Zmyselné chute Španielska

Španielska kuchyňa sa neuspokojí so žiadnymi imitáciami. Tunajší olej je z najlepších olív na svete, ryby z rušného trhu by nemohli byť viac čerstvé, gazdinky používajú len tú najšťavnatejšiu zeleninu, najvoňavejší šafran a najostrejší cesnak.

Tunajší olej je z najlepších olív na svete, ryby z rušného trhu by nemohli byť viac čerstvé, gazdinky používajú len tú najšťavnatejšiu zeleninu, najvoňavejší šafran a najostrejší cesnak.

Španielska kuchyňa sa neuspokojí so žiadnymi imitáciami. Obyvatelia tejto krajiny sú labužníci, pôžitkári a zvodcovia. Je to jasné už z ich reči - o všetkom, čo vášnivo milujú, hovoria v zdrobneninách. Pláž nie je nijaká playa, ale playita, večerná salsa s kýmsi zaujímavým je salsita, a z paelly, na ktorej si pochutnávame v spoločnosti blízkych, sa zrazu stáva slávnostná paellita.

Miluje jedlo, miluje život


Tradičné španielske raňajky sú zrkadlom prístupu tunajších ľudí k životu: každé nové ráno treba osláviť čokoládou a dobrou, silnou kávou. Churros con chocolate sú obrovské slimáky zo šiškového cesta, z ktorých vám šarmantný predavač zopár kúskov nastrihá do kornúta a do pohárika naleje hustú horúcu čokoládu na namáčanie. Takéto raňajky odzbroja aj tých najväčších skeptikov a nasledovať môže už len skvelý deň.

Počuli ste už o tapas? Slovo tapa znamená pokrývka alebo vrchnák a v súvislosti s jedlom sa začalo používať v časoch, keď čašníci ukladali hosťom na poháre maličké tanieriky s chuťovkami, aby im do vína nelietali muchy. Obzvlášť na juhu Španielska dodnes dostanete k drinku i malé jedlo. Čím viac vypijete, tým lepšie sa najete.

Ak sa s priateľmi vyberiete do tapas baru, nehrozí, že jeden druhému budete závidieť väčšiu porciu či preklínať svoj výber z jedálneho lístka. Tapas sú miniatúrne porcie jedál – od jednoduchých ako olivy, klobáska fuet, saláma chorizo či zemiaková tortilla až po zložitejšie, akými sú marinované plody mora či rôzne mäsové kreácie. Objednať si môžete hoci aj zo desať druhov tapas, k tomu fľašu slávnej Riojy, šumivého vína cava či džbánik sangríe a temperamentná hostina, kde sa o jedlo všetci delia, sa môže začať.

Andalúzske gazpacho
Moje obľúbené osvieženie na horúce letné dni

5 zrelých, ošúpaných rajčín
1/2 uhorky, ošúpanej a bez jadierok
1 stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paprika
2 hrubšie krajce chleba (najlepšie 2 – 3 dni starého)
4 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
1/4 l studenej vody
oregano, soľ, čierne korenie

Uhorku nakrájame, osolíme a vložíme na 30 minút do vody. Papriku zľahka opečieme, aby sme ju mohli ošúpať. Chlieb namočíme do vody a vzápätí ho hneď vyžmýkame. Všetku zeleninu rozmixujeme. Pridáme chlieb, ocot, olej a vodu a opäť všetko poriadne premiešame v mixéri. Dochutíme soľou, oreganom a čerstvo mletým čiernym korením. Polievku môžeme podávať s krutónmi, no ja uprednostňujem nadrobno nasekanú papriku alebo uhorku. Najdôležitejšie je, aby bola dobre vychladená. Konzumuje sa najmä na obed, aj keď Španieli ju doslova pijú celý deň.
Pre gurmánov

Regiónu južného Španielska je venovaná tretia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne. DVD s tretím dielom nájdete v novinových stánkoch od 31. augusta do 6. septembra, po tomto termíne ho bude možné kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 178
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 733
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 179
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 258
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 398
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 910
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 856
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 786
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 711
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 460

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.