Letný šalát s reďkovkami
Suroviny na 4 porcie
300 g zelených šalátových listov (napr. Iollo biondo, zelená batavia, hlávkový a rímsky šalát)
1 viazanička reďkoviek
1 šalátová uhorka
1 žltá paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
po 1 PL bieleho vínneho a estragónového octu
1 ČL dijonskej horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
3 PL olivového oleja
zopár kvetov kapucínky
Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, no dôkladne umyje-me. Osušíme alebo necháme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Reďkovky očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Šalátovú uhorku umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Papriku po dĺžke rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a pokrájame na jemné pásiky. Vajcia olúpeme a pokrájame na osminky.
Na zálievku zmiešame biely vínny a estragónový ocot s horčicou, soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej a potom znova dochutíme. Šalátové listy zmiešané s paprikou, reďkovkou a uhorkou polejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Šalát rozdelíme na štyri taniere, obložíme vajciami a ozdobíme kvetmi kapucínky.
Tip: Kapucínka, príznačná svojimi oranžovými až červenými kvetmi a známa ako ozdobná rastlina, sa dnes používa aj ako zelenina. Čo však málokto vie, jesť sa dajú nielen listy, ale aj kvety!
Frisée s ovčím syrom
Suroviny na 4 porcie
200 g frisée
2 rajčiaky
1/2 šalátovej uhorky
100 g ovčieho syra
1 mäkká hruška
1 PL citrónovej šťavy
1 PL červeného vínného octu
1 ČL octu balsamico
1 ČL javorového sirupu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
5 PL oleja
1 PL posekanej pažítky
Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme. Listy osušíme alebo dáme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Rajčiaky umyjeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a dužinu pokrájame na malé kocky. Šalátovú uhorku umyjeme, po dĺžke rozštvrtíme a nakrájame na hrubšie plátky. Ovčí syr rozdrobíme na malé kúsky. Hrušku umyjeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a po dĺžke nakrájame na tenké dieliky. Ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou.
Na zálievku vymiešame červený vínny ocot a ocot balsamico s javorovým sirupom, so soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou postupne prilievame olej, ešte raz dochutíme a nakoniec vmiešame asi 1 PL ovčieho syra a pažítku. Frisée, kocky rajčiakov a plátky uhorky dôkladne premiešame so zálievkou. Dieliky hrušiek rozdelíme na štyri taniere, dáme na ne šalát a posypeme zvyšným ovčím syrom.
Tip: Frisée (kučeravý šalát alebo kučeravá čakanka) je dekoratívny, používa sa ako ozdoba.
Fazuľový šalát s trebuľkou
Suroviny na 4 porcie
1 pór
soľ
600 g veľkej bielej fazule (mrazená)
1 ČL rasce
2 PL bieleho vínneho octu
4 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
čerstvo pomleté čierne korenie
2 stonky trebuľky
Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dostatočné množstvo vody privedieme do varu, osolíme, nasypeme do nej nerozmrazenú fazuľu a necháme zovrieť. Pridáme pór a rascu a pomaly asi 8 minút varíme. Potom scedíme a necháme odkvapkať.
Na zálievku vymiešame biely vínny ocot s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Cesnak prelisujeme a pridáme do zálievky. Hotovú zálievku nalejeme na fazuľu a pór, prikryjeme a pred podávaním necháme asi 1 hodinu odstáť.
Tip: Trebuľka má zaujímavú jemnú arómu, pripomínajúcu trocha aníz a fenikel. Vňať je citlivá na teplo, preto by ste ju do varených jedál mali vmiešať až krátko pred podávaním.
Bylinkový šalát s vajcom natvrdo
Suroviny na 4 porcie
200 g zmiešaných divo rastúcich byliniek (napr. štiav, potočnica, púpava, najemno posekaná hviezdica, sedmokráska)
2 natvrdo uvarené vajcia
1 ČL horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 ČL jablčného sirupu
1 ČL octu balsamico
1 PL citrónovej šťavy
5 PL slnečnicového oleja
Bylinky preberieme, v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme a osušíme. Vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska. Oboje dekoratívne upravíme na plytkú misu.
Na zálievku zmiešame horčicu, soľ a čierne korenie, primiešame jablčný sirup, ocot balsamico a citrónovú šťavu. Za stáleho šľahania metličkou potom po kvapkách pridávame olej. Pripravený šalát polejeme zálievkou a podávame.
Tip: Vajíčka môžeme nahradiť kolieskami mozzarelly.
Autor: publikácia Šaláty, Ikar