SME

Univerzálny kuskus

Kuskus, tradičnú severoafrickú potravinu, si obľúbite pre jeho rýchlu prípravu a variabilitu. Môžete si ho dať ako prílohu alebo hlavný chod, na sladko i na slano, teplý, studený, so zeleninou, ovocím i s mäsom.

Kuskusový šalát s avokádom a krevetami

suroviny na 4 porcie

kuskus-krevet.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 4 lyžice olivového oleja, extra panenského
  • 15 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g kreviet
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 jarná cibuľka
  • 250 g cherry paradajok
  • 50 g olív
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
  • šťava z 1 citrónu
  • soľ


Kuskus nasypeme do misy, pokvapkáme ho olivovým olejom a pridáme poriadnu štipku soli. Zalejeme ho 300 ml vriacej vody, dobre pomiešame, prikryjeme a necháme 5 minút dôjsť. Niekoľkokrát kuskus vidličkou premiešame, aby bol krásne sypký. Ak zostáva stále tvrdý, prilejeme ešte 100 - 150 ml vody a celý cyklus zopakujeme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Medzitým rozohrejeme maslo na panvici, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 2 minúty a prihodíme krevety. Restujeme ďalšie 4 minúty, krevety musia krásne zružovieť. Panvicu potom odstavíme. Dáme do nej posekaný kôpor a premiešame, aby sa v ňom krevety celé obalili.

Avokádo pozdĺž rozkrojíme, vykôstkujeme, olúpeme, dužinu nakrájame na polcentimetrové polmesiačiky a tie ešte prekrojíme na polovicu. Cibuľku nasekáme na tenké rezančeky, paradajky nakrájame na štvrtky. Zeleninu spolu s olivami a posekanou petržlenovou vňatkou zľahka vmiešame do kuskusu. Osolíme a ochutíme citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme porciu šalátu krevetami.

Šalviové kura plnené kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-kura.jpg

  • 200 g kuskusu
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 cibuľa
  • l 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stopkatý zeler
  • 1 klobása chorizo (španielska pikantná klobása, môžeme ju nahradiť maďarskou paprikovou klobásou)
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 10 šalviových lístkov
  • 1 kura
  • 100 g masla


Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Kuskus v mise pomiešame s kurkumou, zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme 5 minút stáť pod pokrievkou, občas vidličkou zľahka premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme v ňom na kocky nakrájanú cibuľu a na drobné rezančeky nakrájaný zeler. Miešame a asi po 5 minútach pridáme na pol kolieska nakrájanú klobásu. Smažíme ďalších 5 minút. Potom zalejeme vínom a 2 minúty pod pokrievkou podusíme. Všetko vmiešame do kuskusu a pridáme i polovicu nasekaných šalviových lístkov.

Kura umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu naplníme kuskusom. Stehná niekoľkokrát narežeme ostrým nožom, aby sa dobre upiekli. Kura môžeme zviazať potravinárskym povrazom, aby sa nerozpadlo. Zo všetkých strán ho osolíme a vložíme do pekáča, obložíme zvyšnou šalviou a kúskami masla.

Pečieme v predhriatej rúre 60 - 90 minút, podľa veľkosti kurčaťa. Počas pečenia kura niekoľkokrát skontrolujeme, prípadne trochu podlejeme vodou. Hotové kura naporcujeme a podávame s kuskusovou plnkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tuniská polievka s kuskusom
suroviny na 4 porcie


kuskus-pol.jpg

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 mladá cuketa
  • 2 paradajky
  • 1 l kuracieho vývaru alebo 2 kocky kuracieho bujónu
  • 100 g zelenej strukovej fazuľky
  • 100 g kuskusu
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo pomleté korenie, bazalka


V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej a osmažíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku; cibuľka by mala byť priesvitná a cesnak svetlohnedý. Pridáme paradajkový pretlak a korenie, pomiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.

Prisypeme mrkvu, nakrájanú na polcentimetrové kolieska, na malé kocky pokrájaný zemiak a cuketu a osmičky paradajok. Zalejeme vývarom alebo vodou s kockami bujónu a 15 minút varíme. Prisypeme fazuľky a kuskus a varíme ešte 5 - 10 minút, kým nebude zelenina i kuskus mäkký.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme čerstvo pomletým korením. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a grilujeme na grilovacej panvici alebo na obyčajnej na lyžici oleja z každej strany asi 5 minút. Potom ich nakrájame na rezančeky, ktoré potom ešte prekrojíme na polovicu. Polievku rozdelíme do misiek, pridáme niekoľko kúskov kurčaťa a ozdobíme lístkom bazalky.

Čo je kuskus?

Uveríte alebo neuveríte, kuskus alebo cous-cous je cestovina vyrábaná z tvrdej pšeničnej krupice. Pšeničné zrná sa pomelú na malé guľôčky, tie sa potom obaľujú v múke, naparujú sa a sušia. Existuje niekoľko druhov kuskusu: klasický, vyrobený z bielej pšenice, je jemnejší, ale výrobou prichádza o najväčšie množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Celozrnný pšeničný kuskus si naopak všetky tieto látky zachováva. Kuskus sa vyrába aj z iných obilnín než z pšenice, napríklad z kamutu, špaldy a je i kuskus viaczrnný. Kuskus sa dnes bežne predáva i v bio kvalite.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako ho pripraviť?

Kuskus, predávaný u nás, už väčšinou nemusíte variť. Stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2, chvíľu počkať, zľahka premiešať vidličkou a môžeme ho podávať. Kuskus si môžeme dať teplý alebo studený, stačí doň vmiešať zeleninu (surovú, restovanú či pečenú), pridať oriešky, sušené ovocie, bylinky či obľúbené korenie. Môžeme ho použiť i ako plnku. Deťom ho môžeme naservírovať na sladko - napríklad so škoricou, cukrom a ovocím.

Autor článku

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Lexus spája výkon a úspornosť
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Lexus spája výkon a úspornosť
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 682
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 7 071
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 553
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 663
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 960
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 808
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 666
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 384
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 16 636
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 8 674
  3. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 8 674
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 750
  5. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 7 236
  6. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 524
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 978
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 175
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  2. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  3. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  4. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  5. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  6. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  7. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  8. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
SkryťZatvoriť reklamu