SME

Čas vytiahnuť recepty na zaváranie

Jeden zo spôsobov, ako uchovať úrodu ovocia a zeleniny na ďalšie použitie, je zavariť ju do skla. Nie je totiž nič lepšie než palacinka natretá domácim džemom alebo pečené mäso ochutené zaváranou cibuľou či ovocným čatní.

Broskyňové čatní so zázvorom
suroviny na 3 poháre po 500 ml

700 g zrelých broskýň
3 jarné cibuľky
50 g zázvoru
1 červená paprika
1 žltá paprika
3 čili papričky
150 g trstinového cukru
1 badyán
1 lyžička celého klinčeka
1 lyžička celého anízu
1 škorica vcelku
1 lyžička mletej kurkumy
1/2 lyžičky soli
2 lyžice vody
30 ml bieleho vínneho octu
posekaná pažítka
soľ, korenie

1. Broskyne olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kocky. Očistené cibuľky a oškrabaný zázvor nakrájame nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstránime semienka a nakrájame ich na kocky. 2. Všetko vložíme do hrnca, pridáme cukor, badyán, klince, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejeme 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, privedieme do varu. Prilejeme ocot a ešte ďalších 30 minút varíme pri miernej teplote a zmes stále miešame. 3. Z hotovej zmesi vylovíme škoricu a ešte teplou hmotou naplníme sterilizované, suché poháre. Uzavrieme ich, obrátime dnom hore a necháme 5 minút stáť.

Tip: Uschované v chlade a tme vydrží čatní asi 4 týždne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

rajcatovy-dzem.jpgDžem z rajčín
suroviny na 3 menšie poháre

1 kg zrelých mäsitých paradajok
2 citróny (najlepšie bio)
2 čili papričky
300 ml vody
500 g želírovacieho cukru Extra 2:1

Umyté paradajky nakrájame na štvrtky a citróny i s kôrou nakrájame na plátky. Všetko vložíme do hrnca so silným dnom. Pridáme nadrobno nakrájané čili papričky, zalejeme zmes 300 ml vody a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme pokrývkou a varíme na miernom ohni asi 40 minút.

Necháme zmes mierne schladiť a precedíme ju cez gázu alebo ju prepasírujeme cez husté sito. Čistý pretlak vrátime späť do hrnca, pridáme želírovací cukor a zmes za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme minimálne 5 minút a potom vyskúšame, či je marmeláda dostatočne tuhá.

Kým zaváranina netuhne, primiešame do nej 1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Horúcim džemom naplníme poháre a zaviečkujeme ich a otočíme na 5 minút dnom hore vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí uložíme na chladné miesto, kde neotvorené vydržia 6 mesiacov.

Tip: Pre milovníkov pikantných pochutín môžeme pridať 4 lyžice ginu a natrhané lístky oregana.

SkryťVypnúť reklamu

ostruzinovy-dzem.jpgOstružinový džem s ríbezľami
suroviny na 4 menšie poháre

500 g červených ríbezlí
500 g ostružín
350 g cukru krupice
1 vrecko želírovacej zmesi 3:1

Ríbezle umyjeme a odstopkujeme, ostružiny ľahko opláchneme. Celé ovocie vložíme do nerezového vyššieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix super zmiešame

s 2 lyžicami cukru, pridáme ho do hrnca a za stáleho miešania všetko asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme zmes do varu a necháme na miernom plameni vrieť najmenej 5 minút.

Stále miešame a odstraňujeme prípadnú penu. Hotový džem plníme do pripravených horúcich a suchých pohárov, starostlivo ich uzavrieme viečkom a otočíme na 5 minút dnom hore.

Tip: Ak máte radšej sladké džemy, namiesto červených ríbezlí pridajte čierne.

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 437
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 394
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 443
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 039
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 627
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu