Ako na grilovačke nepohorieť

Tiež nedokážete odolať vôni dymu a grilovačky? Leto je na oddych pri voňavom jedle pripravenom nad pahrebou ako stvorené. Či už sa vyberiete do lesa, mestského parku, alebo sa rozložíte na svojom dvore, všade si môžete vychutnať jedinečnú atmosféru. Porad

(Zdroj: Stock.XCHNG)

íme vám, ako všetko zvládnuť bez zbytočného stresu.

S ponukou lacných grilov akoby sa v posledných rokoch roztrhlo vrece, takže o prenosné grily do prírody či na záhradu nie je núdza. Väčšina z nich má mnoho spoločného – ľahkú, nie príliš stabilnú konštrukciu, vyhotovenie z tenkého plechu a smaltovaný povrch ohniska. V takomto prípade možno počítať so životnosťou na dve až tri sezóny.

Ak ste sa rozhodli pre kúpu liatinového grilu, vzdali ste sa síce jednoduchej mobility, takýto gril však znesie takmer čokoľvek s výnimkou nárazov, pri ktorých sa krehký materiál láme. Liatinové grily sú síce ťažké, zväčša až príliš malé a zle sa čistia, na posedenie v záhrade však stačia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za dostupnú cenu

Nie je však nevyhnutné, aby ste investovali viac, ako treba. V špecializovaných predajniach sú v ponuke za dostupný peniaz aj samostatné rošty na grilovanie, ktoré sú zhodné s tými z plechových grilov. Stačí ich položiť na dve šamotové tehly alebo kamene a máte gril, kdekoľvek sa vám zapáči.

Jedinou nevýhodou je, že sa budete musieť viac ohýbať v krížoch. Ak sa príležitosť na grilovačku objaví iba zriedkakedy, najlepšou voľbou bude jednorazový gril. Pozostáva z dreveného uhlia uzavretého v tenkej hliníkovej nádobe zakrytej oceľovým pletivom.

Horúca pahreba bez námahy

V hobby marketoch či na čerpacích staniciach nájdete v ponuke vrecká s dreveným uhlím alebo briketami.

Drevené uhlie je ľahučké, dobre sa zapaľuje a nemajú s ním problémy ani začiatočníci. Existuje niekoľko spôsobov, ako ho bez starostí prinútiť tlieť. Najjednoduchšou je špeciálny olej na podpaľovanie. Poliate uhlíky zapálite a keď olej vyhorí, zostane iba horúce ohnisko, nad ktorým môžete grilovať.

Lacnejšou alternatívou je založiť malý ohník z triesok z mäkkého dreva a tie postupne zakladať dreveným uhlím. Keď sa na uhlíkoch začnú objavovať biele hrany, môžete začať rozhrabávať.

Ak sa však stalo grilovanie vaším pravidelným koníčkom, z dymovodovej rúry si môžete vyhotoviť štartovací komín, s ktorým pôjde všetko ako po masle. Do rúry so sitom v spodnej časti vsypete uhlie, položíte ju nad horiace noviny či pevný podpaľač a komínový ťah zaistí, že uhlíky začnú tlieť. Potom ich už iba stačí vysypať do ohniska. Rovnaký systém používajú drahšie značkové grily.

Brikety z dreveného uhlia poslúžia vtedy, ak očakávate dlhotrvajúcu grilovačku. Ak máte veľa hostí, alebo vymeníte lacné údeniny za kurčatá v celku, alebo steaky, bez brikiet sa nezaobídete. Ich zapaľovanie je podstatne zdĺhavejšie, ako je to pri drevenom uhlí. Buď siahnete po podpaľači, alebo si budete musieť naložiť dostatočne veľký ohník, aby chytili. Ak ste to nikdy nerobili a chcete sa vyhnúť trapasu, kúpte si radšej uhlie a brikety naložte až naň.

Ak grilujete doma a máte prístup k mäkkému palivovému drevu – napríklad smrekovému – kúpa dreveného uhlia sú zbytočne vyhodené peniaze. Ak do grilu naložíte naštiepané triesky s hrúbkou 1 – 3 centimetre, po pol hodinke horenia môžete začať s grilovaním. Drevoplyn vyhorí a zostanú iba čierne, tlejúce uhlíky. Plechový gril to znesie, i keď farebný nástrek sa z neho po pár sedeniach olúpe.

Všetko pod kontrolou

Rozpálený gril je základom úspechu, horiace plamene sú však silným nepriateľom. Niežeby uhlíky dokázali z ničoho nič horieť dlhým plameňom, ale tuky kvapkajúce do ohniska sú novým vysokooktánovým palivom, ktoré dokáže bez dozoru premeniť šťavnatý kus marinovanej krkovičky na čierny, nekonzumovateľný uhlík.

Ak chcete mať všetko pod kontrolou, plastová fľaša naplnená vodou s dierovaným uzáverom je vhodným pomocníkom. Uhasíte ňou každý plamienok bez toho, aby ste sa museli obávať toho, že oblievate aj grilované pokrmy. Všetko by ste si mali prichystať už predtým, ako začnete. V teréne môžete improvizovať minerálkou, dierky do vrchnáka vytvoríte čímkoľvek.

Bojíte sa karcinogénov?

Dietológovia nás strašia, že grilovanie je nezdravé, pretože tuky odkvapkávajúce na uhlíky horia a keď s dymom unikajú z ohniska, usádzajú sa na pokrmoch, ktoré pripravujeme. Bez ohľadu na to, či je to pravda, alebo nie, výrobcovia grilov zareagovali zmenou ponuky. Do obehu dali grily, ktoré umožňujú nepriame grilovanie. Kým pahreba sa nachádza po bokoch, upravované pokrmy sú mimo jej dosahu.

Toto však môžete dosiahnuť na ľubovoľnom grile, dokonca aj na pahrebe, ktorá zostala po opekačke. Stačí, ak pokrmy vložíte do jednorazovej hliníkovej misky a tú položíte na tlejúce ohnisko či rošt. Uvoľňujúci sa tuk zostane vnútri a v ohnisku sa karcinogény nevytvárajú. Prídete však o kus neopísateľnej vône.

Nehaste, čo vás nepáli

Voda síce dokáže ohnisko v grile prinútiť k okamžitej poslušnosti, ak však máte dostatok času postrážiť gril, kým palivo vyhorí, pustite sa radšej touto cestou. Lacné plechové grily korodujú rýchlejšie, ako by sme si želali. Každá voda tečúca do ohniska skracuje výrazne ich životnosť. Preto uhlíky nehaste, ak netreba, a gril po použití schovávajte pod strechu.

Nezabúdajte na to najdôležitejšie

Myslite na to, že v horúcom sparnom počasí sa baktérie a mikróby rozmnožujú extrémnou rýchlosťou. Údeniny a mäso, ktoré ešte ráno vyzerali k svetu, môžu byť po pol dni pobytu v teplom automobile hazardom pre vaše zdravie. Salmonelóza či iné ochorenie nie sú ničím nevídaným, obzvlášť ak tepelná úprava neprebehne tak, ako má. Prenosná chladnička je fajn, s trochou zodpovednosti a taktizovania sa však zaobídete aj bez nej.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 891
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 604
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 973
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 450
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 122
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 809
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 440
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 907
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 514
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 195

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.