Zapekaná pasta

Máte chuť na niečo ľahké a chrumkavé? Skúste dať svoje cestovinové kulinárske výtvory na chvíľu do rúry.

Cestovinové hniezda v pergamene
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_hniezda.jpg1 strúčik cesnaku
4 PL olivového oleja
240 g lúpaných rajčiakov
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
400 g špagiet
500 g rajčiakov
1 viazanička petržlenu
50 g čiernych olív (bez kôstky)
8 plátkov pancetty (môžeme nahradiť prerastenou oravskou slaninou)
8 sardelových rezov (v oleji)
50 g hobliniek parmezánu

V panvici zohrejeme 2 PL oleja a dosklovita udusíme cesnak posekaný nadrobno a vyberieme. Do panvice dáme konzervované rajčiaky bez šťavy a dusíme v cesnakovom oleji 10 minút, potom ich mixérom najemno zmixujeme. Osolíme, okoreníme a necháme ešte asi 10 minút dusiť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.

Špagety uvaríme podľa návodu. Rajčiaky sparíme, ošúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na malé kocky. Petržlen umyjeme a osušíme. Lístky otrháme zo stoniek a najemno posekáme. Olivy nakrájame na plátky. Špagety scedíme a necháme odkvapkať. Premiešame s rajčiakovou omáčkou, pokrájanými rajčiakmi, olivami a 1 PL petržlenu. Zvyšným olejom potrieme 8 listov pergamenového papiera (približne 25 x 25 cm).

Špagety skrútime vidličkou do 8 hniezd a každé položíme do stredu papiera. Navrch dáme 1 plátok pancetty, 1 sardelový rez a posypeme petržlenom. Papier nad plnkou poskladáme do balíčka. Balíčky dáme na plech a v rúre na druhej koľajničke zdola dusíme asi 15 minút. Pred podávaním balíček otvoríme a hniezda posypeme hoblinkami parmezánu.

Špenátové lazane
Suroviny na 4 porcie


cestoviny_lasagne.jpg1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
3 PL posekaných sušených rajčiakov v oleji
1 konzerva lúpaných rajčiakov (400 g)
50 ml bieleho vína
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
200 g mladého špenátu
500 g syra ricotta
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g postúhaného parmezánu
250 g lazaňových plátov
150 g mozzarelly (plátky)

Šalotku a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. V panvici zohrejeme 2 PL oleja, podusíme na ňom cesnak, šalotku a posekané sušené rajčiaky. Pridáme lúpané rajčiaky aj so šťavou a víno, rajčiaky vidličkou popučíme. Pri strednej teplote necháme asi 10 minút podusiť, aby sme získali hustú omáčku. Poriadne osolíme a okoreníme. Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme v osolenej vriacej vode. Scedíme, dobre vytlačíme a posekáme. Špenát zmiešame s ricottou, pikantne okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.

Na syrovú omáčku zohrejeme maslo, za stáleho miešania na ňom speníme do zlatožlta múku. Za stáleho miešania postupne prilievame mlieko. Vmiešame parmezán a omáčku pri slabej teplote varíme asi 10 minút. Ohňovzdornú formu vymastíme 1 PL oleja a po vrstvách ju zapĺňame. Najskôr vyložíme dno lazaňovými plátmi a potrieme ich rajčiakovou omáčkou. Prikryjeme lazaňovými plátmi a dáme na ne špenátovo-syrovú zmes. V tomto poradí navrstvíme do formy všetky prísady. Polejeme syrovou omáčkou a nakoniec poukladáme navrch plátky mozzarelly. Lazane pečieme v rúre asi 60 minút do zlatohneda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 861
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 236
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 680
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 971
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 774
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 064
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 116
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 375
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

KULTÚRA

Minúta po minúte: Moonlight má prvého Oscara

Odovzdávanie budeme sledovať naživo.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop