Čas vytiahnuť recepty na zaváranie

Jeden zo spôsobov, ako uchovať úrodu ovocia a zeleniny na ďalšie použitie, je zavariť ju do skla. Nie je totiž nič lepšie než palacinka natretá domácim džemom alebo pečené mäso ochutené zaváranou cibuľou či ovocným čatní.

Broskyňové čatní so zázvorom
suroviny na 3 poháre po 500 ml

700 g zrelých broskýň
3 jarné cibuľky
50 g zázvoru
1 červená paprika
1 žltá paprika
3 čili papričky
150 g trstinového cukru
1 badyán
1 lyžička celého klinčeka
1 lyžička celého anízu
1 škorica vcelku
1 lyžička mletej kurkumy
1/2 lyžičky soli
2 lyžice vody
30 ml bieleho vínneho octu
posekaná pažítka
soľ, korenie

1. Broskyne olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kocky. Očistené cibuľky a oškrabaný zázvor nakrájame nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstránime semienka a nakrájame ich na kocky. 2. Všetko vložíme do hrnca, pridáme cukor, badyán, klince, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejeme 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, privedieme do varu. Prilejeme ocot a ešte ďalších 30 minút varíme pri miernej teplote a zmes stále miešame. 3. Z hotovej zmesi vylovíme škoricu a ešte teplou hmotou naplníme sterilizované, suché poháre. Uzavrieme ich, obrátime dnom hore a necháme 5 minút stáť.

Tip: Uschované v chlade a tme vydrží čatní asi 4 týždne.

rajcatovy-dzem.jpgDžem z rajčín
suroviny na 3 menšie poháre

1 kg zrelých mäsitých paradajok
2 citróny (najlepšie bio)
2 čili papričky
300 ml vody
500 g želírovacieho cukru Extra 2:1

Umyté paradajky nakrájame na štvrtky a citróny i s kôrou nakrájame na plátky. Všetko vložíme do hrnca so silným dnom. Pridáme nadrobno nakrájané čili papričky, zalejeme zmes 300 ml vody a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme pokrývkou a varíme na miernom ohni asi 40 minút.

Necháme zmes mierne schladiť a precedíme ju cez gázu alebo ju prepasírujeme cez husté sito. Čistý pretlak vrátime späť do hrnca, pridáme želírovací cukor a zmes za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme minimálne 5 minút a potom vyskúšame, či je marmeláda dostatočne tuhá.

Kým zaváranina netuhne, primiešame do nej 1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Horúcim džemom naplníme poháre a zaviečkujeme ich a otočíme na 5 minút dnom hore vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí uložíme na chladné miesto, kde neotvorené vydržia 6 mesiacov.

Tip: Pre milovníkov pikantných pochutín môžeme pridať 4 lyžice ginu a natrhané lístky oregana.

ostruzinovy-dzem.jpgOstružinový džem s ríbezľami
suroviny na 4 menšie poháre

500 g červených ríbezlí
500 g ostružín
350 g cukru krupice
1 vrecko želírovacej zmesi 3:1

Ríbezle umyjeme a odstopkujeme, ostružiny ľahko opláchneme. Celé ovocie vložíme do nerezového vyššieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix super zmiešame

s 2 lyžicami cukru, pridáme ho do hrnca a za stáleho miešania všetko asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme zmes do varu a necháme na miernom plameni vrieť najmenej 5 minút.

Stále miešame a odstraňujeme prípadnú penu. Hotový džem plníme do pripravených horúcich a suchých pohárov, starostlivo ich uzavrieme viečkom a otočíme na 5 minút dnom hore.

Tip: Ak máte radšej sladké džemy, namiesto červených ríbezlí pridajte čierne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 622
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 487
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 686
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 393
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 994
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 608
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 786
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 093
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 485
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 428

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Trump zatiaľ podáva veľké výkony iba na golfovom ihrisku

Trump má po 100 dňoch vlády 44-percentnú popularitu. Sad!

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

PLUS

Najmladší pivovar na Slovensku má rozlohu dvojizbového bytu

Najmenší, ale najdlhšie budovaný.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop