SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Čas vytiahnuť recepty na zaváranie

Jeden zo spôsobov, ako uchovať úrodu ovocia a zeleniny na ďalšie použitie, je zavariť ju do skla. Nie je totiž nič lepšie než palacinka natretá domácim džemom alebo pečené mäso ochutené zaváranou cibuľou či ovocným čatní.

Broskyňové čatní so zázvorom
suroviny na 3 poháre po 500 ml

700 g zrelých broskýň
3 jarné cibuľky
50 g zázvoru
1 červená paprika
1 žltá paprika
3 čili papričky
150 g trstinového cukru
1 badyán
1 lyžička celého klinčeka
1 lyžička celého anízu
1 škorica vcelku
1 lyžička mletej kurkumy
1/2 lyžičky soli
2 lyžice vody
30 ml bieleho vínneho octu
posekaná pažítka
soľ, korenie

1. Broskyne olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kocky. Očistené cibuľky a oškrabaný zázvor nakrájame nadrobno. Z paprík a čili papričiek odstránime semienka a nakrájame ich na kocky. 2. Všetko vložíme do hrnca, pridáme cukor, badyán, klince, aníz, škoricu, kurkumu, soľ a zalejeme 2 lyžicami vody. Zmes za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, privedieme do varu. Prilejeme ocot a ešte ďalších 30 minút varíme pri miernej teplote a zmes stále miešame. 3. Z hotovej zmesi vylovíme škoricu a ešte teplou hmotou naplníme sterilizované, suché poháre. Uzavrieme ich, obrátime dnom hore a necháme 5 minút stáť.

Tip: Uschované v chlade a tme vydrží čatní asi 4 týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

rajcatovy-dzem.jpgDžem z rajčín
suroviny na 3 menšie poháre

1 kg zrelých mäsitých paradajok
2 citróny (najlepšie bio)
2 čili papričky
300 ml vody
500 g želírovacieho cukru Extra 2:1

Umyté paradajky nakrájame na štvrtky a citróny i s kôrou nakrájame na plátky. Všetko vložíme do hrnca so silným dnom. Pridáme nadrobno nakrájané čili papričky, zalejeme zmes 300 ml vody a privedieme do varu. Hrniec prikryjeme pokrývkou a varíme na miernom ohni asi 40 minút.

Necháme zmes mierne schladiť a precedíme ju cez gázu alebo ju prepasírujeme cez husté sito. Čistý pretlak vrátime späť do hrnca, pridáme želírovací cukor a zmes za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme minimálne 5 minút a potom vyskúšame, či je marmeláda dostatočne tuhá.

Kým zaváranina netuhne, primiešame do nej 1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej. Horúcim džemom naplníme poháre a zaviečkujeme ich a otočíme na 5 minút dnom hore vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí uložíme na chladné miesto, kde neotvorené vydržia 6 mesiacov.

Tip: Pre milovníkov pikantných pochutín môžeme pridať 4 lyžice ginu a natrhané lístky oregana.

Skryť Vypnúť reklamu

ostruzinovy-dzem.jpgOstružinový džem s ríbezľami
suroviny na 4 menšie poháre

500 g červených ríbezlí
500 g ostružín
350 g cukru krupice
1 vrecko želírovacej zmesi 3:1

Ríbezle umyjeme a odstopkujeme, ostružiny ľahko opláchneme. Celé ovocie vložíme do nerezového vyššieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix super zmiešame

s 2 lyžicami cukru, pridáme ho do hrnca a za stáleho miešania všetko asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme zmes do varu a necháme na miernom plameni vrieť najmenej 5 minút.

Stále miešame a odstraňujeme prípadnú penu. Hotový džem plníme do pripravených horúcich a suchých pohárov, starostlivo ich uzavrieme viečkom a otočíme na 5 minút dnom hore.

Tip: Ak máte radšej sladké džemy, namiesto červených ríbezlí pridajte čierne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 042
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 754
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 645
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 725
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 973
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 629
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 600
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 377
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 299
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 822
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister školstva Branislav Gröhling (vpravo) a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pandémia si vyžiadala 4 411 obetí.

10 h
Generálny prokurátor Maroš Žilinka na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Prokuratúra podala protest.

2 h
Michaela Zakuťanská (1987) je považovaná za autorku s originálnym štýlom a nekompromisným, no humorne ladeným pohľadom na súčasný svet v spoločenských súvislostiach.

Michaelu Zakuťanskú v Bratislave naháňali a chceli od nej pas.

25. jan
GameStop.

Cielia na bezcenné firmy.

20 h