Exotický ovocný šalát so slnečnicovými semiačkami
Suroviny na 4 porcie
2 ČL lístkov jazmínového čaju
3 PL medu
4 PL saké
1 stredne veľký červený melón
4 kivi
10 čerstvých liči
2 PL slnečnicových semiačok
100 g šľahačky
Dáme zovrieť 300 ml vody a pridáme jazmínový čaj, med a saké. Pozvoľna 2 minúty varíme, potom zálievku odložíme zo sporáka a dáme vychladnúť. Melón rozpolíme, odstránime jadierka a povykrajujeme z dužiny malé guľôčky. Kivi ošúpeme a nakrájame na plátky. Liči olúpeme, rozkrojíme a vyberieme kôstky.
V panvici bez tuku opražíme slnečnicové semiačka. Ovocie zmiešame a cez sitko naň nalejeme čajový sirup. Dáme asi 8 hodín marinovať, občas premiešame. Ovocný šalát upravíme do malých misiek a pred podávaním ozdobíme šľahačkou a opraženými slnečnicovými semiačkami.
Tip: Saké je japonské alebo čínske víno vyrobené z ryže. Môžete ho nahradiť nie priveľmi sladkým sherry alebo trochou citrónovej či pomarančovej šťavy.
Tropický ovocný šalát s datľovo-banánovým krémom
Suroviny na 4 porcie
4 čerstvé figy
4 zrelé kivi
2 nektarinky
100 ml červenej ríbezľovej šťavy
1 PL nahrubo posekaných mandlí
zopár stoniek mäty
4 datle
1 banán
zopár stoniek medovky
Figy umyjeme a rozštvrtíme. Kivi ošúpeme a nakrájame na plátky. Na štyri taniere vejárovito do kruhu poukladáme plátky kivi a na ne figy. Nektarinky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na dieliky. Ríbezľovú šťavu zvaríme na sirup, vmiešame nektarinky a mandle, necháme zovrieť a rozložíme na plátky kivi a figy. Šalát ozdobíme stonkami medovky. Datle odkôstkujeme a najemno posekáme. Banán olúpeme, rozmixujeme a pridáme doň datle. Krém podávame k šalátu samostatne alebo ho ním polejeme.
Tip: Figy najmä v období Vianoc - poznáme skôr sušené, keď majú trocha medovú chuť. Dužina čerstvých fíg je mäkká, šťavnatá, so sladkou arómou.
Autor: publikácia Šaláty, Ikar