexiku prvýkrát vylodili Španieli, boli ohúrení výberom ovocia a zeleniny, ktoré nikdy predtým nevideli a nechutnali. Okrem čili medzi tieto poklady patrili vanilka, čokoláda, ananás, avokádo či fazuľa. Až do 16. storočia Európa netušila, čo je „rajské jablko“, jedna z kľúčových ingrediencií mexickej kuchyne. S cibuľkou a listami koriandra tvoria rajčiny vynikajúcu prílohu zvanú pico de gallo. Našincovi známe tacos, enchiladas alebo quesadillas by zase nemohli existovať bez horúcej kukuričnej placky tortilly. No napríklad v štáte Oaxaca sú obľúbenou súčasťou jedálneho lístka – asi ako u nás pukance - i pražené kobylky. Ako inak - s čili. 3 zrelé avokáda 1 väčšia rajčina 2 mladé cibuľky (alebo 1 stredne veľká obyčajná) 2 limetky tabasco soľ, čierne korenie Rajčinu sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vyberieme semienka a dužinu nakrájame na drobné kocky. Lyžicou vydlabeme dužinu avokáda, rozpučíme ju vidličkou a pokvapkáme šťavou z limetiek. Rajčinu a nadrobno posekanú cibuľku pridáme do avokádovej kaše, ktorú vzápätí osolíme, okoreníme a pokvapkáme tabascom. Hotovú prílohu uložíme do chladničky. Guacamole podávame k nachos alebo ku kukuričným plackám tacos. Mexiku je venovaná štvrtá časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne. DVD so štvrtým dielom nájdete v novinových stánkoch od 7. do 13. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.
Mňam, húsenica!
Mexičania sú tiež majstrami vo výrobe chutných drinkov. Okrem posilňujúceho kukuričného atole, ryžovej horchaty, rajčinovej sangríty či slávnej tequily darovali svetu i mezcal. Ide o údenú tequilu, v ktorej z pomsty pláva húsenica „guzano“. Za života totiž požiera rastlinu agávu, z ktorej sa mezcal vyrába. Kto fľašku dopije, musí vylúhovaného červa zjesť a za trest obstarať novú fľašu mezcalu. Príprava typickej liehoviny si vyžaduje tvrdú prácu nielen pri zbere agávy, ale aj pri údení na lávových kameňoch. A podľa tradície musí tento proces ostať utajený pred všetkými osobami so svetlými očami.
Sladká bodka na záver
V predkolumbovských dobách bola pravá mexická čokoláda vyhradená len pre šľachtu a panovníka. Nečudo, veď kakaové bôby boli vzácnym platidlom a v kvapalnom stave čokoládu označovali za nápoj bohov. Slávny panovník Montezuma II. ho vraj v priemerný deň vypil až 62 šálok! V Mexiku je priam posvätným pravidlom, že čokoláda musí byť vždy čerstvo pripravená. Ako hovoria domáci: „Ni amor recomenzado ni chocolate recalentado“, teda „Nikdy neoživuj lásku, nikdy neohrievaj čokoládu.“
Guacamole / Moje obľúbené jedlo na párty
Pre gurmánov