Druhy cestovín
Spaghetti – pozná ich asi každý. V doslovnom preklade ide o „motúzy“, dlhé aspoň 30 cm. Ich tenší variant sa označuje ako spaghettini či vermicelli.
Fusilli – sú ako vývrtky a vďaka tomu sa na nich dobre udržia krémové omáčky.
Tagliatelle – majú podobne ako chutná šunka rodisko v Parme. Dlhé, užšie rezance spoznáme podľa toho, že sa predávajú skrútené v tvare hviezdy.
Rotelle – pripomínajú kolesá voza a sú vynikajúce ako závarka do polievok.
Ravioly – plnené taštičky dostaneme kúpiť čerstvé i sušené.
Canneloni – veľké cestovinové rúrky sa ľubovoľne plnia, zalejú omáčkou a zapekajú. Podobne ako lasagne ich netreba predvariť.
Penne – krátke, šikmo zrezané rúrky s hladkým (penne lisce) alebo ryhovaným povrchom (penne rigate).
Trúfate si na to samy?
Ponuka hotových cestovín je obrovská, praví labužníci však vedia, že vlastnoručne urobené, domáce cestoviny chutia najlepšie. Alfou a omegou pri príprave cesta je kvalitná múka. Najvhodnejšia je takzvaná farina di semola fine, ktorú dostaneme kúpiť v talianskych lahôdkárskych obchodoch, môžeme však siahnuť aj po inej hrubej múke. Fanúšikovia tvrdších rezancov by mali múku pomiešať s tvrdenou pšeničnou krupicou. Cesto treba vyvaľkať čo najtenšie. Takže sa do toho oprime celým telom, prípadne prácu ponechajme strojčeku na rezance.
Aby nám išli na zub
Vedieť servírovať cestoviny správne uvarené je pre gurmánskeho kuchára kľúčová zručnosť. Ako dosiahnuť, aby neboli ani rozvarené, ani príliš tvrdé, ale akurát „na zub“, teda al dente? Predovšetkým ich musíme variť v dostatočnom množstve vody a dodržať presný čas varenia. Na 100 gramov cestovín dáme do hrnca asi jeden liter vody. Prekypeniu zabránime tak, že do vriacej vody pridáme zopár kvapiek oleja.
Nie je cedenie ako cedenie
Ak chceme, aby boli cestoviny al dente, scedíme ich a necháme na site odkvapkať. Ihneď ich premiešajme s omáčkou alebo polejme maslom. Ak máme v úmysle použiť cestoviny na šalát, po scedení ich prudko schlaďme studenou vodou. Vyplaví sa tým časť škrobu a omáčka sa na cestovinách lepšie udrží.