SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Ako správne zavárať

Na kvalitu doma zaváraných pochutín má vplyv výber surovín, ale i spôsob ich spracovania. Ponúkame pár tipov, ktoré môžu pomôcť výslednej chuti.

Výber a príprava ovocia

Ovocie by malo byť zrelé tak akurát, zdravé, čerstvé a dobre očistené. Prezreté ovocie má menej pektínov, naopak, džem z nezrelého ovocia nebude mať tú správnu chuť. Na prípravu marmelády rozmixujeme ovocie ručným mixérom alebo ho pomelieme v mlynčeku na mäso. Semienka plodov zvyšujú žiadúci obsah vlákniny, ale pokiaľ ich nechceme, musíme zmes prepasírovať cez husté sito či nechať prekvapkať cez jemné plátno.

Pena

Ak sa pri varení ovocia začne na povrchu tvoriť pena, odstránime ju, zavarenina bude mať lepšie zafarbenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Správna hustota

Ako poznáme, že je džem dostatočne hustý? Lyžičku horúceho džemu položíme na studený tanierik. Ak vychladnutá zmes stuhne, máme vyhrané. Kým hmota nestuhne, pridáme 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej a necháme ešte raz prejsť varom. Keď stuhne, nalejeme ju do pohárov.

Poháre

Zaváracie poháre i s viečkami starostlivo umyjeme horúcou vodou a saponátom, vypláchneme čistou vodou a osušíme. Aby poháre pri plnení nepraskli, dáme ich nahriať do zohriatej rúry, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.

Uskladnenie

Horúce poháre naplníme zaváraninou až po okraj, pevne ich uzatvoríme viečkom a postavíme na 5 minút dnom hore. Ak použijeme viečka, na ktoré potrebujeme zaváraciu hlavu, otáčať ich nemusíme. Zaváraniny uchováme na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre lepšiu chuť

Zaváraniny môžeme ochutiť trebárs i korením (vanilkou, škoricou, zázvorom), citrónovou alebo pomarančovou kôrou či rôznymi bylinkami (mätou, bazalkou, tymiánom či medovkou). Malé množstvo alkoholu pridaného pred dokončením predlžuje trvanlivosť výrobku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 711
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 143
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 710
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 721
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 118
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 276
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 547
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 081
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu