Vôňa diaľok naservírovaná na tanieri

Je vám smutno za dovolenkou, ktorú už máte tento rok za sebou? Čo tak osviežiť si spomienky nejakou gréckou, francúzskou či španielskou špecialitou?

Studená paradajková polievka
suroviny na 4 porcie

600 g paradajok
1 uhorka
1 cibuľa
8 vykôstkovaných olív
100 ml suchého červeného vína
1 strúčik cesnaku
2 lyžice olivového oleja
trochu krupicového cukru
sladká mletá paprika
hrubo mleté čierne korenie, soľ
1-2 lyžice posekanej petržlenovej vňate

Uhorku a paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky. Kúsok uhorky si schováme na ozdobu. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Nakrájanú zeleninu, víno, 4 olivy a korenie rozmixujeme. Dáme na 2 hodiny vychladiť. Medzitým nakrájame zvyšný kúsok uhorky na malé kocky a olivy na kolieska. Vychladenú polievku rozdelíme do misiek, ozdobíme ju kockami uhoriek, kolieskami olív a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Do polievky môžeme pridať kocky ľadu. Efektne vyzerajú so zaliatymi lístkami mäty.

Hustá rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

obrazok_04.jpg1 väčšia mrkva
2 zelerové rapíky alebo rez zo zelerovej buľvy
2 stredne veľké paradajky
1 cibuľa
2 celé strúčiky cesnaku
1 stredne veľká makrela
1 stredne veľká treska
citrónová šťava z 1 citrónu (na pokvapkanie rýb)
2 lyžice oleja
1 lyžica krupicového cukru
150 ml suchého bieleho vína
1 bobkový list
3 zrnká nového korenia
niekoľko gulôčok korenia
soľ
vetvička šalvie (najlepšie čerstvá)

Mrkvu a zeler ošúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Ak použijeme rapíkový zeler, odstránime z neho tuhé vlákna na vonkajšej strane.

Paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na štvrtky. Cesnak ošúpeme a necháme v celku. Rybám odrežeme hlavy a odstrihneme chvosty a plutvy. Umyjeme ich zvonku i zvnútra, osušíme a nakrájame na kusy dlhé asi 6 cm.

Kusy rýb osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme ich chvíľu odležať, aby soľ a citrón vsiakli do mäsa. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu do zlatista. Pridáme kúsky mrkvy, zeleru, cesnak, korenie a za stáleho miešania všetko smažíme 10 - 15 minút. Na mrkve by sa mali začať robiť svetlohnedé škvrnky.

Potom prisypeme 1 lyžicu cukru a necháme ho rozpustiť. Pridáme paradajky a dusíme ďalších 15 minút. Prilejeme víno, pridáme kusy rýb (mali by byť potopené) a dusíme ešte 10 - 15 minút. Občas opatrne zamiešame. Ozdobíme vetvičkou šalvie.

Tip: Bobkový list pred pridaním do polievky prelomíme, jeho vôňa bude intenzívnejšia.


Šalát z uhoriek, paradajok, paprík a balkánskeho syra
suroviny na 4 porcie

obrazok_03.jpg

1 uhorka
500 g paradajok
2 papriky
200 g balkánskeho syra
1 cibuľa
10 olív

Zálievka:
2 lyžice oleja
1 citrón
soľ
1-2 lyžice oreganových lístkov na obalenie kociek syra

Paradajky, papriky a uhorku umyjeme a osušíme. Väčšie paradajky nakrájame na štvrtky, menšie na polovičky. Uhorku nakrájame po dĺžke na tenké, dlhé plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osmičky. Papriky rozpolíme, odstránime stopku a semienka a nakrájame na väčšie kúsky.Všetko dáme do misy.

Zálievka: V miske vyšľaháme olej so soľou a citrónovou šťavou na hustú emulziu. Nalejeme ju na šalát a premiešame. Syr nakrájame na malé kocky, na dosku nasypeme oreganové lístočky a kocky syra v nich opatrne obalíme, nasypeme ich na šalát a ozdobíme olivami. Podávame s chlebovými plackami pita, ľahko opečenými nasucho a natrhanými na kúsky.

Tip: Stredozemci krájajú papriku tak, že ju uchopia do jednej ruky a druhou z nej nožom odkrajujú pruhy, ktoré potom prekrajujú, zasa len v ruke, na kúsky. Ani k tomu nepotrebujú dosku.

Rizoto s morskými plodmi
Suroviny na 4 porcie

obrazok_02.jpg500 g zmesi morských plodov
3 lyžice oleja
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
250 g guľatej ryže
1 pálivá paprička bez semienok nakrájaná na kocky
50 ml suchého bieleho vína
500 ml horúceho rybacieho alebo hydinového vývaru či vody
soľ
1 lyžica masla
50 g strúhaného parmezánu
1 lyžica posekanej petržlenovej vňatky

Cibuľu nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme na jemno. Na panvici zohrejeme olej a cibuľu osmažíme do sklovita. Potom prihodíme cesnak, smažíme ho len chvíľku, aby nezhorkol. Prisypeme ryžu, zamiešame ju a restujeme asi 4 minúty, až sa zrnká celé obalia tukom a budú priesvitné. Prilejeme víno a necháme ho sprudka vyvariť.

Pridáme morské plody, papričku, malú naberačku vývaru, privedieme do varu a potom znížime teplotu. Pomaly varíme a po častiach prilievame vývar, vždy len toľko, aby sa ryža netopila a stačila tekutinu vsiaknuť.

Varíme asi 15 - 20 minút tak, aby ryža bola al dente. Nakoniec vmiešame maslo, nastrúhaný syr a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak máme čerstvé morské plody, pridáme ich vo chvíli, keď začneme ryžu restovať.

Francúzsky koláč s cibuľou
suroviny na 4 porcie

obrazok_01.jpgCesto:
200 g hladkej múky
100 g masla
50 ml studenej vody
soľ
1 lyžica masla na vytretie formy

Náplň:
5 väčších cibúľ
2 lyžice oleja
150 g smotany na šľahanie
2 vajcia
2 žĺtky
muškátový oriešok
soľ
niekoľko vetvičiek majoránky alebo oregana na ozdobu

Cesto: Preosejeme múku, pridáme soľ a maslo nakrájané na kúsky. Do stredu urobíme jamku, do nej studenú vodu a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút odležať v chlade.

Náplň: Cibuľu nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozpálime olej a cibuľu za stáleho miešania opekáme asi 30 minút. Potom ju odstavíme z ohňa a necháme chvíľu vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto rozvaľkáme na väčší kruh (silný asi 0,5 cm) a vyložíme ním formu, vymazanú maslom.

Okraje cesta, prečnievajúce cez formu, odrežeme. Dno prepichneme vidličkou a dáme na 15 minút predpiecť do rúry.

Smotanu nalejeme do misky, rozbijeme do nej celé vajcia, pridáme žĺtky a všetko rozšľaháme. Primiešame opečenú cibuľu, osolíme a okoreníme. Zmes nalejeme na predpečený koláč a pečieme ešte 30-40 minút do zlatista. Koláč podávame teplý, ozdobený vetvičkami majoránky alebo oregana.

Tip: Aby sa dno cesta nezdvíhalo, prikryme ho papierom na pečenie a nasypme naň suchú fazuľu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 251
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 852
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 851
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 537
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 913
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 900
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 762
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 573
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 566
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 507

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.