Recepty na cestoviny pre vegetariánov

Ak nemáte v teplých letných dňoch chuť na mäso, vyberte si lahodnú kombináciu cestovín a zeleniny.


Špagety s hubami a mätou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_shubami.jpg600 g miešaných čerstvých húb (podľa sezóny huby šitake, šampiňóny, hlivy, kuriatka alebo dubáky)
3 stonky mäty
soľ
400 g špagiet
2 šalotky
4 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie

Huby očistíme papierovou utierkou, ak treba, umyjeme. Menšie huby necháme celé alebo ich rozpolíme. Pri väčších hubách vytočíme nožičky z klobúčikov a pokrájame na malé kúsky. Klobúčiky nakrájame na plátky. Mätu umyjeme a osušíme, lístky poodtŕhame zo stoniek. Zopár lístkov odložíme na ozdobenie, zvyšok najemno posekáme.

Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a špagety v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Šalotky očistíme a nadrobno pokrájame. V panvici zohrejeme olej a šalotky na ňom dosklovita podusíme. Pridáme huby a ešte chvíľu dusíme. Pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak, posekanú mätu a všetko pri nízkej teplote dusíme niekoľko minút. Osolíme a okoreníme.

Špagety scedíme a necháme na site odkvapkať. Zmiešame s hubovým ragú, ozdobíme mätovými lístkami a podávame.

Linquine s kyslou šošovicou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_linquine.jpg250 g hnedej šošovice
2 rajčiaky
1 mrkva
1 stonkový zeler
2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
1 cibuľa (pokrájaná na drobné kocky)
1 zelená čili paprička (nakrájaná na jemné pásiky)
1/8 l suchého bieleho vína
soľ l čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL octu balsamico
400 g cestovín linquine (alebo špagiet)
1 viazanička rukoly

Šošovicu umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka, dužinu pokrájame na kocky. Mrkvu ošúpeme a pokrájame na kocky. Zeler umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Strúčiky cesnaku najemno posekáme.

Zohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, čili papričku a cesnak. Pridáme šošovicu aj s vodou a vínom a pri miernej teplote necháme 30 minút zľahka variť. Desať minút pred koncom varenia vložíme pripravenú zeleninu. Ochutíme soľou, čiernym korením a octom balsamico.

Linquine uvaríme podľa návodu v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody al dente. Rukolu očistíme, umyjeme a osušíme. Cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do nich šošovicu a rukolu.

Šafranové rezance so zeleninou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_safran.jpg350 g pšeničnej múky
4 žĺtky
2 vajcia
soľ
na hrot noža mletého šafranu
150 g brokolice
1 malá cukina
100 g strukov cukrového hrachu
100 g zelenej špargle
4 PL masla
6 - 8 PL zeleninového vývaru
1 balíček blizien šafranu
čerstvo zomleté čierne korenie
niekoľko rúročiek pažítky
50 g čerstvo postrúhaného parmezánu

Z múky, žĺtkov, vajec, 1/2 ČL soli, mletého šafranu a 1 PL teplej vody vymiesime cesto. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať. Zeleninu umyjeme. Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky, stopku olúpeme. Cukinu prekrojíme po dĺžke na štvrtiny a pokrájame na malé kúsky. Zo strukov cukrového hrachu odštipneme konce. Spodnú tretinu šparglí olúpeme a stonky šikmo nakrájame na kúsky.

V hrnci uvedieme do varu dostatočné množstvo vody a zeleninu v nej postupne blanšírujeme. Prudko schladíme v ľadovej vode a necháme dobre odkvapkať. Cesto natenko rozvaľkáme a pokrájame na široké pásy. V dostatočnom množstve osolenej vriacej vody ich uvaríme al dente a scedíme.

V hrnci speníme maslo a vložíme doň odkvapkanú zeleninu. Zalejeme vývarom, pridáme šafran, osolíme a okoreníme. Primiešame rezance, pažítku a parmezán.

Široké rezance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_gorgonzl.jpg500 g stonkového zeleru (s vňatkou)
2 PL masla
soľ
400 g širokých rezancov (parpadelle)
250 g gorgonzoly
200 g šľahačkovej smotany
čerstvo zomleté čierne korenie
4 PL píniových orieškov
1 malá hruška

Zeler očistíme a umyjeme. Stonky šikmo nakrájame na tenké plátky, vňatku odložíme na ozdobenie. V hrnci zohrejeme maslo a zelerové plátky na ňom pri miernej teplote asi 5 minút podusíme. Privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu na obale al dente.

Gorgonzolu pokrájame na malé kúsky. Niekoľko kúskov odložíme, zvyšok pridáme spolu so smotanou k zelerovým plátkom. Necháme zovrieť a syr za stáleho miešania rozpustíme. Omáčku krátko povaríme, pikantne osolíme a okoreníme.

Na panvici bez tuku opražíme píniové oriešky do zlatohneda. Hrušku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Rezance scedíme a necháme odkvapkať. S gorgonzolovou omáčkou a plátkami hrušky upravíme na misu, posypeme píniovými orieškami a zvyšným pokrájaným syrom.

Ozdobíme zelerovou vňatkou a podľa chuti posypeme nahrubo zomletým čiernym korením. Omáčka bude pikantnejšia, ak namiesto gorgonzoly použijeme korenistejší rokfort. Kto však má rád jemnejšiu chuť, použije krémo-vú smotanovú gorgonzolu s mascarpone.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 685
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 5 132
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 848
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 348
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 582
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 062
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 902
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 817
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 748

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Ešte v marci robil v obleku kliky. Železná vôľa urobila z Jana Třísku Američana

Legendárny herec z Obecnej školy sa už v Česku necítil doma.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

ŠPORT

Expert: Sagan je ako rocková hviezda cyklistiky

MS môže pokojne vyhrať aj sedemkrát, myslí si.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.