SME

Zmrzlina nám chutí už celé storočia

Najstaršia zmrzlina sa jedla v Číne už pred päťtisíc rokmi. Klasické príchute, na ktorých si ľudstvo pochutnáva už stáročia, dnes dopĺňajú naozaj exotické príchute mäsa, syra či kaktusov.

Pochúťka, známa stáročia, osviežuje v teplých letných dňoch malých i veľkých. Klasické príchute, na ktorých si ľudstvo pochutnáva už stáročia dnes dopĺňajú naozaj exotické príchute mäsa, syra či kaktusov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najstaršia zmrzlina sa jedla v Číne už pred päťtisíc rokmi. Základom bol sneh, rozdrvený ľad a popučené ovocie. Podobným spôsobom si vyrábali zmrzlinu i starovekí Gréci - akousi predchodkyňou dnešnej zmrzliny bola kombinácia snehu s medom a ovocím. Celý stredoveký svet bol vyznávačom ľadovej pochúťky - dezert v podobe ľadu ochutenom ružovou vodou, šafranom či ovocím si dopriali Peržania, sneh, dovezený z hôr ochutený ovocnými šťavami či orieškami jedávali i babylonskí či egyptskí vládcovia.

SkryťVypnúť reklamu

Tieto "sorbety" boli po stáročia jedinou ľadovou pochúťkou. Až v prvej polovici 16. storočia sa ľadová zmrzlina rozšírila z Talianska do Francúzska, kde sa podávala v kaviarňach a ďalších sto rokov trvalo, kým sa ľadová pochúťka udomácnila na anglickom kráľovskom dvore. Zmrzlina bola výsadou kráľov, recepty na jej výrobu boli tajné. Stačilo ďalších sto rokov a popularita zmrzliny závratne stúpla - cukrári do ľadovej triešte pridali mlieko a zmrzlina sa začala podobať na tú, bez ktorej si dnes nevieme predstaviť žiadne teplé dni.

Zmrzlina pre bežných smrteľníkov

Zmrzlina dlho nezostala iba výsadou kráľov. Dostala sa do Ameriky, recepty na jej výrobu sa vydávali knižne, vznikali prvé zmrzlinové stánky. Úplne prvým, kto si otvoril stánok so zmrzlinou, bol Carlo Gatti, švajčiarsko-taliansky podnikateľ. Kopček zmrzliny predával v roku 1851 za jeden cent a vraj podával zmrzlinu v mušliach. Odtiaľ zrejme pochádza aj jeden z tvarov oplátky, v ktorej sa zmrzlina podávala. No až vyrobenie prvého klasického kornútika v roku 1903 prispelo k boomu, ktorý nastal v 20. storočí.

SkryťVypnúť reklamu

Od kornútika bol už iba krôčik k nanuku - zmrzline na paličke, ktorú svet pozná od roku 1921. V tom istom období sa populárnymi stali zmrzlinové poháre či banana split. Výroba zmrzliny sa stala predmetom seriózneho výskumu, napr. tím britských vedcov vynašiel spôsob, ako zdvojnásobiť objem vzduchu v zmrzlinovej zmesi, ktorí renomovaní výrobcovia zmrzliny využívajú dodnes. Čerešničkou na torte sa stali stroje, ktoré plnia zmrzlinu do kornútika - u nás sa táto zmrzlina doteraz nazýva "strojová" či "točená". Zmrzlinári s pojazdnými vozíkmi patrili ku koloritu nielen západných miest - patria i k spomienkam našich rodičov.Prví sa objavili v londýnskych uliciach v roku 1923.

Dnes je najobľúbenejšou zmrzlinou talianske gelato alebo jadranská zmrzlina - sladoled, konkurujú im aj mrazené výrobky nadnárodných potravinárskych firiem.

SkryťVypnúť reklamu

Čo neviete o zmrzline

  • členkou vedeckého tímu, ktorý vynašiel spôsob, ako zdvojnásobiť objem vzduchu v zmrzlinovej zmesi bola i neskoršia britská premiérka Margaret Tatcherová

  • konzumenti zmrzliny zaplatia za mrazenú pochúťku šesťdesiat miliárd eur ročne,

  • najpredávanejšími zmrzlinami sú vanilková, čokoládová a jahodová. Napriek tomu japonskí zmrzlinári vytvorili exotické príchute - rybiu či z chobotníc,

  • lízanie zmrzliny aktivuje mozgové centrum, ktoré vylučuje endorfín - hormón šťastia,

  • v Severnej Karolíne predávajú pikantnú zmrzlinu s tromi druhmi štipľavého korenia a pikantnou omáčkou,

  • vo Venezuele sa nachádza zmrzlináreń, v ktorej ponúkajú 617 druhov zmrzlín,

  • anglický kráľ Karol I. vyplácal svojmu osobnému cukrárovi doživotnú rentu za to, že neprezradí recept na ľadovú pochúťku. Výška nebola malá - 500 libier ročne,

  • skutočnou predchodkyňou dnešnej zmrzliny bola mongolská zmrzlina z ťavieho alebo kozieho mlieka,

  • prvý stroj na výrobu zmrzliny vymyslela žena - Američanka Nancy Johnson.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: flickr.com / dapan

Autor: spracované podľa: wikipedia.org

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 090
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 399
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 145
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 133
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 048
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 442
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu