Zapekaná pasta

Máte chuť na niečo ľahké a chrumkavé? Skúste dať svoje cestovinové kulinárske výtvory na chvíľu do rúry.

Cestovinové hniezda v pergamene
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_hniezda.jpg1 strúčik cesnaku
4 PL olivového oleja
240 g lúpaných rajčiakov
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
400 g špagiet
500 g rajčiakov
1 viazanička petržlenu
50 g čiernych olív (bez kôstky)
8 plátkov pancetty (môžeme nahradiť prerastenou oravskou slaninou)
8 sardelových rezov (v oleji)
50 g hobliniek parmezánu

V panvici zohrejeme 2 PL oleja a dosklovita udusíme cesnak posekaný nadrobno a vyberieme. Do panvice dáme konzervované rajčiaky bez šťavy a dusíme v cesnakovom oleji 10 minút, potom ich mixérom najemno zmixujeme. Osolíme, okoreníme a necháme ešte asi 10 minút dusiť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.

Špagety uvaríme podľa návodu. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na malé kocky. Petržlen umyjeme a osušíme. Lístky otrháme zo stoniek a najemno posekáme. Olivy nakrájame na plátky. Špagety scedíme a necháme odkvapkať. Premiešame s rajčiakovou omáčkou, pokrájanými rajčiakmi, olivami a 1 PL petržlenu. Zvyšným olejom potrieme 8 listov pergamenového papiera (približne 25 x 25 cm).

Špagety skrútime vidličkou do 8 hniezd a každé položíme do stredu papiera. Navrch dáme 1 plátok pancetty, 1 sardelový rez a posypeme petržlenom. Papier nad plnkou poskladáme do balíčka. Balíčky dáme na plech a v rúre na druhej koľajničke zdola dusíme asi 15 minút. Pred podávaním balíček otvoríme a hniezda posypeme hoblinkami parmezánu.

Špenátové lazane
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_lasagne.jpg1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
3 PL posekaných sušených rajčiakov v oleji
1 konzerva lúpaných rajčiakov (400 g)
50 ml bieleho vína
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
200 g mladého špenátu
500 g syra ricotta
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g postúhaného parmezánu
250 g lazaňových plátov
150 g mozzarelly (plátky)

Šalotku a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. V panvici zohrejeme 2 PL oleja, podusíme na ňom cesnak, šalotku a posekané sušené rajčiaky. Pridáme lúpané rajčiaky aj so šťavou a víno, rajčiaky vidličkou popučíme. Pri strednej teplote necháme asi 10 minút podusiť, aby sme získali hustú omáčku. Poriadne osolíme a okoreníme. Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme, dobre vytlačíme a posekáme. Špenát zmiešame s ricottou, pikantne okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.

Na syrovú omáčku zohrejeme maslo, za stáleho miešania na ňom speníme do zlatožlta múku. Za stáleho miešania postupne prilievame mlieko. Vmiešame parmezán a omáčku pri slabej teplote varíme asi 10 minút. Ohňovzdornú formu vymastíme 1 PL oleja a po vrstvách ju zapĺňame. Najskôr vyložíme dno lazaňovými plátmi a potrieme ich rajčiakovou omáčkou. Prikryjeme lazaňovými plátmi a dáme na ne špenátovo-syrovú zmes. V tomto poradí navrstvíme do formy všetky prísady. Polejeme syrovou omáčkou a nakoniec poukladáme navrch plátky mozzarelly. Lazane pečieme v rúre asi 60 minút do zlatohneda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 039
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 558
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 581
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 241
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 913
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 707
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 381
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 308
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 589
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 155

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?