Kuchárske know-how na zeleninu a šaláty

Aj keď príprava šalátov vyzerá na prvý pohľad jednoducho, zopár užitočných rád, ktoré povýšia vaše výtvory na skutočné kulinárske umenie, sa vám určite zíde.


Krájanie naostro

Zelenina sa najlepšie krája super ostrým nožom na stredne veľkej drevenej doske. Mala by sa porciovať na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt a zároveň aby ich chuť úplne neprevalcovala chuť zálievky. Zápasiť na tanieri s obrými šalátovými listami je rovnako únavné, ako loviť miniatúrne kúsky papriky, beznádejne utopené v dresingu. Lepšie sa vám bude jesť, keď budete mať všetko „tak akurát“. Kapitolou samou osebe je krájanie cesnaku. Majstri kuchári ho vždy režú na hrubšie plátky, ktoré posypú soľou, aby sa z nich lepšie uvoľnili aromatické látky. A nakoniec ich roztlačia plochou stranou noža.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj oči jedia

Máloktorý pokrm nám dáva taký veľký priestor na uplatnenie fantázie ako šalát. V kombináciách rôznych druhov zeleniny a ovocia sa nekladú žiadne medze - dovolené je všetko, čo je čerstvé a chutné. Recepty, ktoré nájdete v kuchárskych knihách, sa dajú ľubovoľne obmieňať podľa toho, na čo máte práve chuť a pritom sa dokonale vyhrať s aranžovaním jednotlivých ingrediencií. Lebo šalát by mal byť pastvou pre mlsné jazýčky aj pre oči. Určite nič nepokazíte tým, keď budete mať na tanieri niečo červené, niečo zelené a k tomu niečo žlté. Kombinácia týchto základných farieb dokáže vytvoriť veľmi príjemný vizuálny vnem a navyše zaručí, že sa vám do žalúdka dostane tá správna kombinácia vitamínov.

Trocha tuku nezaškodí

Zeleninové šaláty vždy pripravujeme s trochou tuku. Nezáleží na tom, či je to olej, smotana, alebo kvapka hovädzieho vývaru. Tuk je potrebný na využitie provitamínu A v organizme a navyše dodáva šalátu chuť a sýtosť.

Chuť prírody...

...je vždy lepšia ako prísady plné konzervačných látok. Podľa pravidiel zdravej výživy neexistuje väčší hriech, ako pokaziť zmes kvalitnej čerstvej zeleniny hotovým dresingom zo supermarketu. Namiesto toho vyskúšajte zmes olivového oleja a citróna, prípadne môžete na ochutenie použiť kvalitný balzamikový ocot. K tomu pridajte namiesto korenia zmes čerstvých byli-niek - a zaručene ulahodíte nielen svojmu zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.

Kedy pridať zálievku?

Každý druh zeleniny znesie iný čas marinovania. Krehké listové šaláty, ako je hlávkový šalát, rukola alebo valeriána treba zaliať zálievkou a okamžite podávať. Tvrdšie listové šaláty, ako sú čínska kapusta, červená čakanka, čakanka, rímsky alebo kučeravý šalát, sa môžu pokojne máčať v zálievke do piatich minút. Rajčinový alebo zemiakový šalát treba marinovať štvrť hodiny, cestovinový a zemiakový šalát je ideálne nechať hotový odležať v chladničke aspoň pol dňa.

Pozor na vodu!

Predtým, než zeleninu nakrájate do šalátu, ju dôkladne opláchnite. Nikdy ju však nenamáčajte! Keby ostala dlhšie v hrnci s vodou, vyluhovali by sa z nej výživné bielkoviny, cukry, minerálne látky a vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B alebo vitamín C. Po opláchnutí je dobré nechať ju trochu „odkvapkať“ - to sa týka najmä listovej zeleniny, ktorá ľahko nasiak-ne vodou. Nie je totiž nič horšie, ako šalát plávajúci vo vodnatom dresingu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 30 682
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 477
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 954
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 336
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 902
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 447
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 140
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 5 515
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 236
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 055

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

Minúta po minúte: Farmári na traktoroch smerujú k prezidentskému palácu

Prijali aj ponuku ministerky Matečnej, chcú ísť ale všetci.

Komentár Zuzany Kepplovej

Všetci sú napojení na všetkých. Aj farmári na slušných

Protestujúci sa učia jeden od druhého. No a čo?

Komentár Zuzany Kepplovej

Povedzte, ste za alebo proti migrantom?

Prestaňme k politikom prikladať migrantomer.

Neprehliadnite tiež

S takou pokožkou sa nikdy nevydáš. Fotograf nafotil silné zábery

Útočia na nich pre nedokonalosť. Teraz žiaria.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.