Exkurzia do burgundskej kuchyne

Francúzi patria nepochybne medzi najväčších gurmánov na svete a svoje chuťové poháriky radi zamestnávajú množstvom rôznorodých chutí.



Burgundská tradičná kuchyňa je neuveriteľne pestrá. Stačí si len vybrať z mnohých chuťoviek a špecialít. V bežnej ponuke nájdeme napríklad kohúta na víne s hubami či époisses, ostrý nepasterizovaný syr z kravského mlieka, ktorý vraj zakázali prevážať verejnou dopravou pre silnú arómu. Málo? A čo tak rovno žabie stehienka alebo slimáky, ktoré patria k burgundským lahôdkam?

Bez vína ani na krok

Táto oblasť Francúzska je preslávená jedným z najlepších plemien dobytka zvaným Charollais. Preto tu aj pri spracovaní hovädzieho nájdeme množstvo rôznych receptov. Známe je bourguinon, teda hovädzie s vínom, cibuľou a mrkvou.

Neoddeliteľnou súčasťou miestnych špecialít je jednoznačne pravé burgundské víno. Samozrejme, nielen ako prísada do pokrmov. Francúzi si jedlo bez popíjania vína nevedia ani len predstaviť a výber správnej odrody k zvolenému pokrmu je dôležitým rituálom pri každom obede či večeri. Najslávnejšie burgundské je červené víno z hrozna Pinot Noir a biele z odrody Chardonnay.

Poklad skrytý v aperitíve

Burgundskou špecialitou je aj aperitív zvaný Kir. Je zmiešaný z bieleho vína a likéru z čiernych ríbezlí a stretneme sa s ním najmä na východe pri Dijone. Je to malebné stredoveké mestečko, preslávené po celom svete špeciálnym druhom horčice. Napríklad aj americký prezident Barack Obama poprosil pri návšteve o známu pochúťku, ktorú mu venoval dijonský starosta.

Originálny recept pochádza z roku 1856, keď istý Jean Naigeon z Dijonu nahradil pri tradičnej výrobe horčice kyslú šťavu z ešte nezrelého hrozna za ocot.

Dnešná dijonská horčica zvyčajne obsahuje biele i červené burgundské víno, ocot či inú kyslú pochutinu podľa miestnych zvykov. Zvláštnosťou však je, že aj napriek svojmu menu sa priamo v Dijone už pravá dijonska horčica nevyrába. Na trhoch či v obchodoch však nájdeme i mnohé ďalšie obľúbené druhy horčíc s prísadami, ako sú orechy, med alebo čili papričky.

Vinagrette
Môj obľúbený recept s dijonskou horčicou
Jednoduchý nálev na šalát:
1 lyžička dijonskej horčice
2-3 lyžice vínneho octu
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
6 lyžíc olivového oleja

V miske spolu metličkou vyšľaháme horčicu, ocot, soľ a korenie. Pomaly prilievame olej a šľaháme, kým nevznikne krémová omáčka. Môžeme pridať petržlen, pažítku alebo mleté bylinky. Nálev sa hodí na listy hlávkového šalátu s kúskami jabĺk, vlašských orechov, uhorky, reďkovky alebo mrkvy. Podávame s opečeným toustom alebo čerstvou bagetou.
Pre gurmánov
Francúzskej kuchyni a špeciálne regiónu Burgundska je venovaná ďalšia časť novej DVD edície Planet Food, ktorá nás počas piatich týždňov zasväcuje do tajov talianskej, francúzskej, španielskej, mexickej a thajskej kuchyne.

DVD s druhým dielom anglického seriálu nájdete v novinových stánkoch od 24. do 30. augusta 2009, po tomto termíne sa bude dať kúpiť za 1,95 eura v predajni vydavateľstva Petit Press na Lazaretskej 12 v Bratislave alebo na www.petitshop.sme.sk - kliknite.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 132
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 998
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 855
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 970
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 606
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 906
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 782
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 091
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 947

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.