SME
Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Čas vytiahnuť recepty na zaváranie

Jeden zo spôsobov, ako uchovať úrodu ovocia a zeleniny na ďalšie použitie, je zavariť ju do skla. Nie je totiž nič lepšie než palacinka natretá domácim džemom alebo pečené mäso ochutené zaváranou cibuľou či ovocným čatní.

Broskyňové čatní so zázvorom
suroviny na 3 poháre po 500 ml

700 g zrelých broskýň
3 jarné cibuľky
50 g zázvoru
1 červená paprika
1 žltá paprika
3 čili papričky
150 g trstinového cukru
1 badyán
1 lyžička celého klinčeka
1 lyžička celého anízu
1 škorica vcelku
1 lyžička mletej kurkumy
1/2 lyžičky soli
2 lyžice vody
30 ml bieleho vínneho octu
posekaná pažítka
soľ, korenie

1. Broskyne olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kocky. Očistené cibuľky a oškrabaný zázvor nakrájame nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstránime semienka a nakrájame ich na kocky. 2. Všetko vložíme do hrnca, pridáme cukor, badyán, klince, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejeme 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, privedieme do varu. Prilejeme ocot a ešte ďalších 30 minút varíme pri miernej teplote a zmes stále miešame. 3. Z hotovej zmesi vylovíme škoricu a ešte teplou hmotou naplníme sterilizované, suché poháre. Uzavrieme ich, obrátime dnom hore a necháme 5 minút stáť.

Tip: Uschované v chlade a tme vydrží čatní asi 4 týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

rajcatovy-dzem.jpgDžem z rajčín
suroviny na 3 menšie poháre

1 kg zrelých mäsitých paradajok
2 citróny (najlepšie bio)
2 čili papričky
300 ml vody
500 g želírovacieho cukru Extra 2:1

Umyté paradajky nakrájame na štvrtky a citróny i s kôrou nakrájame na plátky. Všetko vložíme do hrnca so silným dnom. Pridáme nadrobno nakrájané čili papričky, zalejeme zmes 300 ml vody a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme pokrývkou a varíme na miernom ohni asi 40 minút.

Necháme zmes mierne schladiť a precedíme ju cez gázu alebo ju prepasírujeme cez husté sito. Čistý pretlak vrátime späť do hrnca, pridáme želírovací cukor a zmes za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme minimálne 5 minút a potom vyskúšame, či je marmeláda dostatočne tuhá.

Kým zaváranina netuhne, primiešame do nej 1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Horúcim džemom naplníme poháre a zaviečkujeme ich a otočíme na 5 minút dnom hore vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí uložíme na chladné miesto, kde neotvorené vydržia 6 mesiacov.

Tip: Pre milovníkov pikantných pochutín môžeme pridať 4 lyžice ginu a natrhané lístky oregana.

Skryť Vypnúť reklamu

ostruzinovy-dzem.jpgOstružinový džem s ríbezľami
suroviny na 4 menšie poháre

500 g červených ríbezlí
500 g ostružín
350 g cukru krupice
1 vrecko želírovacej zmesi 3:1

Ríbezle umyjeme a odstopkujeme, ostružiny ľahko opláchneme. Celé ovocie vložíme do nerezového vyššieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix super zmiešame

s 2 lyžicami cukru, pridáme ho do hrnca a za stáleho miešania všetko asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme zmes do varu a necháme na miernom plameni vrieť najmenej 5 minút.

Stále miešame a odstraňujeme prípadnú penu. Hotový džem plníme do pripravených horúcich a suchých pohárov, starostlivo ich uzavrieme viečkom a otočíme na 5 minút dnom hore.

Tip: Ak máte radšej sladké džemy, namiesto červených ríbezlí pridajte čierne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 17 187
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 629
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 6 317
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 207
  5. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 974
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 435
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 178
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 732
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 172
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  3. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  4. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  8. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 293
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 262
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 007
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 188
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 4 873
  6. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 4 408
  7. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 4 090
  8. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 812
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu