SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Koláče nielen na nedeľu


Ovocný koláč
suroviny na 1 plech alebo 2 okrúhle formy


4 vajcia
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 téglik smotany na šľahanie (250 ml)
olej na vymazanie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy
4 hrnčeky nakrájaného ovocia, napríklad marhule, broskyne, slivky

Drobenka:
1 lyžica studeného masla
2 1/2 lyžice cukru krupice
3 lyžice hrubej alebo polohrubej múky

Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vložíme spolu s cukrom do misy a vyšľaháme do peny. Prisypeme vanilkový cukor, postupne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, prilejeme šľahačku a ešte poriadne rozmiešame. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný olejom a vysypaný hrubou múkou, a uhladíme povrch. Vrstva by mala byť vysoká najviac 1 cm, cesto totiž nakysne. Na povrch tesne vedľa seba naukladáme ovocie (ak použijeme kompót, tak marhule a slivky necháme najprv odkvapkať a potom ich nakrájame na polovič-ky). Drobenka: V miske premiešame cukor s múkou, pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou prstov vypracujeme zo zmesi drobenku. Posypeme ňou koláč a dáme ho piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút. Či je hotový, zistíme, ak vpichneme do cesta drevenú špajdľu a cesto sa na ňu neprilepí.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené košíčky s kiwi
suroviny na 12 košíčkov


1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 kocky masla
1 žĺtok
tuk na vytretie formičiek

Kiwi krém:
1 šľahačka v prášku
100 ml mlieka
1 lyžica práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
4 kiwi

Do múky vmiešame cukor a nakrájané maslo, pridáme žĺtok a dobre vypracujeme. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na malé dieliky. Dieliky vtlačíme do tukom vymazaných formičiek a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Formičky s cestom vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút dozlatista. Krém: Šľahačku rozmiešame v studenom mlieku a vyšľaháme do tuhého krému. Pridáme cukor a spojíme s ošúpanými, rozmačkanými kiwi. Vychladnuté košíčky naplníme pomocou zdobiaceho vrecka kiwi krémom a ozdobíme plátkami kiwi.

Skryť Vypnúť reklamu

Mramorová bábovka
suroviny na 1 formu


2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček múčkového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko prášku do pečiva
2 vajcia
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 lyžica kakaa
olej na vytretie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy

V mise postupne zmiešame múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vajcia, prilejeme olej a mlieko a všetko rozmiešame na hladkú redšiu hmotu. Potom odlejeme časť cesta do hrnčeka (asi polovicu hrnčeka) a rozmiešame v ňom lyžicu kakaa. Ak cesto zhustne, pridáme doň lyžičku mlieka, aby zostalo redšie. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy nalejeme polovicu bieleho cesta. Potom rozlejeme kakaové cesto z hrnčeka, tak aby pokrylo biele cesto vo forme. Nakoniec vlejeme do formy ako tretiu vrstvu zvyšné biele cesto. Dáme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Teplotu potom stlmíme na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Vlažnú bábovku po vyklopení pocukrujeme vanilkovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomarančový chlebíček
suroviny na 1 formu


4 vajcia
1 kocka masla
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 1/2 hrnčeka hrubej múky
štipka soli
1/2 hrnčeka solamylu
1 prášok do pečiva
2 lyžice ošúpaných a nasekaných mandlí
1 pomaranč (najlepšie bio)
2 lyžice rumu
olej na vytretie formy
strúhanka na vysypanie formy
2 lyžice pomarančovej šťavy
4 lyžice práškového cukru

Vajce rozbijeme, žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo vymiešame dopenista s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Primiešame múku zmiešanú so štipkou soli, solamylom a práškom do pečiva. Do hladkej hmoty vmiešame mandle, nastrúhanú pomarančovú kôru, nadrobno pokrájanú pomarančovú dužinu a rum. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto vlejeme do tukom vymazanej, strúhankou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Poleva: Pomarančovú šťavu vymiešame s cukrom, až vznikne hustá poleva. Na vychladený chlebíček ju rovnomerne vylejeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 203
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 18 335
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 120
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 204
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 718
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 195
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 548
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 095
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 977
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 604
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.

Smatana: Plošné testovanie antigénovými testami je zlé riešenie, ale rozumiem mu

Antigénové testy sú menej presné, dôkazom je aj nakazený Trump.

Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.
Cynická obluda

Terazky budeme testovať

Testovanie vraj nezvládnu zabezpečiť zdravotníci, lebo zdravotníctvo utrpelo vládou Smeru. Tak ho zabezpečí armáda.

Komentár Petra Schutza

Vláda sa v hysterickom kŕči vrhla na logistickú divočinu

Fiasko by znamenalo nielen stratu dvesto miliónov, ale aj znemožnenie krajiny.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.