SME

Minútky s tortillou

Pomocou múčnych placiek - tortíll pripravíte za pár minút chutnú desiatu alebo večeru a potom si budete môcť v pokoji vychutnať pohárik vína.


tortil.jpg

Obložená tortilla
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly

2 lyžice bazalkového pesta
8 plátkov šunky
100 g čerstvého kozieho syra
hrsť polníčka
4 cherry paradajky
olivový olej

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Tortilly navlhčíme a každú z nich potrieme trochou bazalkového pesta. Nakladieme na nich plátky šunky a kúsky syra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 7 minút. Okraje budú zlatisté a chrumkavé. Každú tortillu ozdobíme polníčkom, polovicami cherry paradajok a pokvapkáme troškou olivového oleja.

TIP: Pri ozdobovaní tortilly zapojíme svoju fantáziu a pokojne i fantáziu našich detí. Použijeme suroviny, ktoré máme všetci radi - hodí sa mozzarella, rukola, pršut, krevety či grilované papriky.

SkryťVypnúť reklamu

kureci-fajitas.jpgKurací fajitas
suroviny na 4 porcie


2 lyžice olivového oleja
2 kuracie prsia
1 červená cibuľa
1 žltá paprika
4 paradajky
4 múčne tortilly
150 ml kyslej smotany

Umyté a usušené kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Na panvici rozohrejeme olej, hodíme do nej kuracie mäso a za občasného miešania ho opečieme dohneda, bude to trvať asi 5 minút. Posypeme ho štipkou čili a smažíme ešte asi minútu.

Mäso vyberieme na tanier a do panvice nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a umytú a očistenú papriku, nakrájanú na rezance. Smažíme všetko do zmäknutia, opäť asi 5 minút. Pridáme na plátky nakrájané paradajky a k zelenine dáme kura. Spoločne smažíme ešte 2 minúty. Na suchej panvici opečieme navlhčené tortilly. Do nich zarolujeme zeleninu s mäsom a lyžicu kyslej smotany. Podávame s listovým šalátom.

TIP: Ak kúpime čerstvý koriander, nasekáme ho do náplne. Jeho zvláštna chuť je pre mexické jedlá typická.

SkryťVypnúť reklamu

quesad.jpgQuesadilla s fazuľami a avokádom
suroviny na 4 porcie


1 cibuľa
2 lyžice oleja
1 plechovka červenej fazule
1 avokádo
100 g tvrdého syra (napr. čedaru či eidamu)
4 múčne tortilly

Cibuľu nakrájame na polcentimetrové kocky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom cibuľu; do zmäknutia to trvá asi 5 minút. Stále miešame, aby sa cibuľa nepripálila. Na cibuľu vylejeme fazuľu a ďalej smažíme. Neustále miešame a fazuľu pritom ľahko roztláčame varechou. Tekutina sa odparí a z fazule vznikne hustá kaša, ktorú Mexičania nazývajú frijoles refritos (opekaná fazuľa).

Avokádo rozpolíme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Tortilly ľahko navlhčíme a na dve z nich nakladieme plátky avokáda, potrieme fazuľovou zmesou a posypeme syrom. Priklopíme ďalšími dvomi tortillami. Na panvici rozohrejeme zvyšok oleja a naň položíme tortillu (ochutenú avokádom). Smažíme 3 minúty, potom tortillu opatrne obrátime a smažíme ju rovnako dlho i z druhej strany. Hotové quesadilly rozkrájame na štvrtky a podávame ich s čerstvým zeleninovým šalátom.

TIP: Tortilly používajú v Mexiku vlastne ako príbor, trhajú ich na kúsky a naberajú nimi omáčku, mäso či napríklad fazulu.

SkryťVypnúť reklamu

tortillova-pizza.jpgTortilly so syrom a slaninou
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly
4 lyžice čerstvého syra
4 listy šalátu
8 plátkov anglickej slaniny
1 červená paprika

Tortilly namočíme a nasucho (t. j. bez pridania oleja) ich opečieme na panvici. Každú tortillu potom natrieme syrom, nakladieme šalátové listy, anglickú slaninu a umytú, očistenú a na rezančeky nakrájanú papriku.

Tortilly pevne zarolujeme a zabalíme do papiera na pečenie alebo previažeme kuchynským povrazom, aby sa nerozmotali.

TIP: Do tortilly môžeme zabaliť i pikantnú salámu alebo grilovaný párok natretý kečupom.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  5. Signature vône podľa osobnosti
  6. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  7. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  8. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  1. Signature vône podľa osobnosti
  2. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  3. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  4. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. V Malackách vybudovali čajové impérium
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 930
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 10 867
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 850
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 746
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 469
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 360
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 307
  8. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 680
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 40 639
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 545
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 11 263
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 8 694
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 550
  6. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 7 677
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 290
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 252
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  7. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  8. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu