Kuskusový šalát s avokádom a krevetami
suroviny na 4 porcie
- 200 g kuskusu
- 4 lyžice olivového oleja, extra panenského
- 15 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g kreviet
- 2 lyžice nasekaného kôpru
- 1 zrelé avokádo
- 1 jarná cibuľka
- 250 g cherry paradajok
- 50 g olív
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
- šťava z 1 citrónu
- soľ
Kuskus nasypeme do misy, pokvapkáme ho olivovým olejom a pridáme poriadnu štipku soli. Zalejeme ho 300 ml vriacej vody, dobre pomiešame, prikryjeme a necháme 5 minút dôjsť. Niekoľkokrát kuskus vidličkou premiešame, aby bol krásne sypký. Ak zostáva stále tvrdý, prilejeme ešte 100 - 150 ml vody a celý cyklus zopakujeme.
Medzitým rozohrejeme maslo na panvici, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 2 minúty a prihodíme krevety. Restujeme ďalšie 4 minúty, krevety musia krásne zružovieť. Panvicu potom odstavíme. Dáme do nej posekaný kôpor a premiešame, aby sa v ňom krevety celé obalili.
Avokádo pozdĺž rozkrojíme, vykôstkujeme, olúpeme, dužinu nakrájame na polcentimetrové polmesiačiky a tie ešte prekrojíme na polovicu. Cibuľku nasekáme na tenké rezančeky, paradajky nakrájame na štvrtky. Zeleninu spolu s olivami a posekanou petržlenovou vňatkou zľahka vmiešame do kuskusu. Osolíme a ochutíme citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme porciu šalátu krevetami.
Šalviové kura plnené kuskusom
suroviny na 4 porcie
- 200 g kuskusu
- 1 lyžička kurkumy
- 1 cibuľa
- l 2 lyžice olivového oleja
- 1 stopkatý zeler
- 1 klobása chorizo (španielska pikantná klobása, môžeme ju nahradiť maďarskou paprikovou klobásou)
- 150 ml suchého bieleho vína
- 10 šalviových lístkov
- 1 kura
- 100 g masla
Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Kuskus v mise pomiešame s kurkumou, zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme 5 minút stáť pod pokrievkou, občas vidličkou zľahka premiešame.
Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom na kocky nakrájanú cibuľu a na drobné rezančeky nakrájaný zeler. Miešame a asi po 5 minútach pridáme na pol kolieska nakrájanú klobásu. Smažíme ďalších 5 minút. Potom zalejeme vínom a 2 minúty pod pokrievkou podusíme. Všetko vmiešame do kuskusu a pridáme i polovicu nasekaných šalviových lístkov.
Kura umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu naplníme kuskusom. Stehná niekoľkokrát narežeme ostrým nožom, aby sa dobre upiekli. Kura môžeme zviazať potravinárskym povrazom, aby sa nerozpadlo. Zo všetkých strán ho osolíme a vložíme do pekáča, obložíme zvyšnou šalviou a kúskami masla.
Pečieme v predhriatej rúre 60 - 90 minút, podľa veľkosti kurčaťa. Počas pečenia kura niekoľkokrát skontrolujeme, prípadne trochu podlejeme vodou. Hotové kura naporcujeme a podávame s kuskusovou plnkou.
Tuniská polievka s kuskusom
suroviny na 4 porcie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 mladá cuketa
- 2 paradajky
- 1 l kuracieho vývaru alebo 2 kocky kuracieho bujónu
- 100 g zelenej strukovej fazuľky
- 100 g kuskusu
- 200 g kuracích pŕs
- soľ, čerstvo pomleté korenie, bazalka
V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku; cibuľka by mala byť priesvitná a cesnak svetlohnedý. Pridáme paradajkový pretlak a korenie, pomiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.
Prisypeme mrkvu, nakrájanú na polcentimetrové kolieska, na malé kocky pokrájaný zemiak a cuketu a osmičky paradajok. Zalejeme vývarom alebo vodou s kockami bujónu a 15 minút varíme. Prisypeme fazuľky a kuskus a varíme ešte 5 - 10 minút, kým nebude zelenina i kuskus mäkký.
Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme čerstvo pomletým korením. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a grilujeme na grilovacej panvici alebo na obyčajnej na lyžici oleja z každej strany asi 5 minút. Potom ich nakrájame na rezančeky, ktoré potom ešte prekrojíme na polovicu. Polievku rozdelíme do misiek, pridáme niekoľko kúskov kurčaťa a ozdobíme lístkom bazalky.
Čo je kuskus?
Uveríte alebo neuveríte, kuskus alebo cous-cous je cestovina vyrábaná z tvrdej pšeničnej krupice. Pšeničné zrná sa pomelú na malé guľôčky, tie sa potom obaľujú v múke, naparujú sa a sušia. Existuje niekoľko druhov kuskusu: klasický, vyrobený z bielej pšenice, je jemnejší, ale výrobou prichádza o najväčšie množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Celozrnný pšeničný kuskus si naopak všetky tieto látky zachováva. Kuskus sa vyrába aj z iných obilnín než z pšenice, napríklad z kamutu, špaldy a je i kuskus viaczrnný. Kuskus sa dnes bežne predáva i v bio kvalite.
Ako ho pripraviť?
Kuskus, predávaný u nás, už väčšinou nemusíte variť. Stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2, chvíľu počkať, zľahka premiešať vidličkou a môžeme ho podávať. Kuskus si môžeme dať teplý alebo studený, stačí doň vmiešať zeleninu (surovú, restovanú či pečenú), pridať oriešky, sušené ovocie, bylinky či obľúbené korenie. Môžeme ho použiť i ako plnku. Deťom ho môžeme naservírovať na sladko - napríklad so škoricou, cukrom a ovocím.
Autor článku
Autor: Iva Jakešová