Exkurzia do burgundskej kuchyne

Francúzi patria nepochybne medzi najväčších gurmánov na svete a svoje chuťové poháriky radi zamestnávajú množstvom rôznorodých chutí.



Burgundská tradičná kuchyňa je neuveriteľne pestrá. Stačí si len vybrať z mnohých chuťoviek a špecialít. V bežnej ponuke nájdeme napríklad kohúta na víne s hubami či époisses, ostrý nepasterizovaný syr z kravského mlieka, ktorý vraj zakázali prevážať verejnou dopravou pre silnú arómu. Málo? A čo tak rovno žabie stehienka alebo slimáky, ktoré patria k burgundským lahôdkam?

Bez vína ani na krok

Táto oblasť Francúzska je preslávená jedným z najlepších plemien dobytka zvaným Charollais. Preto tu aj pri spracovaní hovädzieho nájdeme množstvo rôznych receptov. Známe je bourguinon, teda hovädzie s vínom, cibuľou a mrkvou.

Neoddeliteľnou súčasťou miestnych špecialít je jednoznačne pravé burgundské víno. Samozrejme, nielen ako prísada do pokrmov. Francúzi si jedlo bez popíjania vína nevedia ani len predstaviť a výber správnej odrody k zvolenému pokrmu je dôležitým rituálom pri každom obede či večeri. Najslávnejšie burgundské je červené víno z hrozna Pinot Noir a biele z odrody Chardonnay.

Poklad skrytý v aperitíve

Burgundskou špecialitou je aj aperitív zvaný Kir. Je zmiešaný z bieleho vína a likéru z čiernych ríbezlí a stretneme sa s ním najmä na východe pri Dijone. Je to malebné stredoveké mestečko, preslávené po celom svete špeciálnym druhom horčice. Napríklad aj americký prezident Barack Obama poprosil pri návšteve o známu pochúťku, ktorú mu venoval dijonský starosta.

Originálny recept pochádza z roku 1856, keď istý Jean Naigeon z Dijonu nahradil pri tradičnej výrobe horčice kyslú šťavu z ešte nezrelého hrozna za ocot.

Dnešná dijonská horčica zvyčajne obsahuje biele i červené burgundské víno, ocot či inú kyslú pochutinu podľa miestnych zvykov. Zvláštnosťou však je, že aj napriek svojmu menu sa priamo v Dijone už pravá dijonska horčica nevyrába. Na trhoch či v obchodoch však nájdeme i mnohé ďalšie obľúbené druhy horčíc s prísadami, ako sú orechy, med alebo čili papričky.

Vinagrette
Môj obľúbený recept s dijonskou horčicou
Jednoduchý nálev na šalát:
1 lyžička dijonskej horčice
2-3 lyžice vínneho octu
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
6 lyžíc olivového oleja

V miske spolu metličkou vyšľaháme horčicu, ocot, soľ a korenie. Pomaly prilievame olej a šľaháme, kým nevznikne krémová omáčka. Môžeme pridať petržlen, pažítku alebo mleté bylinky. Nálev sa hodí na listy hlávkového šalátu s kúskami jabĺk, vlašských orechov, uhorky, reďkovky alebo mrkvy. Podávame s opečeným toustom alebo čerstvou bagetou.
Pre gurmánov
Francúzskej kuchyni a špeciálne regiónu Burgundska je venovaná ďalšia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD s druhým dielom anglického seriálu nájdete v novinových stánkoch od 24. do 30. augusta 2009, po tomto termíne sa bude dať kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk - kliknite.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 571
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 642
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 248
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 066
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 002
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 864
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 730
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 573
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 259
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 234

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Z Nemecka urobila Merkelová hýbateľa Európy

Angela Merkelová bola v posledných rokoch tvárou Európskej únie. Bez domáce podpory to bude mať oveľa ťažšie.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.