Kuchárske know-how na zeleninu a šaláty

Aj keď príprava šalátov vyzerá na prvý pohľad jednoducho, zopár užitočných rád, ktoré povýšia vaše výtvory na skutočné kulinárske umenie, sa vám určite zíde.


Krájanie naostro

Zelenina sa najlepšie krája super ostrým nožom na stredne veľkej drevenej doske. Mala by sa porciovať na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt a zároveň aby ich chuť úplne neprevalcovala chuť zálievky. Zápasiť na tanieri s obrými šalátovými listami je rovnako únavné, ako loviť miniatúrne kúsky papriky, beznádejne utopené v dresingu. Lepšie sa vám bude jesť, keď budete mať všetko „tak akurát“. Kapitolou samou osebe je krájanie cesnaku. Majstri kuchári ho vždy režú na hrubšie plátky, ktoré posypú soľou, aby sa z nich lepšie uvoľnili aromatické látky. A nakoniec ich roztlačia plochou stranou noža.

Aj oči jedia

Máloktorý pokrm nám dáva taký veľký priestor na uplatnenie fantázie ako šalát. V kombináciách rôznych druhov zeleniny a ovocia sa nekladú žiadne medze - dovolené je všetko, čo je čerstvé a chutné. Recepty, ktoré nájdete v kuchárskych knihách, sa dajú ľubovoľne obmieňať podľa toho, na čo máte práve chuť a pritom sa dokonale vyhrať s aranžovaním jednotlivých ingrediencií. Lebo šalát by mal byť pastvou pre mlsné jazýčky aj pre oči. Určite nič nepokazíte tým, keď budete mať na tanieri niečo červené, niečo zelené a k tomu niečo žlté. Kombinácia týchto základných farieb dokáže vytvoriť veľmi príjemný vizuálny vnem a navyše zaručí, že sa vám do žalúdka dostane tá správna kombinácia vitamínov.

Trocha tuku nezaškodí

Zeleninové šaláty vždy pripravujeme s trochou tuku. Nezáleží na tom, či je to olej, smotana, alebo kvapka hovädzieho vývaru. Tuk je potrebný na využitie provitamínu A v organizme a navyše dodáva šalátu chuť a sýtosť.

Chuť prírody...

...je vždy lepšia ako prísady plné konzervačných látok. Podľa pravidiel zdravej výživy neexistuje väčší hriech, ako pokaziť zmes kvalitnej čerstvej zeleniny hotovým dresingom zo supermarketu. Namiesto toho vyskúšajte zmes olivového oleja a citróna, prípadne môžete na ochutenie použiť kvalitný balzamikový ocot. K tomu pridajte namiesto korenia zmes čerstvých byli-niek - a zaručene ulahodíte nielen svojmu zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.

Kedy pridať zálievku?

Každý druh zeleniny znesie iný čas marinovania. Krehké listové šaláty, ako je hlávkový šalát, rukola alebo valeriána treba zaliať zálievkou a okamžite podávať. Tvrdšie listové šaláty, ako sú čínska kapusta, červená čakanka, čakanka, rímsky alebo kučeravý šalát, sa môžu pokojne máčať v zálievke do piatich minút. Rajčinový alebo zemiakový šalát treba marinovať štvrť hodiny, cestovinový a zemiakový šalát je ideálne nechať hotový odležať v chladničke aspoň pol dňa.

Pozor na vodu!

Predtým, než zeleninu nakrájate do šalátu, ju dôkladne opláchnite. Nikdy ju však nenamáčajte! Keby ostala dlhšie v hrnci s vodou, vyluhovali by sa z nej výživné bielkoviny, cukry, minerálne látky a vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B alebo vitamín C. Po opláchnutí je dobré nechať ju trochu „odkvapkať“ - to sa týka najmä listovej zeleniny, ktorá ľahko nasiak-ne vodou. Nie je totiž nič horšie, ako šalát plávajúci vo vodnatom dresingu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 19 450
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 143
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 368
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 057
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 187
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 835
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 550
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 480
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 420
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 027

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Róbert Bezák: Študoval som, aby som bol kňazom. Potom sa to zosypalo

Špeciálne vydanie podcastu Dobré ráno.

TECH

Vidíte na obrázku cikcakovité čiary? Môžete zažiť slepotu

Zakrivená slepota nie je diagnóza, spôsobuje ju evolúcia.

KOMENTÁRE

Fico je oportunista, pochváľme ho

Premiér so sankciami proti Rusku nesúhlasí, ale aj tak ich vždy podporí.

PLUS

Z macesu sa nechudne. Na Slovensku sa vyrába viac než sto rokov

Chrumkavé plátky kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.