Šalát ako hlavný chod

Existuje niekoľko dôvodov, prečo jesť šaláty – vyberať si môžete z mnohých chrumkavých variantov a vzájomne ich kombinovať.


Šalát Nicoise
suroviny na 4 porcie


Nicoise-salat.jpg4 vajcia
4 nové zemiaky
100 g čerstvých zelených fazuliek
1 malý šalát
8 cherry paradajok
400 g tuniaka vo vlastnej šťave
4 filety ančovičiek
menšia hrsť olív

Nálev:
1 lyžica sardelovej omáčky alebo 2 filety ančovičiek
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice bieleho vínneho octu

Vajcia vložíme do malého kastrólika, zalejeme vodou, aby boli celé ponorené, pridáme lyžicu octu a varíme 10 minút. Potom vodu zlejeme a vajcia ochladíme studenou vodou. Olúpeme ich a rozkrájame na štvrtiny.

Zemiaky dobre umyjeme, nakrájame na štvrtiny a vložíme ich do hrnca s vodou. Voda by mala siahať asi jeden cm nad zemiaky. Vodu osolíme, privedieme do varu a zemiaky varíme do mäkka, asi 15 minút. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, odstavíme nabok a necháme vychladnúť.

Očistené fazuľky vložíme na 4 minúty do vriacej osolenej vody, potom zlejeme a polejeme studenou vodou, aby si zachovali krásnu zelenú farbu. Jednotlivé listy šalátu dobre umyjeme a osušíme, roztrháme na menšie kusy a rozdelíme do misiek alebo na taniere.

Umyté a usušené paradajky nakrájame na štvrtiny a pridáme k šalátu. Doplníme zemiakmi, vajcom a fazuľkami. Filety nakrájame na menšie kusy a nasypeme ich spolu s kúskami tuniaka a olivami na šalát. Nálev: Sardelovú pastu či ančovičky premixujeme spolu s olivovým olejom a octom. Zálievkou šalát polejeme a ihneď podávame.

TIP: Francúzi tento šalát milujú a jeho varianty by ste nespočítali. Skúste pre zmenu, tak ako oni, vymeniť zemiaky za ryžu či namiesto fazuliek nakrájať ošúpanú uhorku.

Šalát Caesar s cesnakovým kurčaťom
suroviny na 4 porcie


Cesar-salat-1.jpg4 kuracie prsia
3 strúčiky cesnaku
6 lyžíc olivového oleja
2 stonky čerstvého tymianu
šťava z 1/2 citróna
2 malé bagety
3 lyžice strúhaného parmezánu
2 rímske šaláty
1 malá červená cibuľa

Zálievka:
2 lyžice majonézy
1 kávová lyžička tabaska
šťava z 1/2 citróna
čerstvo namleté korenie

Kuracie prsia jemne naklepeme. Očistený cesnak nakrájame na tenké plátky, zo stoniek tymianu otrháme lístky a všetko premiešame s polovicou oleja a so šťavou z polovice citróna.

Do zapekacej misky vložíme plátky mäsa a polejeme ich marinádou. Mäso omočíme v marináde zo všetkých strán a necháme v chlade uležať aspoň 30 minút. Mäso grilujeme v rúre pod grilom rozohriatym na 230 stupňov Celzia. Asi po 6 minútach ho obrátime a pokračujeme rovnaký čas z druhej strany.

Bagetu nakrájame na kocky veľké asi 1 x 1 cm. Na panvici rozohrejeme zvyšný olej, nasypeme doň kocky bagety a opražíme ich zo všetkých strán do svetlohneda. Horúce kúsky premiešame s parmezánom. Do veľkej misy natrháme dobre umyté a osušené listy šalátu, pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu.

Nálev: Majonézu dobre vyšľaháme s citrónovou šťavou z druhej polovice citróna a tabaskom. Zálievku premiešame so šalátom v mise, navrch položíme kuracie prsia nakrájané na tenké plátky a posypeme čerstvo namletým korením.

TIP: Šalátové listy osušíme dosucha, inak zvädnú, prebytočná voda navyše pikantný nálev zriedi. Na osušenie vložíme listy do tenkej utierky a poriadne ju zatočíme.

Arabský šalát s morčacími špízmi
suroviny na 4 porcie


Salat-s-masovymi-spizy.jpg500 g morčacích pŕs
2 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžička mletej rímskej rasce
2 strúčiky cesnaku
1 kopcovitá lyžica nasekanej čerstvej mäty
1 lyžica oleja
2 puky čakanky
veľká hrsť šalátových listov
hrsť baby špenátu
6 reďkoviek
2 lyžice olivového oleja
4 pita chleby

Dressing:
150 g smotanového bieleho jogurtu
1 lyžica nasekanej čerstvej mäty
1 lyžica nasekaného čerstvého koriandra
1 čili paprička
soľ, korenie

Umyté a osušené mäso rozkrájame na kocky veľké asi 2,5 x 2,5 cm a vložíme ich do misky. Pridáme jogurt, rímsku rascu, lisovaný cesnak a nasekanú mätu. Osolíme, dobre premiešame a necháme marinovať v chlade aspoň 1 hodinu. Jednotlivé kúsky mäsa navlečieme na špajľu alebo grilovaciu ihlu, utvoríme 8 špízov.

