SME

Ako správne zavárať

Na kvalitu doma zaváraných pochutín má vplyv výber surovín, ale i spôsob ich spracovania. Ponúkame pár tipov, ktoré môžu pomôcť výslednej chuti.

Výber a príprava ovocia

Ovocie by malo byť zrelé tak akurát, zdravé, čerstvé a dobre očistené. Prezreté ovocie má menej pektínov, naopak, džem z nezrelého ovocia nebude mať tú správnu chuť. Na prípravu marmelády rozmixujeme ovocie ručným mixérom alebo ho pomelieme v mlynčeku na mäso. Semienka plodov zvyšujú žiadúci obsah vlákniny, ale pokiaľ ich nechceme, musíme zmes prepasírovať cez husté sito či nechať prekvapkať cez jemné plátno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pena

Ak sa pri varení ovocia začne na povrchu tvoriť pena, odstránime ju, zavarenina bude mať lepšie zafarbenie.

SkryťVypnúť reklamu

Správna hustota

Ako poznáme, že je džem dostatočne hustý? Lyžičku horúceho džemu položíme na studený tanierik. Ak vychladnutá zmes stuhne, máme vyhrané. Kým hmota nestuhne, pridáme 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej a necháme ešte raz prejsť varom. Keď stuhne, nalejeme ju do pohárov.

Poháre

Zaváracie poháre i s viečkami starostlivo umyjeme horúcou vodou a saponátom, vypláchneme čistou vodou a osušíme. Aby poháre pri plnení nepraskli, dáme ich nahriať do zohriatej rúry, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.

Uskladnenie

Horúce poháre naplníme zaváraninou až po okraj, pevne ich uzatvoríme viečkom a postavíme na 5 minút dnom hore. Ak použijeme viečka, na ktoré potrebujeme zaváraciu hlavu, otáčať ich nemusíme. Zaváraniny uchováme na suchom, tmavom a chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Pre lepšiu chuť

Zaváraniny môžeme ochutiť trebárs i korením (vanilkou, škoricou, zázvorom), citrónovou alebo pomarančovou kôrou či rôznymi bylinkami (mätou, bazalkou, tymiánom či medovkou). Malé množstvo alkoholu pridaného pred dokončením predlžuje trvanlivosť výrobku.

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 437
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 394
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 443
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 039
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 627
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu