Šalát - zahnať hlad rýchlo a zdravo

Neviete, čím zahnať hlad a pritom nenapchať do seba priveľa kalórií? Šalát je rýchle a zdravé riešenie.

Letný šalát s reďkovkami
Suroviny na 4 porcie


salat_2.jpg300 g zelených šalátových listov (napr. Iollo biondo, zelená batavia, hlávkový a rímsky šalát)
1 viazanička reďkoviek
1 šalátová uhorka
1 žltá paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
po 1 PL bieleho vínneho a estragónového octu
1 ČL dijonskej horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
3 PL olivového oleja
zopár kvetov kapucínky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, no dôkladne umyje-me. Osušíme alebo necháme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Reďkovky očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Šalátovú uhorku umyjeme a nakrájame na jemné plátky. Papriku po dĺžke rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a pokrájame na jemné pásiky. Vajcia olúpeme a pokrájame na osminky.

Na zálievku zmiešame biely vínny a estragónový ocot s horčicou, soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej a potom znova dochutíme. Šalátové listy zmiešané s paprikou, reďkovkou a uhorkou polejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Šalát rozdelíme na štyri taniere, obložíme vajciami a ozdobíme kvetmi kapucínky.

Tip: Kapucínka, príznačná svojimi oranžovými až červenými kvetmi a známa ako ozdobná rastlina, sa dnes používa aj ako zelenina. Čo však málokto vie, jesť sa dajú nielen listy, ale aj kvety!

Frisée s ovčím syrom
Suroviny na 4 porcie


salat_1.jpg200 g frisée
2 rajčiaky
1/2 šalátovej uhorky
100 g ovčieho syra
1 mäkká hruška
1 PL citrónovej šťavy
1 PL červeného vínného octu
1 ČL octu balsamico
1 ČL javorového sirupu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
5 PL oleja
1 PL posekanej pažítky

Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme. Listy osušíme alebo dáme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Rajčiaky umyjeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a dužinu pokrájame na malé kocky. Šalátovú uhorku umyjeme, po dĺžke rozštvrtíme a nakrájame na hrubšie plátky. Ovčí syr rozdrobíme na malé kúsky. Hrušku umyjeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a po dĺžke nakrájame na tenké dieliky. Ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou.

Na zálievku vymiešame červený vínny ocot a ocot balsamico s javorovým sirupom, so soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou postupne prilievame olej, ešte raz dochutíme a nakoniec vmiešame asi 1 PL ovčieho syra a pažítku. Frisée, kocky rajčiakov a plátky uhorky dôkladne premiešame so zálievkou. Dieliky hrušiek rozdelíme na štyri taniere, dáme na ne šalát a posypeme zvyšným ovčím syrom.

Tip: Frisée (kučeravý šalát alebo kučeravá čakanka) je dekoratívny, používa sa ako ozdoba.

salat_4.jpg

Fazuľový šalát s trebuľkou
Suroviny na 4 porcie


1 pór
soľ
600 g veľkej bielej fazule (mrazená)
1 ČL rasce
2 PL bieleho vínneho octu
4 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
čerstvo pomleté čierne korenie
2 stonky trebuľky

Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dostatočné množstvo vody privedieme do varu, osolíme, nasypeme do nej nerozmrazenú fazuľu a necháme zovrieť. Pridáme pór a rascu a pomaly asi 8 minút varíme. Potom scedíme a necháme odkvapkať.

Na zálievku vymiešame biely vínny ocot s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Cesnak prelisujeme a pridáme do zálievky. Hotovú zálievku nalejeme na fazuľu a pór, prikryjeme a pred podávaním necháme asi 1 hodinu odstáť.

Tip: Trebuľka má zaujímavú jemnú arómu, pripomínajúcu trocha aníz a fenikel. Vňať je citlivá na teplo, preto by ste ju do varených jedál mali vmiešať až krátko pred podávaním.

salat_3.jpgBylinkový šalát s vajcom natvrdo
Suroviny na 4 porcie


200 g zmiešaných divo rastúcich byliniek (napr. štiav, potočnica, púpava, najemno posekaná hviezdica, sedmokráska)
2 natvrdo uvarené vajcia
1 ČL horčice
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 ČL jablčného sirupu
1 ČL octu balsamico
1 PL citrónovej šťavy
5 PL slnečnicového oleja

Bylinky preberieme, v studenej vode ich rýchlo, ale dôkladne umyjeme a osušíme. Vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska. Oboje dekoratívne upravíme na plytkú misu.

Na zálievku zmiešame horčicu, soľ a čierne korenie, primiešame jablčný sirup, ocot balsamico a citrónovú šťavu. Za stáleho šľahania metličkou potom po kvapkách pridávame olej. Pripravený šalát polejeme zálievkou a podávame.

Tip: Vajíčka môžeme nahradiť kolieskami mozzarelly.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 987
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 942
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 713
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 566
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 360
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 155
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 047
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 018
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 927
  10. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

SVET

Česká ambasáda v Sýrii slúži ako cestovka pre prominentov režimu

Česko má ako jediná západná krajina ambasádu v Damasku.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.