SME

Tip na ideálny dezert - ovocný šalát

Nielen zelenina je vhodná na šalát. Skúste ju nahradiť ovocím a vyčariť tak úžasný letný dezert, plný sviežej chuti a vitamínov.

salat_exotika.jpgExotický ovocný šalát so slnečnicovými semiačkami
Suroviny na 4 porcie


2 ČL lístkov jazmínového čaju
3 PL medu
4 PL saké
1 stredne veľký červený melón
4 kivi
10 čerstvých liči
2 PL slnečnicových semiačok
100 g šľahačky

Dáme zovrieť 300 ml vody a pridáme jazmínový čaj, med a saké. Pozvoľna 2 minúty varíme, potom zálievku odložíme zo sporáka a dáme vychladnúť. Melón rozpolíme, odstránime jadierka a povykrajujeme z dužiny malé guľôčky. Kivi ošúpeme a nakrájame na plátky. Liči olúpeme, rozkrojíme a vyberieme kôstky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V panvici bez tuku opražíme slnečnicové semiačka. Ovocie zmiešame a cez sitko naň nalejeme čajový sirup. Dáme asi 8 hodín marinovať, občas premiešame. Ovocný šalát upravíme do malých misiek a pred podávaním ozdobíme šľahačkou a opraženými slnečnicovými semiačkami.

Tip: Saké je japonské alebo čínske víno vyrobené z ryže. Môžete ho nahradiť nie priveľmi sladkým sherry alebo trochou citrónovej či pomarančovej šťavy.

Tropický ovocný šalát s datľovo-banánovým krémom
Suroviny na 4 porcie

salat_tropika.jpg

4 čerstvé figy
4 zrelé kivi
2 nektarinky
100 ml červenej ríbezľovej šťavy
1 PL nahrubo posekaných mandlí
zopár stoniek mäty
4 datle
1 banán
zopár stoniek medovky

Figy umyjeme a rozštvrtíme. Kivi ošúpeme a nakrájame na plátky. Na štyri taniere vejárovito do kruhu poukladáme plátky kivi a na ne figy. Nektarinky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na dieliky. Ríbezľovú šťavu zvaríme na sirup, vmiešame nektarinky a mandle, necháme zovrieť a rozložíme na plátky kivi a figy. Šalát ozdobíme stonkami medovky. Datle odkôstkujeme a najemno posekáme. Banán olúpeme, rozmixujeme a pridáme doň datle. Krém podávame k šalátu samostatne alebo ho ním polejeme.

Tip: Figy najmä v období Vianoc - poznáme skôr sušené, keď majú trocha medovú chuť. Dužina čerstvých fíg je mäkká, šťavnatá, so sladkou arómou.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: publikácia Šaláty, Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu