Recepty na cestoviny pre vegetariánov

Ak nemáte v teplých letných dňoch chuť na mäso, vyberte si lahodnú kombináciu cestovín a zeleniny.


Špagety s hubami a mätou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_shubami.jpg600 g miešaných čerstvých húb (podľa sezóny huby šitake, šampiňóny, hlivy, kuriatka alebo dubáky)
3 stonky mäty
soľ
400 g špagiet
2 šalotky
4 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie

Huby očistíme papierovou utierkou, ak treba, umyjeme. Menšie huby necháme celé alebo ich rozpolíme. Pri väčších hubách vytočíme nožičky z klobúčikov a pokrájame na malé kúsky. Klobúčiky nakrájame na plátky. Mätu umyjeme a osušíme, lístky poodtŕhame zo stoniek. Zopár lístkov odložíme na ozdobenie, zvyšok najemno posekáme.

Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a špagety v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Šalotky očistíme a nadrobno pokrájame. V panvici zohrejeme olej a šalotky na ňom dosklovita podusíme. Pridáme huby a ešte chvíľu dusíme. Pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak, posekanú mätu a všetko pri nízkej teplote dusíme niekoľko minút. Osolíme a okoreníme.

Špagety scedíme a necháme na site odkvapkať. Zmiešame s hubovým ragú, ozdobíme mätovými lístkami a podávame.

Linquine s kyslou šošovicou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_linquine.jpg250 g hnedej šošovice
2 rajčiaky
1 mrkva
1 stonkový zeler
2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
1 cibuľa (pokrájaná na drobné kocky)
1 zelená čili paprička (nakrájaná na jemné pásiky)
1/8 l suchého bieleho vína
soľ l čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL octu balsamico
400 g cestovín linquine (alebo špagiet)
1 viazanička rukoly

Šošovicu umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka, dužinu pokrájame na kocky. Mrkvu ošúpeme a pokrájame na kocky. Zeler umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Strúčiky cesnaku najemno posekáme.

Zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, čili papričku a cesnak. Pridáme šošovicu aj s vodou a vínom a pri miernej teplote necháme 30 minút zľahka variť. Desať minút pred koncom varenia vložíme pripravenú zeleninu. Ochutíme soľou, čiernym korením a octom balsamico.

Linquine uvaríme podľa návodu v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody al dente. Rukolu očistíme, umyjeme a osušíme. Cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do nich šošovicu a rukolu.

Šafranové rezance so zeleninou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_safran.jpg350 g pšeničnej múky
4 žĺtky
2 vajcia
soľ
na hrot noža mletého šafranu
150 g brokolice
1 malá cukina
100 g strukov cukrového hrachu
100 g zelenej špargle
4 PL masla
6 - 8 PL zeleninového vývaru
1 balíček blizien šafranu
čerstvo zomleté čierne korenie
niekoľko rúročiek pažítky
50 g čerstvo postrúhaného parmezánu

Z múky, žĺtkov, vajec, 1/2 ČL soli, mletého šafranu a 1 PL teplej vody vymiesime cesto. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať. Zeleninu umyjeme. Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky, stopku olúpeme. Cukinu prekrojíme po dĺžke na štvrtiny a pokrájame na malé kúsky. Zo strukov cukrového hrachu odštipneme konce. Spodnú tretinu šparglí olúpeme a stonky šikmo nakrájame na kúsky.

V hrnci uvedieme do varu dostatočné množstvo vody a zeleninu v nej postupne blanšírujeme. Prudko schladíme v ľadovej vode a necháme dobre odkvapkať. Cesto natenko rozvaľkáme a pokrájame na široké pásy. V dostatočnom množstve osolenej vriacej vody ich uvaríme al dente a scedíme.

V hrnci speníme maslo a vložíme doň odkvapkanú zeleninu. Zalejeme vývarom, pridáme šafran, osolíme a okoreníme. Primiešame rezance, pažítku a parmezán.

Široké rezance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_gorgonzl.jpg500 g stonkového zeleru (s vňatkou)
2 PL masla
soľ
400 g širokých rezancov (parpadelle)
250 g gorgonzoly
200 g šľahačkovej smotany
čerstvo zomleté čierne korenie
4 PL píniových orieškov
1 malá hruška

Zeler očistíme a umyjeme. Stonky šikmo nakrájame na tenké plátky, vňatku odložíme na ozdobenie. V hrnci zohrejeme maslo a zelerové plátky na ňom pri miernej teplote asi 5 minút podusíme. Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Gorgonzolu pokrájame na malé kúsky. Niekoľko kúskov odložíme, zvyšok pridáme spolu so smotanou k zelerovým plátkom. Necháme zovrieť a syr za stáleho miešania rozpustíme. Omáčku krátko povaríme, pikantne osolíme a okoreníme.

Na panvici bez tuku opražíme píniové oriešky do zlatohneda. Hrušku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Rezance scedíme a necháme odkvapkať. S gorgonzolovou omáčkou a plátkami hrušky upravíme na misu, posypeme píniovými orieškami a zvyšným pokrájaným syrom.

Ozdobíme zelerovou vňatkou a podľa chuti posypeme nahrubo zomletým čiernym korením. Omáčka bude pikantnejšia, ak namiesto gorgonzoly použijeme korenistejší rokfort. Kto však má rád jemnejšiu chuť, použije krémo-vú smotanovú gorgonzolu s mascarpone.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  4. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  5. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Alarica – new business project in the market of shoes
  7. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  8. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 8 316
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 127
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 3 178
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 126
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 156
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 107
  7. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 584
  8. Kam do tepla v januári? 1 520
  9. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 1 515
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 471

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Severná Kórea už na olympiádu útočila. Nechceli ju za hostiteľa

Soul chcel v roku 1988 letnou olympiádou zažiariť. Viedla k tomu krvavá cesta aj ústupky severnému susedovi.

PLUS

Je z trinástich detí a nikto mu neveril. Dnes láme rekordy

Hovoria o ňom ako o novom Matejovi Tóthovi.

KOMENTÁRE

Urazili ste môjho priateľa, pán premiér

Viem, nemenovali ste ho. Ale označili ste ho jeho náboženským vyznaním.

ŠPORT

Vlhová spravila chybu, v obrovskom slalome o pódium nebojovala

Víťazkou obrovského slalomu sa stala Nemka Viktoria Rebensburgová.

Neprehliadnite tiež

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho testera sexuálnych hračiek

Tí najlepší sa o svoje skúsenosti podelia vtipne a originálne.

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?