Univerzálny kuskus

Kuskus, tradičnú severoafrickú potravinu, si obľúbite pre jeho rýchlu prípravu a variabilitu. Môžete si ho dať ako prílohu alebo hlavný chod, na sladko i na slano, teplý, studený, so zeleninou, ovocím i s mäsom.

Kuskusový šalát s avokádom a krevetami

suroviny na 4 porcie

kuskus-krevet.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 4 lyžice olivového oleja, extra panenského
  • 15 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g kreviet
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 jarná cibuľka
  • 250 g cherry paradajok
  • 50 g olív
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
  • šťava z 1 citrónu
  • soľ


Kuskus nasypeme do misy, pokvapkáme ho olivovým olejom a pridáme poriadnu štipku soli. Zalejeme ho 300 ml vriacej vody, dobre pomiešame, prikryjeme a necháme 5 minút dôjsť. Niekoľkokrát kuskus vidličkou premiešame, aby bol krásne sypký. Ak zostáva stále tvrdý, prilejeme ešte 100 - 150 ml vody a celý cyklus zopakujeme.

Medzitým rozohrejeme maslo na panvici, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 2 minúty a prihodíme krevety. Restujeme ďalšie 4 minúty, krevety musia krásne zružovieť. Panvicu potom odstavíme. Dáme do nej posekaný kôpor a premiešame, aby sa v ňom krevety celé obalili.

Avokádo pozdĺž rozkrojíme, vykôstkujeme, olúpeme, dužinu nakrájame na polcentimetrové polmesiačiky a tie ešte prekrojíme na polovicu. Cibuľku nasekáme na tenké rezančeky, paradajky nakrájame na štvrtky. Zeleninu spolu s olivami a posekanou petržlenovou vňatkou zľahka vmiešame do kuskusu. Osolíme a ochutíme citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme porciu šalátu krevetami.

Šalviové kura plnené kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-kura.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 cibuľa
  • l 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stopkatý zeler
  • 1 klobása chorizo (španielska pikantná klobása, môžeme ju nahradiť maďarskou paprikovou klobásou)
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 10 šalviových lístkov
  • 1 kura
  • 100 g masla


Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Kuskus v mise pomiešame s kurkumou, zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme 5 minút stáť pod pokrievkou, občas vidličkou zľahka premiešame.

Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom na kocky nakrájanú cibuľu a na drobné rezančeky nakrájaný zeler. Miešame a asi po 5 minútach pridáme na pol kolieska nakrájanú klobásu. Smažíme ďalších 5 minút. Potom zalejeme vínom a 2 minúty pod pokrievkou podusíme. Všetko vmiešame do kuskusu a pridáme i polovicu nasekaných šalviových lístkov.

Kura umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu naplníme kuskusom. Stehná niekoľkokrát narežeme ostrým nožom, aby sa dobre upiekli. Kura môžeme zviazať potravinárskym povrazom, aby sa nerozpadlo. Zo všetkých strán ho osolíme a vložíme do pekáča, obložíme zvyšnou šalviou a kúskami masla.

Pečieme v predhriatej rúre 60 - 90 minút, podľa veľkosti kurčaťa. Počas pečenia kura niekoľkokrát skontrolujeme, prípadne trochu podlejeme vodou. Hotové kura naporcujeme a podávame s kuskusovou plnkou.

Tuniská polievka s kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-pol.jpg

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 mladá cuketa
  • 2 paradajky
  • 1 l kuracieho vývaru alebo 2 kocky kuracieho bujónu
  • 100 g zelenej strukovej fazuľky
  • 100 g kuskusu
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo pomleté korenie, bazalka


V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku; cibuľka by mala byť priesvitná a cesnak svetlohnedý. Pridáme paradajkový pretlak a korenie, pomiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.

Prisypeme mrkvu, nakrájanú na polcentimetrové kolieska, na malé kocky pokrájaný zemiak a cuketu a osmičky paradajok. Zalejeme vývarom alebo vodou s kockami bujónu a 15 minút varíme. Prisypeme fazuľky a kuskus a varíme ešte 5 - 10 minút, kým nebude zelenina i kuskus mäkký.

Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme čerstvo pomletým korením. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a grilujeme na grilovacej panvici alebo na obyčajnej na lyžici oleja z každej strany asi 5 minút. Potom ich nakrájame na rezančeky, ktoré potom ešte prekrojíme na polovicu. Polievku rozdelíme do misiek, pridáme niekoľko kúskov kurčaťa a ozdobíme lístkom bazalky.

Čo je kuskus?

Uveríte alebo neuveríte, kuskus alebo cous-cous je cestovina vyrábaná z tvrdej pšeničnej krupice. Pšeničné zrná sa pomelú na malé guľôčky, tie sa potom obaľujú v múke, naparujú sa a sušia. Existuje niekoľko druhov kuskusu: klasický, vyrobený z bielej pšenice, je jemnejší, ale výrobou prichádza o najväčšie množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Celozrnný pšeničný kuskus si naopak všetky tieto látky zachováva. Kuskus sa vyrába aj z iných obilnín než z pšenice, napríklad z kamutu, špaldy a je i kuskus viaczrnný. Kuskus sa dnes bežne predáva i v bio kvalite.

Ako ho pripraviť?

Kuskus, predávaný u nás, už väčšinou nemusíte variť. Stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2, chvíľu počkať, zľahka premiešať vidličkou a môžeme ho podávať. Kuskus si môžeme dať teplý alebo studený, stačí doň vmiešať zeleninu (surovú, restovanú či pečenú), pridať oriešky, sušené ovocie, bylinky či obľúbené korenie. Môžeme ho použiť i ako plnku. Deťom ho môžeme naservírovať na sladko - napríklad so škoricou, cukrom a ovocím.

Autor článku

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  5. Splnený sen
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný
  1. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  2. Vysoká hra o súdne trovy
  3. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  4. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  5. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  6. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Ako na refinancovanie hypotéky
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 11 595
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 9 491
  3. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 4 968
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 546
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 724
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 474
  7. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 2 144
  8. Splnený sen 1 707
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 704
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 460

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Kotlebova dymová clona zakrýva väčší útok

Kým sa sústredíme na kreslo Mariana Kotlebu a okrajovo Milana Uhríka v Nitre, ĽSNS sa chystá zabrať stovky miest naprieč všetkými župami.

DOMOV

Café Európa: Budú Slováci môcť pracovať v zahraničí?

Sledujte naživo diskusiu o budúcnosť práce v Európe.

EKONOMIKA

E-podpis sa dá ukradnúť, ministerstvo o chybe mesiace mlčalo

Občiansky s čipom má vážnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.

Speváčka Pink otvorene o svojom vzťahu: Na monogamii treba neustále pracovať

V partnerstve podľa nej nastanú chvíle, kedy sa pár vyhýba intímnostiam aj celý rok.

V dennom televíznom vysielaní Briti prvýkrát ukázali ženskú bradavku

V boji proti rakovine prsníka sa organizácii CoppaFeel! podarilo získať právo odvysielať svoju reklamu s nahým prsníkom.