Broskyňové čatní so zázvorom
suroviny na 3 poháre po 500 ml
700 g zrelých broskýň
3 jarné cibuľky
50 g zázvoru
1 červená paprika
1 žltá paprika
3 čili papričky
150 g trstinového cukru
1 badyán
1 lyžička celého klinčeka
1 lyžička celého anízu
1 škorica vcelku
1 lyžička mletej kurkumy
1/2 lyžičky soli
2 lyžice vody
30 ml bieleho vínneho octu
posekaná pažítka
soľ, korenie
1. Broskyne olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kocky. Očistené cibuľky a oškrabaný zázvor nakrájame nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstránime semienka a nakrájame ich na kocky. 2. Všetko vložíme do hrnca, pridáme cukor, badyán, klince, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejeme 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, privedieme do varu. Prilejeme ocot a ešte ďalších 30 minút varíme pri miernej teplote a zmes stále miešame. 3. Z hotovej zmesi vylovíme škoricu a ešte teplou hmotou naplníme sterilizované, suché poháre. Uzavrieme ich, obrátime dnom hore a necháme 5 minút stáť.
Tip: Uschované v chlade a tme vydrží čatní asi 4 týždne.
Džem z rajčín
suroviny na 3 menšie poháre
1 kg zrelých mäsitých paradajok
2 citróny (najlepšie bio)
2 čili papričky
300 ml vody
500 g želírovacieho cukru Extra 2:1
Umyté paradajky nakrájame na štvrtky a citróny i s kôrou nakrájame na plátky. Všetko vložíme do hrnca so silným dnom. Pridáme nadrobno nakrájané čili papričky, zalejeme zmes 300 ml vody a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme pokrývkou a varíme na miernom ohni asi 40 minút.
Necháme zmes mierne schladiť a precedíme ju cez gázu alebo ju prepasírujeme cez husté sito. Čistý pretlak vrátime späť do hrnca, pridáme želírovací cukor a zmes za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme minimálne 5 minút a potom vyskúšame, či je marmeláda dostatočne tuhá.
Kým zaváranina netuhne, primiešame do nej 1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Horúcim džemom naplníme poháre a zaviečkujeme ich a otočíme na 5 minút dnom hore vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí uložíme na chladné miesto, kde neotvorené vydržia 6 mesiacov.
Tip: Pre milovníkov pikantných pochutín môžeme pridať 4 lyžice ginu a natrhané lístky oregana.
Ostružinový džem s ríbezľami
suroviny na 4 menšie poháre
500 g červených ríbezlí
500 g ostružín
350 g cukru krupice
1 vrecko želírovacej zmesi 3:1
Ríbezle umyjeme a odstopkujeme, ostružiny ľahko opláchneme. Celé ovocie vložíme do nerezového vyššieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix super zmiešame
s 2 lyžicami cukru, pridáme ho do hrnca a za stáleho miešania všetko asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme zmes do varu a necháme na miernom plameni vrieť najmenej 5 minút.
Stále miešame a odstraňujeme prípadnú penu. Hotový džem plníme do pripravených horúcich a suchých pohárov, starostlivo ich uzavrieme viečkom a otočíme na 5 minút dnom hore.
Tip: Ak máte radšej sladké džemy, namiesto červených ríbezlí pridajte čierne.
Autor: Dana Karafiátová