SME

Recepty so zmrzlinovým osviežením

Čo nám môže chutiť v horúcom lete viac ako chladivé zmrzlinové dezerty? Ponúkame vám niekoľko kuchárskych variácií s touto lahodnou pochúťkou.

Čo nám môže chutiť v horúcom lete viac ako chladivé zmrzlinové dezerty? Vynález, ktorý umožnil výrobu zmrzliny a sorbetu, má korene v Číne, kde dokázateľne v 12. storočí obkladali nádoby s ovocnými šťavami snehom zmiešaným s ľadom, a tak dosiahli chemickú reakciu podchladenia zmesi. Do Európy sa táto pochutina dostala v 13. storočí prostredníctvom Marca Pola a stala sa delikatesou na kráľovských dvoroch. V Česku sa zmrzlina po prvý raz objavila v roku 1788 v dvoch pražských cukrárňach a prvým zmrzlinárom sa hovorilo gelatieri. Po krátkom čase prestala byť zmrzlina len výsadou bohatých a predávala sa už vo všetkých cukrárňach. V 19. storočí vyšli do ulíc prvé zmrzlinárske vozíky na dvoch kolesách, ktoré ťahali a obsluhovali predavači v dlhých bielych zásterách so zvoncom v ruke. Bohužiaľ, táto zmrzlinárska romantika z našich ulíc už dávno vymizla. Podľa technológie prípravy rozlišujeme dva druhy zmrzlín. Prvá je krémová a hladká, pretože obsahuje cukor a smotanu, druhá je osviežujúca na báze vody, pretože obsahuje cukor, ovocie a vodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zmrzlina s palacinkou
suroviny na 4 porcie


4 ks kúpených palaciniek
4 porcie ovocnej zmrzliny (jahodová, malinová, višňová)
4 višne alebo čerešne i so stopkou
4 plátky 70-percentnej čokolády (pár granúl)

Hrnčekom alebo pohárom vykrojíme v strede palacinky guľatý otvor. Nožom rozrežeme palacinku od vykrojeného otvoru k okraju tak, aby vznikol guľatý pás. Pás stočíme do kornútku a vložíme ho do malého pohárika. Do kornútika z palacinky vložíme kopček zmrzliny a ozdobíme ho višňou so stopkou a plátkom čokolády.

Tip: Palacinky si pripravte doma a dajte ich zmraziť. Ak dostanete chuť na niečo dobré, budú vždy po ruke.

Rebarborová crumble
suroviny na 4 porcie


800 g rebarbory
1 lyžica múčkového cukru
na špičku noža škorica
5 lyžíc polohrubej múky
1/2 lyžičky kypriaceho prášku
2 lyžice cukru krupice
1 vrecúško vanilkového cukru
2 lyžice strúhaného kokosu
2 lyžice ovsených vločiek
80 g studeného masla
maslo na vymazanie formy
4 porcie vanilkovej zmrzliny
4 jahody
4 lístky mäty na ozdobu

Rebarboru umyjeme a nakrájame na malé kocky. Múčkový cukor zmiešame so škoricou a s rebarborou. Misu zakryjeme a všetko necháme krátko marinovať. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu

Do ďalšej misy preosejeme múku, pridáme kypriaci prášok, oba druhy cukru, kokos a ovsené vločky. Zmes premiešame a pristrúhame maslo. Suroviny spracujeme prstami na mrveničku.

Vymažeme tukom zapekacie formy a preložíme do nich rebarboru i so šťavou. Navrch rozdelíme mrveničku. Pečieme v strednej polohe asi 25 minút dozlatista. Podávame teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny, ozdobenej čerstvou jahodou a lístkom mäty.

Tip: Vyskúšajte crumble s jahodami, nič nepokazíte!

Broskyňa s vaflami
suroviny na 4 porcie


4 ks kúpených vafieľ
2 broskyne
1 balenie broskyňovej zmrzliny

Vanilková omáčka:
200 ml mlieka
60 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový lusk
4 žĺtky
70 g cukru krupice
50 g kyslej smotany
4 lístky mäty

Vanilková omáčka: Mlieko so smotanou privedieme do varu s vanilkovým luskom a 20 g cukru. Vanilkový lusk vyberieme, rozrežeme a dáme semienka späť do mlieka. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevnú penu. Uvarenú zmes vyšľaháme na žĺtkovú penu a dôkladne šľaháme do schladnutia. Omáčka musí byť lesklá a pohybuje sa pomaly.

Vafle rozkrojíme na trojuholníky, vložíme na tanier a polejeme vychladenou vanilkovou omáčkou. Pridáme umyté, na osmičky nakrájané broskyne, kopček broskyňovej zmrzliny a lyžičku kyslej smotany. Vyzdobíme lístkom mäty.

Tip: Broskyne môžeme zameniť za iné sezónne ovocie, takisto i druh zmrzliny.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládový banán so zmrzlinou
suroviny na 4 porcie


4 banány
250 g tmavej čokolády
30 g rastlinného oleja

Višňová omáčka:
1 hrnček višní
3 lyžice cukru krupice
1 lyžička vanilkového pudingu v prášku bez varenia
4 porcie vanilkovej zmrzliny
4 lístky feniklu

Rozlámeme čokoládu na kúsky do hrnčeka, pridáme olej a zahrievame za stáleho miešania vo vodnom kúpeli, až kým vznikne hustý krém. Banány ošúpeme a namočíme ich celé do čokolády. Keď sa krásne obalia čokoládou, vyberieme ich a dáme stuhnúť.

