Obložená tortilla
suroviny na 4 porcie
4 múčne tortilly
2 lyžice bazalkového pesta
8 plátkov šunky
100 g čerstvého kozieho syra
hrsť polníčka
4 cherry paradajky
olivový olej
Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Tortilly navlhčíme a každú z nich potrieme trochou bazalkového pesta. Nakladieme na nich plátky šunky a kúsky syra.
Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 7 minút. Okraje budú zlatisté a chrumkavé. Každú tortillu ozdobíme polníčkom, polovicami cherry paradajok a pokvapkáme troškou olivového oleja.
TIP: Pri ozdobovaní tortilly zapojíme svoju fantáziu a pokojne i fantáziu našich detí. Použijeme suroviny, ktoré máme všetci radi - hodí sa mozzarella, rukola, pršut, krevety či grilované papriky.
Kurací fajitas
suroviny na 4 porcie
2 lyžice olivového oleja
2 kuracie prsia
1 červená cibuľa
1 žltá paprika
4 paradajky
4 múčne tortilly
150 ml kyslej smotany
Umyté a usušené kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Na panvici rozohrejeme olej, hodíme do nej kuracie mäso a za občasného miešania ho opečieme dohneda, bude to trvať asi 5 minút. Posypeme ho štipkou čili a smažíme ešte asi minútu.
Mäso vyberieme na tanier a do panvice nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a umytú a očistenú papriku, nakrájanú na rezance. Smažíme všetko do zmäknutia, opäť asi 5 minút. Pridáme na plátky nakrájané paradajky a k zelenine dáme kura. Spoločne smažíme ešte 2 minúty. Na suchej panvici opečieme navlhčené tortilly. Do nich zarolujeme zeleninu s mäsom a lyžicu kyslej smotany. Podávame s listovým šalátom.
TIP: Ak kúpime čerstvý koriander, nasekáme ho do náplne. Jeho zvláštna chuť je pre mexické jedlá typická.
Quesadilla s fazuľami a avokádom
suroviny na 4 porcie
1 cibuľa
2 lyžice oleja
1 plechovka červenej fazule
1 avokádo
100 g tvrdého syra (napr. čedaru či eidamu)
4 múčne tortilly
Cibuľu nakrájame na polcentimetrové kocky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom cibuľu; do zmäknutia to trvá asi 5 minút. Stále miešame, aby sa cibuľa nepripálila. Na cibuľu vylejeme fazuľu a ďalej smažíme. Neustále miešame a fazuľu pritom ľahko roztláčame varechou. Tekutina sa odparí a z fazule vznikne hustá kaša, ktorú Mexičania nazývajú frijoles refritos (opekaná fazuľa).
Avokádo rozpolíme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Tortilly ľahko navlhčíme a na dve z nich nakladieme plátky avokáda, potrieme fazuľovou zmesou a posypeme syrom. Priklopíme ďalšími dvomi tortillami. Na panvici rozohrejeme zvyšok oleja a naň položíme tortillu (ochutenú avokádom). Smažíme 3 minúty, potom tortillu opatrne obrátime a smažíme ju rovnako dlho i z druhej strany. Hotové quesadilly rozkrájame na štvrtky a podávame ich s čerstvým zeleninovým šalátom.
TIP: Tortilly používajú v Mexiku vlastne ako príbor, trhajú ich na kúsky a naberajú nimi omáčku, mäso či napríklad fazulu.
Tortilly so syrom a slaninou
suroviny na 4 porcie
4 múčne tortilly
4 lyžice čerstvého syra
4 listy šalátu
8 plátkov anglickej slaniny
1 červená paprika
Tortilly namočíme a nasucho (t. j. bez pridania oleja) ich opečieme na panvici. Každú tortillu potom natrieme syrom, nakladieme šalátové listy, anglickú slaninu a umytú, očistenú a na rezančeky nakrájanú papriku.
Tortilly pevne zarolujeme a zabalíme do papiera na pečenie alebo previažeme kuchynským povrazom, aby sa nerozmotali.
TIP: Do tortilly môžeme zabaliť i pikantnú salámu alebo grilovaný párok natretý kečupom.
Autor: Inka Šafránková