Kuchárske recepty pre krásne ráno

Nie je nad to začať deň dobrým jedlom. Skúste pripraviť svojim najbližším raňajky podľa ich gusta.

Nie je nad to začať deň dobrým jedlom. Skúste pripraviť svojim najbližším raňajky podľa ich gusta.

Vanilkové jablká v croissante
suroviny na 4 porcie


vanilkova-jablka.jpg4 maslové croissanty
múčkový cukor na posypanie

Náplň:
4 jablká
1 vanilkový lusk
1 vrecúško vanilkového cukru
2 lyžice cukru krupice
maslo na smaženie

Na obalenie:
1 citrón
2 lyžice smotany na šľahanie
3 vajcia
2 lyžice cukru krupice
1 lyžička mletej škorice

Náplň: Jablká umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na tenké plátky. Vanilkový lusk rozpolíme, nožom z neho vyškriabeme obsah a zmiešame ho s vanilkovým cukrom. (Ak nezoženieme vanilkový lusk, použijeme 2 vrecúška vanilkového cukru.)

V teflónovej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu plátky jabĺk a oba cukry. Všetko podusíme za stáleho miešania na miernom plameni asi 15 minút, kým ovocie nezmäkne a šťava nezačne karamelizovať.

Na obalenie: Citrón dôkladne umyjeme, usušíme a kôru postrúhame. V miske rozšľaháme vidličkou smotanu, cukor a vajcia a prisypeme škoricu a citrónovú kôru. Croissanty pozdĺž rozrežeme, namočíme ich v pripravenej zmesi a z oboch strán osmažíme v panvici na roztopenom masle. Na spodnej polovici croissantu nakladieme vanilkové jablká a prikryjeme ich druhou polovicou croissantu, poprášime vanilkovým cukrom a podávame.

Tip: Bez šálky cappuccina alebo ovocného čaju sa toto jedlo neobíde.

bagel-plneny-lososem.jpgBagel plnený údeným lososom a syrom
suroviny na 4 porcie


4 bagely alebo iné bagety
1 vanička taveného syra
200 g údeného lososa
4 vajcia
pažítka alebo petržlenová vňatka
1 ľadový šalát
soľ
maslo na smaženie

Bagely rozrežeme pozdĺž na polovice, spodnú časť potrieme syrom a navrch nakladieme umytý a odkvapkaný ľadový šalát. Na šalát rozložíme plátky údeného lososa.

Na panvici roztopíme maslo a naň vylejeme rozšľahané vajcia. Pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňatku alebo pažítku a za stáleho miešania smažíme vajcia do stuhnutia. Na záver zmes osolíme.

Vychladnuté miešané vajcia nakladieme na plátky lososa a všetko priklopíme hornou vrstvou bagelu.

Tip: Pre zmenu zmiešame kúsky tuniaka z konzervy s najemno nakrájanou červenou cibuľkou, lyžičkou kapár, lyžičkou citrónovej šťavy, so soľou a korením.

Omeleta s paradajkami a bazalkou
suroviny na 1 porciu


omeleta-s-rajcaty.jpg3 vajcia
1 lyžica vody
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky alebo pažítky
1 veľká paradajka
2 lyžice nasekanej bazalky
1 lyžica strúhaného parmezánu
1 lyžica smotany
soľ
korenie
maslo na smaženie

Vajce rozbijeme do misky, osolíme a okoreníme. Pridáme vodu a polovicu petržlenovej vňatky alebo pažítky a všetko rozšľaháme vidličkou dohladka. Na rozpálenú panvicu s priemerom 20 cm dáme lyžicu masla a miernym nakláňaním rozlejeme roztopené maslo po celom dne. Nalejeme naň rozšľahané vajcia tak, aby pokryli rovnako celé dno panvice. Keď vajcia začnú tuhnúť, nadvihujeme postupne okraje omelety, kým celý povrch nestuhne.

Paradajku sparíme horúcou vodou, olúpeme a rozkrájame na plátky. Bazalku nasekáme nadrobno. V panvici rozohrejeme lyžicu masla, pridáme paradajky, bazalku a podusíme asi 2 minúty. Potom pridáme nastrúhaný parmezán a lyžicu smotany a ešte chvíľu zohrieva-me. Dochutíme soľou a korením.

Omeletu potrieme zmesou a preložíme na polovicu. Polejeme ju roztopeným maslom zmiešaným so zvyškom petržlenovej vňatky (pažítky).

Tip: Odporúčame podávať s vychladnutým mätovým čajom s citrónom alebo hrnčekom bielej kávy.

zapecene-tousty.jpgZapečené toasty so slaninou
suroviny na 4 porcie


1 balík toastového chleba
50 g masla
100 g plátkového eidamu
200 g plátkov anglickej slaniny
1 cibuľa
1 zelená paprika
dijonská horčica
maslo na smaženie

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Toastový chlieb potrieme maslom a zľahka natrieme dijonskou horčicou. Na panvici bez tuku opečieme plátky anglickej slaniny a odložíme ich stranou na tanier vychladnúť. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a umytú a očistenú papriku na kocky. Na zvyšnom tuku v panvici asi 10 minút restujeme cibuľu s paprikou. Na záver zmes osolíme a dochutíme korením.

Slaninu položíme na toastový chlieb, pokryjeme plátkom syra a naň navrstvíme zmes zeleniny. Plátky chleba premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 10 minút zapiecť do rozohriatej rúry.

Tip: K tomuto jedlu sa výborne hodí šálka čierneho čaju a pohár 100-percentného ovocného džúsu.

Ovocný šalát s jogurtom a domácim orechovým müsli
suroviny na 4 porcie ovocny-salat-s-jogurtem.jpg


200 g ovsených vločiek, napr. špaldových
100 g jemného pieskového cukru
100 g nasekaných vlašských orechov
8 jahôd
2 kivi
12 gúľ hrozna
1 banán
1 kyslá smotana
2 lyžice medu alebo javorového sirupu

Ovsené vločky opražíme za stáleho miešania nasucho na panvici (asi 3 minúty). Keď začnú voňať, prisypeme k nim cukor a nahrubo nasekané orechy a pražíme ich ďalšie dve minúty. Ak budeme pripravovať väčšie množstvo, môžeme ich spolu s cukrom a orechmi opiecť na plechu v rozohriatej rúre.

Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ho na kúsky. Potom ho rozdelíme do misiek (môžeme ich trebárs i vyložiť listovým šalátom), ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pokvapkáme medom. Nakoniec všetko posypeme opraženými müsli s orieškami.

Tip: Ovocie môžeme meniť podľa chuti a ročného obdobia. Ak nebudeme mať poruke čerstvé plody, môžeme k müsli pridať sušené ovocie (vopred namočené v ovocnom čaji) a hrozienka (opláchnuté horúcou vodou).

ovocne-smoothie.jpgOvocné smoothie
suroviny na 1 kokteil


Mrkvové smoothie:
2 hrnčeky čerstvého mrkvového džúsu alebo 5 mrkviev
1 vanilkový jogurt
1 banán
niekoľko lístkov čerstvej mäty

Čučoriedkové smoothie:
1 hrnček mrazených alebo čerstvých čučoriedok
1/2 banánu
3 lyžice vanilkového pribináčika
1/4 hrnčeka jablkového džúsu
1/2 hrnčeka polotučného mlieka
krupicový cukor (podľa chuti)

Banánové smoothie:
1/2 banánu
50 g jahôd
150 ml cmaru
1 lyžička medu
1 lyžička vanilkového cukru
niekoľko kvapiek limetkovej šťavy
niekoľko koliesok banánu na ozdobu

Mrkvové smoothie: Mrkvový džús nalejeme do mixéra, pridáme jogurt, banán a lístky mäty (pár si necháme na ozdobu pohára). Mixujeme dôkladne tak dlho, kým zmes nebude krémovo hebká. Podávame chladené.

Čučoriedkové smoothie: Všetky suroviny riadne rozmixujeme, do mixéra môžeme pridať i kocky ľadu.

Banánové smoothie: Všetky suroviny dohladka rozmixujeme. Pohár na záver ozdobíme kolieskami banánu napichnutého na špáradlo.

Tip: Tieto recepty sú návodom na rôzne kombinácie ovocia a mliečnych výrobkov, ktoré môžeme vytvárať podľa vlastnej fantázie a chuti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 244
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 929
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 9 099
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 745
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 493
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 694
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 469
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 432
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 717
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 715

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ani vyšetrovanie Dúhu nepripraví o verejné zákazky. Pozrite sa, čo stavia

Zmluva na výstavbu tunela za 500 miliónov eur rieši korupciu, vyšetrovanie daní nie.

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

ŠPORT

Na Gire sa ukázali talenty i šprintér, ktorý bude trápiť Sagana

Momenty stého ročníka Giro d'Italia.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.