Koláče nielen na nedeľu


Ovocný koláč
suroviny na 1 plech alebo 2 okrúhle formy


4 vajcia
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 téglik smotany na šľahanie (250 ml)
olej na vymazanie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy
4 hrnčeky nakrájaného ovocia, napríklad marhule, broskyne, slivky

Drobenka:
1 lyžica studeného masla
2 1/2 lyžice cukru krupice
3 lyžice hrubej alebo polohrubej múky

Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vložíme spolu s cukrom do misy a vyšľaháme do peny. Prisypeme vanilkový cukor, postupne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, prilejeme šľahačku a ešte poriadne rozmiešame. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný olejom a vysypaný hrubou múkou, a uhladíme povrch. Vrstva by mala byť vysoká najviac 1 cm, cesto totiž nakysne. Na povrch tesne vedľa seba naukladáme ovocie (ak použijeme kompót, tak marhule a slivky necháme najprv odkvapkať a potom ich nakrájame na polovič-ky). Drobenka: V miske premiešame cukor s múkou, pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou prstov vypracujeme zo zmesi drobenku. Posypeme ňou koláč a dáme ho piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút. Či je hotový, zistíme, ak vpichneme do cesta drevenú špajdľu a cesto sa na ňu neprilepí.

Plnené košíčky s kiwi
suroviny na 12 košíčkov


1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 kocky masla
1 žĺtok
tuk na vytretie formičiek

Kiwi krém:
1 šľahačka v prášku
100 ml mlieka
1 lyžica práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
4 kiwi

Do múky vmiešame cukor a nakrájané maslo, pridáme žĺtok a dobre vypracujeme. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na malé dieliky. Dieliky vtlačíme do tukom vymazaných formičiek a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Formičky s cestom vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút dozlatista. Krém: Šľahačku rozmiešame v studenom mlieku a vyšľaháme do tuhého krému. Pridáme cukor a spojíme s ošúpanými, rozmačkanými kiwi. Vychladnuté košíčky naplníme pomocou zdobiaceho vrecka kiwi krémom a ozdobíme plátkami kiwi.

Mramorová bábovka
suroviny na 1 formu


2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček múčkového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko prášku do pečiva
2 vajcia
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 lyžica kakaa
olej na vytretie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy

V mise postupne zmiešame múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vajcia, prilejeme olej a mlieko a všetko rozmiešame na hladkú redšiu hmotu. Potom odlejeme časť cesta do hrnčeka (asi polovicu hrnčeka) a rozmiešame v ňom lyžicu kakaa. Ak cesto zhustne, pridáme doň lyžičku mlieka, aby zostalo redšie. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy nalejeme polovicu bieleho cesta. Potom rozlejeme kakaové cesto z hrnčeka, tak aby pokrylo biele cesto vo forme. Nakoniec vlejeme do formy ako tretiu vrstvu zvyšné biele cesto. Dáme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Teplotu potom stlmíme na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Vlažnú bábovku po vyklopení pocukrujeme vanilkovým cukrom.

Pomarančový chlebíček
suroviny na 1 formu


4 vajcia
1 kocka masla
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 1/2 hrnčeka hrubej múky
štipka soli
1/2 hrnčeka solamylu
1 prášok do pečiva
2 lyžice ošúpaných a nasekaných mandlí
1 pomaranč (najlepšie bio)
2 lyžice rumu
olej na vytretie formy
strúhanka na vysypanie formy
2 lyžice pomarančovej šťavy
4 lyžice práškového cukru

Vajce rozbijeme, žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo vymiešame dopenista s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Primiešame múku zmiešanú so štipkou soli, solamylom a práškom do pečiva. Do hladkej hmoty vmiešame mandle, nastrúhanú pomarančovú kôru, nadrobno pokrájanú pomarančovú dužinu a rum. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto vlejeme do tukom vymazanej, strúhankou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Poleva: Pomarančovú šťavu vymiešame s cukrom, až vznikne hustá poleva. Na vychladený chlebíček ju rovnomerne vylejeme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 6 684
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 543
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 5 404
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 461
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 446
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 378
  7. Kam do tepla v januári? 2 387
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 142
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 003
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 194

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Rybáriková: Keby mi to niekto povedal, pošlem ho na liečenie

Slovenská tenistka postúpila už do osemfinále Australian Open. Tak ďaleko nikdy nebola.

SVET

Ďalšia šanca na referendum o brexite? Podporil ho Blair aj Farage

Aj Briti si myslia, že by rozhodli inak.

SVET

Babiša a Faltýnka vydajú na trestné stíhanie

Babiš v prejave zopakoval, že kauza je podľa neho zmanipulovaná.

EKONOMIKA

Najväčší tender tretej Ficovej vlády sa blíži do finále

ŽSR chcú modernizovať úsek za Bratislavou.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?