SME

Zmyselné chute Španielska

Španielska kuchyňa sa neuspokojí so žiadnymi imitáciami. Tunajší olej je z najlepších olív na svete, ryby z rušného trhu by nemohli byť viac čerstvé, gazdinky používajú len tú najšťavnatejšiu zeleninu, najvoňavejší šafran a najostrejší cesnak.

Tunajší olej je z najlepších olív na svete, ryby z rušného trhu by nemohli byť viac čerstvé, gazdinky používajú len tú najšťavnatejšiu zeleninu, najvoňavejší šafran a najostrejší cesnak.

Španielska kuchyňa sa neuspokojí so žiadnymi imitáciami. Obyvatelia tejto krajiny sú labužníci, pôžitkári a zvodcovia. Je to jasné už z ich reči - o všetkom, čo vášnivo milujú, hovoria v zdrobneninách. Pláž nie je nijaká playa, ale playita, večerná salsa s kýmsi zaujímavým je salsita, a z paelly, na ktorej si pochutnávame v spoločnosti blízkych, sa zrazu stáva slávnostná paellita. Moje obľúbené osvieženie na horúce letné dni5 zrelých, ošúpaných rajčín 1/2 uhorky, ošúpanej a bez jadierok 1 stredne veľká cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1 paprika 2 hrubšie krajce chleba (najlepšie 2 – 3 dni starého) 4 polievkové lyžice olivového oleja 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu 1/4 l studenej vody oregano, soľ, čierne korenie Uhorku nakrájame, osolíme a vložíme na 30 minút do vody. Papriku zľahka opečieme, aby sme ju mohli ošúpať. Chlieb namočíme do vody a vzápätí ho hneď vyžmýkame. Všetku zeleninu rozmixujeme. Pridáme chlieb, ocot, olej a vodu a opäť všetko poriadne premiešame v mixéri. Dochutíme soľou, oreganom a čerstvo mletým čiernym korením. Polievku môžeme podávať s krutónmi, no ja uprednostňujem nadrobno nasekanú papriku alebo uhorku. Najdôležitejšie je, aby bola dobre vychladená. Konzumuje sa najmä na obed, aj keď Španieli ju doslova pijú celý deň.Regiónu južného Španielska je venovaná tretia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne. DVD s tretím dielom nájdete v novinových stánkoch od 31. augusta do 6. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Miluje jedlo, miluje život


Tradičné španielske raňajky sú zrkadlom prístupu tunajších ľudí k životu: každé nové ráno treba osláviť čokoládou a dobrou, silnou kávou. Churros con chocolate sú obrovské slimáky zo šiškového cesta, z ktorých vám šarmantný predavač zopár kúskov nastrihá do kornúta a do pohárika naleje hustú horúcu čokoládu na namáčanie. Takéto raňajky odzbroja aj tých najväčších skeptikov a nasledovať môže už len skvelý deň.

Počuli ste už o tapas? Slovo tapa znamená pokrývka alebo vrchnák a v súvislosti s jedlom sa začalo používať v časoch, keď čašníci ukladali hosťom na poháre maličké tanieriky s chuťovkami, aby im do vína nelietali muchy. Obzvlášť na juhu Španielska dodnes dostanete k drinku i malé jedlo. Čím viac vypijete, tým lepšie sa najete.

Ak sa s priateľmi vyberiete do tapas baru, nehrozí, že jeden druhému budete závidieť väčšiu porciu či preklínať svoj výber z jedálneho lístka. Tapas sú miniatúrne porcie jedál – od jednoduchých ako olivy, klobáska fuet, saláma chorizo či zemiaková tortilla až po zložitejšie, akými sú marinované plody mora či rôzne mäsové kreácie. Objednať si môžete hoci aj zo desať druhov tapas, k tomu fľašu slávnej Riojy, šumivého vína cava či džbánik sangríe a temperamentná hostina, kde sa o jedlo všetci delia, sa môže začať.

SkryťVypnúť reklamu

Andalúzske gazpacho

Pre gurmánov

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 960
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 583
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 763
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 590
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 025
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 615
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 096
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 193
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 673
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 545
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 278
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 862
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 675
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 017
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 533
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu