Kuchárske know-how na zeleninu a šaláty

Aj keď príprava šalátov vyzerá na prvý pohľad jednoducho, zopár užitočných rád, ktoré povýšia vaše výtvory na skutočné kulinárske umenie, sa vám určite zíde.


Krájanie naostro

Zelenina sa najlepšie krája super ostrým nožom na stredne veľkej drevenej doske. Mala by sa porciovať na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt a zároveň aby ich chuť úplne neprevalcovala chuť zálievky. Zápasiť na tanieri s obrými šalátovými listami je rovnako únavné, ako loviť miniatúrne kúsky papriky, beznádejne utopené v dresingu. Lepšie sa vám bude jesť, keď budete mať všetko „tak akurát“. Kapitolou samou osebe je krájanie cesnaku. Majstri kuchári ho vždy režú na hrubšie plátky, ktoré posypú soľou, aby sa z nich lepšie uvoľnili aromatické látky. A nakoniec ich roztlačia plochou stranou noža.

Aj oči jedia

Máloktorý pokrm nám dáva taký veľký priestor na uplatnenie fantázie ako šalát. V kombináciách rôznych druhov zeleniny a ovocia sa nekladú žiadne medze - dovolené je všetko, čo je čerstvé a chutné. Recepty, ktoré nájdete v kuchárskych knihách, sa dajú ľubovoľne obmieňať podľa toho, na čo máte práve chuť a pritom sa dokonale vyhrať s aranžovaním jednotlivých ingrediencií. Lebo šalát by mal byť pastvou pre mlsné jazýčky aj pre oči. Určite nič nepokazíte tým, keď budete mať na tanieri niečo červené, niečo zelené a k tomu niečo žlté. Kombinácia týchto základných farieb dokáže vytvoriť veľmi príjemný vizuálny vnem a navyše zaručí, že sa vám do žalúdka dostane tá správna kombinácia vitamínov.

Trocha tuku nezaškodí

Zeleninové šaláty vždy pripravujeme s trochou tuku. Nezáleží na tom, či je to olej, smotana, alebo kvapka hovädzieho vývaru. Tuk je potrebný na využitie provitamínu A v organizme a navyše dodáva šalátu chuť a sýtosť.

Chuť prírody...

...je vždy lepšia ako prísady plné konzervačných látok. Podľa pravidiel zdravej výživy neexistuje väčší hriech, ako pokaziť zmes kvalitnej čerstvej zeleniny hotovým dresingom zo supermarketu. Namiesto toho vyskúšajte zmes olivového oleja a citróna, prípadne môžete na ochutenie použiť kvalitný balzamikový ocot. K tomu pridajte namiesto korenia zmes čerstvých byli-niek - a zaručene ulahodíte nielen svojmu zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.

Kedy pridať zálievku?

Každý druh zeleniny znesie iný čas marinovania. Krehké listové šaláty, ako je hlávkový šalát, rukola alebo valeriána treba zaliať zálievkou a okamžite podávať. Tvrdšie listové šaláty, ako sú čínska kapusta, červená čakanka, čakanka, rímsky alebo kučeravý šalát, sa môžu pokojne máčať v zálievke do piatich minút. Rajčinový alebo zemiakový šalát treba marinovať štvrť hodiny, cestovinový a zemiakový šalát je ideálne nechať hotový odležať v chladničke aspoň pol dňa.

Pozor na vodu!

Predtým, než zeleninu nakrájate do šalátu, ju dôkladne opláchnite. Nikdy ju však nenamáčajte! Keby ostala dlhšie v hrnci s vodou, vyluhovali by sa z nej výživné bielkoviny, cukry, minerálne látky a vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B alebo vitamín C. Po opláchnutí je dobré nechať ju trochu „odkvapkať“ - to sa týka najmä listovej zeleniny, ktorá ľahko nasiak-ne vodou. Nie je totiž nič horšie, ako šalát plávajúci vo vodnatom dresingu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  6. Splnený sen
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  9. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  1. Vysoká hra o súdne trovy
  2. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  7. Vysoká hra o súdne trovy
  8. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  9. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  10. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 12 959
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 12 873
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 434
  4. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 3 195
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 171
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 532
  7. Splnený sen 2 027
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 575
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 347
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 112

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odsúdili prvých exministrov. Za nástenku dostali dlhoročné tresty Janušek a Štefanov

EXministri výstavby za SNS budú jediní odsúdení za kauzu nástenkový tender.

KOŠICE KORZÁR

Reklamka obvineného dodávala mestu aj tričká I love Košice

Od mesta mala najprv jednu zákazku za druhou.

EKONOMIKA

Štát dáva státisíce na to, aby vyškolil opatrovateľky pre Rakúšanov

Úrady preplácajú preškoľovacie kurzy.

Neprehliadnite tiež

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopolárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.