Zapekaná pasta

Máte chuť na niečo ľahké a chrumkavé? Skúste dať svoje cestovinové kulinárske výtvory na chvíľu do rúry.

Cestovinové hniezda v pergamene
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_hniezda.jpg1 strúčik cesnaku
4 PL olivového oleja
240 g lúpaných rajčiakov
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
400 g špagiet
500 g rajčiakov
1 viazanička petržlenu
50 g čiernych olív (bez kôstky)
8 plátkov pancetty (môžeme nahradiť prerastenou oravskou slaninou)
8 sardelových rezov (v oleji)
50 g hobliniek parmezánu

V panvici zohrejeme 2 PL oleja a dosklovita udusíme cesnak posekaný nadrobno a vyberieme. Do panvice dáme konzervované rajčiaky bez šťavy a dusíme v cesnakovom oleji 10 minút, potom ich mixérom najemno zmixujeme. Osolíme, okoreníme a necháme ešte asi 10 minút dusiť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.

Špagety uvaríme podľa návodu. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na malé kocky. Petržlen umyjeme a osušíme. Lístky otrháme zo stoniek a najemno posekáme. Olivy nakrájame na plátky. Špagety scedíme a necháme odkvapkať. Premiešame s rajčiakovou omáčkou, pokrájanými rajčiakmi, olivami a 1 PL petržlenu. Zvyšným olejom potrieme 8 listov pergamenového papiera (približne 25 x 25 cm).

Špagety skrútime vidličkou do 8 hniezd a každé položíme do stredu papiera. Navrch dáme 1 plátok pancetty, 1 sardelový rez a posypeme petržlenom. Papier nad plnkou poskladáme do balíčka. Balíčky dáme na plech a v rúre na druhej koľajničke zdola dusíme asi 15 minút. Pred podávaním balíček otvoríme a hniezda posypeme hoblinkami parmezánu.

Špenátové lazane
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_lasagne.jpg1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
3 PL posekaných sušených rajčiakov v oleji
1 konzerva lúpaných rajčiakov (400 g)
50 ml bieleho vína
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
200 g mladého špenátu
500 g syra ricotta
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g postúhaného parmezánu
250 g lazaňových plátov
150 g mozzarelly (plátky)

Šalotku a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. V panvici zohrejeme 2 PL oleja, podusíme na ňom cesnak, šalotku a posekané sušené rajčiaky. Pridáme lúpané rajčiaky aj so šťavou a víno, rajčiaky vidličkou popučíme. Pri strednej teplote necháme asi 10 minút podusiť, aby sme získali hustú omáčku. Poriadne osolíme a okoreníme. Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme, dobre vytlačíme a posekáme. Špenát zmiešame s ricottou, pikantne okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.

Na syrovú omáčku zohrejeme maslo, za stáleho miešania na ňom speníme do zlatožlta múku. Za stáleho miešania postupne prilievame mlieko. Vmiešame parmezán a omáčku pri slabej teplote varíme asi 10 minút. Ohňovzdornú formu vymastíme 1 PL oleja a po vrstvách ju zapĺňame. Najskôr vyložíme dno lazaňovými plátmi a potrieme ich rajčiakovou omáčkou. Prikryjeme lazaňovými plátmi a dáme na ne špenátovo-syrovú zmes. V tomto poradí navrstvíme do formy všetky prísady. Polejeme syrovou omáčkou a nakoniec poukladáme navrch plátky mozzarelly. Lazane pečieme v rúre asi 60 minút do zlatohneda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 832
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 809
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 797
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 663
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 429
  6. Splnený sen 1 414
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 338
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 170
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 975
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 937

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.