SME

Minútky s tortillou

Pomocou múčnych placiek - tortíll pripravíte za pár minút chutnú desiatu alebo večeru a potom si budete môcť v pokoji vychutnať pohárik vína.


tortil.jpg

Obložená tortilla
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly

2 lyžice bazalkového pesta
8 plátkov šunky
100 g čerstvého kozieho syra
hrsť polníčka
4 cherry paradajky
olivový olej

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Tortilly navlhčíme a každú z nich potrieme trochou bazalkového pesta. Nakladieme na nich plátky šunky a kúsky syra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 7 minút. Okraje budú zlatisté a chrumkavé. Každú tortillu ozdobíme polníčkom, polovicami cherry paradajok a pokvapkáme troškou olivového oleja.

TIP: Pri ozdobovaní tortilly zapojíme svoju fantáziu a pokojne i fantáziu našich detí. Použijeme suroviny, ktoré máme všetci radi - hodí sa mozzarella, rukola, pršut, krevety či grilované papriky.

SkryťVypnúť reklamu

kureci-fajitas.jpgKurací fajitas
suroviny na 4 porcie


2 lyžice olivového oleja
2 kuracie prsia
1 červená cibuľa
1 žltá paprika
4 paradajky
4 múčne tortilly
150 ml kyslej smotany

Umyté a usušené kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Na panvici rozohrejeme olej, hodíme do nej kuracie mäso a za občasného miešania ho opečieme dohneda, bude to trvať asi 5 minút. Posypeme ho štipkou čili a smažíme ešte asi minútu.

Mäso vyberieme na tanier a do panvice nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a umytú a očistenú papriku, nakrájanú na rezance. Smažíme všetko do zmäknutia, opäť asi 5 minút. Pridáme na plátky nakrájané paradajky a k zelenine dáme kura. Spoločne smažíme ešte 2 minúty. Na suchej panvici opečieme navlhčené tortilly. Do nich zarolujeme zeleninu s mäsom a lyžicu kyslej smotany. Podávame s listovým šalátom.

TIP: Ak kúpime čerstvý koriander, nasekáme ho do náplne. Jeho zvláštna chuť je pre mexické jedlá typická.

SkryťVypnúť reklamu

quesad.jpgQuesadilla s fazuľami a avokádom
suroviny na 4 porcie


1 cibuľa
2 lyžice oleja
1 plechovka červenej fazule
1 avokádo
100 g tvrdého syra (napr. čedaru či eidamu)
4 múčne tortilly

Cibuľu nakrájame na polcentimetrové kocky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom cibuľu; do zmäknutia to trvá asi 5 minút. Stále miešame, aby sa cibuľa nepripálila. Na cibuľu vylejeme fazuľu a ďalej smažíme. Neustále miešame a fazuľu pritom ľahko roztláčame varechou. Tekutina sa odparí a z fazule vznikne hustá kaša, ktorú Mexičania nazývajú frijoles refritos (opekaná fazuľa).

Avokádo rozpolíme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Tortilly ľahko navlhčíme a na dve z nich nakladieme plátky avokáda, potrieme fazuľovou zmesou a posypeme syrom. Priklopíme ďalšími dvomi tortillami. Na panvici rozohrejeme zvyšok oleja a naň položíme tortillu (ochutenú avokádom). Smažíme 3 minúty, potom tortillu opatrne obrátime a smažíme ju rovnako dlho i z druhej strany. Hotové quesadilly rozkrájame na štvrtky a podávame ich s čerstvým zeleninovým šalátom.

TIP: Tortilly používajú v Mexiku vlastne ako príbor, trhajú ich na kúsky a naberajú nimi omáčku, mäso či napríklad fazulu.

SkryťVypnúť reklamu

tortillova-pizza.jpgTortilly so syrom a slaninou
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly
4 lyžice čerstvého syra
4 listy šalátu
8 plátkov anglickej slaniny
1 červená paprika

Tortilly namočíme a nasucho (t. j. bez pridania oleja) ich opečieme na panvici. Každú tortillu potom natrieme syrom, nakladieme šalátové listy, anglickú slaninu a umytú, očistenú a na rezančeky nakrájanú papriku.

Tortilly pevne zarolujeme a zabalíme do papiera na pečenie alebo previažeme kuchynským povrazom, aby sa nerozmotali.

TIP: Do tortilly môžeme zabaliť i pikantnú salámu alebo grilovaný párok natretý kečupom.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 430
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 596
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 366
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 420
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 022
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 599
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu