Dokážete si predstaviť život bez chleba? My teda určite nie. Milujeme tmavý - natretý maslom, ale i mäkký biely - namá-čaný do panenského olivového oleja...
Tmavé bochníčky so semienkami
suroviny na 6 malých bochníčkov
30 g droždia
350 ml vlažnej vody
1 lyžica cukru
500 g celozrnnej múky (pšeničnej, žitnej alebo zmesi)
1 lyžička soli
100 g zmesi semienok (ľanových, slnečnicových, tekvicových, sezamových, konopných)
3 lyžice slnečnicového oleja
Droždie rozmiešame vo vlažnej vode s cukrom a necháme na teplom mieste stáť asi 15 minút. Múku zmiešame v miske so soľou a postupne prilievame vodu s droždím a vypracovávame cesto. Cesto v miske potrieme olejom a necháme na teplom mieste aspoň hodinu vykysnúť.
Hrnčeky potrieme maslom, olejom alebo obložíme papierom na pečenie. Do cesta pridáme semienka a ešte raz ho vypracujeme. Cesto rozdelíme na 6 kúskov. Z jednotlivých kúskov vytvoríme gule a vložíme ich do hrnčekov. Necháme ešte ďalších 30 minút kysnúť.
Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Vykysnuté chleby vložíme i s hrnčekmi do rúry a pečieme ich 15 minút. Potom znížime teplotu na 190 stupňov Celzia a pokračujeme v pečení ďalších 30 minút. Pred podávaním necháme chlieb úplne vychladnúť.
TIP: Z cesta môžeme vytvarovať i veľký bochník. Ten pečieme asi o 15 minút dlhšie a na záver ho vyskúšame poklepaním.
Rýchly chlieb s mrkvou a orechami
suroviny na 1 bochník
350 g hladkej múky
150 g celozrnnej múky
1 lyžica soli
2 lyžice jedlej sódy bikarbóny
150 g mrkvy (oškriabanej a najemno nastrúhanej)
1 hrsť vlašských orechov
300 ml bieleho jogurtu
125 ml mlieka
Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Oba druhy múky premiešame v miske so soľou a sódou. Pridáme mrkvu, orechy, nalámané na menšie kusy, a jogurt. Spolu s mliekom vymiešame na mäkké, nelepivé a vláčne cesto
. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vypracujeme na plochú guľu a presunieme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme slanou vodou alebo olejom a vložíme do rozohriatej rúry.
Pečieme najmenej 30 minút. Chlieb je hotový, ak znie pri poklepaní na jeho spodnej strane duto.
TIP: Orechy pred pridaním do cesta nasucho opražíme, budú v chlebe krásne chrumkať.
Biely chlieb
suroviny na 1 bochník
500 g hladkej bielej múky (môže byť i celozrnná alebo grahamová)
2 lyžičky soli
1 lyžica cukru
10 g sušeného droždia (1 vrecúško)
80 ml olivového oleja
300 ml vlažnej vody
Múku preosejeme do veľkej misy a premiešame ju so soľou, cukrom a droždím. Do stredu urobíme dieru a nalejeme do nej olej. Postupne pridávame vodu a vypracovávame mäkké, máličko lepivé cesto. Cesto môžeme vypracovať v miske varechou alebo už čiastočne spracované na pomúčenej doske rukami.
Cesto vrátime do misy potretej olejom, potrieme i povrch cesta a miesto prikryjeme utierkou. Necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto zväčší svoj objem minimálne dvojnásobne. Cesto môžeme nechať i pomaly kysnúť v chladničke v noci.
Na plech dáme papier na pečenie. Z cesta vytvoríme guľu alebo šišku a položíme ju na plech. Cesto necháme pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu. Rúru predhrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Peceň posypeme múkou a povrch nakrojíme ostrým nožom do kríža alebo niekoľkými priečnymi rezmi.
Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút. Povrch zozlatne a peceň bude pri poklepaní znieť duto. Pred krájaním necháme chlieb vychladnúť, najlepšie na drôtenej podložke.
TIP: Povrch chleba posypeme makom, rascou, bylinkami alebo sezamovými semienkami.
Chlieb so špargľou, olivami a sušenými rajčinami
suroviny na 1 bochník
250 g špargle
200 g múky
1 lyžica prášku do pečiva
1 lyžica tymianu
3 vajcia
100 ml mlieka
100 ml olivového oleja
1 hrsť čiernych olív
1 hrsť sušených paradajok
100 g syra (primátora či ementálu)
soľ
Rúru rozohrejeme na teplotu 190 stupňov Celzia. Zo špargle odkrojíme zaschnuté konce a olúpeme ju. Špargľu nakrájame na kúsky asi 3 cm dlhé. V hrnci privedieme k varu asi 1 liter osolenej vody a hodíme do nej špargľu. Povaríme ju 3 minúty a potom zlejeme.
Múku preosejeme do misy a premiešame s práškom do pečiva, tymianom a veľkou štipkou soli. V inej miske vyšľaháme celé vajcia s mliekom a olejom. Tekuté ingrediencie vmiešame do múky. Pridáme vykôstkované olivy, paradajky, prekrojené na menšie kúsky, nahrubo nastrúhaný syr a znovu ľahko premiešame.
Formu na toastový chlieb alebo na biskupský chlebíček vytrieme olejom a vysypeme múkou. Vlejeme do nej cesto a na povrchu ho uhladíme.
Pečieme v rúre 30 minút. Do stredu cesta pichneme drevenú špajľu - ak zostane po vytiahnutí suchá, je chlieb hotový. Keď sa na ňu nalepí surové cesto, ešte ho dopečieme. Hotový chlieb vyklopíme a necháme vychladnúť.
TIP: Mimo špargľovej sezóny pridáme do cesta kukuricu alebo nakrájanú papriku.
Praktické rady
AKO DAŤ CHLEBU ŽIVOT
Biely mäkký chlieb, ktorý poznáte zo Stredomoria, sa najčastejšie pripravuje zo pšeničnej bielej múky s olejom a s použitím droždia. V obchodoch bežne kúpime dva druhy droždia - čerstvé a sušené. Oboje treba aktivovať, aby cesto dobre nakyslo. Musíme ho nakŕmiť, najlepšie trochou cukru, a zohriať vo vlažnej vode. Oba druhy droždia môžeme vzájomne nahradiť (30 g čerstvého zodpovedá asi 10 g sušeného; ide o množstvo droždia na 500 g múky). Na prípravu tradičného chleba sa namiesto droždia používa chlebový kvások - je zdravší a stráviteľnejší, pretože nenafukuje. V obchodoch so zdravou výživou predávajú kvások sušený, ale dá sa vyrobiť i vlastný. Dobrý chlieb upečiete i s práškom do pečiva alebo jedlou sódou. Bude však hutnejší a nebude mať tú ľahko kyslastú chuť ako kváskový chlieb.
S CESTOM SA NEPONÁHĽAJTE
Cesto vypracovávame najmenej 10 minút. Čím dlhšie sa mu budeme venovať, tým nadýchanejší chlieb bude. Cesto natrieme olejom, aby pri kysnutí neosychalo. Necháme ho kysnúť na teplom mieste až 2 hodiny. Pri druhom spracovaní pridáme do cesta ďalšie suroviny - semienka, orechy, olivy... Druhé kysnutie na plechu je už kratšie, asi polhodinové. Čas neprekračujeme, prekysnutý chlieb by sa vám v rúre zrazil.
PEČENIE
Chlieb môžeme piecť v bežnej rúre, remoske, špeciálnej pekárne, ale i v prírode, v kotlíku zahrabanom v horúcich uhlíkoch. Povrch chleba môžeme potrieť buď mliekom pre mäkkú kôrku, alebo slanou vodou pre chrumkavosť. Ak narežeme chlieb niekoľkými priečnymi rezmi, lepšie sa prepečie. Dobre upečený chlieb poznáme poklepaním na jeho spodnej strane. Bude znieť duto. Chlieb pred konzumáciou necháme vychladnúť.