Nie je nad to začať deň dobrým jedlom. Skúste pripraviť svojim najbližším raňajky podľa ich gusta.
Vanilkové jablká v croissante
suroviny na 4 porcie
4 maslové croissanty
múčkový cukor na posypanie
Náplň:
4 jablká
1 vanilkový lusk
1 vrecúško vanilkového cukru
2 lyžice cukru krupice
maslo na smaženie
Na obalenie:
1 citrón
2 lyžice smotany na šľahanie
3 vajcia
2 lyžice cukru krupice
1 lyžička mletej škorice
Náplň: Jablká umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na tenké plátky. Vanilkový lusk rozpolíme, nožom z neho vyškriabeme obsah a zmiešame ho s vanilkovým cukrom. (Ak nezoženieme vanilkový lusk, použijeme 2 vrecúška vanilkového cukru.)
V teflónovej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu plátky jabĺk a oba cukry. Všetko podusíme za stáleho miešania na miernom plameni asi 15 minút, kým ovocie nezmäkne a šťava nezačne karamelizovať.
Na obalenie: Citrón dôkladne umyjeme, usušíme a kôru postrúhame. V miske rozšľaháme vidličkou smotanu, cukor a vajcia a prisypeme škoricu a citrónovú kôru. Croissanty pozdĺž rozrežeme, namočíme ich v pripravenej zmesi a z oboch strán osmažíme v panvici na roztopenom masle. Na spodnej polovici croissantu nakladieme vanilkové jablká a prikryjeme ich druhou polovicou croissantu, poprášime vanilkovým cukrom a podávame.
Tip: Bez šálky cappuccina alebo ovocného čaju sa toto jedlo neobíde.
Bagel plnený údeným lososom a syrom
suroviny na 4 porcie
4 bagely alebo iné bagety
1 vanička taveného syra
200 g údeného lososa
4 vajcia
pažítka alebo petržlenová vňatka
1 ľadový šalát
soľ
maslo na smaženie
Bagely rozrežeme pozdĺž na polovice, spodnú časť potrieme syrom a navrch nakladieme umytý a odkvapkaný ľadový šalát. Na šalát rozložíme plátky údeného lososa.
Na panvici roztopíme maslo a naň vylejeme rozšľahané vajcia. Pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňatku alebo pažítku a za stáleho miešania smažíme vajcia do stuhnutia. Na záver zmes osolíme.
Vychladnuté miešané vajcia nakladieme na plátky lososa a všetko priklopíme hornou vrstvou bagelu.
Tip: Pre zmenu zmiešame kúsky tuniaka z konzervy s najemno nakrájanou červenou cibuľkou, lyžičkou kapár, lyžičkou citrónovej šťavy, so soľou a korením.
Omeleta s paradajkami a bazalkou
suroviny na 1 porciu
3 vajcia
1 lyžica vody
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky alebo pažítky
1 veľká paradajka
2 lyžice nasekanej bazalky
1 lyžica strúhaného parmezánu
1 lyžica smotany
soľ
korenie
maslo na smaženie
Vajce rozbijeme do misky, osolíme a okoreníme. Pridáme vodu a polovicu petržlenovej vňatky alebo pažítky a všetko rozšľaháme vidličkou dohladka. Na rozpálenú panvicu s priemerom 20 cm dáme lyžicu masla a miernym nakláňaním rozlejeme roztopené maslo po celom dne. Nalejeme naň rozšľahané vajcia tak, aby pokryli rovnako celé dno panvice. Keď vajcia začnú tuhnúť, nadvihujeme postupne okraje omelety, kým celý povrch nestuhne.
Paradajku sparíme horúcou vodou, olúpeme a rozkrájame na plátky. Bazalku nasekáme nadrobno. V panvici rozohrejeme lyžicu masla, pridáme paradajky, bazalku a podusíme asi 2 minúty. Potom pridáme nastrúhaný parmezán a lyžicu smotany a ešte chvíľu zohrieva-me. Dochutíme soľou a korením.
Omeletu potrieme zmesou a preložíme na polovicu. Polejeme ju roztopeným maslom zmiešaným so zvyškom petržlenovej vňatky (pažítky).
Tip: Odporúčame podávať s vychladnutým mätovým čajom s citrónom alebo hrnčekom bielej kávy.
Zapečené toasty so slaninou
suroviny na 4 porcie
1 balík toastového chleba
50 g masla
100 g plátkového eidamu
200 g plátkov anglickej slaniny
1 cibuľa
1 zelená paprika
dijonská horčica
maslo na smaženie
Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Toastový chlieb potrieme maslom a zľahka natrieme dijonskou horčicou. Na panvici bez tuku opečieme plátky anglickej slaniny a odložíme ich stranou na tanier vychladnúť. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a umytú a očistenú papriku na kocky. Na zvyšnom tuku v panvici asi 10 minút restujeme cibuľu s paprikou. Na záver zmes osolíme a dochutíme korením.
Slaninu položíme na toastový chlieb, pokryjeme plátkom syra a naň navrstvíme zmes zeleniny. Plátky chleba premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 10 minút zapiecť do rozohriatej rúry.
Tip: K tomuto jedlu sa výborne hodí šálka čierneho čaju a pohár 100-percentného ovocného džúsu.
Ovocný šalát s jogurtom a domácim orechovým müsli
suroviny na 4 porcie 
200 g ovsených vločiek, napr. špaldových
100 g jemného pieskového cukru
100 g nasekaných vlašských orechov
8 jahôd
2 kivi
12 gúľ hrozna
1 banán
1 kyslá smotana
2 lyžice medu alebo javorového sirupu
Ovsené vločky opražíme za stáleho miešania nasucho na panvici (asi 3 minúty). Keď začnú voňať, prisypeme k nim cukor a nahrubo nasekané orechy a pražíme ich ďalšie dve minúty. Ak budeme pripravovať väčšie množstvo, môžeme ich spolu s cukrom a orechmi opiecť na plechu v rozohriatej rúre.
Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ho na kúsky. Potom ho rozdelíme do misiek (môžeme ich trebárs i vyložiť listovým šalátom), ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pokvapkáme medom. Nakoniec všetko posypeme opraženými müsli s orieškami.
Tip: Ovocie môžeme meniť podľa chuti a ročného obdobia. Ak nebudeme mať poruke čerstvé plody, môžeme k müsli pridať sušené ovocie (vopred namočené v ovocnom čaji) a hrozienka (opláchnuté horúcou vodou).
Ovocné smoothie
suroviny na 1 kokteil
Mrkvové smoothie:
2 hrnčeky čerstvého mrkvového džúsu alebo 5 mrkviev
1 vanilkový jogurt
1 banán
niekoľko lístkov čerstvej mäty
Čučoriedkové smoothie:
1 hrnček mrazených alebo čerstvých čučoriedok
1/2 banánu
3 lyžice vanilkového pribináčika
1/4 hrnčeka jablkového džúsu
1/2 hrnčeka polotučného mlieka
krupicový cukor (podľa chuti)
Banánové smoothie:
1/2 banánu
50 g jahôd
150 ml cmaru
1 lyžička medu
1 lyžička vanilkového cukru
niekoľko kvapiek limetkovej šťavy
niekoľko koliesok banánu na ozdobu
Mrkvové smoothie: Mrkvový džús nalejeme do mixéra, pridáme jogurt, banán a lístky mäty (pár si necháme na ozdobu pohára). Mixujeme dôkladne tak dlho, kým zmes nebude krémovo hebká. Podávame chladené.
Čučoriedkové smoothie: Všetky suroviny riadne rozmixujeme, do mixéra môžeme pridať i kocky ľadu.
Banánové smoothie: Všetky suroviny dohladka rozmixujeme. Pohár na záver ozdobíme kolieskami banánu napichnutého na špáradlo.
Tip: Tieto recepty sú návodom na rôzne kombinácie ovocia a mliečnych výrobkov, ktoré môžeme vytvárať podľa vlastnej fantázie a chuti.
Autor: Dana Karafiátová