Kuchárske know-how na zeleninu a šaláty

Aj keď príprava šalátov vyzerá na prvý pohľad jednoducho, zopár užitočných rád, ktoré povýšia vaše výtvory na skutočné kulinárske umenie, sa vám určite zíde.


Krájanie naostro

Zelenina sa najlepšie krája super ostrým nožom na stredne veľkej drevenej doske. Mala by sa porciovať na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt a zároveň aby ich chuť úplne neprevalcovala chuť zálievky. Zápasiť na tanieri s obrými šalátovými listami je rovnako únavné, ako loviť miniatúrne kúsky papriky, beznádejne utopené v dresingu. Lepšie sa vám bude jesť, keď budete mať všetko „tak akurát“. Kapitolou samou osebe je krájanie cesnaku. Majstri kuchári ho vždy režú na hrubšie plátky, ktoré posypú soľou, aby sa z nich lepšie uvoľnili aromatické látky. A nakoniec ich roztlačia plochou stranou noža.

Aj oči jedia

Máloktorý pokrm nám dáva taký veľký priestor na uplatnenie fantázie ako šalát. V kombináciách rôznych druhov zeleniny a ovocia sa nekladú žiadne medze - dovolené je všetko, čo je čerstvé a chutné. Recepty, ktoré nájdete v kuchárskych knihách, sa dajú ľubovoľne obmieňať podľa toho, na čo máte práve chuť a pritom sa dokonale vyhrať s aranžovaním jednotlivých ingrediencií. Lebo šalát by mal byť pastvou pre mlsné jazýčky aj pre oči. Určite nič nepokazíte tým, keď budete mať na tanieri niečo červené, niečo zelené a k tomu niečo žlté. Kombinácia týchto základných farieb dokáže vytvoriť veľmi príjemný vizuálny vnem a navyše zaručí, že sa vám do žalúdka dostane tá správna kombinácia vitamínov.

Trocha tuku nezaškodí

Zeleninové šaláty vždy pripravujeme s trochou tuku. Nezáleží na tom, či je to olej, smotana, alebo kvapka hovädzieho vývaru. Tuk je potrebný na využitie provitamínu A v organizme a navyše dodáva šalátu chuť a sýtosť.

Chuť prírody...

...je vždy lepšia ako prísady plné konzervačných látok. Podľa pravidiel zdravej výživy neexistuje väčší hriech, ako pokaziť zmes kvalitnej čerstvej zeleniny hotovým dresingom zo supermarketu. Namiesto toho vyskúšajte zmes olivového oleja a citróna, prípadne môžete na ochutenie použiť kvalitný balzamikový ocot. K tomu pridajte namiesto korenia zmes čerstvých byli-niek - a zaručene ulahodíte nielen svojmu zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.

Kedy pridať zálievku?

Každý druh zeleniny znesie iný čas marinovania. Krehké listové šaláty, ako je hlávkový šalát, rukola alebo valeriána treba zaliať zálievkou a okamžite podávať. Tvrdšie listové šaláty, ako sú čínska kapusta, červená čakanka, čakanka, rímsky alebo kučeravý šalát, sa môžu pokojne máčať v zálievke do piatich minút. Rajčinový alebo zemiakový šalát treba marinovať štvrť hodiny, cestovinový a zemiakový šalát je ideálne nechať hotový odležať v chladničke aspoň pol dňa.

Pozor na vodu!

Predtým, než zeleninu nakrájate do šalátu, ju dôkladne opláchnite. Nikdy ju však nenamáčajte! Keby ostala dlhšie v hrnci s vodou, vyluhovali by sa z nej výživné bielkoviny, cukry, minerálne látky a vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B alebo vitamín C. Po opláchnutí je dobré nechať ju trochu „odkvapkať“ - to sa týka najmä listovej zeleniny, ktorá ľahko nasiak-ne vodou. Nie je totiž nič horšie, ako šalát plávajúci vo vodnatom dresingu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 404
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 477
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 178
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 705
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 289
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 179
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 064
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 008
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 734
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 647

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.