Višňová omáčka: Višne umyjeme, vykôstkujeme, vložíme do mixéra, pridáme cukor, vanilkový prášok a všetko rozmixujeme na hladkú zmes. Na tanieriky naservírujeme prepolené banány, prilejeme višňovú omáčku a pridáme porciu zmrzliny, ktorú môžeme ozdobiť lístkom feniklu.

Tip: Ak nemáte višne, urobte si omáčku z jahôd alebo ríbezlí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zmrzlinové rezy
suroviny na 8 až 10 kusov


Piškótové cesto:
180 g cukru krupice
6 vajec
50 g rastlinného oleja
1 pomaranč
100 g hladkej múky
50 g kakaového prášku

Čokoládová glazúra:
200 ml mlieka
210 g tmavej čokolády
30 g medu
3,0 g masla
3 väčšie balenia zmrzliny podľa chuti - vanilková, čokoládová, jahodová (spolu asi 700 ml)
šľahačka na ozdobu
lístky stévie na ozdobu

Piškótové cesto: Do misy na šľahanie rozbijeme vajce, pridáme cukor krupicu a šľaháme, najlepšie elektrickým šľahačom. Šľahanie nesmie byť kratšie než 20 minút. V závere šľahania pomaly vlejeme do zmesi olej a pridáme nastrúhanú kôru z umytého pomaranča a šľahač vypneme. Do vzniknutej peny vmiešame prevzdušnenú múku a kakaový prášok a ľahko cesto premiešame. Nesmieme šľahať elektrickým šľahačom.

Rúru vopred zohrejeme na 250 stupňov Celzia. Piškótové cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 2 minúty, otočíme plech a ďalšie tri minúty dopekáme. Vyberie-me plech z rúry a dáme piškótu vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čokoládová glazúra: Mlieko, maslo a med privedieme do varu, stiahneme teplotu a v zmesi za stáleho miešania rozpustíme čokoládu. Pozor, zmes s čokoládou sa už nesmie variť.

Zmrzliny vyberieme z mrazáku a necháme ich asi 10 minút povoliť. Vychladenú piškótu rozotrieme na dve rovnaké polovice. Na spodnú časť rozotrieme striedavo v pruhoch zmrzliny a priklopíme ich druhou polovicou piškóty. Dáme na 15 minút zamraziť. Len čo bude zmrzlina stuhnutá, nakrájame piškótu na rezy, vložíme na tanierik a polejeme čokoládovou glazúrou. Na záver pridáme kopček šľahačky a ozdobíme sladkým lístkom stévie.

Tip: Čokoládovú polevu na pohár môžeme kúpiť i hotovú v plastovom obale.

Zmrzlinový pohár s višňami
suroviny na 4 porcie


12 porcií zmrzliny - malinová, citrónová a oriešková
2 hrnčeky vykôstkovaných čerstvých višní (môžu byť mrazené i kompótové)
6 lyžíc cukru krupice
2 lyžičky vanilkového pudingu v prášku bez varenia
100 g drvených pistácií
šľahačka na ozdobu
1 kus vafle

Višne umyjeme a vykôstkujeme. Pár rozpolených plodov ponecháme mimo, ostatné vložíme do mixéra, pridáme cukor, vanilkový prášok a všetko rozmixujeme na hladkú zmes. Do omáčky primiešame zvyšné rozdvojené višne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do pohára naservírujeme pol kopčeka z každého druhu zmrzliny, polejeme ich višňovou omáčkou a ozdobíme kopčekom šľahačky. Z vafle odrežeme ostrým nožom tenké pásiky, stočíme ich a zapichneme na ozdobu do šľahačky. Povrch pohára posypeme drvenými pistáciami.

Tip: Višňovú omáčku môžeme podávať studenú i teplú, stačí zmes zohriať v hrnčeku na variči. Pre dospelých ju ochutíme troškou griotky.

Pár slov z histórie

Viete, že...

  • Zmrzliny najlepšie uchováme pri teplote mínus 18 až mínus 22 stupňov Celzia.

  • Ak chceme vytvoriť vzhľadné kopčeky, guľôčky či iné tvary, dáme zmrzlinu „povoliť“ (necháme ju stáť 5 až 10 minút) v kuchyni pri izbovej teplote.

  • Ak sa nám zmrzlina roztečie, už ju znovu nezamrazujeme. Vytvoria sa v nej kryštáliky ľadu, ktoré ovplyvnia štruktúru a znižujú chuťový a zmyslový pôžitok.

  • Zmrzlina už dávno nepatrí medzi rizikové faktory vzniku salmonely. Zmenila sa technológia jej výroby, a už viac než 15 rokov sa pri nej nepoužívajú vajcia - sú totiž na jej výrobu príliš drahé!

  • Zmrzliny dnes obsahujú mlieko, smotanu, ovocné šťavy a minerálne soli.

  • Neodporúčajú sa konzumovať pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri ťažkostiach s hltaním, pri stavoch oslabenia a pri nechutenstve do jedla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 099
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 65 798
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 234
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 138
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 071
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 066
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 446
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu