Šalát - zahnať hlad rýchlo a zdravo

Neviete, čím zahnať hlad a pritom nenapchať do seba priveľa kalórií? Šalát je rýchle a zdravé riešenie.

Letný šalát s reďkovkami
Suroviny na 4 porcie


salat_2.jpg300 g zelených šalátových listov (napr. Iollo biondo, zelená batavia, hlávkový a rímsky šalát)
1 viazanička reďkoviek
1 šalátová uhorka
1 žltá paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
po 1 PL bieleho vínneho a estragónového octu
1 ČL dijonskej horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
3 PL olivového oleja
zopár kvetov kapucínky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, no dôkladne umyje-me. Osušíme alebo necháme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Reďkovky očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Šalátovú uhorku umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Papriku po dĺžke rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a pokrájame na jemné pásiky. Vajcia olúpeme a pokrájame na osminky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na zálievku zmiešame biely vínny a estragónový ocot s horčicou, soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej a potom znova dochutíme. Šalátové listy zmiešané s paprikou, reďkovkou a uhorkou polejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Šalát rozdelíme na štyri taniere, obložíme vajciami a ozdobíme kvetmi kapucínky.

Tip: Kapucínka, príznačná svojimi oranžovými až červenými kvetmi a známa ako ozdobná rastlina, sa dnes používa aj ako zelenina. Čo však málokto vie, jesť sa dajú nielen listy, ale aj kvety!

Frisée s ovčím syrom
Suroviny na 4 porcie


salat_1.jpg200 g frisée
2 rajčiaky
1/2 šalátovej uhorky
100 g ovčieho syra
1 mäkká hruška
1 PL citrónovej šťavy
1 PL červeného vínného octu
1 ČL octu balsamico
1 ČL javorového sirupu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
5 PL oleja
1 PL posekanej pažítky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme. Listy osušíme alebo dáme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Rajčiaky umyjeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a dužinu pokrájame na malé kocky. Šalátovú uhorku umyjeme, po dĺžke rozštvrtíme a nakrájame na hrubšie plátky. Ovčí syr rozdrobíme na malé kúsky. Hrušku umyjeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a po dĺžke nakrájame na tenké dieliky. Ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou.

Na zálievku vymiešame červený vínny ocot a ocot balsamico s javorovým sirupom, so soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou postupne prilievame olej, ešte raz dochutíme a nakoniec vmiešame asi 1 PL ovčieho syra a pažítku. Frisée, kocky rajčiakov a plátky uhorky dôkladne premiešame so zálievkou. Dieliky hrušiek rozdelíme na štyri taniere, dáme na ne šalát a posypeme zvyšným ovčím syrom.

Tip: Frisée (kučeravý šalát alebo kučeravá čakanka) je dekoratívny, používa sa ako ozdoba.

salat_4.jpg

Fazuľový šalát s trebuľkou
Suroviny na 4 porcie


1 pór
soľ
600 g veľkej bielej fazule (mrazená)
1 ČL rasce
2 PL bieleho vínneho octu
4 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
čerstvo pomleté čierne korenie
2 stonky trebuľky

Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dostatočné množstvo vody privedieme do varu, osolíme, nasypeme do nej nerozmrazenú fazuľu a necháme zovrieť. Pridáme pór a rascu a pomaly asi 8 minút varíme. Potom scedíme a necháme odkvapkať.

Na zálievku vymiešame biely vínny ocot s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Cesnak prelisujeme a pridáme do zálievky. Hotovú zálievku nalejeme na fazuľu a pór, prikryjeme a pred podávaním necháme asi 1 hodinu odstáť.

Tip: Trebuľka má zaujímavú jemnú arómu, pripomínajúcu trocha aníz a fenikel. Vňať je citlivá na teplo, preto by ste ju do varených jedál mali vmiešať až krátko pred podávaním.

salat_3.jpgBylinkový šalát s vajcom natvrdo
Suroviny na 4 porcie


200 g zmiešaných divo rastúcich byliniek (napr. štiav, potočnica, púpava, najemno posekaná hviezdica, sedmokráska)
2 natvrdo uvarené vajcia
1 ČL horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 ČL jablčného sirupu
1 ČL octu balsamico
1 PL citrónovej šťavy
5 PL slnečnicového oleja

Bylinky preberieme, v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme a osušíme. Vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska. Oboje dekoratívne upravíme na plytkú misu.

Na zálievku zmiešame horčicu, soľ a čierne korenie, primiešame jablčný sirup, ocot balsamico a citrónovú šťavu. Za stáleho šľahania metličkou potom po kvapkách pridávame olej. Pripravený šalát polejeme zálievkou a podávame.

Tip: Vajíčka môžeme nahradiť kolieskami mozzarelly.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 017
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 624
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 079
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 139
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 071
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 487
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 553
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 738
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 520

Hlavné správy zo Sme.sk

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.