SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Zapekaná pasta

Máte chuť na niečo ľahké a chrumkavé? Skúste dať svoje cestovinové kulinárske výtvory na chvíľu do rúry.

Cestovinové hniezda v pergamene
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_hniezda.jpg1 strúčik cesnaku
4 PL olivového oleja
240 g lúpaných rajčiakov
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
400 g špagiet
500 g rajčiakov
1 viazanička petržlenu
50 g čiernych olív (bez kôstky)
8 plátkov pancetty (môžeme nahradiť prerastenou oravskou slaninou)
8 sardelových rezov (v oleji)
50 g hobliniek parmezánu

V panvici zohrejeme 2 PL oleja a dosklovita udusíme cesnak posekaný nadrobno a vyberieme. Do panvice dáme konzervované rajčiaky bez šťavy a dusíme v cesnakovom oleji 10 minút, potom ich mixérom najemno zmixujeme. Osolíme, okoreníme a necháme ešte asi 10 minút dusiť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Špagety uvaríme podľa návodu. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na malé kocky. Petržlen umyjeme a osušíme. Lístky otrháme zo stoniek a najemno posekáme. Olivy nakrájame na plátky. Špagety scedíme a necháme odkvapkať. Premiešame s rajčiakovou omáčkou, pokrájanými rajčiakmi, olivami a 1 PL petržlenu. Zvyšným olejom potrieme 8 listov pergamenového papiera (približne 25 x 25 cm).

Špagety skrútime vidličkou do 8 hniezd a každé položíme do stredu papiera. Navrch dáme 1 plátok pancetty, 1 sardelový rez a posypeme petržlenom. Papier nad plnkou poskladáme do balíčka. Balíčky dáme na plech a v rúre na druhej koľajničke zdola dusíme asi 15 minút. Pred podávaním balíček otvoríme a hniezda posypeme hoblinkami parmezánu.

Špenátové lazane
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_lasagne.jpg1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
3 PL posekaných sušených rajčiakov v oleji
1 konzerva lúpaných rajčiakov (400 g)
50 ml bieleho vína
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
200 g mladého špenátu
500 g syra ricotta
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g postúhaného parmezánu
250 g lazaňových plátov
150 g mozzarelly (plátky)

Šalotku a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. V panvici zohrejeme 2 PL oleja, podusíme na ňom cesnak, šalotku a posekané sušené rajčiaky. Pridáme lúpané rajčiaky aj so šťavou a víno, rajčiaky vidličkou popučíme. Pri strednej teplote necháme asi 10 minút podusiť, aby sme získali hustú omáčku. Poriadne osolíme a okoreníme. Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme, dobre vytlačíme a posekáme. Špenát zmiešame s ricottou, pikantne okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Na syrovú omáčku zohrejeme maslo, za stáleho miešania na ňom speníme do zlatožlta múku. Za stáleho miešania postupne prilievame mlieko. Vmiešame parmezán a omáčku pri slabej teplote varíme asi 10 minút. Ohňovzdornú formu vymastíme 1 PL oleja a po vrstvách ju zapĺňame. Najskôr vyložíme dno lazaňovými plátmi a potrieme ich rajčiakovou omáčkou. Prikryjeme lazaňovými plátmi a dáme na ne špenátovo-syrovú zmes. V tomto poradí navrstvíme do formy všetky prísady. Polejeme syrovou omáčkou a nakoniec poukladáme navrch plátky mozzarelly. Lazane pečieme v rúre asi 60 minút do zlatohneda.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 468
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 336
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 190
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 638
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 455
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 346
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 155
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 635
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 780
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu