Ak si chcete napraviť metabolizmus, zredukovať hmotnosť, zlepšiť pleť, vlasy alebo nechty, vypite každý deň pol litra zeleninovej alebo ovocnej šťavy. Pomôže vám to tiež zbaviť sa zápchy, alergií, artritídy, cukrovky, žlčových kameňov, akné a iných neduhov. Suroviny: 500 ml pomarančovej šťavy, 250 ml šťavy z marakuje, minerálka, tanier s tenkou vrstvou kryštálového cukru, 4 poháre na šampanské Postup: Pomarančovú a marakujovú šťavu zmiešame. Okraje namočíme do ovocnej šťavy a ponoríme do cukru na tanieri. Do takto ozdobených pohárov nalejeme zmiešané šťavy a dolejeme minerálkou podľa chuti.Na chudnutie aleboPri odtučňovaní a na jarné osvieženieVhodné na regulovanie trávenia a na odtučňovanieNápoj na zvýšenie potencie Postup: Z kiwi vylisujeme šťavu, do ktorej pridáme uhorkovú šťavu, zelerovú šťavu, med, štipku soli a štipku bieleho korenia. Nápoj treba vypiť bezprostredne pred potrebou jeho účinku.
Liečivé účinky štiav z ovocia a zeleniny boli objavené začiatkom dvadsiateho storočia. Ich najznámejším propagátorom je doktor Norman Walker, ktorý o tomto zdravom spôsobe života napísal niekoľko kníh. Sám sa dožil 116 rokov. Tvrdí, že tajomstvo odšťavovania spočíva vo využití minerálnych látok, vitamínov, solí a predovšetkým enzýmov z čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré telo za normálnych okolností získava zložitými procesmi. V porovnaní s celým plodom je čerstvá šťava dokonale strávená v priebehu niekoľkých minút, čo ocenia najmä chorí ľudia, ktorí potrebujú okamžite načerpať energiu na ďalšie trávenie normálnej potravy. Hoci ideálne je piť šťavy nalačno a dopriať si aspoň pol litra každý deň, lepšie si dať aspoň za pohár mrkvovej šťavy ako nič.
Odšťaviť sa dá skoro všetko
Šťava z mrkvy je dobrá proti hemoroidom, vredom, neplodnosti, je zdrojom vápnika a vitamínov A, D, K, C a B. Šťava z kapusty čistí zažívací trakt, obsahuje vitamín C, chlór, jód a síru. Šťava z cvikly čistí pečeň a krv. Pri liečbe chorôb sa účinnosť štiav zvyšuje zostavovaním vhodných zmesí, napríklad kombinácia mrkvy, uhorky a repy prospieva alergikom, je vhodná na liečenie ekzémov a žlčových kameňov. Nie je dobré dojedať oddelenú vlákninu z odšťavovača, je to priam v rozpore so zmyslom odšťavovania. Metabolizmu tým neuľahčíte, ale naopak - telo má ešte viac práce, ako keby ste zjedli celý plod. Dreň teda ihneď vyhoďte alebo v prípade zeleniny ju rýchlo použite do polievky. Neskorší príjem sa už neodporúča, pretože vláknina sa skoro kazí. Aj šťavu by sme mali vypiť do niekoľkých minút po odšťavení.
Pitie čerstvo vylisovaných štiav čistí a detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, znižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu a vitalitu. Účinnosť štiav sa odôvodňuje tým, že sa tekutá potrava, získaná oddelením vitálnych látok a vody od vlákniny, obzvlášť rýchlo strávi. Zažívacie pochody inak potrebné na oddelenie vitálnych látok od vlákniny vyžadujú prácu zažívacích orgánov a čas. Strávenie celých ovocných plodov a celej zeleniny potrebuje energiu a zdroj tejto energie je v potrave. Časť pevnej stravy, ktorú zjeme, sa používa ako pohonná látka na získanie tejto energie.
