Mexická kuchyňa - chilli a prekvapivé chute

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Mexická kuchyňa dodnes odráža to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Španieli sa vydali do Mexika nájsť zlato a objavili more nových chutí. Keďže si Cortés so sebou nebral nijaké ženy, odráža mexická kuchyňa dodnes to, čím sa kedysi živili slávni Aztékovia.

Keď sa v Mexiku prvýkrát vylodili Španieli, boli ohúrení výberom ovocia a zeleniny, ktoré nikdy predtým nevideli a nechutnali. Okrem čili medzi tieto poklady patrili vanilka, čokoláda, ananás, avokádo či fazuľa. Až do 16. storočia Európa netušila, čo je „rajské jablko“, jedna z kľúčových ingrediencií mexickej kuchyne. S cibuľkou a listami koriandra tvoria rajčiny vynikajúcu prílohu zvanú pico de gallo. Našincovi známe tacos, enchiladas alebo quesadillas by zase nemohli existovať bez horúcej kukuričnej placky tortilly. No napríklad v štáte Oaxaca sú obľúbenou súčasťou jedálneho lístka – asi ako u nás pukance - i pražené kobylky. Ako inak - s čili.

Mňam, húsenica!


Mexičania sú tiež majstrami vo výrobe chutných drinkov. Okrem posilňujúceho kukuričného atole, ryžovej horchaty, rajčinovej sangríty či slávnej tequily darovali svetu i mezcal. Ide o údenú tequilu, v ktorej z pomsty pláva húsenica „guzano“. Za života totiž požiera rastlinu agávu, z ktorej sa mezcal vyrába. Kto fľašku dopije, musí vylúhovaného červa zjesť a za trest obstarať novú fľašu mezcalu. Príprava typickej liehoviny si vyžaduje tvrdú prácu nielen pri zbere agávy, ale aj pri údení na lávových kameňoch. A podľa tradície musí tento proces ostať utajený pred všetkými osobami so svetlými očami.

Sladká bodka na záver


V predkolumbovských dobách bola pravá mexická čokoláda vyhradená len pre šľachtu a panovníka. Nečudo, veď kakaové bôby boli vzácnym platidlom a v kvapalnom stave čokoládu označovali za nápoj bohov. Slávny panovník Montezuma II. ho vraj v priemerný deň vypil až 62 šálok! V Mexiku je priam posvätným pravidlom, že čokoláda musí byť vždy čerstvo pripravená. Ako hovoria domáci: „Ni amor recomenzado ni chocolate recalentado“, teda „Nikdy neoživuj lásku, nikdy neohrievaj čokoládu.“

Guacamole / Moje obľúbené jedlo na párty
3 zrelé avokáda
1 väčšia rajčina
2 mladé cibuľky (alebo 1 stredne veľká obyčajná)
2 limetky
tabasco
soľ, čierne korenie

Rajčinu sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vyberieme semienka a dužinu nakrájame na drobné kocky. Lyžicou vydlabeme dužinu avokáda, rozpučíme ju vidličkou a pokvapkáme šťavou z limetiek. Rajčinu a nadrobno posekanú cibuľku pridáme do avokádovej kaše, ktorú vzápätí osolíme, okoreníme a pokvapkáme tabascom. Hotovú prílohu uložíme do chladničky. Guacamole podávame k nachos alebo ku kukuričným plackám tacos.
chilli-kniha.jpg
Pre gurmánov

Mexiku je venovaná štvrtá časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD so štvrtým dielom nájdete v novinových stánkoch od 7. do 13. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 613
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 678
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 405
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 418
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 732
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 415
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 719
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 656
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 794
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 244

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.