SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Šalát - zahnať hlad rýchlo a zdravo

Neviete, čím zahnať hlad a pritom nenapchať do seba priveľa kalórií? Šalát je rýchle a zdravé riešenie.

Letný šalát s reďkovkami
Suroviny na 4 porcie


salat_2.jpg300 g zelených šalátových listov (napr. Iollo biondo, zelená batavia, hlávkový a rímsky šalát)
1 viazanička reďkoviek
1 šalátová uhorka
1 žltá paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
po 1 PL bieleho vínneho a estragónového octu
1 ČL dijonskej horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
3 PL olivového oleja
zopár kvetov kapucínky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, no dôkladne umyje-me. Osušíme alebo necháme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Reďkovky očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Šalátovú uhorku umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Papriku po dĺžke rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a pokrájame na jemné pásiky. Vajcia olúpeme a pokrájame na osminky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku zmiešame biely vínny a estragónový ocot s horčicou, soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej a potom znova dochutíme. Šalátové listy zmiešané s paprikou, reďkovkou a uhorkou polejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Šalát rozdelíme na štyri taniere, obložíme vajciami a ozdobíme kvetmi kapucínky.

Tip: Kapucínka, príznačná svojimi oranžovými až červenými kvetmi a známa ako ozdobná rastlina, sa dnes používa aj ako zelenina. Čo však málokto vie, jesť sa dajú nielen listy, ale aj kvety!

Frisée s ovčím syrom
Suroviny na 4 porcie


salat_1.jpg200 g frisée
2 rajčiaky
1/2 šalátovej uhorky
100 g ovčieho syra
1 mäkká hruška
1 PL citrónovej šťavy
1 PL červeného vínného octu
1 ČL octu balsamico
1 ČL javorového sirupu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
5 PL oleja
1 PL posekanej pažítky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme. Listy osušíme alebo dáme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Rajčiaky umyjeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a dužinu pokrájame na malé kocky. Šalátovú uhorku umyjeme, po dĺžke rozštvrtíme a nakrájame na hrubšie plátky. Ovčí syr rozdrobíme na malé kúsky. Hrušku umyjeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a po dĺžke nakrájame na tenké dieliky. Ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku vymiešame červený vínny ocot a ocot balsamico s javorovým sirupom, so soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou postupne prilievame olej, ešte raz dochutíme a nakoniec vmiešame asi 1 PL ovčieho syra a pažítku. Frisée, kocky rajčiakov a plátky uhorky dôkladne premiešame so zálievkou. Dieliky hrušiek rozdelíme na štyri taniere, dáme na ne šalát a posypeme zvyšným ovčím syrom.

Tip: Frisée (kučeravý šalát alebo kučeravá čakanka) je dekoratívny, používa sa ako ozdoba.

salat_4.jpg

Fazuľový šalát s trebuľkou
Suroviny na 4 porcie


1 pór
soľ
600 g veľkej bielej fazule (mrazená)
1 ČL rasce
2 PL bieleho vínneho octu
4 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
čerstvo pomleté čierne korenie
2 stonky trebuľky

Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dostatočné množstvo vody privedieme do varu, osolíme, nasypeme do nej nerozmrazenú fazuľu a necháme zovrieť. Pridáme pór a rascu a pomaly asi 8 minút varíme. Potom scedíme a necháme odkvapkať.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku vymiešame biely vínny ocot s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Cesnak prelisujeme a pridáme do zálievky. Hotovú zálievku nalejeme na fazuľu a pór, prikryjeme a pred podávaním necháme asi 1 hodinu odstáť.

Tip: Trebuľka má zaujímavú jemnú arómu, pripomínajúcu trocha aníz a fenikel. Vňať je citlivá na teplo, preto by ste ju do varených jedál mali vmiešať až krátko pred podávaním.

salat_3.jpgBylinkový šalát s vajcom natvrdo
Suroviny na 4 porcie


200 g zmiešaných divo rastúcich byliniek (napr. štiav, potočnica, púpava, najemno posekaná hviezdica, sedmokráska)
2 natvrdo uvarené vajcia
1 ČL horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 ČL jablčného sirupu
1 ČL octu balsamico
1 PL citrónovej šťavy
5 PL slnečnicového oleja

Bylinky preberieme, v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme a osušíme. Vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska. Oboje dekoratívne upravíme na plytkú misu.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zálievku zmiešame horčicu, soľ a čierne korenie, primiešame jablčný sirup, ocot balsamico a citrónovú šťavu. Za stáleho šľahania metličkou potom po kvapkách pridávame olej. Pripravený šalát polejeme zálievkou a podávame.

Tip: Vajíčka môžeme nahradiť kolieskami mozzarelly.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 514
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 727
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 487
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 302
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 154
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 440
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 478
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 351
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 259
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 017
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.