V panvici rozohrejeme olej a špízy na ňom osmažíme zo všetkých strán, celkovo aspoň 12 minút. Dressing: Do jogurtu vmiešame nasekanú mätu a koriander, osolíme, okoreníme a pomiešame s čili papričkou, zbavenou semienok a nakrájanou na tenké plátky. Čakanku rozkrájame na kusy, pridáme ostatné listy šalátu a umyté a rozštvrtené reďkovky, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pomiešame. Šalát rozdelíme na taniere a podávame so špízmi a jogurtovým dressingom.

TIP: Pitu môžeme i rozkrojiť, vytvoriť z nej kapsy a šalát podávať v nich.

Šalát z pečenej zeleniny
suroviny na 4 porcie


Salat-z-pecene-zeleniny.jpg2 červené papriky
2 mrkvy
1 malá cukina
1 malý baklažán
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice olivového oleja
2 stonky rozmarínu
150 g rôznych šalátových listov
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica dyňových semienok
1 lyžica sezamových semienok

Smažený syr:
4 plátky syra vhodného na smaženie (eidamu, nivy, hermelínu)
2 lyžice hladkej múky
2 vajcia
4 kopcovité lyžice strúhanky
2 lyžice oleja
soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na teplotu 200 stupňov Celzia. Cukinu s baklažánom osolíme a necháme v sitku asi 20 minút – pustí vodu a s ňou i horkosť. Plátky cukiny a baklažána dobre opláchneme a osušíme, nasypeme do pekáča spolu s umytou a očistenou paprikou, nakrájanou na kusy 3 x 3 cm a očistenú mrkvu rozkrájame na 4 mm polkolieska. Pridáme ošúpanú a na plátky nakrájanú cibuľu a nahrubo prekrojené strúčiky cesnaku; zalejeme olejom, pridáme nasekané ihličky rozmarínu, osolíme, okoreníme a dobre pomiešame. Pečieme 25 minút. Zelenina ľahko zhnedne a zmäkne.

Smažený syr: Asi 1 cm hrubé plátky syra prekrojíme šikmo naprieč na trojuholníky. Postupne ich obalíme v múke, osolených a rozšľahaných vajciach a strúhanke. Vo vajciach syr omočíme ešte raz, potom znovu v strúhanke a ľahko ju pritlačíme rukou, aby držala pevnejšie a syr pri smažení nevytiekol. Na panvici rozohrejeme olej a syr na ňom z oboch strán osmažíme dozlatista. Umyté a usušené listy šalátu natrháme, vložíme ich do misy a pomiešame so štipkou soli a sójovou omáčkou. Šalát rozdelíme na taniere či misky. Pridáme opečenú zeleninu, posypeme sezamovými a dyňovými semienkami a doplníme porciami syra.

TIP: Syr obalíme v kukuričnej strúhanke alebo v roztlačených kukuričných lupienkoch. Bude mať krásne chrumkavú kôrku.

Nie je šalát ako šalát
  • Šalát Little Gem sa veľmi podobá rímskemu šalátu, ale je menší, chrumkavejší a sladší; v obchodoch môžete objaviť zelený i červený.
  • Šalát dubáčik môžete kúpiť aj v zelenom či červenom variante, je jemný a krehký, s ľahko orieškovou chuťou.
  • Baby špenát sú mladé krehké lístky špenátu, plné vitamínov a minerálov. Tieto máličko nasladnuté lístky chutia v šaláte i so stopkami výborne.
  • Pak choi, bok choi či čínska kaputa – tieto lístky sa u nás nazývajú rôzne, ale verte, sú vynikajúce, je to ľahko štipľavá zelenina, vhodná i na tepelnú úpravu.
  • Čakanka je zelenina veľmi bohatá na minerály a šalátom dodáva mierne horkú príchuť. Biele čakankové puky uchovávame na tmavom mieste. Na správne skladovanie si dajte pozor i pri nákupe – horkosť sa svetlom veľmi zvýrazňuje. Puky skúste zapiecť so syrom a s bešamelom.
  • V obchodoch môžete objaviť i menej výraznú červenú čakanku radicchio; v šalátoch je osviežujúca.
  • Hlávkový šalát je u nás najznámejší, jeho sladké srdiečka sú ozdobou každého šalátu a svojím zložením pôsobia priaznivo na ľudský metabolizmus. Pozor však na biele mlieko vytekajúce z koreňa, býva veľmi horké.
  • Rímsky šalát obsahuje veľa vlákniny a jeho podlhovastá voľná hlávka môže mať svetlozelenú, tmavozelenú i načervenkastú farbu. Vonkajšie listy môžu byť mierne horké.
  • Šalát lollo bianco je vyšľachtený listový šalát veľmi jemnej chuti s kučeravým okrajom. Kúpiť ho môžete i v červenej farbe s názvom lollo rosso.
  • Rukola, roketa, argula - pod týmito názvami sa skrývajú malé lístky s ostro pikantnou príchuťou, obsahujúce veľké množstvo vitamínu C; táto zelenina prispieva k očisteniu organizmu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 599
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 7 021
  3. Moskva alebo Petrohrad? 5 657
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 328
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 423
  6. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 947
  7. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 885
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 807
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 792
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 346