SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Šalát - zahnať hlad rýchlo a zdravo

Neviete, čím zahnať hlad a pritom nenapchať do seba priveľa kalórií? Šalát je rýchle a zdravé riešenie.

Letný šalát s reďkovkami
Suroviny na 4 porcie


salat_2.jpg300 g zelených šalátových listov (napr. Iollo biondo, zelená batavia, hlávkový a rímsky šalát)
1 viazanička reďkoviek
1 šalátová uhorka
1 žltá paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
po 1 PL bieleho vínneho a estragónového octu
1 ČL dijonskej horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
3 PL olivového oleja
zopár kvetov kapucínky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, no dôkladne umyje-me. Osušíme alebo necháme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Reďkovky očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Šalátovú uhorku umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Papriku po dĺžke rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a pokrájame na jemné pásiky. Vajcia olúpeme a pokrájame na osminky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku zmiešame biely vínny a estragónový ocot s horčicou, soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej a potom znova dochutíme. Šalátové listy zmiešané s paprikou, reďkovkou a uhorkou polejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Šalát rozdelíme na štyri taniere, obložíme vajciami a ozdobíme kvetmi kapucínky.

Tip: Kapucínka, príznačná svojimi oranžovými až červenými kvetmi a známa ako ozdobná rastlina, sa dnes používa aj ako zelenina. Čo však málokto vie, jesť sa dajú nielen listy, ale aj kvety!

Frisée s ovčím syrom
Suroviny na 4 porcie


salat_1.jpg200 g frisée
2 rajčiaky
1/2 šalátovej uhorky
100 g ovčieho syra
1 mäkká hruška
1 PL citrónovej šťavy
1 PL červeného vínného octu
1 ČL octu balsamico
1 ČL javorového sirupu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
5 PL oleja
1 PL posekanej pažítky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme. Listy osušíme alebo dáme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Rajčiaky umyjeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a dužinu pokrájame na malé kocky. Šalátovú uhorku umyjeme, po dĺžke rozštvrtíme a nakrájame na hrubšie plátky. Ovčí syr rozdrobíme na malé kúsky. Hrušku umyjeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a po dĺžke nakrájame na tenké dieliky. Ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku vymiešame červený vínny ocot a ocot balsamico s javorovým sirupom, so soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou postupne prilievame olej, ešte raz dochutíme a nakoniec vmiešame asi 1 PL ovčieho syra a pažítku. Frisée, kocky rajčiakov a plátky uhorky dôkladne premiešame so zálievkou. Dieliky hrušiek rozdelíme na štyri taniere, dáme na ne šalát a posypeme zvyšným ovčím syrom.

Tip: Frisée (kučeravý šalát alebo kučeravá čakanka) je dekoratívny, používa sa ako ozdoba.

salat_4.jpg

Fazuľový šalát s trebuľkou
Suroviny na 4 porcie


1 pór
soľ
600 g veľkej bielej fazule (mrazená)
1 ČL rasce
2 PL bieleho vínneho octu
4 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
čerstvo pomleté čierne korenie
2 stonky trebuľky

Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dostatočné množstvo vody privedieme do varu, osolíme, nasypeme do nej nerozmrazenú fazuľu a necháme zovrieť. Pridáme pór a rascu a pomaly asi 8 minút varíme. Potom scedíme a necháme odkvapkať.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku vymiešame biely vínny ocot s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Cesnak prelisujeme a pridáme do zálievky. Hotovú zálievku nalejeme na fazuľu a pór, prikryjeme a pred podávaním necháme asi 1 hodinu odstáť.

Tip: Trebuľka má zaujímavú jemnú arómu, pripomínajúcu trocha aníz a fenikel. Vňať je citlivá na teplo, preto by ste ju do varených jedál mali vmiešať až krátko pred podávaním.

salat_3.jpgBylinkový šalát s vajcom natvrdo
Suroviny na 4 porcie


200 g zmiešaných divo rastúcich byliniek (napr. štiav, potočnica, púpava, najemno posekaná hviezdica, sedmokráska)
2 natvrdo uvarené vajcia
1 ČL horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 ČL jablčného sirupu
1 ČL octu balsamico
1 PL citrónovej šťavy
5 PL slnečnicového oleja

Bylinky preberieme, v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme a osušíme. Vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska. Oboje dekoratívne upravíme na plytkú misu.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku zmiešame horčicu, soľ a čierne korenie, primiešame jablčný sirup, ocot balsamico a citrónovú šťavu. Za stáleho šľahania metličkou potom po kvapkách pridávame olej. Pripravený šalát polejeme zálievkou a podávame.

Tip: Vajíčka môžeme nahradiť kolieskami mozzarelly.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Od Česka až po Jadran
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  2. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  8. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  10. Keď ekológia spája
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 424
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 137
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 402
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 316
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 131
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 899
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 854
  8. Od Česka až po Jadran 2 839
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 672
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 496
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zuzana Rehák Štefečeková vyhrala na olympiáde trap.


Boris Vanya 2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (uprostred) sa teší zo zisku zlatej medaily.

Sledujte dianie z olympiády s nami.


Sportnet 11 h
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 536 obetí.


a 4 ďalší 11 h

Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


20 h

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl