Tipy a triky pri príprave cestovín

Mušle, kolienka, slimáčiky a vretienka – niet azda pekného tvaru, ktorý by Taliani neboli zvečnili v podobe božskej cestoviny. Aké zásady treba dodržiavať pri príprave obľúbeného pokrmu južanov?


Druhy cestovín

Spaghetti – pozná ich asi každý. V doslovnom preklade ide o „motúzy“, dlhé aspoň 30 cm. Ich tenší variant sa označuje ako spaghettini či vermicelli.

Fusilli – sú ako vývrtky a vďaka tomu sa na nich dobre udržia krémové omáčky.

Tagliatelle – majú podobne ako chutná šunka rodisko v Parme. Dlhé, užšie rezance spoznáme podľa toho, že sa predávajú skrútené v tvare hviezdy.

Rotelle – pripomínajú kolesá voza a sú vynikajúce ako závarka do polievok.

Ravioly – plnené taštičky dostaneme kúpiť čerstvé i sušené.

Canneloni – veľké cestovinové rúrky sa ľubovoľne plnia, zalejú omáčkou a zapekajú. Podobne ako lasagne ich netreba predvariť.

Penne – krátke, šikmo zrezané rúrky s hladkým (penne lisce) alebo ryhovaným povrchom (penne rigate).

Trúfate si na to samy?

Ponuka hotových cestovín je obrovská, praví labužníci však vedia, že vlastnoručne urobené, domáce cestoviny chutia najlepšie. Alfou a omegou pri príprave cesta je kvalitná múka. Najvhodnejšia je takzvaná farina di semola fine, ktorú dostaneme kúpiť v talianskych lahôdkárskych obchodoch, môžeme však siahnuť aj po inej hrubej múke. Fanúšikovia tvrdších rezancov by mali múku pomiešať s tvrdenou pšeničnou krupicou. Cesto treba vyvaľkať čo najtenšie. Takže sa do toho oprime celým telom, prípadne prácu ponechajme strojčeku na rezance.

cest2.jpgAby nám išli na zub

Vedieť servírovať cestoviny správne uvarené je pre gurmánskeho kuchára kľúčová zručnosť. Ako dosiahnuť, aby neboli ani rozvarené, ani príliš tvrdé, ale akurát „na zub“, teda al dente? Predovšetkým ich musíme variť v dostatočnom množstve vody a dodržať presný čas varenia. Na 100 gramov cestovín dáme do hrnca asi jeden liter vody. Prekypeniu zabránime tak, že do vriacej vody pridáme zopár kvapiek oleja.

Nie je cedenie ako cedenie

Ak chceme, aby boli cestoviny al dente, scedíme ich a necháme na site odkvapkať. Ihneď ich premiešajme s omáčkou alebo polejme maslom. Ak máme v úmysle použiť cestoviny na šalát, po scedení ich prudko schlaďme studenou vodou. Vyplaví sa tým časť škrobu a omáčka sa na cestovinách lepšie udrží.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 567
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 684
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 682
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 196
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 030
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 576
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 338
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 320
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 188
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 934

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický

Češka bola roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.