SME
reklama

Univerzálny kuskus

Kuskus, tradičnú severoafrickú potravinu, si obľúbite pre jeho rýchlu prípravu a variabilitu. Môžete si ho dať ako prílohu alebo hlavný chod, na sladko i na slano, teplý, studený, so zeleninou, ovocím i s mäsom.

Kuskusový šalát s avokádom a krevetami

suroviny na 4 porcie

kuskus-krevet.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 4 lyžice olivového oleja, extra panenského
  • 15 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g kreviet
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 jarná cibuľka
  • 250 g cherry paradajok
  • 50 g olív
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
  • šťava z 1 citrónu
  • soľ


Kuskus nasypeme do misy, pokvapkáme ho olivovým olejom a pridáme poriadnu štipku soli. Zalejeme ho 300 ml vriacej vody, dobre pomiešame, prikryjeme a necháme 5 minút dôjsť. Niekoľkokrát kuskus vidličkou premiešame, aby bol krásne sypký. Ak zostáva stále tvrdý, prilejeme ešte 100 - 150 ml vody a celý cyklus zopakujeme.

Medzitým rozohrejeme maslo na panvici, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 2 minúty a prihodíme krevety. Restujeme ďalšie 4 minúty, krevety musia krásne zružovieť. Panvicu potom odstavíme. Dáme do nej posekaný kôpor a premiešame, aby sa v ňom krevety celé obalili.

Avokádo pozdĺž rozkrojíme, vykôstkujeme, olúpeme, dužinu nakrájame na polcentimetrové polmesiačiky a tie ešte prekrojíme na polovicu. Cibuľku nasekáme na tenké rezančeky, paradajky nakrájame na štvrtky. Zeleninu spolu s olivami a posekanou petržlenovou vňatkou zľahka vmiešame do kuskusu. Osolíme a ochutíme citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme porciu šalátu krevetami.

Šalviové kura plnené kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-kura.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 cibuľa
  • l 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stopkatý zeler
  • 1 klobása chorizo (španielska pikantná klobása, môžeme ju nahradiť maďarskou paprikovou klobásou)
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 10 šalviových lístkov
  • 1 kura
  • 100 g masla


Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Kuskus v mise pomiešame s kurkumou, zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme 5 minút stáť pod pokrievkou, občas vidličkou zľahka premiešame.

Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom na kocky nakrájanú cibuľu a na drobné rezančeky nakrájaný zeler. Miešame a asi po 5 minútach pridáme na pol kolieska nakrájanú klobásu. Smažíme ďalších 5 minút. Potom zalejeme vínom a 2 minúty pod pokrievkou podusíme. Všetko vmiešame do kuskusu a pridáme i polovicu nasekaných šalviových lístkov.

Kura umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu naplníme kuskusom. Stehná niekoľkokrát narežeme ostrým nožom, aby sa dobre upiekli. Kura môžeme zviazať potravinárskym povrazom, aby sa nerozpadlo. Zo všetkých strán ho osolíme a vložíme do pekáča, obložíme zvyšnou šalviou a kúskami masla.

Pečieme v predhriatej rúre 60 - 90 minút, podľa veľkosti kurčaťa. Počas pečenia kura niekoľkokrát skontrolujeme, prípadne trochu podlejeme vodou. Hotové kura naporcujeme a podávame s kuskusovou plnkou.

Tuniská polievka s kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-pol.jpg

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 mladá cuketa
  • 2 paradajky
  • 1 l kuracieho vývaru alebo 2 kocky kuracieho bujónu
  • 100 g zelenej strukovej fazuľky
  • 100 g kuskusu
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo pomleté korenie, bazalka


V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku; cibuľka by mala byť priesvitná a cesnak svetlohnedý. Pridáme paradajkový pretlak a korenie, pomiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.

Prisypeme mrkvu, nakrájanú na polcentimetrové kolieska, na malé kocky pokrájaný zemiak a cuketu a osmičky paradajok. Zalejeme vývarom alebo vodou s kockami bujónu a 15 minút varíme. Prisypeme fazuľky a kuskus a varíme ešte 5 - 10 minút, kým nebude zelenina i kuskus mäkký.

Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme čerstvo pomletým korením. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a grilujeme na grilovacej panvici alebo na obyčajnej na lyžici oleja z každej strany asi 5 minút. Potom ich nakrájame na rezančeky, ktoré potom ešte prekrojíme na polovicu. Polievku rozdelíme do misiek, pridáme niekoľko kúskov kurčaťa a ozdobíme lístkom bazalky.

Čo je kuskus?

Uveríte alebo neuveríte, kuskus alebo cous-cous je cestovina vyrábaná z tvrdej pšeničnej krupice. Pšeničné zrná sa pomelú na malé guľôčky, tie sa potom obaľujú v múke, naparujú sa a sušia. Existuje niekoľko druhov kuskusu: klasický, vyrobený z bielej pšenice, je jemnejší, ale výrobou prichádza o najväčšie množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Celozrnný pšeničný kuskus si naopak všetky tieto látky zachováva. Kuskus sa vyrába aj z iných obilnín než z pšenice, napríklad z kamutu, špaldy a je i kuskus viaczrnný. Kuskus sa dnes bežne predáva i v bio kvalite.

Ako ho pripraviť?

Kuskus, predávaný u nás, už väčšinou nemusíte variť. Stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2, chvíľu počkať, zľahka premiešať vidličkou a môžeme ho podávať. Kuskus si môžeme dať teplý alebo studený, stačí doň vmiešať zeleninu (surovú, restovanú či pečenú), pridať oriešky, sušené ovocie, bylinky či obľúbené korenie. Môžeme ho použiť i ako plnku. Deťom ho môžeme naservírovať na sladko - napríklad so škoricou, cukrom a ovocím.

Autor článku

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 674
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 106
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 109
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 917
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 269
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  4. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 97 825
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 542
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 245
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 660
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 30 948
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 895
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu