Výber a príprava ovocia
Ovocie by malo byť zrelé tak akurát, zdravé, čerstvé a dobre očistené. Prezreté ovocie má menej pektínov, naopak, džem z nezrelého ovocia nebude mať tú správnu chuť. Na prípravu marmelády rozmixujeme ovocie ručným mixérom alebo ho pomelieme v mlynčeku na mäso. Semienka plodov zvyšujú žiadúci obsah vlákniny, ale pokiaľ ich nechceme, musíme zmes prepasírovať cez husté sito či nechať prekvapkať cez jemné plátno.
Pena
Ak sa pri varení ovocia začne na povrchu tvoriť pena, odstránime ju, zavarenina bude mať lepšie zafarbenie.
Správna hustota
Ako poznáme, že je džem dostatočne hustý? Lyžičku horúceho džemu položíme na studený tanierik. Ak vychladnutá zmes stuhne, máme vyhrané. Kým hmota nestuhne, pridáme 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej a necháme ešte raz prejsť varom. Keď stuhne, nalejeme ju do pohárov.
Poháre
Zaváracie poháre i s viečkami starostlivo umyjeme horúcou vodou a saponátom, vypláchneme čistou vodou a osušíme. Aby poháre pri plnení nepraskli, dáme ich nahriať do zohriatej rúry, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.
Uskladnenie
Horúce poháre naplníme zaváraninou až po okraj, pevne ich uzatvoríme viečkom a postavíme na 5 minút dnom hore. Ak použijeme viečka, na ktoré potrebujeme zaváraciu hlavu, otáčať ich nemusíme. Zaváraniny uchováme na suchom, tmavom a chladnom mieste.
Pre lepšiu chuť
Zaváraniny môžeme ochutiť trebárs i korením (vanilkou, škoricou, zázvorom), citrónovou alebo pomarančovou kôrou či rôznymi bylinkami (mätou, bazalkou, tymiánom či medovkou). Malé množstvo alkoholu pridaného pred dokončením predlžuje trvanlivosť výrobku.
Autor: Dana Karafiátová