SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Tipy a triky pri príprave cestovín

Mušle, kolienka, slimáčiky a vretienka – niet azda pekného tvaru, ktorý by Taliani neboli zvečnili v podobe božskej cestoviny. Aké zásady treba dodržiavať pri príprave obľúbeného pokrmu južanov?


Druhy cestovín

Spaghetti – pozná ich asi každý. V doslovnom preklade ide o „motúzy“, dlhé aspoň 30 cm. Ich tenší variant sa označuje ako spaghettini či vermicelli.

Fusilli – sú ako vývrtky a vďaka tomu sa na nich dobre udržia krémové omáčky.

Tagliatelle – majú podobne ako chutná šunka rodisko v Parme. Dlhé, užšie rezance spoznáme podľa toho, že sa predávajú skrútené v tvare hviezdy.

Rotelle – pripomínajú kolesá voza a sú vynikajúce ako závarka do polievok.

Ravioly – plnené taštičky dostaneme kúpiť čerstvé i sušené.

Canneloni – veľké cestovinové rúrky sa ľubovoľne plnia, zalejú omáčkou a zapekajú. Podobne ako lasagne ich netreba predvariť.

Penne – krátke, šikmo zrezané rúrky s hladkým (penne lisce) alebo ryhovaným povrchom (penne rigate).

Skryť Vypnúť reklamu

Trúfate si na to samy?

Ponuka hotových cestovín je obrovská, praví labužníci však vedia, že vlastnoručne urobené, domáce cestoviny chutia najlepšie. Alfou a omegou pri príprave cesta je kvalitná múka. Najvhodnejšia je takzvaná farina di semola fine, ktorú dostaneme kúpiť v talianskych lahôdkárskych obchodoch, môžeme však siahnuť aj po inej hrubej múke. Fanúšikovia tvrdších rezancov by mali múku pomiešať s tvrdenou pšeničnou krupicou. Cesto treba vyvaľkať čo najtenšie. Takže sa do toho oprime celým telom, prípadne prácu ponechajme strojčeku na rezance.

cest2.jpgAby nám išli na zub

Vedieť servírovať cestoviny správne uvarené je pre gurmánskeho kuchára kľúčová zručnosť. Ako dosiahnuť, aby neboli ani rozvarené, ani príliš tvrdé, ale akurát „na zub“, teda al dente? Predovšetkým ich musíme variť v dostatočnom množstve vody a dodržať presný čas varenia. Na 100 gramov cestovín dáme do hrnca asi jeden liter vody. Prekypeniu zabránime tak, že do vriacej vody pridáme zopár kvapiek oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je cedenie ako cedenie

Ak chceme, aby boli cestoviny al dente, scedíme ich a necháme na site odkvapkať. Ihneď ich premiešajme s omáčkou alebo polejme maslom. Ak máme v úmysle použiť cestoviny na šalát, po scedení ich prudko schlaďme studenou vodou. Vyplaví sa tým časť škrobu a omáčka sa na cestovinách lepšie udrží.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 254
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 360
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 256
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 155
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 156
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 513
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 770
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 905
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 760
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Tao Hart.