Čo nám môže chutiť v horúcom lete viac ako chladivé zmrzlinové dezerty? Vynález, ktorý umožnil výrobu zmrzliny a sorbetu, má korene v Číne, kde dokázateľne v 12. storočí obkladali nádoby s ovocnými šťavami snehom zmiešaným s ľadom, a tak dosiahli chemickú reakciu podchladenia zmesi. Do Európy sa táto pochutina dostala v 13. storočí prostredníctvom Marca Pola a stala sa delikatesou na kráľovských dvoroch. V Česku sa zmrzlina po prvý raz objavila v roku 1788 v dvoch pražských cukrárňach a prvým zmrzlinárom sa hovorilo gelatieri. Po krátkom čase prestala byť zmrzlina len výsadou bohatých a predávala sa už vo všetkých cukrárňach. V 19. storočí vyšli do ulíc prvé zmrzlinárske vozíky na dvoch kolesách, ktoré ťahali a obsluhovali predavači v dlhých bielych zásterách so zvoncom v ruke. Bohužiaľ, táto zmrzlinárska romantika z našich ulíc už dávno vymizla. Podľa technológie prípravy rozlišujeme dva druhy zmrzlín. Prvá je krémová a hladká, pretože obsahuje cukor a smotanu, druhá je osviežujúca na báze vody, pretože obsahuje cukor, ovocie a vodu.
Zmrzlina s palacinkou
suroviny na 4 porcie
4 ks kúpených palaciniek
4 porcie ovocnej zmrzliny (jahodová, malinová, višňová)
4 višne alebo čerešne i so stopkou
4 plátky 70-percentnej čokolády (pár granúl)
Hrnčekom alebo pohárom vykrojíme v strede palacinky guľatý otvor. Nožom rozrežeme palacinku od vykrojeného otvoru k okraju tak, aby vznikol guľatý pás. Pás stočíme do kornútku a vložíme ho do malého pohárika. Do kornútika z palacinky vložíme kopček zmrzliny a ozdobíme ho višňou so stopkou a plátkom čokolády.
Tip: Palacinky si pripravte doma a dajte ich zmraziť. Ak dostanete chuť na niečo dobré, budú vždy po ruke.
Rebarborová crumble
suroviny na 4 porcie
800 g rebarbory
1 lyžica múčkového cukru
na špičku noža škorica
5 lyžíc polohrubej múky
1/2 lyžičky kypriaceho prášku
2 lyžice cukru krupice
1 vrecúško vanilkového cukru
2 lyžice strúhaného kokosu
2 lyžice ovsených vločiek
80 g studeného masla
maslo na vymazanie formy
4 porcie vanilkovej zmrzliny
4 jahody
4 lístky mäty na ozdobu
Rebarboru umyjeme a nakrájame na malé kocky. Múčkový cukor zmiešame so škoricou a s rebarborou. Misu zakryjeme a všetko necháme krátko marinovať. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.
Do ďalšej misy preosejeme múku, pridáme kypriaci prášok, oba druhy cukru, kokos a ovsené vločky. Zmes premiešame a pristrúhame maslo. Suroviny spracujeme prstami na mrveničku.
Vymažeme tukom zapekacie formy a preložíme do nich rebarboru i so šťavou. Navrch rozdelíme mrveničku. Pečieme v strednej polohe asi 25 minút dozlatista. Podávame teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny, ozdobenej čerstvou jahodou a lístkom mäty.
Tip: Vyskúšajte crumble s jahodami, nič nepokazíte!
Broskyňa s vaflami
suroviny na 4 porcie
4 ks kúpených vafieľ
2 broskyne
1 balenie broskyňovej zmrzliny
Vanilková omáčka:
200 ml mlieka
60 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový lusk
4 žĺtky
70 g cukru krupice
50 g kyslej smotany
4 lístky mäty
Vanilková omáčka: Mlieko so smotanou privedieme do varu s vanilkovým luskom a 20 g cukru. Vanilkový lusk vyberieme, rozrežeme a dáme semienka späť do mlieka. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevnú penu. Uvarenú zmes vyšľaháme na žĺtkovú penu a dôkladne šľaháme do schladnutia. Omáčka musí byť lesklá a pohybuje sa pomaly.
Vafle rozkrojíme na trojuholníky, vložíme na tanier a polejeme vychladenou vanilkovou omáčkou. Pridáme umyté, na osmičky nakrájané broskyne, kopček broskyňovej zmrzliny a lyžičku kyslej smotany. Vyzdobíme lístkom mäty.
Tip: Broskyne môžeme zameniť za iné sezónne ovocie, takisto i druh zmrzliny.
Čokoládový banán so zmrzlinou
suroviny na 4 porcie
4 banány
250 g tmavej čokolády
30 g rastlinného oleja
Višňová omáčka:
1 hrnček višní
3 lyžice cukru krupice
1 lyžička vanilkového pudingu v prášku bez varenia
4 porcie vanilkovej zmrzliny
4 lístky feniklu
Rozlámeme čokoládu na kúsky do hrnčeka, pridáme olej a zahrievame za stáleho miešania vo vodnom kúpeli, až kým vznikne hustý krém. Banány ošúpeme a namočíme ich celé do čokolády. Keď sa krásne obalia čokoládou, vyberieme ich a dáme stuhnúť.
Višňová omáčka: Višne umyjeme, vykôstkujeme, vložíme do mixéra, pridáme cukor, vanilkový prášok a všetko rozmixujeme na hladkú zmes. Na tanieriky naservírujeme prepolené banány, prilejeme višňovú omáčku a pridáme porciu zmrzliny, ktorú môžeme ozdobiť lístkom feniklu.
Tip: Ak nemáte višne, urobte si omáčku z jahôd alebo ríbezlí.
Zmrzlinové rezy
suroviny na 8 až 10 kusov
Piškótové cesto:
180 g cukru krupice
6 vajec
50 g rastlinného oleja
1 pomaranč
100 g hladkej múky
50 g kakaového prášku
Čokoládová glazúra:
200 ml mlieka
210 g tmavej čokolády
30 g medu
3,0 g masla
3 väčšie balenia zmrzliny podľa chuti - vanilková, čokoládová, jahodová (spolu asi 700 ml)
šľahačka na ozdobu
lístky stévie na ozdobu
Piškótové cesto: Do misy na šľahanie rozbijeme vajce, pridáme cukor krupicu a šľaháme, najlepšie elektrickým šľahačom. Šľahanie nesmie byť kratšie než 20 minút. V závere šľahania pomaly vlejeme do zmesi olej a pridáme nastrúhanú kôru z umytého pomaranča a šľahač vypneme. Do vzniknutej peny vmiešame prevzdušnenú múku a kakaový prášok a ľahko cesto premiešame. Nesmieme šľahať elektrickým šľahačom.
Rúru vopred zohrejeme na 250 stupňov Celzia. Piškótové cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 2 minúty, otočíme plech a ďalšie tri minúty dopekáme. Vyberie-me plech z rúry a dáme piškótu vychladnúť.
Čokoládová glazúra: Mlieko, maslo a med privedieme do varu, stiahneme teplotu a v zmesi za stáleho miešania rozpustíme čokoládu. Pozor, zmes s čokoládou sa už nesmie variť.
Zmrzliny vyberieme z mrazáku a necháme ich asi 10 minút povoliť. Vychladenú piškótu rozotrieme na dve rovnaké polovice. Na spodnú časť rozotrieme striedavo v pruhoch zmrzliny a priklopíme ich druhou polovicou piškóty. Dáme na 15 minút zamraziť. Len čo bude zmrzlina stuhnutá, nakrájame piškótu na rezy, vložíme na tanierik a polejeme čokoládovou glazúrou. Na záver pridáme kopček šľahačky a ozdobíme sladkým lístkom stévie.
Tip: Čokoládovú polevu na pohár môžeme kúpiť i hotovú v plastovom obale.
Zmrzlinový pohár s višňami
suroviny na 4 porcie
12 porcií zmrzliny - malinová, citrónová a oriešková
2 hrnčeky vykôstkovaných čerstvých višní (môžu byť mrazené i kompótové)
6 lyžíc cukru krupice
2 lyžičky vanilkového pudingu v prášku bez varenia
100 g drvených pistácií
šľahačka na ozdobu
1 kus vafle
Višne umyjeme a vykôstkujeme. Pár rozpolených plodov ponecháme mimo, ostatné vložíme do mixéra, pridáme cukor, vanilkový prášok a všetko rozmixujeme na hladkú zmes. Do omáčky primiešame zvyšné rozdvojené višne.
Do pohára naservírujeme pol kopčeka z každého druhu zmrzliny, polejeme ich višňovou omáčkou a ozdobíme kopčekom šľahačky. Z vafle odrežeme ostrým nožom tenké pásiky, stočíme ich a zapichneme na ozdobu do šľahačky. Povrch pohára posypeme drvenými pistáciami.
Tip: Višňovú omáčku môžeme podávať studenú i teplú, stačí zmes zohriať v hrnčeku na variči. Pre dospelých ju ochutíme troškou griotky.
Pár slov z histórie
Viete, že...
Zmrzliny najlepšie uchováme pri teplote mínus 18 až mínus 22 stupňov Celzia.
Ak chceme vytvoriť vzhľadné kopčeky, guľôčky či iné tvary, dáme zmrzlinu „povoliť“ (necháme ju stáť 5 až 10 minút) v kuchyni pri izbovej teplote.
Ak sa nám zmrzlina roztečie, už ju znovu nezamrazujeme. Vytvoria sa v nej kryštáliky ľadu, ktoré ovplyvnia štruktúru a znižujú chuťový a zmyslový pôžitok.
Zmrzlina už dávno nepatrí medzi rizikové faktory vzniku salmonely. Zmenila sa technológia jej výroby, a už viac než 15 rokov sa pri nej nepoužívajú vajcia - sú totiž na jej výrobu príliš drahé!
Zmrzliny dnes obsahujú mlieko, smotanu, ovocné šťavy a minerálne soli.
Neodporúčajú sa konzumovať pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri ťažkostiach s hltaním, pri stavoch oslabenia a pri nechutenstve do jedla.
Autor: recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán