Tipy a triky pri príprave cestovín

Mušle, kolienka, slimáčiky a vretienka – niet azda pekného tvaru, ktorý by Taliani neboli zvečnili v podobe božskej cestoviny. Aké zásady treba dodržiavať pri príprave obľúbeného pokrmu južanov?


Druhy cestovín

Spaghetti – pozná ich asi každý. V doslovnom preklade ide o „motúzy“, dlhé aspoň 30 cm. Ich tenší variant sa označuje ako spaghettini či vermicelli.

Fusilli – sú ako vývrtky a vďaka tomu sa na nich dobre udržia krémové omáčky.

Tagliatelle – majú podobne ako chutná šunka rodisko v Parme. Dlhé, užšie rezance spoznáme podľa toho, že sa predávajú skrútené v tvare hviezdy.

Rotelle – pripomínajú kolesá voza a sú vynikajúce ako závarka do polievok.

Ravioly – plnené taštičky dostaneme kúpiť čerstvé i sušené.

Canneloni – veľké cestovinové rúrky sa ľubovoľne plnia, zalejú omáčkou a zapekajú. Podobne ako lasagne ich netreba predvariť.

Penne – krátke, šikmo zrezané rúrky s hladkým (penne lisce) alebo ryhovaným povrchom (penne rigate).

Trúfate si na to samy?

Ponuka hotových cestovín je obrovská, praví labužníci však vedia, že vlastnoručne urobené, domáce cestoviny chutia najlepšie. Alfou a omegou pri príprave cesta je kvalitná múka. Najvhodnejšia je takzvaná farina di semola fine, ktorú dostaneme kúpiť v talianskych lahôdkárskych obchodoch, môžeme však siahnuť aj po inej hrubej múke. Fanúšikovia tvrdších rezancov by mali múku pomiešať s tvrdenou pšeničnou krupicou. Cesto treba vyvaľkať čo najtenšie. Takže sa do toho oprime celým telom, prípadne prácu ponechajme strojčeku na rezance.

cest2.jpgAby nám išli na zub

Vedieť servírovať cestoviny správne uvarené je pre gurmánskeho kuchára kľúčová zručnosť. Ako dosiahnuť, aby neboli ani rozvarené, ani príliš tvrdé, ale akurát „na zub“, teda al dente? Predovšetkým ich musíme variť v dostatočnom množstve vody a dodržať presný čas varenia. Na 100 gramov cestovín dáme do hrnca asi jeden liter vody. Prekypeniu zabránime tak, že do vriacej vody pridáme zopár kvapiek oleja.

Nie je cedenie ako cedenie

Ak chceme, aby boli cestoviny al dente, scedíme ich a necháme na site odkvapkať. Ihneď ich premiešajme s omáčkou alebo polejme maslom. Ak máme v úmysle použiť cestoviny na šalát, po scedení ich prudko schlaďme studenou vodou. Vyplaví sa tým časť škrobu a omáčka sa na cestovinách lepšie udrží.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 749
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 550
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 042
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 474
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 910
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 649
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 294
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 887
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop