Univerzálny kuskus

Kuskus, tradičnú severoafrickú potravinu, si obľúbite pre jeho rýchlu prípravu a variabilitu. Môžete si ho dať ako prílohu alebo hlavný chod, na sladko i na slano, teplý, studený, so zeleninou, ovocím i s mäsom.

Kuskusový šalát s avokádom a krevetami

suroviny na 4 porcie

kuskus-krevet.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 4 lyžice olivového oleja, extra panenského
  • 15 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g kreviet
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 jarná cibuľka
  • 250 g cherry paradajok
  • 50 g olív
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
  • šťava z 1 citrónu
  • soľ


Kuskus nasypeme do misy, pokvapkáme ho olivovým olejom a pridáme poriadnu štipku soli. Zalejeme ho 300 ml vriacej vody, dobre pomiešame, prikryjeme a necháme 5 minút dôjsť. Niekoľkokrát kuskus vidličkou premiešame, aby bol krásne sypký. Ak zostáva stále tvrdý, prilejeme ešte 100 - 150 ml vody a celý cyklus zopakujeme.

Medzitým rozohrejeme maslo na panvici, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 2 minúty a prihodíme krevety. Restujeme ďalšie 4 minúty, krevety musia krásne zružovieť. Panvicu potom odstavíme. Dáme do nej posekaný kôpor a premiešame, aby sa v ňom krevety celé obalili.

Avokádo pozdĺž rozkrojíme, vykôstkujeme, olúpeme, dužinu nakrájame na polcentimetrové polmesiačiky a tie ešte prekrojíme na polovicu. Cibuľku nasekáme na tenké rezančeky, paradajky nakrájame na štvrtky. Zeleninu spolu s olivami a posekanou petržlenovou vňatkou zľahka vmiešame do kuskusu. Osolíme a ochutíme citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme porciu šalátu krevetami.

Šalviové kura plnené kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-kura.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 cibuľa
  • l 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stopkatý zeler
  • 1 klobása chorizo (španielska pikantná klobása, môžeme ju nahradiť maďarskou paprikovou klobásou)
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 10 šalviových lístkov
  • 1 kura
  • 100 g masla


Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Kuskus v mise pomiešame s kurkumou, zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme 5 minút stáť pod pokrievkou, občas vidličkou zľahka premiešame.

Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom na kocky nakrájanú cibuľu a na drobné rezančeky nakrájaný zeler. Miešame a asi po 5 minútach pridáme na pol kolieska nakrájanú klobásu. Smažíme ďalších 5 minút. Potom zalejeme vínom a 2 minúty pod pokrievkou podusíme. Všetko vmiešame do kuskusu a pridáme i polovicu nasekaných šalviových lístkov.

Kura umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu naplníme kuskusom. Stehná niekoľkokrát narežeme ostrým nožom, aby sa dobre upiekli. Kura môžeme zviazať potravinárskym povrazom, aby sa nerozpadlo. Zo všetkých strán ho osolíme a vložíme do pekáča, obložíme zvyšnou šalviou a kúskami masla.

Pečieme v predhriatej rúre 60 - 90 minút, podľa veľkosti kurčaťa. Počas pečenia kura niekoľkokrát skontrolujeme, prípadne trochu podlejeme vodou. Hotové kura naporcujeme a podávame s kuskusovou plnkou.

Tuniská polievka s kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-pol.jpg

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 mladá cuketa
  • 2 paradajky
  • 1 l kuracieho vývaru alebo 2 kocky kuracieho bujónu
  • 100 g zelenej strukovej fazuľky
  • 100 g kuskusu
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo pomleté korenie, bazalka


V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku; cibuľka by mala byť priesvitná a cesnak svetlohnedý. Pridáme paradajkový pretlak a korenie, pomiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.

Prisypeme mrkvu, nakrájanú na polcentimetrové kolieska, na malé kocky pokrájaný zemiak a cuketu a osmičky paradajok. Zalejeme vývarom alebo vodou s kockami bujónu a 15 minút varíme. Prisypeme fazuľky a kuskus a varíme ešte 5 - 10 minút, kým nebude zelenina i kuskus mäkký.

Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme čerstvo pomletým korením. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a grilujeme na grilovacej panvici alebo na obyčajnej na lyžici oleja z každej strany asi 5 minút. Potom ich nakrájame na rezančeky, ktoré potom ešte prekrojíme na polovicu. Polievku rozdelíme do misiek, pridáme niekoľko kúskov kurčaťa a ozdobíme lístkom bazalky.

Čo je kuskus?

Uveríte alebo neuveríte, kuskus alebo cous-cous je cestovina vyrábaná z tvrdej pšeničnej krupice. Pšeničné zrná sa pomelú na malé guľôčky, tie sa potom obaľujú v múke, naparujú sa a sušia. Existuje niekoľko druhov kuskusu: klasický, vyrobený z bielej pšenice, je jemnejší, ale výrobou prichádza o najväčšie množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Celozrnný pšeničný kuskus si naopak všetky tieto látky zachováva. Kuskus sa vyrába aj z iných obilnín než z pšenice, napríklad z kamutu, špaldy a je i kuskus viaczrnný. Kuskus sa dnes bežne predáva i v bio kvalite.

Ako ho pripraviť?

Kuskus, predávaný u nás, už väčšinou nemusíte variť. Stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2, chvíľu počkať, zľahka premiešať vidličkou a môžeme ho podávať. Kuskus si môžeme dať teplý alebo studený, stačí doň vmiešať zeleninu (surovú, restovanú či pečenú), pridať oriešky, sušené ovocie, bylinky či obľúbené korenie. Môžeme ho použiť i ako plnku. Deťom ho môžeme naservírovať na sladko - napríklad so škoricou, cukrom a ovocím.

Autor článku

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 887
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 667
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 10 603
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 610
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 145
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 226
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 638
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 093
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 985
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 001

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Hnevá ma zlý prístup zdravotníkov k pacientom

Mnohé izby budú dvojlôžkové. So samostatným sociálnym zariadením a so sprchou, vraví šéf UNB.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.

SVET

Erdogan je varovaním, kde môže skončiť Maďarsko

Erdogan zmenil Turecko za pätnásť rokov.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.