Upečme si domáci chlieb

Dokážete si predstaviť život bez chleba? My teda určite nie. Milujeme tmavý - natretý maslom, ale i mäkký biely - namáčaný do panenského olivového oleja...

Dokážete si predstaviť život bez chleba? My teda určite nie. Milujeme tmavý - natretý maslom, ale i mäkký biely - namá-čaný do panenského olivového oleja...

Tmavé bochníčky so semienkami
suroviny na 6 malých bochníčkov

tmavy.jpg
30 g droždia
350 ml vlažnej vody
1 lyžica cukru
500 g celozrnnej múky (pšeničnej, žitnej alebo zmesi)
1 lyžička soli
100 g zmesi semienok (ľanových, slnečnicových, tekvicových, sezamových, konopných)
3 lyžice slnečnicového oleja

Droždie rozmiešame vo vlažnej vode s cukrom a necháme na teplom mieste stáť asi 15 minút. Múku zmiešame v miske so soľou a postupne prilievame vodu s droždím a vypracovávame cesto. Cesto v miske potrieme olejom a necháme na teplom mieste aspoň hodinu vykysnúť.

Hrnčeky potrieme maslom, olejom alebo obložíme papierom na pečenie. Do cesta pridáme semienka a ešte raz ho vypracujeme. Cesto rozdelíme na 6 kúskov. Z jednotlivých kúskov vytvoríme gule a vložíme ich do hrnčekov. Necháme ešte ďalších 30 minút kysnúť.

Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Vykysnuté chleby vložíme i s hrnčekmi do rúry a pečieme ich 15 minút. Potom znížime teplotu na 190 stupňov Celzia a pokračujeme v pečení ďalších 30 minút. Pred podávaním necháme chlieb úplne vychladnúť.

TIP: Z cesta môžeme vytvarovať i veľký bochník. Ten pečieme asi o 15 minút dlhšie a na záver ho vyskúšame poklepaním.

RYCHLY.jpgRýchly chlieb s mrkvou a orechami
suroviny na 1 bochník


350 g hladkej múky
150 g celozrnnej múky
1 lyžica soli
2 lyžice jedlej sódy bikarbóny
150 g mrkvy (oškriabanej a najemno nastrúhanej)
1 hrsť vlašských orechov
300 ml bieleho jogurtu
125 ml mlieka

Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Oba druhy múky premiešame v miske so soľou a sódou. Pridáme mrkvu, orechy, nalámané na menšie kusy, a jogurt. Spolu s mliekom vymiešame na mäkké, nelepivé a vláčne cesto

. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vypracujeme na plochú guľu a presunieme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme slanou vodou alebo olejom a vložíme do rozohriatej rúry.

Pečieme najmenej 30 minút. Chlieb je hotový, ak znie pri poklepaní na jeho spodnej strane duto.

TIP: Orechy pred pridaním do cesta nasucho opražíme, budú v chlebe krásne chrumkať.

Biely chlieb
suroviny na 1 bochník


biely.jpg500 g hladkej bielej múky (môže byť i celozrnná alebo grahamová)
2 lyžičky soli
1 lyžica cukru
10 g sušeného droždia (1 vrecúško)
80 ml olivového oleja
300 ml vlažnej vody

Múku preosejeme do veľkej misy a premiešame ju so soľou, cukrom a droždím. Do stredu urobíme dieru a nalejeme do nej olej. Postupne pridávame vodu a vypracovávame mäkké, máličko lepivé cesto. Cesto môžeme vypracovať v miske varechou alebo už čiastočne spracované na pomúčenej doske rukami.

Cesto vrátime do misy potretej olejom, potrieme i povrch cesta a miesto prikryjeme utierkou. Necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto zväčší svoj objem minimálne dvojnásobne. Cesto môžeme nechať i pomaly kysnúť v chladničke v noci.

Na plech dáme papier na pečenie. Z cesta vytvoríme guľu alebo šišku a položíme ju na plech. Cesto necháme pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu. Rúru predhrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Peceň posypeme múkou a povrch nakrojíme ostrým nožom do kríža alebo niekoľkými priečnymi rezmi.

Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút. Povrch zozlatne a peceň bude pri poklepaní znieť duto. Pred krájaním necháme chlieb vychladnúť, najlepšie na drôtenej podložke.

TIP: Povrch chleba posypeme makom, rascou, bylinkami alebo sezamovými semienkami.

Chlieb so špargľou, olivami a sušenými rajčinami
suroviny na 1 bochník


CHLEBS.jpg250 g špargle
200 g múky
1 lyžica prášku do pečiva
1 lyžica tymianu
3 vajcia
100 ml mlieka
100 ml olivového oleja
1 hrsť čiernych olív
1 hrsť sušených paradajok
100 g syra (primátora či ementálu)
soľ

Rúru rozohrejeme na teplotu 190 stupňov Celzia. Zo špargle odkrojíme zaschnuté konce a olúpeme ju. Špargľu nakrájame na kúsky asi 3 cm dlhé. V hrnci privedieme k varu asi 1 liter osolenej vody a hodíme do nej špargľu. Povaríme ju 3 minúty a potom zlejeme.

Múku preosejeme do misy a premiešame s práškom do pečiva, tymianom a veľkou štipkou soli. V inej miske vyšľaháme celé vajcia s mliekom a olejom. Tekuté ingrediencie vmiešame do múky. Pridáme vykôstkované olivy, paradajky, prekrojené na menšie kúsky, nahrubo nastrúhaný syr a znovu ľahko premiešame.

Formu na toastový chlieb alebo na biskupský chlebíček vytrieme olejom a vysypeme múkou. Vlejeme do nej cesto a na povrchu ho uhladíme.

Pečieme v rúre 30 minút. Do stredu cesta pichneme drevenú špajľu - ak zostane po vytiahnutí suchá, je chlieb hotový. Keď sa na ňu nalepí surové cesto, ešte ho dopečieme. Hotový chlieb vyklopíme a necháme vychladnúť.

TIP: Mimo špargľovej sezóny pridáme do cesta kukuricu alebo nakrájanú papriku.

Praktické rady
AKO DAŤ CHLEBU ŽIVOT

Biely mäkký chlieb, ktorý poznáte zo Stredomoria, sa najčastejšie pripravuje zo pšeničnej bielej múky s olejom a s použitím droždia. V obchodoch bežne kúpime dva druhy droždia - čerstvé a sušené. Oboje treba aktivovať, aby cesto dobre nakyslo. Musíme ho nakŕmiť, najlepšie trochou cukru, a zohriať vo vlažnej vode. Oba druhy droždia môžeme vzájomne nahradiť (30 g čerstvého zodpovedá asi 10 g sušeného; ide o množstvo droždia na 500 g múky). Na prípravu tradičného chleba sa namiesto droždia používa chlebový kvások - je zdravší a stráviteľnejší, pretože nenafukuje. V obchodoch so zdravou výživou predávajú kvások sušený, ale dá sa vyrobiť i vlastný. Dobrý chlieb upečiete i s práškom do pečiva alebo jedlou sódou. Bude však hutnejší a nebude mať tú ľahko kyslastú chuť ako kváskový chlieb.

S CESTOM SA NEPONÁHĽAJTE

Cesto vypracovávame najmenej 10 minút. Čím dlhšie sa mu budeme venovať, tým nadýchanejší chlieb bude. Cesto natrieme olejom, aby pri kysnutí neosychalo. Necháme ho kysnúť na teplom mieste až 2 hodiny. Pri druhom spracovaní pridáme do cesta ďalšie suroviny - semienka, orechy, olivy... Druhé kysnutie na plechu je už kratšie, asi polhodinové. Čas neprekračujeme, prekysnutý chlieb by sa vám v rúre zrazil.

PEČENIE

Chlieb môžeme piecť v bežnej rúre, remoske, špeciálnej pekárne, ale i v prírode, v kotlíku zahrabanom v horúcich uhlíkoch. Povrch chleba môžeme potrieť buď mliekom pre mäkkú kôrku, alebo slanou vodou pre chrumkavosť. Ak narežeme chlieb niekoľkými priečnymi rezmi, lepšie sa prepečie. Dobre upečený chlieb poznáme poklepaním na jeho spodnej strane. Bude znieť duto. Chlieb pred konzumáciou necháme vychladnúť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 13 800
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 786
  3. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 505
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 11 275
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 7 192
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 378
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 358
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 154
  9. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 030
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 695

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Jakuba Fila

Rozhodnú voľby skrytí voliči? Pri čítaní prieskumov sa treba mať na pozore

Ustálila sa štvorica favoritov, súboj môže byť tesný do konca.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nachystajte sa na ešte horšieho Roberta Fica

Toto nie sú žiadne tri kroky dopredu.

Neprehliadnite tiež

Príbeh, v ktorom si van Gogh neodrezal ucho, ale kus srdca

Prehľad textov z prílohy Sex a vzťahy. Téma: samota

Vincent van Gogh: Dr. Paul Gachet, 1890
Ilustračné foto.
Karl Lagerfeld

Obliekal známe ženy, ikona Lagerfeld bol neprehliadnuteľný

Okrem Chanelu riadil Lagerfeld aj značku Fendi.

Karl Lagerfeld so speváčkou Lady Gaga.