Exkurzia do burgundskej kuchyne

Francúzi patria nepochybne medzi najväčších gurmánov na svete a svoje chuťové poháriky radi zamestnávajú množstvom rôznorodých chutí.



Burgundská tradičná kuchyňa je neuveriteľne pestrá. Stačí si len vybrať z mnohých chuťoviek a špecialít. V bežnej ponuke nájdeme napríklad kohúta na víne s hubami či époisses, ostrý nepasterizovaný syr z kravského mlieka, ktorý vraj zakázali prevážať verejnou dopravou pre silnú arómu. Málo? A čo tak rovno žabie stehienka alebo slimáky, ktoré patria k burgundským lahôdkam?

Bez vína ani na krok

Táto oblasť Francúzska je preslávená jedným z najlepších plemien dobytka zvaným Charollais. Preto tu aj pri spracovaní hovädzieho nájdeme množstvo rôznych receptov. Známe je bourguinon, teda hovädzie s vínom, cibuľou a mrkvou.

Neoddeliteľnou súčasťou miestnych špecialít je jednoznačne pravé burgundské víno. Samozrejme, nielen ako prísada do pokrmov. Francúzi si jedlo bez popíjania vína nevedia ani len predstaviť a výber správnej odrody k zvolenému pokrmu je dôležitým rituálom pri každom obede či večeri. Najslávnejšie burgundské je červené víno z hrozna Pinot Noir a biele z odrody Chardonnay.

Poklad skrytý v aperitíve

Burgundskou špecialitou je aj aperitív zvaný Kir. Je zmiešaný z bieleho vína a likéru z čiernych ríbezlí a stretneme sa s ním najmä na východe pri Dijone. Je to malebné stredoveké mestečko, preslávené po celom svete špeciálnym druhom horčice. Napríklad aj americký prezident Barack Obama poprosil pri návšteve o známu pochúťku, ktorú mu venoval dijonský starosta.

Originálny recept pochádza z roku 1856, keď istý Jean Naigeon z Dijonu nahradil pri tradičnej výrobe horčice kyslú šťavu z ešte nezrelého hrozna za ocot.

Dnešná dijonská horčica zvyčajne obsahuje biele i červené burgundské víno, ocot či inú kyslú pochutinu podľa miestnych zvykov. Zvláštnosťou však je, že aj napriek svojmu menu sa priamo v Dijone už pravá dijonska horčica nevyrába. Na trhoch či v obchodoch však nájdeme i mnohé ďalšie obľúbené druhy horčíc s prísadami, ako sú orechy, med alebo čili papričky.

Vinagrette
Môj obľúbený recept s dijonskou horčicou
Jednoduchý nálev na šalát:
1 lyžička dijonskej horčice
2-3 lyžice vínneho octu
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
6 lyžíc olivového oleja

V miske spolu metličkou vyšľaháme horčicu, ocot, soľ a korenie. Pomaly prilievame olej a šľaháme, kým nevznikne krémová omáčka. Môžeme pridať petržlen, pažítku alebo mleté bylinky. Nálev sa hodí na listy hlávkového šalátu s kúskami jabĺk, vlašských orechov, uhorky, reďkovky alebo mrkvy. Podávame s opečeným toustom alebo čerstvou bagetou.
Pre gurmánov
Francúzskej kuchyni a špeciálne regiónu Burgundska je venovaná ďalšia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD s druhým dielom anglického seriálu nájdete v novinových stánkoch od 24. do 30. augusta 2009, po tomto termíne sa bude dať kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk - kliknite.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 17 078
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 727
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava 7 677
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 420
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 851
  6. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 546
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 507
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 739
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 374
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 305

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi útočili v egyptskej mešite, zabili najmenej 235 ľudí

Bombový útok smeroval na členov bezpečnostných síl.

KOMENTÁRE

Richter je len začiatok

Intelektuálny a marketingový trust Smeru momentálne pracuje na revitalizačnom programe.

DOMOV

Parlamentné voľby by vyhral Smer, Kollár predbehol SNS

Kotlebova strana sa by sa podľa prieskumu dostala až na šieste miesto.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.