SME

Exkurzia do burgundskej kuchyne

Francúzi patria nepochybne medzi najväčších gurmánov na svete a svoje chuťové poháriky radi zamestnávajú množstvom rôznorodých chutí.



Burgundská tradičná kuchyňa je neuveriteľne pestrá. Stačí si len vybrať z mnohých chuťoviek a špecialít. V bežnej ponuke nájdeme napríklad kohúta na víne s hubami či époisses, ostrý nepasterizovaný syr z kravského mlieka, ktorý vraj zakázali prevážať verejnou dopravou pre silnú arómu. Málo? A čo tak rovno žabie stehienka alebo slimáky, ktoré patria k burgundským lahôdkam? Jednoduchý nálev na šalát: 1 lyžička dijonskej horčice 2-3 lyžice vínneho octu soľ čerstvé mleté čierne korenie 6 lyžíc olivového olejaV miske spolu metličkou vyšľaháme horčicu, ocot, soľ a korenie. Pomaly prilievame olej a šľaháme, kým nevznikne krémová omáčka. Môžeme pridať petržlen, pažítku alebo mleté bylinky. Nálev sa hodí na listy hlávkového šalátu s kúskami jabĺk, vlašských orechov, uhorky, reďkovky alebo mrkvy. Podávame s opečeným toustom alebo čerstvou bagetou. Francúzskej kuchyni a špeciálne regiónu Burgundska je venovaná ďalšia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne. DVD s druhým dielom anglického seriálu nájdete v novinových stánkoch od 24. do 30. augusta 2009, po tomto termíne sa bude dať kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk - kliknite.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bez vína ani na krok

Táto oblasť Francúzska je preslávená jedným z najlepších plemien dobytka zvaným Charollais. Preto tu aj pri spracovaní hovädzieho nájdeme množstvo rôznych receptov. Známe je bourguinon, teda hovädzie s vínom, cibuľou a mrkvou.

Neoddeliteľnou súčasťou miestnych špecialít je jednoznačne pravé burgundské víno. Samozrejme, nielen ako prísada do pokrmov. Francúzi si jedlo bez popíjania vína nevedia ani len predstaviť a výber správnej odrody k zvolenému pokrmu je dôležitým rituálom pri každom obede či večeri. Najslávnejšie burgundské je červené víno z hrozna Pinot Noir a biele z odrody Chardonnay.

Poklad skrytý v aperitíve

Burgundskou špecialitou je aj aperitív zvaný Kir. Je zmiešaný z bieleho vína a likéru z čiernych ríbezlí a stretneme sa s ním najmä na východe pri Dijone. Je to malebné stredoveké mestečko, preslávené po celom svete špeciálnym druhom horčice. Napríklad aj americký prezident Barack Obama poprosil pri návšteve o známu pochúťku, ktorú mu venoval dijonský starosta.

Originálny recept pochádza z roku 1856, keď istý Jean Naigeon z Dijonu nahradil pri tradičnej výrobe horčice kyslú šťavu z ešte nezrelého hrozna za ocot.

SkryťVypnúť reklamu

Dnešná dijonská horčica zvyčajne obsahuje biele i červené burgundské víno, ocot či inú kyslú pochutinu podľa miestnych zvykov. Zvláštnosťou však je, že aj napriek svojmu menu sa priamo v Dijone už pravá dijonska horčica nevyrába. Na trhoch či v obchodoch však nájdeme i mnohé ďalšie obľúbené druhy horčíc s prísadami, ako sú orechy, med alebo čili papričky.

Vinagrette
Môj obľúbený recept s dijonskou horčicou

Pre gurmánov

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 099
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 65 798
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 234
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 138
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 071
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 066
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 446
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu