Exkurzia do burgundskej kuchyne

Francúzi patria nepochybne medzi najväčších gurmánov na svete a svoje chuťové poháriky radi zamestnávajú množstvom rôznorodých chutí.



Burgundská tradičná kuchyňa je neuveriteľne pestrá. Stačí si len vybrať z mnohých chuťoviek a špecialít. V bežnej ponuke nájdeme napríklad kohúta na víne s hubami či époisses, ostrý nepasterizovaný syr z kravského mlieka, ktorý vraj zakázali prevážať verejnou dopravou pre silnú arómu. Málo? A čo tak rovno žabie stehienka alebo slimáky, ktoré patria k burgundským lahôdkam?

Bez vína ani na krok

Táto oblasť Francúzska je preslávená jedným z najlepších plemien dobytka zvaným Charollais. Preto tu aj pri spracovaní hovädzieho nájdeme množstvo rôznych receptov. Známe je bourguinon, teda hovädzie s vínom, cibuľou a mrkvou.

Neoddeliteľnou súčasťou miestnych špecialít je jednoznačne pravé burgundské víno. Samozrejme, nielen ako prísada do pokrmov. Francúzi si jedlo bez popíjania vína nevedia ani len predstaviť a výber správnej odrody k zvolenému pokrmu je dôležitým rituálom pri každom obede či večeri. Najslávnejšie burgundské je červené víno z hrozna Pinot Noir a biele z odrody Chardonnay.

Poklad skrytý v aperitíve

Burgundskou špecialitou je aj aperitív zvaný Kir. Je zmiešaný z bieleho vína a likéru z čiernych ríbezlí a stretneme sa s ním najmä na východe pri Dijone. Je to malebné stredoveké mestečko, preslávené po celom svete špeciálnym druhom horčice. Napríklad aj americký prezident Barack Obama poprosil pri návšteve o známu pochúťku, ktorú mu venoval dijonský starosta.

Originálny recept pochádza z roku 1856, keď istý Jean Naigeon z Dijonu nahradil pri tradičnej výrobe horčice kyslú šťavu z ešte nezrelého hrozna za ocot.

Dnešná dijonská horčica zvyčajne obsahuje biele i červené burgundské víno, ocot či inú kyslú pochutinu podľa miestnych zvykov. Zvláštnosťou však je, že aj napriek svojmu menu sa priamo v Dijone už pravá dijonska horčica nevyrába. Na trhoch či v obchodoch však nájdeme i mnohé ďalšie obľúbené druhy horčíc s prísadami, ako sú orechy, med alebo čili papričky.

Vinagrette
Môj obľúbený recept s dijonskou horčicou
Jednoduchý nálev na šalát:
1 lyžička dijonskej horčice
2-3 lyžice vínneho octu
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
6 lyžíc olivového oleja

V miske spolu metličkou vyšľaháme horčicu, ocot, soľ a korenie. Pomaly prilievame olej a šľaháme, kým nevznikne krémová omáčka. Môžeme pridať petržlen, pažítku alebo mleté bylinky. Nálev sa hodí na listy hlávkového šalátu s kúskami jabĺk, vlašských orechov, uhorky, reďkovky alebo mrkvy. Podávame s opečeným toustom alebo čerstvou bagetou.
Pre gurmánov
Francúzskej kuchyni a špeciálne regiónu Burgundska je venovaná ďalšia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD s druhým dielom anglického seriálu nájdete v novinových stánkoch od 24. do 30. augusta 2009, po tomto termíne sa bude dať kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk - kliknite.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 989
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 758
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 664
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 270
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 759
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 667
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 430
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 892
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 885
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 837

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.