Zapekaná pasta

Máte chuť na niečo ľahké a chrumkavé? Skúste dať svoje cestovinové kulinárske výtvory na chvíľu do rúry.

Cestovinové hniezda v pergamene
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_hniezda.jpg1 strúčik cesnaku
4 PL olivového oleja
240 g lúpaných rajčiakov
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
400 g špagiet
500 g rajčiakov
1 viazanička petržlenu
50 g čiernych olív (bez kôstky)
8 plátkov pancetty (môžeme nahradiť prerastenou oravskou slaninou)
8 sardelových rezov (v oleji)
50 g hobliniek parmezánu

V panvici zohrejeme 2 PL oleja a dosklovita udusíme cesnak posekaný nadrobno a vyberieme. Do panvice dáme konzervované rajčiaky bez šťavy a dusíme v cesnakovom oleji 10 minút, potom ich mixérom najemno zmixujeme. Osolíme, okoreníme a necháme ešte asi 10 minút dusiť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Špagety uvaríme podľa návodu. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na malé kocky. Petržlen umyjeme a osušíme. Lístky otrháme zo stoniek a najemno posekáme. Olivy nakrájame na plátky. Špagety scedíme a necháme odkvapkať. Premiešame s rajčiakovou omáčkou, pokrájanými rajčiakmi, olivami a 1 PL petržlenu. Zvyšným olejom potrieme 8 listov pergamenového papiera (približne 25 x 25 cm).

Špagety skrútime vidličkou do 8 hniezd a každé položíme do stredu papiera. Navrch dáme 1 plátok pancetty, 1 sardelový rez a posypeme petržlenom. Papier nad plnkou poskladáme do balíčka. Balíčky dáme na plech a v rúre na druhej koľajničke zdola dusíme asi 15 minút. Pred podávaním balíček otvoríme a hniezda posypeme hoblinkami parmezánu.

Špenátové lazane
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_lasagne.jpg1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
3 PL posekaných sušených rajčiakov v oleji
1 konzerva lúpaných rajčiakov (400 g)
50 ml bieleho vína
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
200 g mladého špenátu
500 g syra ricotta
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g postúhaného parmezánu
250 g lazaňových plátov
150 g mozzarelly (plátky)

Šalotku a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. V panvici zohrejeme 2 PL oleja, podusíme na ňom cesnak, šalotku a posekané sušené rajčiaky. Pridáme lúpané rajčiaky aj so šťavou a víno, rajčiaky vidličkou popučíme. Pri strednej teplote necháme asi 10 minút podusiť, aby sme získali hustú omáčku. Poriadne osolíme a okoreníme. Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme, dobre vytlačíme a posekáme. Špenát zmiešame s ricottou, pikantne okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.

Na syrovú omáčku zohrejeme maslo, za stáleho miešania na ňom speníme do zlatožlta múku. Za stáleho miešania postupne prilievame mlieko. Vmiešame parmezán a omáčku pri slabej teplote varíme asi 10 minút. Ohňovzdornú formu vymastíme 1 PL oleja a po vrstvách ju zapĺňame. Najskôr vyložíme dno lazaňovými plátmi a potrieme ich rajčiakovou omáčkou. Prikryjeme lazaňovými plátmi a dáme na ne špenátovo-syrovú zmes. V tomto poradí navrstvíme do formy všetky prísady. Polejeme syrovou omáčkou a nakoniec poukladáme navrch plátky mozzarelly. Lazane pečieme v rúre asi 60 minút do zlatohneda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  2. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  3. HubHub spája sily s Neulogy
  4. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  5. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  6. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  7. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  8. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  9. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  10. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 28 393
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 20 586
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 11 756
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 954
  5. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 6 605
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 409
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 141
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 687
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 115
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 816

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ak ma chcel niekto položiť, tak sa mu to nepodarilo, vraví Paulína Fialková

Slovenská ženská štafeta skončila na olympiáde v Pjongčangu na výbornom piatom mieste.

KOMENTÁRE

Tragédiou Slovenska sú politici ako Danko. Ukazuje sa to aj pri zákone o drogách

Odbornosť je dôležitejšia než ideológia.

ŽENA

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Neprehliadnite tiež

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.