SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Recepty na cestoviny pre vegetariánov

Ak nemáte v teplých letných dňoch chuť na mäso, vyberte si lahodnú kombináciu cestovín a zeleniny.


Špagety s hubami a mätou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_shubami.jpg600 g miešaných čerstvých húb (podľa sezóny huby šitake, šampiňóny, hlivy, kuriatka alebo dubáky)
3 stonky mäty
soľ
400 g špagiet
2 šalotky
4 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie

Huby očistíme papierovou utierkou, ak treba, umyjeme. Menšie huby necháme celé alebo ich rozpolíme. Pri väčších hubách vytočíme nožičky z klobúčikov a pokrájame na malé kúsky. Klobúčiky nakrájame na plátky. Mätu umyjeme a osušíme, lístky poodtŕhame zo stoniek. Zopár lístkov odložíme na ozdobenie, zvyšok najemno posekáme.

Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a špagety v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Šalotky očistíme a nadrobno pokrájame. V panvici zohrejeme olej a šalotky na ňom dosklovita podusíme. Pridáme huby a ešte chvíľu dusíme. Pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak, posekanú mätu a všetko pri nízkej teplote dusíme niekoľko minút. Osolíme a okoreníme.

Špagety scedíme a necháme na site odkvapkať. Zmiešame s hubovým ragú, ozdobíme mätovými lístkami a podávame.

Linquine s kyslou šošovicou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_linquine.jpg250 g hnedej šošovice
2 rajčiaky
1 mrkva
1 stonkový zeler
2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
1 cibuľa (pokrájaná na drobné kocky)
1 zelená čili paprička (nakrájaná na jemné pásiky)
1/8 l suchého bieleho vína
soľ l čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL octu balsamico
400 g cestovín linquine (alebo špagiet)
1 viazanička rukoly

Šošovicu umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka, dužinu pokrájame na kocky. Mrkvu ošúpeme a pokrájame na kocky. Zeler umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Strúčiky cesnaku najemno posekáme.

Zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, čili papričku a cesnak. Pridáme šošovicu aj s vodou a vínom a pri miernej teplote necháme 30 minút zľahka variť. Desať minút pred koncom varenia vložíme pripravenú zeleninu. Ochutíme soľou, čiernym korením a octom balsamico.

Linquine uvaríme podľa návodu v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody al dente. Rukolu očistíme, umyjeme a osušíme. Cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do nich šošovicu a rukolu.

Šafranové rezance so zeleninou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_safran.jpg350 g pšeničnej múky
4 žĺtky
2 vajcia
soľ
na hrot noža mletého šafranu
150 g brokolice
1 malá cukina
100 g strukov cukrového hrachu
100 g zelenej špargle
4 PL masla
6 - 8 PL zeleninového vývaru
1 balíček blizien šafranu
čerstvo zomleté čierne korenie
niekoľko rúročiek pažítky
50 g čerstvo postrúhaného parmezánu

Z múky, žĺtkov, vajec, 1/2 ČL soli, mletého šafranu a 1 PL teplej vody vymiesime cesto. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať. Zeleninu umyjeme. Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky, stopku olúpeme. Cukinu prekrojíme po dĺžke na štvrtiny a pokrájame na malé kúsky. Zo strukov cukrového hrachu odštipneme konce. Spodnú tretinu šparglí olúpeme a stonky šikmo nakrájame na kúsky.

V hrnci uvedieme do varu dostatočné množstvo vody a zeleninu v nej postupne blanšírujeme. Prudko schladíme v ľadovej vode a necháme dobre odkvapkať. Cesto natenko rozvaľkáme a pokrájame na široké pásy. V dostatočnom množstve osolenej vriacej vody ich uvaríme al dente a scedíme.

V hrnci speníme maslo a vložíme doň odkvapkanú zeleninu. Zalejeme vývarom, pridáme šafran, osolíme a okoreníme. Primiešame rezance, pažítku a parmezán.

Široké rezance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_gorgonzl.jpg500 g stonkového zeleru (s vňatkou)
2 PL masla
soľ
400 g širokých rezancov (parpadelle)
250 g gorgonzoly
200 g šľahačkovej smotany
čerstvo zomleté čierne korenie
4 PL píniových orieškov
1 malá hruška

Zeler očistíme a umyjeme. Stonky šikmo nakrájame na tenké plátky, vňatku odložíme na ozdobenie. V hrnci zohrejeme maslo a zelerové plátky na ňom pri miernej teplote asi 5 minút podusíme. Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Gorgonzolu pokrájame na malé kúsky. Niekoľko kúskov odložíme, zvyšok pridáme spolu so smotanou k zelerovým plátkom. Necháme zovrieť a syr za stáleho miešania rozpustíme. Omáčku krátko povaríme, pikantne osolíme a okoreníme.

Na panvici bez tuku opražíme píniové oriešky do zlatohneda. Hrušku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Rezance scedíme a necháme odkvapkať. S gorgonzolovou omáčkou a plátkami hrušky upravíme na misu, posypeme píniovými orieškami a zvyšným pokrájaným syrom.

Ozdobíme zelerovou vňatkou a podľa chuti posypeme nahrubo zomletým čiernym korením. Omáčka bude pikantnejšia, ak namiesto gorgonzoly použijeme korenistejší rokfort. Kto však má rád jemnejšiu chuť, použije krémo-vú smotanovú gorgonzolu s mascarpone.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 867
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 123
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 752
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 733
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 855
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 226
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 378
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 576
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 282
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 212

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan.
Polícia stráži okolie jedného z kostolov.
Zničený kostol svätého Šebastiána v meste Negombo.
Dominika Cibulková.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.