Špagety s hubami a mätou
Suroviny na 4 porcie
600 g miešaných čerstvých húb (podľa sezóny huby šitake, šampiňóny, hlivy, kuriatka alebo dubáky)
3 stonky mäty
soľ
400 g špagiet
2 šalotky
4 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie
Huby očistíme papierovou utierkou, ak treba, umyjeme. Menšie huby necháme celé alebo ich rozpolíme. Pri väčších hubách vytočíme nožičky z klobúčikov a pokrájame na malé kúsky. Klobúčiky nakrájame na plátky. Mätu umyjeme a osušíme, lístky poodtŕhame zo stoniek. Zopár lístkov odložíme na ozdobenie, zvyšok najemno posekáme.
Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a špagety v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.
Šalotky očistíme a nadrobno pokrájame. V panvici zohrejeme olej a šalotky na ňom dosklovita podusíme. Pridáme huby a ešte chvíľu dusíme. Pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak, posekanú mätu a všetko pri nízkej teplote dusíme niekoľko minút. Osolíme a okoreníme.
Špagety scedíme a necháme na site odkvapkať. Zmiešame s hubovým ragú, ozdobíme mätovými lístkami a podávame.
Linquine s kyslou šošovicou
Suroviny na 4 porcie
250 g hnedej šošovice
2 rajčiaky
1 mrkva
1 stonkový zeler
2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
1 cibuľa (pokrájaná na drobné kocky)
1 zelená čili paprička (nakrájaná na jemné pásiky)
1/8 l suchého bieleho vína
soľ l čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL octu balsamico
400 g cestovín linquine (alebo špagiet)
1 viazanička rukoly
Šošovicu umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka, dužinu pokrájame na kocky. Mrkvu ošúpeme a pokrájame na kocky. Zeler umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Strúčiky cesnaku najemno posekáme.
Zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, čili papričku a cesnak. Pridáme šošovicu aj s vodou a vínom a pri miernej teplote necháme 30 minút zľahka variť. Desať minút pred koncom varenia vložíme pripravenú zeleninu. Ochutíme soľou, čiernym korením a octom balsamico.
Linquine uvaríme podľa návodu v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody al dente. Rukolu očistíme, umyjeme a osušíme. Cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do nich šošovicu a rukolu.
Šafranové rezance so zeleninou
Suroviny na 4 porcie
350 g pšeničnej múky
4 žĺtky
2 vajcia
soľ
na hrot noža mletého šafranu
150 g brokolice
1 malá cukina
100 g strukov cukrového hrachu
100 g zelenej špargle
4 PL masla
6 - 8 PL zeleninového vývaru
1 balíček blizien šafranu
čerstvo zomleté čierne korenie
niekoľko rúročiek pažítky
50 g čerstvo postrúhaného parmezánu
Z múky, žĺtkov, vajec, 1/2 ČL soli, mletého šafranu a 1 PL teplej vody vymiesime cesto. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať. Zeleninu umyjeme. Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky, stopku olúpeme. Cukinu prekrojíme po dĺžke na štvrtiny a pokrájame na malé kúsky. Zo strukov cukrového hrachu odštipneme konce. Spodnú tretinu šparglí olúpeme a stonky šikmo nakrájame na kúsky.
V hrnci uvedieme do varu dostatočné množstvo vody a zeleninu v nej postupne blanšírujeme. Prudko schladíme v ľadovej vode a necháme dobre odkvapkať. Cesto natenko rozvaľkáme a pokrájame na široké pásy. V dostatočnom množstve osolenej vriacej vody ich uvaríme al dente a scedíme.
V hrnci speníme maslo a vložíme doň odkvapkanú zeleninu. Zalejeme vývarom, pridáme šafran, osolíme a okoreníme. Primiešame rezance, pažítku a parmezán.
Široké rezance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie
500 g stonkového zeleru (s vňatkou)
2 PL masla
soľ
400 g širokých rezancov (parpadelle)
250 g gorgonzoly
200 g šľahačkovej smotany
čerstvo zomleté čierne korenie
4 PL píniových orieškov
1 malá hruška
Zeler očistíme a umyjeme. Stonky šikmo nakrájame na tenké plátky, vňatku odložíme na ozdobenie. V hrnci zohrejeme maslo a zelerové plátky na ňom pri miernej teplote asi 5 minút podusíme. Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.
Gorgonzolu pokrájame na malé kúsky. Niekoľko kúskov odložíme, zvyšok pridáme spolu so smotanou k zelerovým plátkom. Necháme zovrieť a syr za stáleho miešania rozpustíme. Omáčku krátko povaríme, pikantne osolíme a okoreníme.
Na panvici bez tuku opražíme píniové oriešky do zlatohneda. Hrušku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Rezance scedíme a necháme odkvapkať. S gorgonzolovou omáčkou a plátkami hrušky upravíme na misu, posypeme píniovými orieškami a zvyšným pokrájaným syrom.
Ozdobíme zelerovou vňatkou a podľa chuti posypeme nahrubo zomletým čiernym korením. Omáčka bude pikantnejšia, ak namiesto gorgonzoly použijeme korenistejší rokfort. Kto však má rád jemnejšiu chuť, použije krémo-vú smotanovú gorgonzolu s mascarpone.
Autor: publikácia Cestoviny, Ikar