Detoxikácia a zásaditosť
Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy majú obdivuhodné detoxikačné a regeneračné schopnosti. Sú vynikajúcimi zdrojmi čistej vody. Navyše všetko ovocie obsahuje organické kyseliny, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. Citrusové plody obsahujú najúčinnejšiu kyselinovú zlúčeninu – kyselinu citrónovú, a iné druhy ovocia poskytujú miernejšie kyseliny, napríklad kyselinu vínnu a jablčnú. Niektoré plody, ako napríklad pomaranče alebo jablká, obsahujú aj pektín, a ten môže absorbovať tuky a toxíny zo zažívacieho traktu.
Listová zelenina je bohatá na chlorofyl, ktorý má aj liečivé účinky. Aj preto sú žerucha alebo špenát také účinné pri detoxikácii.
Príjem ovocného alebo zeleninového džúsu má na ľudský organizmus zásaditý účinok. Nedajte sa pomýliť tým, že šťava je kyslá. Pre väčšinu z nás je to prospešné, pretože bežný jedálny lístok z veľkého množstva bielkovín a upravených jedál vedie k chronickému prekysleniu organizmu. Na správne fungovanie má ľudské telo úzko vymedzenú pH hodnotu, pohybujúcu sa na prahu zásaditej stupnice. Jediný pohár ovocnej alebo zeleninovej šťavy denne vám pomôže obnoviť acidobázickú rovnováhu organizmu, ktorá je základom zdravia.
Hoci šťavy dostať kúpiť už aj v supermarketoch, niet nad tie doma vyrobené. Neobsahujú žiadne prísady a nič im nechýba. A máte stopercentný džús.
Vhodné metódy na získanie šťavy:
použijeme špeciálny mlynček, lis alebo odstredivku na ovocie
citrusové plody môžeme jednoducho vylisovať
ovocie odšťavíme bez pridania cukru v parnom odšťavovači
ovocie nakrájame na malé kúsky, s malým množstvom vody uvaríme do mäkka a šťavu potom dáme prekvapkať cez látku
Koľko ovocia potrebujeme na získanie 1 l ovocnej šťavy?
Jablká: 1800 g
Hrušky: 2700 g
Černice: 1500 g
Jahody: 1300 g
Maliny: 1800 g
Baza: 1800 g
Červené ríbezle: 1500 g
Čierne ríbezle: 1700 g
Broskyne: 1700 g
Rebarbora: 1500 g
Višne: 1600 g
Egreše: 1600 g
Hrozno: 1700 g
Recepty
Exotická pomarančová šťava
150 g šťavy z grapefruitu
50 g citrónovej šťavy
med na osladenie
25 g šťavy z grapefruitu
100 g rajčiakovej šťavy
50 g melónovej šťavy
25 g šťavy z červenej kapusty
175 g šťavy z grapefruitu
25 g šťavy zo špenátu
100 g rajčiakovej šťavy
100 g šťavy z melóna
cesnak na dochutenie
2 až 3 kiwi
1 dl uhorkovej šťavy
0,5 dl zelerovej šťavy
1 lyžička medu
štipka soli
štipka bieleho korenia
Pamätajte si, že:
zmesi z grapefruitovej šťavy sú obzvlášť vhodné pri odtučňovaní
zmesi ovocných štiav s jogurtom podporujú trávenie
zemiaková šťava pomáha pri regulovaní žalúdočnej kyseliny a povzbudzuje činnosť čriev
pri vysokom krvnom tlaku a na odvodňovanie je dobré miešanie ryžového alebo pšeničného odvaru so zeleninovými šťavami - rajčiakovou alebo uhorkovou, z ovocia s jahodovou, broskyňovou a ananásovou
Ak užívate tabletky na vysoký krvný tlak, grapefruitovú šťavu a grapefruit pite len po porade s lekárom, lebo je veľké percento liekov na krvný tlak, ktorým grapefruitová šťava a grapefruit zvyšuje účinok.
Autor: Iris Kopcsayová / TV OKO