SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Šalát ako hlavný chod

Existuje niekoľko dôvodov, prečo jesť šaláty – vyberať si môžete z mnohých chrumkavých variantov a vzájomne ich kombinovať.


Šalát Nicoise
suroviny na 4 porcie


Nicoise-salat.jpg4 vajcia
4 nové zemiaky
100 g čerstvých zelených fazuliek
1 malý šalát
8 cherry paradajok
400 g tuniaka vo vlastnej šťave
4 filety ančovičiek
menšia hrsť olív

Nálev:
1 lyžica sardelovej omáčky alebo 2 filety ančovičiek
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice bieleho vínneho octu

Vajcia vložíme do malého kastrólika, zalejeme vodou, aby boli celé ponorené, pridáme lyžicu octu a varíme 10 minút. Potom vodu zlejeme a vajcia ochladíme studenou vodou. Olúpeme ich a rozkrájame na štvrtiny.

Zemiaky dobre umyjeme, nakrájame na štvrtiny a vložíme ich do hrnca s vodou. Voda by mala siahať asi jeden cm nad zemiaky. Vodu osolíme, privedieme do varu a zemiaky varíme do mäkka, asi 15 minút. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, odstavíme nabok a necháme vychladnúť.

Očistené fazuľky vložíme na 4 minúty do vriacej osolenej vody, potom zlejeme a polejeme studenou vodou, aby si zachovali krásnu zelenú farbu. Jednotlivé listy šalátu dobre umyjeme a osušíme, roztrháme na menšie kusy a rozdelíme do misiek alebo na taniere.

Umyté a usušené paradajky nakrájame na štvrtiny a pridáme k šalátu. Doplníme zemiakmi, vajcom a fazuľkami. Filety nakrájame na menšie kusy a nasypeme ich spolu s kúskami tuniaka a olivami na šalát. Nálev: Sardelovú pastu či ančovičky premixujeme spolu s olivovým olejom a octom. Zálievkou šalát polejeme a ihneď podávame.

TIP: Francúzi tento šalát milujú a jeho varianty by ste nespočítali. Skúste pre zmenu, tak ako oni, vymeniť zemiaky za ryžu či namiesto fazuliek nakrájať ošúpanú uhorku.

Šalát Caesar s cesnakovým kurčaťom
suroviny na 4 porcie


Cesar-salat-1.jpg4 kuracie prsia
3 strúčiky cesnaku
6 lyžíc olivového oleja
2 stonky čerstvého tymianu
šťava z 1/2 citróna
2 malé bagety
3 lyžice strúhaného parmezánu
2 rímske šaláty
1 malá červená cibuľa

Zálievka:
2 lyžice majonézy
1 kávová lyžička tabaska
šťava z 1/2 citróna
čerstvo namleté korenie

Kuracie prsia jemne naklepeme. Očistený cesnak nakrájame na tenké plátky, zo stoniek tymianu otrháme lístky a všetko premiešame s polovicou oleja a so šťavou z polovice citróna.

Do zapekacej misky vložíme plátky mäsa a polejeme ich marinádou. Mäso omočíme v marináde zo všetkých strán a necháme v chlade uležať aspoň 30 minút. Mäso grilujeme v rúre pod grilom rozohriatym na 230 stupňov Celzia. Asi po 6 minútach ho obrátime a pokračujeme rovnaký čas z druhej strany.

Bagetu nakrájame na kocky veľké asi 1 x 1 cm. Na panvici rozohrejeme zvyšný olej, nasypeme doň kocky bagety a opražíme ich zo všetkých strán do svetlohneda. Horúce kúsky premiešame s parmezánom. Do veľkej misy natrháme dobre umyté a osušené listy šalátu, pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu.

Nálev: Majonézu dobre vyšľaháme s citrónovou šťavou z druhej polovice citróna a tabaskom. Zálievku premiešame so šalátom v mise, navrch položíme kuracie prsia nakrájané na tenké plátky a posypeme čerstvo namletým korením.

TIP: Šalátové listy osušíme dosucha, inak zvädnú, prebytočná voda navyše pikantný nálev zriedi. Na osušenie vložíme listy do tenkej utierky a poriadne ju zatočíme.

Arabský šalát s morčacími špízmi
suroviny na 4 porcie


Salat-s-masovymi-spizy.jpg500 g morčacích pŕs
2 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžička mletej rímskej rasce
2 strúčiky cesnaku
1 kopcovitá lyžica nasekanej čerstvej mäty
1 lyžica oleja
2 puky čakanky
veľká hrsť šalátových listov
hrsť baby špenátu
6 reďkoviek
2 lyžice olivového oleja
4 pita chleby

Dressing:
150 g smotanového bieleho jogurtu
1 lyžica nasekanej čerstvej mäty
1 lyžica nasekaného čerstvého koriandra
1 čili paprička
soľ, korenie

Umyté a osušené mäso rozkrájame na kocky veľké asi 2,5 x 2,5 cm a vložíme ich do misky. Pridáme jogurt, rímsku rascu, lisovaný cesnak a nasekanú mätu. Osolíme, dobre premiešame a necháme marinovať v chlade aspoň 1 hodinu. Jednotlivé kúsky mäsa navlečieme na špajľu alebo grilovaciu ihlu, utvoríme 8 špízov.

V panvici rozohrejeme olej a špízy na ňom osmažíme zo všetkých strán, celkovo aspoň 12 minút. Dressing: Do jogurtu vmiešame nasekanú mätu a koriander, osolíme, okoreníme a pomiešame s čili papričkou, zbavenou semienok a nakrájanou na tenké plátky. Čakanku rozkrájame na kusy, pridáme ostatné listy šalátu a umyté a rozštvrtené reďkovky, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pomiešame. Šalát rozdelíme na taniere a podávame so špízmi a jogurtovým dressingom.

TIP: Pitu môžeme i rozkrojiť, vytvoriť z nej kapsy a šalát podávať v nich.

Šalát z pečenej zeleniny
suroviny na 4 porcie


Salat-z-pecene-zeleniny.jpg2 červené papriky
2 mrkvy
1 malá cukina
1 malý baklažán
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice olivového oleja
2 stonky rozmarínu
150 g rôznych šalátových listov
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica dyňových semienok
1 lyžica sezamových semienok

Smažený syr:
4 plátky syra vhodného na smaženie (eidamu, nivy, hermelínu)
2 lyžice hladkej múky
2 vajcia
4 kopcovité lyžice strúhanky
2 lyžice oleja
soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na teplotu 200 stupňov Celzia. Cukinu s baklažánom osolíme a necháme v sitku asi 20 minút – pustí vodu a s ňou i horkosť. Plátky cukiny a baklažána dobre opláchneme a osušíme, nasypeme do pekáča spolu s umytou a očistenou paprikou, nakrájanou na kusy 3 x 3 cm a očistenú mrkvu rozkrájame na 4 mm polkolieska. Pridáme ošúpanú a na plátky nakrájanú cibuľu a nahrubo prekrojené strúčiky cesnaku; zalejeme olejom, pridáme nasekané ihličky rozmarínu, osolíme, okoreníme a dobre pomiešame. Pečieme 25 minút. Zelenina ľahko zhnedne a zmäkne.

Smažený syr: Asi 1 cm hrubé plátky syra prekrojíme šikmo naprieč na trojuholníky. Postupne ich obalíme v múke, osolených a rozšľahaných vajciach a strúhanke. Vo vajciach syr omočíme ešte raz, potom znovu v strúhanke a ľahko ju pritlačíme rukou, aby držala pevnejšie a syr pri smažení nevytiekol. Na panvici rozohrejeme olej a syr na ňom z oboch strán osmažíme dozlatista. Umyté a usušené listy šalátu natrháme, vložíme ich do misy a pomiešame so štipkou soli a sójovou omáčkou. Šalát rozdelíme na taniere či misky. Pridáme opečenú zeleninu, posypeme sezamovými a dyňovými semienkami a doplníme porciami syra.

TIP: Syr obalíme v kukuričnej strúhanke alebo v roztlačených kukuričných lupienkoch. Bude mať krásne chrumkavú kôrku.

Nie je šalát ako šalát
  • Šalát Little Gem sa veľmi podobá rímskemu šalátu, ale je menší, chrumkavejší a sladší; v obchodoch môžete objaviť zelený i červený.
  • Šalát dubáčik môžete kúpiť aj v zelenom či červenom variante, je jemný a krehký, s ľahko orieškovou chuťou.
  • Baby špenát sú mladé krehké lístky špenátu, plné vitamínov a minerálov. Tieto máličko nasladnuté lístky chutia v šaláte i so stopkami výborne.
  • Pak choi, bok choi či čínska kaputa – tieto lístky sa u nás nazývajú rôzne, ale verte, sú vynikajúce, je to ľahko štipľavá zelenina, vhodná i na tepelnú úpravu.
  • Čakanka je zelenina veľmi bohatá na minerály a šalátom dodáva mierne horkú príchuť. Biele čakankové puky uchovávame na tmavom mieste. Na správne skladovanie si dajte pozor i pri nákupe – horkosť sa svetlom veľmi zvýrazňuje. Puky skúste zapiecť so syrom a s bešamelom.
  • V obchodoch môžete objaviť i menej výraznú červenú čakanku radicchio; v šalátoch je osviežujúca.
  • Hlávkový šalát je u nás najznámejší, jeho sladké srdiečka sú ozdobou každého šalátu a svojím zložením pôsobia priaznivo na ľudský metabolizmus. Pozor však na biele mlieko vytekajúce z koreňa, býva veľmi horké.
  • Rímsky šalát obsahuje veľa vlákniny a jeho podlhovastá voľná hlávka môže mať svetlozelenú, tmavozelenú i načervenkastú farbu. Vonkajšie listy môžu byť mierne horké.
  • Šalát lollo bianco je vyšľachtený listový šalát veľmi jemnej chuti s kučeravým okrajom. Kúpiť ho môžete i v červenej farbe s názvom lollo rosso.
  • Rukola, roketa, argula - pod týmito názvami sa skrývajú malé lístky s ostro pikantnou príchuťou, obsahujúce veľké množstvo vitamínu C; táto zelenina prispieva k očisteniu organizmu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 370
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 152
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 923
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 468
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 448
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 268
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 006
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 674
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 147
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 985

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Hnutie päťkárov je nová európska politická sila (píše Michal Havran)

Z mizerných žiakov bez ambície sa dnes stali takmer privilegovaní influenceri.

Ilustračné foto.
Jukka Tiikkaja.
Adam Valček

Penta predstavila novú nemocnicu, platby od štátu nemá isté

VšZP neodpovedala priamo, či s nemocnicou uzavrie zmluvu.

Vizualizácia novej nemocnice Penty na bratislavských Boroch.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Moravské hrady a zámky: Päť tipov na víkendový výlet

Ktorú z pamiatok si obľúbili filmári a ktorá je najvoňavejšia?

Valtice

V mozgu sme preň vytvorili cestu, musíme ju rozbiť: Ako sa zbaviť zlozvyku?

Zbaviť sa zlozvyku trvá násobne dlhšie ako ho nadobudnúť.