SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ako správne zavárať

Na kvalitu doma zaváraných pochutín má vplyv výber surovín, ale i spôsob ich spracovania. Ponúkame pár tipov, ktoré môžu pomôcť výslednej chuti.

Výber a príprava ovocia

Ovocie by malo byť zrelé tak akurát, zdravé, čerstvé a dobre očistené. Prezreté ovocie má menej pektínov, naopak, džem z nezrelého ovocia nebude mať tú správnu chuť. Na prípravu marmelády rozmixujeme ovocie ručným mixérom alebo ho pomelieme v mlynčeku na mäso. Semienka plodov zvyšujú žiadúci obsah vlákniny, ale pokiaľ ich nechceme, musíme zmes prepasírovať cez husté sito či nechať prekvapkať cez jemné plátno.

Pena

Ak sa pri varení ovocia začne na povrchu tvoriť pena, odstránime ju, zavarenina bude mať lepšie zafarbenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Správna hustota

Ako poznáme, že je džem dostatočne hustý? Lyžičku horúceho džemu položíme na studený tanierik. Ak vychladnutá zmes stuhne, máme vyhrané. Kým hmota nestuhne, pridáme 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej a necháme ešte raz prejsť varom. Keď stuhne, nalejeme ju do pohárov.

Poháre

Zaváracie poháre i s viečkami starostlivo umyjeme horúcou vodou a saponátom, vypláchneme čistou vodou a osušíme. Aby poháre pri plnení nepraskli, dáme ich nahriať do zohriatej rúry, zapnutej na nízky stupeň, aby boli suché a horúce.

Uskladnenie

Horúce poháre naplníme zaváraninou až po okraj, pevne ich uzatvoríme viečkom a postavíme na 5 minút dnom hore. Ak použijeme viečka, na ktoré potrebujeme zaváraciu hlavu, otáčať ich nemusíme. Zaváraniny uchováme na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre lepšiu chuť

Zaváraniny môžeme ochutiť trebárs i korením (vanilkou, škoricou, zázvorom), citrónovou alebo pomarančovou kôrou či rôznymi bylinkami (mätou, bazalkou, tymiánom či medovkou). Malé množstvo alkoholu pridaného pred dokončením predlžuje trvanlivosť výrobku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  3. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  4. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  7. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  8. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  9. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  10. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 108
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 676
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 186
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 099
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 023
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 705
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 285
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 267
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 241
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 087
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

5 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

22m