SME

Najlepšia pizza

Premeňte svoju kuchyňu na najlepšiu pizzériu v meste.

Špenátová pizza s vajcom

suroviny na 1 pizzu
1 hotové cesto na pizzu l olivový olej l 1 cibuľa l 1 lyžica paradajkového pretlaku l 1 lyžica sušených byliniek (oregano, tymián, majoránka) l 1/2 plechovky sekaných paradajok l 50 g čerstvého špenátu l 100 g mozzarelly l 1 vajce l soľ, korenie

Obdĺžnikový plát cesta rozložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Potrieme ho olivovým olejom a necháme 10 minút stáť. Lyžicu oleja rozohrejeme na panvici a osmažíme na ňom jemne nakrájanú cibuľu do zmäknutia. Pridáme pretlak s bylinkami a ďalšiu minútu restujeme. Vlejeme posekané paradajky a dusíme za občasného miešania 10 minút (do zhustnutia).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Cesto potrieme paradajkovou omáčkou. Umytý špenát vložíme do sitka a prelejeme vriacou vodou. Špenát rozmiestnime na cesto a posypeme na kocky nakrájanou mozzarellou. Pečieme v rozohriatej rúre asi 10 minút. Na pizzu rozbijeme vajce a ďalej pečieme, kým nestuhne, trvá to asi 5 minút.

Pizza Calzone so zeleninou a syrom Feta

pochutky_04.jpgsuroviny na 4 porcie
1 baklažán l 2 lyžice olivového oleja l 2 červené papriky l 4 paradajky l 2 hotové cestá na pizzu l 100 g syra Feta l 12 vykôstkovaných čiernych olív l 1 lyžica čerstvého alebo sušeného oregana l hŕstka nasekanej čerstvej bazalky l 1 lyžica mlieka l soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Baklažán nakrájame na tenké kolieska, potrieme ich olejom a vložíme do pekáčika. Pridáme na kocky nakrájanú očistenú papriku a pečieme v rúre asi 15 minút. Necháme vychladnúť. Paradajky pokrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenom podklade na hrúbku asi 4 mm a vykrojíme z neho dva rovnako veľké guľaté pláty s priemerom asi 25 cm.

SkryťVypnúť reklamu

Na jeden plát rozložíme vychladnutý baklažán, papriky, rozdrobený alebo na kocky pokrájaný syr, paradajky a olivy. Každú vrstvu okrem syra a olív ľahko osolíme, okoreníme a posypeme bylinkami. Priklopíme druhou polovicou cesta, okraje potrieme vodou a pritlačíme k sebe, aby náplň nevytiekla. Povrch pokropíme mliekom a pečieme dozlatista asi 25 minút.

Pizza so sušenými paradajkami, nivou, rukolou a prošutompochutky_06.jpg

suroviny na 1 pizzu
1 hotové cesto na pizzu l olivový olej l 1 strúčik cesnaku l 1/2 plechovky sekaných paradajok l 4 sušené paradajky l Na ozdobu: 100 g nivy l 50 g rukoly l 4 plátky prošuta l hobliny parmezánu l soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Z cesta vytvarujeme guľatý korpus, prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a necháme 10 minút stáť. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja, prihodíme nasekaný cesnak a smažíme 1 minútu.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme para-dajky, osolíme a okoreníme. Ďalej smažíme asi 5 minút (do zhustnutia) a zároveň vidličkou roztlačíme veľké kusy paradajok. Necháme vychladnúť. Paradajkovou omáčkou potrieme cesto, povrch posypeme nasekanými sušenými paradajkami a rozdrobenou nivou. Pečieme asi 15 minút, kým okraje cesta zozlatnú. Podávame ozdobené hŕstkou rukoly, plátkom prošuta a hoblinkami parmezánu.

Pizza slimáky

pochutky_02.jpgsuroviny na 12 slimákov
300 g lístkového cesta l 100 ml hotovej paradajkovej omáčky na pizzu l 100 g tenkých plátkov šunky l 100 g najemno nastrúhaného syru l 1 lyžica nasekaného oregana l 1 rozšľahané vajce

Cesto vyvaľkáme na pomúčenom podklade na obdĺžnikový plát veľký asi 40 x 30 cm. Povrch potrieme paradajkovou omáčkou, ale necháme asi centimetrový voľný okraj, nakladieme plátky šunky a posypeme syrom a bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto opatrne zrolujeme z užšej strany a vychladíme v chladničke asi 10 minút. Rolku rozkrájame na 12 plátkov hrubých asi 2 cm. Slimáky rozložíme naplocho na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 12 minút dozlatista; pred servírovaním necháme slimáky chvíľku odpočinúť.

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu