Ovocný koláč
suroviny na 1 plech alebo 2 okrúhle formy
4 vajcia
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 téglik smotany na šľahanie (250 ml)
olej na vymazanie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy
4 hrnčeky nakrájaného ovocia, napríklad marhule, broskyne, slivky
Drobenka:
1 lyžica studeného masla
2 1/2 lyžice cukru krupice
3 lyžice hrubej alebo polohrubej múky
Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vložíme spolu s cukrom do misy a vyšľaháme do peny. Prisypeme vanilkový cukor, postupne primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, prilejeme šľahačku a ešte poriadne rozmiešame. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný olejom a vysypaný hrubou múkou, a uhladíme povrch. Vrstva by mala byť vysoká najviac 1 cm, cesto totiž nakysne. Na povrch tesne vedľa seba naukladáme ovocie (ak použijeme kompót, tak marhule a slivky necháme najprv odkvapkať a potom ich nakrájame na polovič-ky). Drobenka: V miske premiešame cukor s múkou, pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou prstov vypracujeme zo zmesi drobenku. Posypeme ňou koláč a dáme ho piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút. Či je hotový, zistíme, ak vpichneme do cesta drevenú špajdľu a cesto sa na ňu neprilepí.
Plnené košíčky s kiwi
suroviny na 12 košíčkov
1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 kocky masla
1 žĺtok
tuk na vytretie formičiek
Kiwi krém:
1 šľahačka v prášku
100 ml mlieka
1 lyžica práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
4 kiwi
Do múky vmiešame cukor a nakrájané maslo, pridáme žĺtok a dobre vypracujeme. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na malé dieliky. Dieliky vtlačíme do tukom vymazaných formičiek a necháme asi 30 minút odstáť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Formičky s cestom vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút dozlatista. Krém: Šľahačku rozmiešame v studenom mlieku a vyšľaháme do tuhého krému. Pridáme cukor a spojíme s ošúpanými, rozmačkanými kiwi. Vychladnuté košíčky naplníme pomocou zdobiaceho vrecka kiwi krémom a ozdobíme plátkami kiwi.
Mramorová bábovka
suroviny na 1 formu
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček múčkového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 vrecko prášku do pečiva
2 vajcia
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 lyžica kakaa
olej na vytretie formy
hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie formy
V mise postupne zmiešame múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vajcia, prilejeme olej a mlieko a všetko rozmiešame na hladkú redšiu hmotu. Potom odlejeme časť cesta do hrnčeka (asi polovicu hrnčeka) a rozmiešame v ňom lyžicu kakaa. Ak cesto zhustne, pridáme doň lyžičku mlieka, aby zostalo redšie. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy nalejeme polovicu bieleho cesta. Potom rozlejeme kakaové cesto z hrnčeka, tak aby pokrylo biele cesto vo forme. Nakoniec vlejeme do formy ako tretiu vrstvu zvyšné biele cesto. Dáme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Teplotu potom stlmíme na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Vlažnú bábovku po vyklopení pocukrujeme vanilkovým cukrom.
Pomarančový chlebíček
suroviny na 1 formu
4 vajcia
1 kocka masla
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 1/2 hrnčeka hrubej múky
štipka soli
1/2 hrnčeka solamylu
1 prášok do pečiva
2 lyžice ošúpaných a nasekaných mandlí
1 pomaranč (najlepšie bio)
2 lyžice rumu
olej na vytretie formy
strúhanka na vysypanie formy
2 lyžice pomarančovej šťavy
4 lyžice práškového cukru
Vajce rozbijeme, žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo vymiešame dopenista s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami. Primiešame múku zmiešanú so štipkou soli, solamylom a práškom do pečiva. Do hladkej hmoty vmiešame mandle, nastrúhanú pomarančovú kôru, nadrobno pokrájanú pomarančovú dužinu a rum. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Cesto vlejeme do tukom vymazanej, strúhankou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Poleva: Pomarančovú šťavu vymiešame s cukrom, až vznikne hustá poleva. Na vychladený chlebíček ju rovnomerne vylejeme.
Autor: Dana Karafiátová