Koláče nielen na nedeľu


Ovocný koláč
suroviny na 1 plech alebo 2 okrúhle formy


4 vajcia
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 téglik smotany na šľahanie (250 ml)
olej na vymazanie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy
4 hrnčeky nakrájaného ovocia, napríklad marhule, broskyne, slivky

Drobenka:
1 lyžica studeného masla
2 1/2 lyžice cukru krupice
3 lyžice hrubej alebo polohrubej múky

Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vložíme spolu s cukrom do misy a vyšľaháme do peny. Prisypeme vanilkový cukor, postupne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, prilejeme šľahačku a ešte poriadne rozmiešame. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný olejom a vysypaný hrubou múkou, a uhladíme povrch. Vrstva by mala byť vysoká najviac 1 cm, cesto totiž nakysne. Na povrch tesne vedľa seba naukladáme ovocie (ak použijeme kompót, tak marhule a slivky necháme najprv odkvapkať a potom ich nakrájame na polovič-ky). Drobenka: V miske premiešame cukor s múkou, pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou prstov vypracujeme zo zmesi drobenku. Posypeme ňou koláč a dáme ho piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút. Či je hotový, zistíme, ak vpichneme do cesta drevenú špajdľu a cesto sa na ňu neprilepí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené košíčky s kiwi
suroviny na 12 košíčkov


1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 kocky masla
1 žĺtok
tuk na vytretie formičiek

Kiwi krém:
1 šľahačka v prášku
100 ml mlieka
1 lyžica práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
4 kiwi

Do múky vmiešame cukor a nakrájané maslo, pridáme žĺtok a dobre vypracujeme. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na malé dieliky. Dieliky vtlačíme do tukom vymazaných formičiek a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Formičky s cestom vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút dozlatista. Krém: Šľahačku rozmiešame v studenom mlieku a vyšľaháme do tuhého krému. Pridáme cukor a spojíme s ošúpanými, rozmačkanými kiwi. Vychladnuté košíčky naplníme pomocou zdobiaceho vrecka kiwi krémom a ozdobíme plátkami kiwi.

Mramorová bábovka
suroviny na 1 formu


2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček múčkového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko prášku do pečiva
2 vajcia
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 lyžica kakaa
olej na vytretie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy

V mise postupne zmiešame múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vajcia, prilejeme olej a mlieko a všetko rozmiešame na hladkú redšiu hmotu. Potom odlejeme časť cesta do hrnčeka (asi polovicu hrnčeka) a rozmiešame v ňom lyžicu kakaa. Ak cesto zhustne, pridáme doň lyžičku mlieka, aby zostalo redšie. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy nalejeme polovicu bieleho cesta. Potom rozlejeme kakaové cesto z hrnčeka, tak aby pokrylo biele cesto vo forme. Nakoniec vlejeme do formy ako tretiu vrstvu zvyšné biele cesto. Dáme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Teplotu potom stlmíme na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Vlažnú bábovku po vyklopení pocukrujeme vanilkovým cukrom.

Pomarančový chlebíček
suroviny na 1 formu


4 vajcia
1 kocka masla
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 1/2 hrnčeka hrubej múky
štipka soli
1/2 hrnčeka solamylu
1 prášok do pečiva
2 lyžice ošúpaných a nasekaných mandlí
1 pomaranč (najlepšie bio)
2 lyžice rumu
olej na vytretie formy
strúhanka na vysypanie formy
2 lyžice pomarančovej šťavy
4 lyžice práškového cukru

Vajce rozbijeme, žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo vymiešame dopenista s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Primiešame múku zmiešanú so štipkou soli, solamylom a práškom do pečiva. Do hladkej hmoty vmiešame mandle, nastrúhanú pomarančovú kôru, nadrobno pokrájanú pomarančovú dužinu a rum. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto vlejeme do tukom vymazanej, strúhankou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Poleva: Pomarančovú šťavu vymiešame s cukrom, až vznikne hustá poleva. Na vychladený chlebíček ju rovnomerne vylejeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 246
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 771
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 969
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 762
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 167
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 014
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 630
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 614
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 357
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 755

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.