SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Zmyselné chute Španielska

Španielska kuchyňa sa neuspokojí so žiadnymi imitáciami. Tunajší olej je z najlepších olív na svete, ryby z rušného trhu by nemohli byť viac čerstvé, gazdinky používajú len tú najšťavnatejšiu zeleninu, najvoňavejší šafran a najostrejší cesnak.

Tunajší olej je z najlepších olív na svete, ryby z rušného trhu by nemohli byť viac čerstvé, gazdinky používajú len tú najšťavnatejšiu zeleninu, najvoňavejší šafran a najostrejší cesnak.

Španielska kuchyňa sa neuspokojí so žiadnymi imitáciami. Obyvatelia tejto krajiny sú labužníci, pôžitkári a zvodcovia. Je to jasné už z ich reči - o všetkom, čo vášnivo milujú, hovoria v zdrobneninách. Pláž nie je nijaká playa, ale playita, večerná salsa s kýmsi zaujímavým je salsita, a z paelly, na ktorej si pochutnávame v spoločnosti blízkych, sa zrazu stáva slávnostná paellita.

Miluje jedlo, miluje život


Tradičné španielske raňajky sú zrkadlom prístupu tunajších ľudí k životu: každé nové ráno treba osláviť čokoládou a dobrou, silnou kávou. Churros con chocolate sú obrovské slimáky zo šiškového cesta, z ktorých vám šarmantný predavač zopár kúskov nastrihá do kornúta a do pohárika naleje hustú horúcu čokoládu na namáčanie. Takéto raňajky odzbroja aj tých najväčších skeptikov a nasledovať môže už len skvelý deň.

Počuli ste už o tapas? Slovo tapa znamená pokrývka alebo vrchnák a v súvislosti s jedlom sa začalo používať v časoch, keď čašníci ukladali hosťom na poháre maličké tanieriky s chuťovkami, aby im do vína nelietali muchy. Obzvlášť na juhu Španielska dodnes dostanete k drinku i malé jedlo. Čím viac vypijete, tým lepšie sa najete.

Ak sa s priateľmi vyberiete do tapas baru, nehrozí, že jeden druhému budete závidieť väčšiu porciu či preklínať svoj výber z jedálneho lístka. Tapas sú miniatúrne porcie jedál – od jednoduchých ako olivy, klobáska fuet, saláma chorizo či zemiaková tortilla až po zložitejšie, akými sú marinované plody mora či rôzne mäsové kreácie. Objednať si môžete hoci aj zo desať druhov tapas, k tomu fľašu slávnej Riojy, šumivého vína cava či džbánik sangríe a temperamentná hostina, kde sa o jedlo všetci delia, sa môže začať.

Andalúzske gazpacho
Moje obľúbené osvieženie na horúce letné dni

5 zrelých, ošúpaných rajčín
1/2 uhorky, ošúpanej a bez jadierok
1 stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paprika
2 hrubšie krajce chleba (najlepšie 2 – 3 dni starého)
4 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
1/4 l studenej vody
oregano, soľ, čierne korenie

Uhorku nakrájame, osolíme a vložíme na 30 minút do vody. Papriku zľahka opečieme, aby sme ju mohli ošúpať. Chlieb namočíme do vody a vzápätí ho hneď vyžmýkame. Všetku zeleninu rozmixujeme. Pridáme chlieb, ocot, olej a vodu a opäť všetko poriadne premiešame v mixéri. Dochutíme soľou, oreganom a čerstvo mletým čiernym korením. Polievku môžeme podávať s krutónmi, no ja uprednostňujem nadrobno nasekanú papriku alebo uhorku. Najdôležitejšie je, aby bola dobre vychladená. Konzumuje sa najmä na obed, aj keď Španieli ju doslova pijú celý deň.
Pre gurmánov

Regiónu južného Španielska je venovaná tretia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne. DVD s tretím dielom nájdete v novinových stánkoch od 31. augusta do 6. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 348
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 022
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 994
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 428
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 570
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 269
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 031
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 698
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 165
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 970

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Hnutie päťkárov je nová európska politická sila (píše Michal Havran)

Z mizerných žiakov bez ambície sa dnes stali takmer privilegovaní influenceri.

Ilustračné foto.
Jukka Tiikkaja.
Adam Valček

Penta predstavila novú nemocnicu, platby od štátu nemá isté

VšZP neodpovedala priamo, či s nemocnicou uzavrie zmluvu.

Vizualizácia novej nemocnice Penty na bratislavských Boroch.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Moravské hrady a zámky: Päť tipov na víkendový výlet

Ktorú z pamiatok si obľúbili filmári a ktorá je najvoňavejšia?

Valtice

V mozgu sme preň vytvorili cestu, musíme ju rozbiť: Ako sa zbaviť zlozvyku?

Zbaviť sa zlozvyku trvá násobne dlhšie ako ho nadobudnúť.