SME

Kuchárske recepty pre krásne ráno

Nie je nad to začať deň dobrým jedlom. Skúste pripraviť svojim najbližším raňajky podľa ich gusta.

Nie je nad to začať deň dobrým jedlom. Skúste pripraviť svojim najbližším raňajky podľa ich gusta.

Vanilkové jablká v croissante
suroviny na 4 porcie


vanilkova-jablka.jpg4 maslové croissanty
múčkový cukor na posypanie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Náplň:
4 jablká
1 vanilkový lusk
1 vrecúško vanilkového cukru
2 lyžice cukru krupice
maslo na smaženie

Na obalenie:
1 citrón
2 lyžice smotany na šľahanie
3 vajcia
2 lyžice cukru krupice
1 lyžička mletej škorice

Náplň: Jablká umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na tenké plátky. Vanilkový lusk rozpolíme, nožom z neho vyškriabeme obsah a zmiešame ho s vanilkovým cukrom. (Ak nezoženieme vanilkový lusk, použijeme 2 vrecúška vanilkového cukru.)

SkryťVypnúť reklamu

V teflónovej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu plátky jabĺk a oba cukry. Všetko podusíme za stáleho miešania na miernom plameni asi 15 minút, kým ovocie nezmäkne a šťava nezačne karamelizovať.

Na obalenie: Citrón dôkladne umyjeme, usušíme a kôru postrúhame. V miske rozšľaháme vidličkou smotanu, cukor a vajcia a prisypeme škoricu a citrónovú kôru. Croissanty pozdĺž rozrežeme, namočíme ich v pripravenej zmesi a z oboch strán osmažíme v panvici na roztopenom masle. Na spodnej polovici croissantu nakladieme vanilkové jablká a prikryjeme ich druhou polovicou croissantu, poprášime vanilkovým cukrom a podávame.

Tip: Bez šálky cappuccina alebo ovocného čaju sa toto jedlo neobíde.

bagel-plneny-lososem.jpgBagel plnený údeným lososom a syrom
suroviny na 4 porcie


4 bagely alebo iné bagety
1 vanička taveného syra
200 g údeného lososa
4 vajcia
pažítka alebo petržlenová vňatka
1 ľadový šalát
soľ
maslo na smaženie

Bagely rozrežeme pozdĺž na polovice, spodnú časť potrieme syrom a navrch nakladieme umytý a odkvapkaný ľadový šalát. Na šalát rozložíme plátky údeného lososa.

SkryťVypnúť reklamu

Na panvici roztopíme maslo a naň vylejeme rozšľahané vajcia. Pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňatku alebo pažítku a za stáleho miešania smažíme vajcia do stuhnutia. Na záver zmes osolíme.

Vychladnuté miešané vajcia nakladieme na plátky lososa a všetko priklopíme hornou vrstvou bagelu.

Tip: Pre zmenu zmiešame kúsky tuniaka z konzervy s najemno nakrájanou červenou cibuľkou, lyžičkou kapár, lyžičkou citrónovej šťavy, so soľou a korením.

Omeleta s paradajkami a bazalkou
suroviny na 1 porciu


omeleta-s-rajcaty.jpg3 vajcia
1 lyžica vody
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky alebo pažítky
1 veľká paradajka
2 lyžice nasekanej bazalky
1 lyžica strúhaného parmezánu
1 lyžica smotany
soľ
korenie
maslo na smaženie

Vajce rozbijeme do misky, osolíme a okoreníme. Pridáme vodu a polovicu petržlenovej vňatky alebo pažítky a všetko rozšľaháme vidličkou dohladka. Na rozpálenú panvicu s priemerom 20 cm dáme lyžicu masla a miernym nakláňaním rozlejeme roztopené maslo po celom dne. Nalejeme naň rozšľahané vajcia tak, aby pokryli rovnako celé dno panvice. Keď vajcia začnú tuhnúť, nadvihujeme postupne okraje omelety, kým celý povrch nestuhne.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajku sparíme horúcou vodou, olúpeme a rozkrájame na plátky. Bazalku nasekáme nadrobno. V panvici rozohrejeme lyžicu masla, pridáme paradajky, bazalku a podusíme asi 2 minúty. Potom pridáme nastrúhaný parmezán a lyžicu smotany a ešte chvíľu zohrieva-me. Dochutíme soľou a korením.

Omeletu potrieme zmesou a preložíme na polovicu. Polejeme ju roztopeným maslom zmiešaným so zvyškom petržlenovej vňatky (pažítky).

Tip: Odporúčame podávať s vychladnutým mätovým čajom s citrónom alebo hrnčekom bielej kávy.

zapecene-tousty.jpgZapečené toasty so slaninou
suroviny na 4 porcie


1 balík toastového chleba
50 g masla
100 g plátkového eidamu
200 g plátkov anglickej slaniny
1 cibuľa
1 zelená paprika
dijonská horčica
maslo na smaženie

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Toastový chlieb potrieme maslom a zľahka natrieme dijonskou horčicou. Na panvici bez tuku opečieme plátky anglickej slaniny a odložíme ich stranou na tanier vychladnúť. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a umytú a očistenú papriku na kocky. Na zvyšnom tuku v panvici asi 10 minút restujeme cibuľu s paprikou. Na záver zmes osolíme a dochutíme korením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slaninu položíme na toastový chlieb, pokryjeme plátkom syra a naň navrstvíme zmes zeleniny. Plátky chleba premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 10 minút zapiecť do rozohriatej rúry.

Tip: K tomuto jedlu sa výborne hodí šálka čierneho čaju a pohár 100-percentného ovocného džúsu.

Ovocný šalát s jogurtom a domácim orechovým müsli
suroviny na 4 porcie ovocny-salat-s-jogurtem.jpg


200 g ovsených vločiek, napr. špaldových
100 g jemného pieskového cukru
100 g nasekaných vlašských orechov
8 jahôd
2 kivi
12 gúľ hrozna
1 banán
1 kyslá smotana
2 lyžice medu alebo javorového sirupu

Ovsené vločky opražíme za stáleho miešania nasucho na panvici (asi 3 minúty). Keď začnú voňať, prisypeme k nim cukor a nahrubo nasekané orechy a pražíme ich ďalšie dve minúty. Ak budeme pripravovať väčšie množstvo, môžeme ich spolu s cukrom a orechmi opiecť na plechu v rozohriatej rúre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ho na kúsky. Potom ho rozdelíme do misiek (môžeme ich trebárs i vyložiť listovým šalátom), ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pokvapkáme medom. Nakoniec všetko posypeme opraženými müsli s orieškami.

Tip: Ovocie môžeme meniť podľa chuti a ročného obdobia. Ak nebudeme mať poruke čerstvé plody, môžeme k müsli pridať sušené ovocie (vopred namočené v ovocnom čaji) a hrozienka (opláchnuté horúcou vodou).

ovocne-smoothie.jpgOvocné smoothie
suroviny na 1 kokteil


Mrkvové smoothie:
2 hrnčeky čerstvého mrkvového džúsu alebo 5 mrkviev
1 vanilkový jogurt
1 banán
niekoľko lístkov čerstvej mäty

Čučoriedkové smoothie:
1 hrnček mrazených alebo čerstvých čučoriedok
1/2 banánu
3 lyžice vanilkového pribináčika
1/4 hrnčeka jablkového džúsu
1/2 hrnčeka polotučného mlieka
krupicový cukor (podľa chuti)

Banánové smoothie:
1/2 banánu
50 g jahôd
150 ml cmaru
1 lyžička medu
1 lyžička vanilkového cukru
niekoľko kvapiek limetkovej šťavy
niekoľko koliesok banánu na ozdobu

Mrkvové smoothie: Mrkvový džús nalejeme do mixéra, pridáme jogurt, banán a lístky mäty (pár si necháme na ozdobu pohára). Mixujeme dôkladne tak dlho, kým zmes nebude krémovo hebká. Podávame chladené.

Čučoriedkové smoothie: Všetky suroviny riadne rozmixujeme, do mixéra môžeme pridať i kocky ľadu.

Banánové smoothie: Všetky suroviny dohladka rozmixujeme. Pohár na záver ozdobíme kolieskami banánu napichnutého na špáradlo.

Tip: Tieto recepty sú návodom na rôzne kombinácie ovocia a mliečnych výrobkov, ktoré môžeme vytvárať podľa vlastnej fantázie a chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 437
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 394
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 443
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 039
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 627
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu