SME

Tipy a triky pri príprave cestovín

Mušle, kolienka, slimáčiky a vretienka – niet azda pekného tvaru, ktorý by Taliani neboli zvečnili v podobe božskej cestoviny. Aké zásady treba dodržiavať pri príprave obľúbeného pokrmu južanov?


Druhy cestovín

Spaghetti – pozná ich asi každý. V doslovnom preklade ide o „motúzy“, dlhé aspoň 30 cm. Ich tenší variant sa označuje ako spaghettini či vermicelli.

Fusilli – sú ako vývrtky a vďaka tomu sa na nich dobre udržia krémové omáčky.

Tagliatelle – majú podobne ako chutná šunka rodisko v Parme. Dlhé, užšie rezance spoznáme podľa toho, že sa predávajú skrútené v tvare hviezdy.

Rotelle – pripomínajú kolesá voza a sú vynikajúce ako závarka do polievok.

Ravioly – plnené taštičky dostaneme kúpiť čerstvé i sušené.

Canneloni – veľké cestovinové rúrky sa ľubovoľne plnia, zalejú omáčkou a zapekajú. Podobne ako lasagne ich netreba predvariť.

Penne – krátke, šikmo zrezané rúrky s hladkým (penne lisce) alebo ryhovaným povrchom (penne rigate).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Trúfate si na to samy?

Ponuka hotových cestovín je obrovská, praví labužníci však vedia, že vlastnoručne urobené, domáce cestoviny chutia najlepšie. Alfou a omegou pri príprave cesta je kvalitná múka. Najvhodnejšia je takzvaná farina di semola fine, ktorú dostaneme kúpiť v talianskych lahôdkárskych obchodoch, môžeme však siahnuť aj po inej hrubej múke. Fanúšikovia tvrdších rezancov by mali múku pomiešať s tvrdenou pšeničnou krupicou. Cesto treba vyvaľkať čo najtenšie. Takže sa do toho oprime celým telom, prípadne prácu ponechajme strojčeku na rezance.

cest2.jpgAby nám išli na zub

Vedieť servírovať cestoviny správne uvarené je pre gurmánskeho kuchára kľúčová zručnosť. Ako dosiahnuť, aby neboli ani rozvarené, ani príliš tvrdé, ale akurát „na zub“, teda al dente? Predovšetkým ich musíme variť v dostatočnom množstve vody a dodržať presný čas varenia. Na 100 gramov cestovín dáme do hrnca asi jeden liter vody. Prekypeniu zabránime tak, že do vriacej vody pridáme zopár kvapiek oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Nie je cedenie ako cedenie

Ak chceme, aby boli cestoviny al dente, scedíme ich a necháme na site odkvapkať. Ihneď ich premiešajme s omáčkou alebo polejme maslom. Ak máme v úmysle použiť cestoviny na šalát, po scedení ich prudko schlaďme studenou vodou. Vyplaví sa tým časť škrobu a omáčka sa na cestovinách lepšie udrží.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 814
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 662
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 445
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 690
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 650
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 300
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 561
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 519
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu