Recepty na cestoviny pre vegetariánov

Ak nemáte v teplých letných dňoch chuť na mäso, vyberte si lahodnú kombináciu cestovín a zeleniny.


Špagety s hubami a mätou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_shubami.jpg600 g miešaných čerstvých húb (podľa sezóny huby šitake, šampiňóny, hlivy, kuriatka alebo dubáky)
3 stonky mäty
soľ
400 g špagiet
2 šalotky
4 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie

Huby očistíme papierovou utierkou, ak treba, umyjeme. Menšie huby necháme celé alebo ich rozpolíme. Pri väčších hubách vytočíme nožičky z klobúčikov a pokrájame na malé kúsky. Klobúčiky nakrájame na plátky. Mätu umyjeme a osušíme, lístky poodtŕhame zo stoniek. Zopár lístkov odložíme na ozdobenie, zvyšok najemno posekáme.

Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a špagety v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Šalotky očistíme a nadrobno pokrájame. V panvici zohrejeme olej a šalotky na ňom dosklovita podusíme. Pridáme huby a ešte chvíľu dusíme. Pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak, posekanú mätu a všetko pri nízkej teplote dusíme niekoľko minút. Osolíme a okoreníme.

Špagety scedíme a necháme na site odkvapkať. Zmiešame s hubovým ragú, ozdobíme mätovými lístkami a podávame.

Linquine s kyslou šošovicou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_linquine.jpg250 g hnedej šošovice
2 rajčiaky
1 mrkva
1 stonkový zeler
2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
1 cibuľa (pokrájaná na drobné kocky)
1 zelená čili paprička (nakrájaná na jemné pásiky)
1/8 l suchého bieleho vína
soľ l čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL octu balsamico
400 g cestovín linquine (alebo špagiet)
1 viazanička rukoly

Šošovicu umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka, dužinu pokrájame na kocky. Mrkvu ošúpeme a pokrájame na kocky. Zeler umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Strúčiky cesnaku najemno posekáme.

Zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, čili papričku a cesnak. Pridáme šošovicu aj s vodou a vínom a pri miernej teplote necháme 30 minút zľahka variť. Desať minút pred koncom varenia vložíme pripravenú zeleninu. Ochutíme soľou, čiernym korením a octom balsamico.

Linquine uvaríme podľa návodu v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody al dente. Rukolu očistíme, umyjeme a osušíme. Cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do nich šošovicu a rukolu.

Šafranové rezance so zeleninou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_safran.jpg350 g pšeničnej múky
4 žĺtky
2 vajcia
soľ
na hrot noža mletého šafranu
150 g brokolice
1 malá cukina
100 g strukov cukrového hrachu
100 g zelenej špargle
4 PL masla
6 - 8 PL zeleninového vývaru
1 balíček blizien šafranu
čerstvo zomleté čierne korenie
niekoľko rúročiek pažítky
50 g čerstvo postrúhaného parmezánu

Z múky, žĺtkov, vajec, 1/2 ČL soli, mletého šafranu a 1 PL teplej vody vymiesime cesto. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať. Zeleninu umyjeme. Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky, stopku olúpeme. Cukinu prekrojíme po dĺžke na štvrtiny a pokrájame na malé kúsky. Zo strukov cukrového hrachu odštipneme konce. Spodnú tretinu šparglí olúpeme a stonky šikmo nakrájame na kúsky.

V hrnci uvedieme do varu dostatočné množstvo vody a zeleninu v nej postupne blanšírujeme. Prudko schladíme v ľadovej vode a necháme dobre odkvapkať. Cesto natenko rozvaľkáme a pokrájame na široké pásy. V dostatočnom množstve osolenej vriacej vody ich uvaríme al dente a scedíme.

V hrnci speníme maslo a vložíme doň odkvapkanú zeleninu. Zalejeme vývarom, pridáme šafran, osolíme a okoreníme. Primiešame rezance, pažítku a parmezán.

Široké rezance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_gorgonzl.jpg500 g stonkového zeleru (s vňatkou)
2 PL masla
soľ
400 g širokých rezancov (parpadelle)
250 g gorgonzoly
200 g šľahačkovej smotany
čerstvo zomleté čierne korenie
4 PL píniových orieškov
1 malá hruška

Zeler očistíme a umyjeme. Stonky šikmo nakrájame na tenké plátky, vňatku odložíme na ozdobenie. V hrnci zohrejeme maslo a zelerové plátky na ňom pri miernej teplote asi 5 minút podusíme. Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Gorgonzolu pokrájame na malé kúsky. Niekoľko kúskov odložíme, zvyšok pridáme spolu so smotanou k zelerovým plátkom. Necháme zovrieť a syr za stáleho miešania rozpustíme. Omáčku krátko povaríme, pikantne osolíme a okoreníme.

Na panvici bez tuku opražíme píniové oriešky do zlatohneda. Hrušku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Rezance scedíme a necháme odkvapkať. S gorgonzolovou omáčkou a plátkami hrušky upravíme na misu, posypeme píniovými orieškami a zvyšným pokrájaným syrom.

Ozdobíme zelerovou vňatkou a podľa chuti posypeme nahrubo zomletým čiernym korením. Omáčka bude pikantnejšia, ak namiesto gorgonzoly použijeme korenistejší rokfort. Kto však má rád jemnejšiu chuť, použije krémo-vú smotanovú gorgonzolu s mascarpone.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 039
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 558
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 581
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 241
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 913
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 707
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 381
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 308
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 589
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 155

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?