Aj vaše environmentálne asimilované srdce piští po dobrôtke, ktorá bude eko, bio, organicko-geneticko-nemodifikovaná, len neviete, ako sa správne vyjadriť? Čo znamenajú všetky tie cudzie slová a ako v nich nemať úplný hokej?
Bio
Ak si kúpite jabĺčko v biokvalite, znamená to, že bolo dopestované v súlade s pravidlami ekologického poľnohospodárstva, bez chemických látok, pesticídov a iných zdraviu škodlivých látok a postupov. Biokvalitu nemusíte nevyhnute hľadať iba v nóbl obchode z pasáže nákupného centra. Úroda z dvorov malých rodinných fariem, ktoré uvedené zásady dodržiavajú, nie sú ničím iným ako necertifikovanými bioproduktmi.
Ako si však vybrať v hypermarkete, kde je jabĺk plný regál, vo všetkých veľkostiach, farbách a vyhotoveniach? V prvom rade by ste mali vedieť, že prívlastok „organické“ je synonymom pôvodu z ekologického poľnohospodárstva. Zdá sa teda, že rozoznať v kope jabĺk to svoje bio nebude až také náročné. Čo však potraviny, ktoré sú zložené z viac ako jedného bioproduktu? Vezmime si napríklad také biomüsli. Tu už nestačí, že oriešky, ovos i sušené slivky, ktoré obsahuje, spolu kedysi šťastne žili na ekofarme. Genetická manipulácia a škodlivé výrobné postupy sú zakázané pre všetky jeho ingrediencie. Úplným tabu sú tiež dochucovadlá, stabilizátory a niektoré konzervanty. Certifikované biopotraviny sú vždy označené logom BIO s nápisom „Produkt ekologického poľnohospodárstva“. Hovorí sa, že viac ako bio je už len Demeter. Túto známku kvality si môžu vyslúžiť len výrobky pestované podľa pravidiel pre biodynamické poľnohospodárstvo, ktoré sú ešte prísnejšie ako pri ekovýrobe.
Čo všetko sa dá kúpiť bio?
Na našom trhu je okolo dvetisíc biovýrobkov - počnúc mäsom cez syry, ovocie, zeleninu až po najrôznejšie druhy korenia či pečivo.
GMO
Čo sa asi skrýva za touto „tajuplnou“ skratkou? Každý organizmus má informácie o vlastnej stavbe a fungovaní uložené v génoch. V prírode sa organizmy krížia len v rámci rovnakého druhu alebo s druhmi blízko príbuznými.
Genetické inžinierstvo však umožňuje kreatívne prenášať gény aj medzi úplne odlišnými organizmami. Prirodzene by napríklad nikdy nevznikol mix, o ktorý sa pokúšali genetici - napríklad v podobe kapra s ľudským rastovým génom, alebo jahôd s genetickou informáciou mrazuvzdorných rýb. Niektoré takto upravené plodiny priamo ohrozujú živočíchy, ktoré s nimi prichádzajú do kontaktu.
Známym príkladom je takzvaná Bt kukurica. Tá vylučuje jed, ktorý ju má chrániť pred škodcami. Zároveň však pôsobí toxicky aj na iné druhy užitočných, neškodných a nič netušiacich živočíchov, akými sú i motýle. O vplyve GMO na ľudské zdravie toho zatiaľ veľa nevieme, no lekári varujú pred hrozbou nárastu alergií – modifikované organizmy totiž obsahujú nové bielkoviny, ktoré predtým neboli súčasťou ľudskej potravy. Existuje tiež riziko, že odolnosť GMO proti antibiotikám sa prenesie na choroboplodné organizmy.
GMO u nás v „samoške“?
Na stránke www.greenpeace.sk nájdete zoznam potravín vyrobených z GMO, ktoré sa na našom trhu nachádzajú.
Welfare zvierat
Anglický výraz „welfare“ by sa dal preložiť ako pohoda, blaho či prosperita. V súvislosti s hospodárskymi zvieratami hovoríme o vytvorení podmienok, v ktorých sú chránené pred fyzickou a psychickou nepohodou a v ktorých môžu realizovať svoje prirodzené správanie.
Medzi základné zásady patrí poskytnutie voľného výbehu, pastvín či trávnatých plôch, obmedzenie hustoty chovu zvierat, ako aj kŕmenie prirodzenou a čerstvou potravou. Lipnutie jednotlivých fariem na týchto princípoch je rôzne - niekedy takmer nulové.
Pritom práve z nich pochádza podľa Slobody zvierat väčšina mäsa, mlieka a vajec, ktoré si bežne kupujeme. Ide o veľkokapacitné chovy, ktorých rozkvet prišiel po druhej svetovej vojne, keď bolo cieľom vyprodukovať čo najviac mäsa, mlieka a vajec za čo najnižšie náklady.
Cenu za tento luxus však platia zvieratá. V železobetónových maštaliach, bez denného svetla a s umelým osvetlením, zažívajú psychickú a fyzickú bolesť. Naopak, najvyššie štandardy welfare nájdeme v ekologických chovoch. Ich výrobky sa na Slovensku označujú ako „bio“, v zahraničí sa môžeme tiež stretnúť s prívlastkom „eko“ alebo „organic“.
Čo môžeme urobiť my?
Začať sa dá tak, že si pri najbližšom nákupe všimnete, aké vajíčka na vás číhajú z regálov. Je na obale vyznačený spôsob chovu? Pozrite si rozlišovací kód - musí byť vytlačený na každom vajci. Ak sa začína číslicou 0, 1 alebo 2, vajcia pochádzajú od nosníc chovaných s väčším rešpektom k ich prirodzeným potrebám, teda z ekologického, voľného alebo podstieľkového chovu. Číslo 3, naopak, znamená klietkový chov, ktorý je z hľadiska welfare úplne nevyhovujúci.
Fair trade
Ako je možné, že moja ranná šálka kávy a večerný hrnček kakaa sú také lacné, hoci prešli pol sveta, kým sa dostali do mojej kuchyne? Ak ste si už niekedy položili túto otázku, zrejme ste vhodným adeptom na návštevu najbližšieho fair trade obchodíku.
Fair trade totiž nie je nič iné ako forma spravodlivého obchodu, ktorý podporuje ekonomiku krajín juhu (Južná Amerika, Ázia, Afrika). Špecializované organizácie dovážajú ich produkty, nakúpené za „férové ceny“, priamo od producentov. Systém tak obchádza obchodné medzičlánky – veľkovýkupcov a nadnárodné firmy, ktoré zneužívajú postavenie pestovateľov.
Tie si totiž diktujú neférové obchodné pravidlá, vopred určujú smiešne ceny za prácu farmárov, ktorým napokon často nezostáva ani na jedlo a zdravotnú starostlivosť a už vonkoncom nič na vzdelávanie svojich detí. V takýchto podmienkach nie je ničím prekvapujúcim ani zneužívanie detskej práce pri výrobe. Podpora spravodlivého obchodu však neznamená žiadnu dobročinnosť, ale uvedomelé spotrebiteľské správanie. Nakupujeme totiž kvalitný tovar, a nie „čokoládu“ podivnej chuti a vône, ktorá sa okolo kakaových bôbov ani nemihla!
Kde nakúpiť spravodlivo?
Najväčšiu časť sortimentu fair trade predstavujú potraviny ako káva, čaj, kakao, čokoláda, koreniny, no nájdete v ňom i remeselné výrobky či textil. Informácie o ponuke produktov spravodlivého obchodu nájdete na stránkach www.ekoobchod.sk alebo www.tensenses.com