Kuchárske know-how na zeleninu a šaláty

Aj keď príprava šalátov vyzerá na prvý pohľad jednoducho, zopár užitočných rád, ktoré povýšia vaše výtvory na skutočné kulinárske umenie, sa vám určite zíde.


Krájanie naostro

Zelenina sa najlepšie krája super ostrým nožom na stredne veľkej drevenej doske. Mala by sa porciovať na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt a zároveň aby ich chuť úplne neprevalcovala chuť zálievky. Zápasiť na tanieri s obrými šalátovými listami je rovnako únavné, ako loviť miniatúrne kúsky papriky, beznádejne utopené v dresingu. Lepšie sa vám bude jesť, keď budete mať všetko „tak akurát“. Kapitolou samou osebe je krájanie cesnaku. Majstri kuchári ho vždy režú na hrubšie plátky, ktoré posypú soľou, aby sa z nich lepšie uvoľnili aromatické látky. A nakoniec ich roztlačia plochou stranou noža.

Aj oči jedia

Máloktorý pokrm nám dáva taký veľký priestor na uplatnenie fantázie ako šalát. V kombináciách rôznych druhov zeleniny a ovocia sa nekladú žiadne medze - dovolené je všetko, čo je čerstvé a chutné. Recepty, ktoré nájdete v kuchárskych knihách, sa dajú ľubovoľne obmieňať podľa toho, na čo máte práve chuť a pritom sa dokonale vyhrať s aranžovaním jednotlivých ingrediencií. Lebo šalát by mal byť pastvou pre mlsné jazýčky aj pre oči. Určite nič nepokazíte tým, keď budete mať na tanieri niečo červené, niečo zelené a k tomu niečo žlté. Kombinácia týchto základných farieb dokáže vytvoriť veľmi príjemný vizuálny vnem a navyše zaručí, že sa vám do žalúdka dostane tá správna kombinácia vitamínov.

Trocha tuku nezaškodí

Zeleninové šaláty vždy pripravujeme s trochou tuku. Nezáleží na tom, či je to olej, smotana, alebo kvapka hovädzieho vývaru. Tuk je potrebný na využitie provitamínu A v organizme a navyše dodáva šalátu chuť a sýtosť.

Chuť prírody...

...je vždy lepšia ako prísady plné konzervačných látok. Podľa pravidiel zdravej výživy neexistuje väčší hriech, ako pokaziť zmes kvalitnej čerstvej zeleniny hotovým dresingom zo supermarketu. Namiesto toho vyskúšajte zmes olivového oleja a citróna, prípadne môžete na ochutenie použiť kvalitný balzamikový ocot. K tomu pridajte namiesto korenia zmes čerstvých byli-niek - a zaručene ulahodíte nielen svojmu zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.

Kedy pridať zálievku?

Každý druh zeleniny znesie iný čas marinovania. Krehké listové šaláty, ako je hlávkový šalát, rukola alebo valeriána treba zaliať zálievkou a okamžite podávať. Tvrdšie listové šaláty, ako sú čínska kapusta, červená čakanka, čakanka, rímsky alebo kučeravý šalát, sa môžu pokojne máčať v zálievke do piatich minút. Rajčinový alebo zemiakový šalát treba marinovať štvrť hodiny, cestovinový a zemiakový šalát je ideálne nechať hotový odležať v chladničke aspoň pol dňa.

Pozor na vodu!

Predtým, než zeleninu nakrájate do šalátu, ju dôkladne opláchnite. Nikdy ju však nenamáčajte! Keby ostala dlhšie v hrnci s vodou, vyluhovali by sa z nej výživné bielkoviny, cukry, minerálne látky a vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B alebo vitamín C. Po opláchnutí je dobré nechať ju trochu „odkvapkať“ - to sa týka najmä listovej zeleniny, ktorá ľahko nasiak-ne vodou. Nie je totiž nič horšie, ako šalát plávajúci vo vodnatom dresingu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 058
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 274
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 558
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 884
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 741
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 217
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 478
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 041
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 175
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 168

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop