SME

Minútky s tortillou

Pomocou múčnych placiek - tortíll pripravíte za pár minút chutnú desiatu alebo večeru a potom si budete môcť v pokoji vychutnať pohárik vína.


tortil.jpg

Obložená tortilla
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly

2 lyžice bazalkového pesta
8 plátkov šunky
100 g čerstvého kozieho syra
hrsť polníčka
4 cherry paradajky
olivový olej

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Tortilly navlhčíme a každú z nich potrieme trochou bazalkového pesta. Nakladieme na nich plátky šunky a kúsky syra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 7 minút. Okraje budú zlatisté a chrumkavé. Každú tortillu ozdobíme polníčkom, polovicami cherry paradajok a pokvapkáme troškou olivového oleja.

TIP: Pri ozdobovaní tortilly zapojíme svoju fantáziu a pokojne i fantáziu našich detí. Použijeme suroviny, ktoré máme všetci radi - hodí sa mozzarella, rukola, pršut, krevety či grilované papriky.

SkryťVypnúť reklamu

kureci-fajitas.jpgKurací fajitas
suroviny na 4 porcie


2 lyžice olivového oleja
2 kuracie prsia
1 červená cibuľa
1 žltá paprika
4 paradajky
4 múčne tortilly
150 ml kyslej smotany

Umyté a usušené kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Na panvici rozohrejeme olej, hodíme do nej kuracie mäso a za občasného miešania ho opečieme dohneda, bude to trvať asi 5 minút. Posypeme ho štipkou čili a smažíme ešte asi minútu.

Mäso vyberieme na tanier a do panvice nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a umytú a očistenú papriku, nakrájanú na rezance. Smažíme všetko do zmäknutia, opäť asi 5 minút. Pridáme na plátky nakrájané paradajky a k zelenine dáme kura. Spoločne smažíme ešte 2 minúty. Na suchej panvici opečieme navlhčené tortilly. Do nich zarolujeme zeleninu s mäsom a lyžicu kyslej smotany. Podávame s listovým šalátom.

TIP: Ak kúpime čerstvý koriander, nasekáme ho do náplne. Jeho zvláštna chuť je pre mexické jedlá typická.

SkryťVypnúť reklamu

quesad.jpgQuesadilla s fazuľami a avokádom
suroviny na 4 porcie


1 cibuľa
2 lyžice oleja
1 plechovka červenej fazule
1 avokádo
100 g tvrdého syra (napr. čedaru či eidamu)
4 múčne tortilly

Cibuľu nakrájame na polcentimetrové kocky. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom cibuľu; do zmäknutia to trvá asi 5 minút. Stále miešame, aby sa cibuľa nepripálila. Na cibuľu vylejeme fazuľu a ďalej smažíme. Neustále miešame a fazuľu pritom ľahko roztláčame varechou. Tekutina sa odparí a z fazule vznikne hustá kaša, ktorú Mexičania nazývajú frijoles refritos (opekaná fazuľa).

Avokádo rozpolíme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Tortilly ľahko navlhčíme a na dve z nich nakladieme plátky avokáda, potrieme fazuľovou zmesou a posypeme syrom. Priklopíme ďalšími dvomi tortillami. Na panvici rozohrejeme zvyšok oleja a naň položíme tortillu (ochutenú avokádom). Smažíme 3 minúty, potom tortillu opatrne obrátime a smažíme ju rovnako dlho i z druhej strany. Hotové quesadilly rozkrájame na štvrtky a podávame ich s čerstvým zeleninovým šalátom.

TIP: Tortilly používajú v Mexiku vlastne ako príbor, trhajú ich na kúsky a naberajú nimi omáčku, mäso či napríklad fazulu.

SkryťVypnúť reklamu

tortillova-pizza.jpgTortilly so syrom a slaninou
suroviny na 4 porcie


4 múčne tortilly
4 lyžice čerstvého syra
4 listy šalátu
8 plátkov anglickej slaniny
1 červená paprika

Tortilly namočíme a nasucho (t. j. bez pridania oleja) ich opečieme na panvici. Každú tortillu potom natrieme syrom, nakladieme šalátové listy, anglickú slaninu a umytú, očistenú a na rezančeky nakrájanú papriku.

Tortilly pevne zarolujeme a zabalíme do papiera na pečenie alebo previažeme kuchynským povrazom, aby sa nerozmotali.

TIP: Do tortilly môžeme zabaliť i pikantnú salámu alebo grilovaný párok natretý kečupom.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 957
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 632
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 263
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 110
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 106
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 876
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 717
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 123
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 13 688
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 12 972
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 911
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 4 865
  5. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 106
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 944
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 3 665
  8. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej 3 368
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu