Koláče nielen na nedeľu


Ovocný koláč
suroviny na 1 plech alebo 2 okrúhle formy


4 vajcia
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 téglik smotany na šľahanie (250 ml)
olej na vymazanie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy
4 hrnčeky nakrájaného ovocia, napríklad marhule, broskyne, slivky

Drobenka:
1 lyžica studeného masla
2 1/2 lyžice cukru krupice
3 lyžice hrubej alebo polohrubej múky

Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vložíme spolu s cukrom do misy a vyšľaháme do peny. Prisypeme vanilkový cukor, postupne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, prilejeme šľahačku a ešte poriadne rozmiešame. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný olejom a vysypaný hrubou múkou, a uhladíme povrch. Vrstva by mala byť vysoká najviac 1 cm, cesto totiž nakysne. Na povrch tesne vedľa seba naukladáme ovocie (ak použijeme kompót, tak marhule a slivky necháme najprv odkvapkať a potom ich nakrájame na polovič-ky). Drobenka: V miske premiešame cukor s múkou, pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou prstov vypracujeme zo zmesi drobenku. Posypeme ňou koláč a dáme ho piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút. Či je hotový, zistíme, ak vpichneme do cesta drevenú špajdľu a cesto sa na ňu neprilepí.

Plnené košíčky s kiwi
suroviny na 12 košíčkov


1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 kocky masla
1 žĺtok
tuk na vytretie formičiek

Kiwi krém:
1 šľahačka v prášku
100 ml mlieka
1 lyžica práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
4 kiwi

Do múky vmiešame cukor a nakrájané maslo, pridáme žĺtok a dobre vypracujeme. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na malé dieliky. Dieliky vtlačíme do tukom vymazaných formičiek a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Formičky s cestom vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút dozlatista. Krém: Šľahačku rozmiešame v studenom mlieku a vyšľaháme do tuhého krému. Pridáme cukor a spojíme s ošúpanými, rozmačkanými kiwi. Vychladnuté košíčky naplníme pomocou zdobiaceho vrecka kiwi krémom a ozdobíme plátkami kiwi.

Mramorová bábovka
suroviny na 1 formu


2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček múčkového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko prášku do pečiva
2 vajcia
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 lyžica kakaa
olej na vytretie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy

V mise postupne zmiešame múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vajcia, prilejeme olej a mlieko a všetko rozmiešame na hladkú redšiu hmotu. Potom odlejeme časť cesta do hrnčeka (asi polovicu hrnčeka) a rozmiešame v ňom lyžicu kakaa. Ak cesto zhustne, pridáme doň lyžičku mlieka, aby zostalo redšie. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy nalejeme polovicu bieleho cesta. Potom rozlejeme kakaové cesto z hrnčeka, tak aby pokrylo biele cesto vo forme. Nakoniec vlejeme do formy ako tretiu vrstvu zvyšné biele cesto. Dáme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Teplotu potom stlmíme na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Vlažnú bábovku po vyklopení pocukrujeme vanilkovým cukrom.

Pomarančový chlebíček
suroviny na 1 formu


4 vajcia
1 kocka masla
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 1/2 hrnčeka hrubej múky
štipka soli
1/2 hrnčeka solamylu
1 prášok do pečiva
2 lyžice ošúpaných a nasekaných mandlí
1 pomaranč (najlepšie bio)
2 lyžice rumu
olej na vytretie formy
strúhanka na vysypanie formy
2 lyžice pomarančovej šťavy
4 lyžice práškového cukru

Vajce rozbijeme, žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo vymiešame dopenista s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Primiešame múku zmiešanú so štipkou soli, solamylom a práškom do pečiva. Do hladkej hmoty vmiešame mandle, nastrúhanú pomarančovú kôru, nadrobno pokrájanú pomarančovú dužinu a rum. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto vlejeme do tukom vymazanej, strúhankou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Poleva: Pomarančovú šťavu vymiešame s cukrom, až vznikne hustá poleva. Na vychladený chlebíček ju rovnomerne vylejeme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 620
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 033
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 571
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 009
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 706
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 370
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 148
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 090
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 695
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 621

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.

BRATISLAVA

Dá sa v Dunaji oficiálne kúpať?

Na Dunaji bolo kedysi nielen legendárne Lido, ale aj lodné kúpaliská.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.