Naplánujte si výlet, ktorého cieľom bude hostina na rozkvitnutej lúke. S našimi tipmi na chutné a originálne piknikové recepty si ho užije celá rodina. Stačí len rozprestrieť deku a jesť.
Kuskusový šalát s mätou a nektarinkami

150 g kuskusu
5 cm čerstvého ďumbiera
1 lyžička soli
4 nektarinky
1 uhorka
veľká hrsť nasekanej čerstvej mäty
2 lyžice masla
4 jarné cibuľky
200 g ľubovoľného údeného mäsa alebo šunky vcelku
Kuskus nasypeme do misy a premiešame s olúpaným a jemne nastrúhaným ďumbierom a soľou. Polejeme vriacou vodou a premiešame vidličkou, kým sa voda nevstrebe a kuskus nebude sypký. Ak kuskus nebude mäkký, prilejeme ešte asi 100 ml vriacej vody a ďalej miešame.
Pred odchodom na piknik nakrájame umyté a vykôstkované nektarinky na polmesiačiky. Ošúpanú uhorku zbavíme semien a nakrájame ju na malé kocky. Všetko dáme do nádoby, navrch pridáme nasekanú mätu a uzavrieme.
V panvici roztopíme maslo a asi 8 minút smažíme na pásiky nasekanú cibuľu. Potom ju premiešame s kuskusom a na centimetrové kocky nakrájaným údeným mäsom alebo šunkou a všetko dáme do inej uzavierateľnej misky.
Na pikniku nasypeme obsah misky s ovocím a zeleninou do kuskusu, premiešame a podávame. Zeleninu s ovocím premiešame s kuskusom až pred podávaním, len tak zostane chrumkavá.
Tip: Ak vám zostalo zo včerajšej večere pečené kura, môžete ním nahradiť údené mäso, prípadne môžete mäso úplne vynechať. Potom však kuskus nezalievajte vodou, ale zeleninovým vývarom.
Vegetariánske vajce

7 vajec
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
250 g nastrúhanej mrkvy
2 lyžice indickej karípasty (kúpite v supermarketoch)
200 g strúhanky
85 g nasucho opražených búrskych orieškov alebo kešu (na panvici alebo na plechu v rúre)
soľ, korenie
Šesť vajec natvrdo uvaríme (asi 10 minút). Ochladíme ich v studenej vode a opatrne ošúpeme. Olej rozohrejeme na panvici, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme ju do zmäknutia – asi 5 minút.
Pridáme na jemnom strúhadle nastrúhanú mrkvu a ďalších 10 minút smažíme. Primiešame karí pastu a ďalej pár minút smažíme. Zmes občas premiešame. Odstavíme z ohňa a vmiešame strúhanku a 1 surové vajce. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Zmes rozdelíme na 6 častí. Na doske urobíme z každej časti placku a zabalíme do nej varené vajce. Guľku obalíme v rozdrvených orieškoch. Rozohrejeme rúru na teplotu 190 stupňov Celzia a guľku 15 – 30 minút pečieme.
Môžeme ich aj osmažiť ponorené v oleji. Tie potom necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Guľky preložené listami šalátu zabalíme do škatuľky.
Tip: Možno poznáme takúto guľku v kombinácii s mletým mäsom. Ak vymeníme mrkvu za mäso, vynecháme karí pastu a obalíme guľku v strúhanke, budeme mať tú pravú klasiku.
Ovsené sušienky s orechami a čokoládou

100 g hladkej múky
1/4 lyžičky jedlej sódy
1/4 lyžičky prášku do pečiva
1/4 lyžičky soli
125 g masla
200 g hnedého cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkového extraktu
50 g nasekaných orechov
175 g ovsených vločiek
50 g tmavej čokolády
Rúru predhrejeme na teplotu 180 stupňov Celzia. V mise zmiešame múku, sódu, prášok do pečiva a soľ. V inej miske vyšľaháme metlou alebo na elektrickom šľahači maslo s cukrom, vajíčkom a vanilkou. Obe zmesi spojíme a pridáme nasekané orechy, ovsené vločky a na malé kúsky nalámanú čokoládu.
Plech vyložíme papierom na pečenie a nakladieme guľôčky cesta veľké ako pingpongová loptička. Lyžicou guľôčky ľahko stlačíme a pečieme v rúre 10 minút, kým sušienky mierne zozlatnú. Sušienky necháme vychladnúť a potom ich uložíme do uzavieracej nádoby.
Tip: Namiesto čokolády a orechov vyskúšame hrozienka alebo iné sušené ovocie.
Frittata s hermelínom a klobásou

4 väčšie zemiaky
2 lyžice olivového oleja
1 červená cibuľa
6 vajec
3 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu
150 g kyslej smotany
125 g hermelínu
100 g pikantnej klobásy
Rúru predhrejeme na teplotu 180 stupňov Celzia. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a zemiaky necháme 5 minút vychladnúť. Zatiaľ zohrejeme v panvici olivový olej. Naň vsypeme na tenké plátky nakrájanú cibuľu. Smažíme za občasného miešania do zmäknutia. Odstavíme z ohňa.
Vo väčšej mise vyšľaháme vajcia s nasekanou petržlenovou vňatkou a kyslou smotanou. Osolíme a okoreníme. Zemiaky nakrájame na plátky.
Polovicu zemiakov rozložíme do zapekacej misky alebo pekáčika vyloženého papierom na pečenie a ľahko vytrieme olejom. Pokryjeme polovicou cibule a polovicou na tenké plátky nakrájaného hermelínu. Všetky tri vrstvy ešte raz zopakujeme. Polejeme rozšľahanými vajcami a navrch poukladáme kolieska klobásy. Pečieme v rúre asi 30 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na kocky veľké 5 x 5 cm.
Tip: Do frittaty môžeme pridať akýkoľvek obľúbený syr a trebárs i papriku.
Sendviče s reďkovkovo-jablkovou nátierkou

2 jablká
8 reďkoviek
1 citrón
2 jarné cibuľky
200 g nastrúhaného tvrdého syra
4 lyžice kyslej smotany
8 plátkov toastového chleba
Ošúpané jablká nastrúhame nahrubo a zapečieme pokvapkané s citrónovou šťavou. Pridáme nahrubo nastrúhané alebo nadrobno nakrájané reďkovky, na pásiky nakrájanú cibuľku a nastrúhaný syr.
Premiešame s kyslou smotanou, osolíme a okoreníme. Plátky toastového chleba prekrojíme po uhlopriečke. Na jednu polovicu natrieme nátierku a prikryjeme ju druhou polovicou. Sendviče naskladáme do škatuľky a medzi každý dáme papier na pečenie, aby nezvlhli.
Tip: Mimo sezóny nahradíme reďkovky na tenké plátky nakrájaným stopkovým zelerom alebo jemne nastrúhaným koreňovým zelerom.
Kuracia roláda s marhuľovo-bylinkovou náplňou

2 zemiaky
50 g masla
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
100 sušených marhúľ
2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňatky
1 lyžica tymianu
1 citrón
1 vajce
6 kuracích pŕs
16 dlhých tenkých plátkov slaniny
soľ, korenie
Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode (asi 12 minút) Necháme ich trocha vychladnúť a potom ich popučíme. Maslo rozpustíme na panvici, prisypeme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a osmažíme, kým zmes nezačne ľahko hnednúť.
V miske zmiešame zemiaky s cibuľkou, na rezančeky nakrájanými marhuľami a posekanými bylinkami. Pridáme šťavu z citróna, vyšľahané vajce, osolíme a okoreníme.
Na potravinovú fóliu rozložíme kuracie prsia tak, aby sa trocha prekrývali. Vytvoríme obdĺžníkový plát, ktorý zakryjeme druhou fóliou. Plát mäsa opatrne rozklepeme na hrúbku asi 1 cm. Hornú fóliu odstránime a na mäso tesne vedľa seba rozložíme plátky slaniny.
Aby sa roláda dala ľahšie zabaliť, na širšej strane plátu necháme asi 1,5 cm slaniny prečnievať. Mäso preklopíme slaninou dolu na potravinovú fóliu. Na plát mäsa rozvrstvíme náplň a roládu zrolujeme; presahujúce plátky slaniny pritlačíme cez seba. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
Rúru predhrejeme na teplotu 180 stupňov Celzia, do pekáča vložíme roládu spojom dolu a 30 minút pečieme. Roládu vyberieme, po vychladnutí zabalíme do fólie. Pred podávaním ju nakrájame asi na centimetrové plátky.
Tip: Sušené marhule s bylinkami sa hodia aj k jahňaciemu mäsu. Vyskúšajte teda rovnakou plnkou naplniť kapsu v jahňacom stehne alebo v pleci.
Žemle s grilovanými klobásami

8 tenkých bielych grilovaných klobás
1/2 hlávky listového šalátu lollo biondo
2 zrelé paradajky
4 žemle alebo dalamánky
2 lyžice light majonézy
Klobásky grilujeme z oboch strán. Na záver pridáme na gril na 1 – 2 minúty i rozkrojené žemle. Spodnú stranu žemle potrieme troškou majonézy, nakladieme listový šalát a plátky paradajok. Pridáme po dve klobásy do každej žemle a priklopíme.
Tip: Pre vegetariánsku verziu môžeme grilovať šampiňóny. Pri grilovaní začneme spodnou stranou klobúka. Po otočení potrieme klobúk roztlačeným cesnakom zmiešaným s veľkou lyžicou nastrúhaného parmezánu a lyžicou masla.
Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán