SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Minútky s tortillou

Pomocou múčnych placiek - tortíll pripravíte za pár minút chutnú desiatu alebo večeru a potom si budete môcť v pokoji vychutnať pohárik vína.


tortil.jpg

Obložená tortilla
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly

2 lyžice bazalkového pesta
8 plátkov šunky
100 g čerstvého kozieho syra
hrsť polníčka
4 cherry paradajky
olivový olej

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Tortilly navlhčíme a každú z nich potrieme trochou bazalkového pesta. Nakladieme na nich plátky šunky a kúsky syra.

Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 7 minút. Okraje budú zlatisté a chrumkavé. Každú tortillu ozdobíme polníčkom, polovicami cherry paradajok a pokvapkáme troškou olivového oleja.

TIP: Pri ozdobovaní tortilly zapojíme svoju fantáziu a pokojne i fantáziu našich detí. Použijeme suroviny, ktoré máme všetci radi - hodí sa mozzarella, rukola, pršut, krevety či grilované papriky.

Skryť Vypnúť reklamu

kureci-fajitas.jpgKurací fajitas
suroviny na 4 porcie


2 lyžice olivového oleja
2 kuracie prsia
1 červená cibuľa
1 žltá paprika
4 paradajky
4 múčne tortilly
150 ml kyslej smotany

Umyté a usušené kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Na panvici rozohrejeme olej, hodíme do nej kuracie mäso a za občasného miešania ho opečieme dohneda, bude to trvať asi 5 minút. Posypeme ho štipkou čili a smažíme ešte asi minútu.

Mäso vyberieme na tanier a do panvice nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a umytú a očistenú papriku, nakrájanú na rezance. Smažíme všetko do zmäknutia, opäť asi 5 minút. Pridáme na plátky nakrájané paradajky a k zelenine dáme kura. Spoločne smažíme ešte 2 minúty. Na suchej panvici opečieme navlhčené tortilly. Do nich zarolujeme zeleninu s mäsom a lyžicu kyslej smotany. Podávame s listovým šalátom.

TIP: Ak kúpime čerstvý koriander, nasekáme ho do náplne. Jeho zvláštna chuť je pre mexické jedlá typická.

Skryť Vypnúť reklamu

quesad.jpgQuesadilla s fazuľami a avokádom
suroviny na 4 porcie


1 cibuľa
2 lyžice oleja
1 plechovka červenej fazule
1 avokádo
100 g tvrdého syra (napr. čedaru či eidamu)
4 múčne tortilly

Cibuľu nakrájame na polcentimetrové kocky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom cibuľu; do zmäknutia to trvá asi 5 minút. Stále miešame, aby sa cibuľa nepripálila. Na cibuľu vylejeme fazuľu a ďalej smažíme. Neustále miešame a fazuľu pritom ľahko roztláčame varechou. Tekutina sa odparí a z fazule vznikne hustá kaša, ktorú Mexičania nazývajú frijoles refritos (opekaná fazuľa).

Avokádo rozpolíme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Tortilly ľahko navlhčíme a na dve z nich nakladieme plátky avokáda, potrieme fazuľovou zmesou a posypeme syrom. Priklopíme ďalšími dvomi tortillami. Na panvici rozohrejeme zvyšok oleja a naň položíme tortillu (ochutenú avokádom). Smažíme 3 minúty, potom tortillu opatrne obrátime a smažíme ju rovnako dlho i z druhej strany. Hotové quesadilly rozkrájame na štvrtky a podávame ich s čerstvým zeleninovým šalátom.

TIP: Tortilly používajú v Mexiku vlastne ako príbor, trhajú ich na kúsky a naberajú nimi omáčku, mäso či napríklad fazulu.

Skryť Vypnúť reklamu

tortillova-pizza.jpgTortilly so syrom a slaninou
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly
4 lyžice čerstvého syra
4 listy šalátu
8 plátkov anglickej slaniny
1 červená paprika

Tortilly namočíme a nasucho (t. j. bez pridania oleja) ich opečieme na panvici. Každú tortillu potom natrieme syrom, nakladieme šalátové listy, anglickú slaninu a umytú, očistenú a na rezančeky nakrájanú papriku.

Tortilly pevne zarolujeme a zabalíme do papiera na pečenie alebo previažeme kuchynským povrazom, aby sa nerozmotali.

TIP: Do tortilly môžeme zabaliť i pikantnú salámu alebo grilovaný párok natretý kečupom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan