SME

Pohostenie na party

Čím prekvapiť hostí na letnej párty? Chcelo by to niečo slané, kyslé alebo ostrejšie... Vyskúšajte naše nakladané dobroty. Už žiadne chystanie chlebíčkov, stačí siahnuť do chladničky a jesť.

Datle v slaninovom kabátiku

suroviny na 4 porcie

250 g anglickej slaniny l 2 balíčky sušených datlí l špáradlá

Plátky slaniny nakrájame na šírku datlí. Každú datľu zabalíme do plátka slaniny a prepichneme špáradlom, aby obal držal. Slaninové balíčky opečieme na panvici dozlatista. Podávame horúce.
Tip: Namiesto datlí môžeme použiť sušené slivky, ktoré na noc namočíme do slivovice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nakladaný balkánsky syr

pohostenie_07.jpgsuroviny na 1 pohár0,5 l

200 g balkánskeho syra alebo syra feta l 2 strúčiky cesnaku l 1 vetvička oregana (môže byť i sušené) l 1 vetvička šalvie (môže byť i sušená) l 1 vetvička rozmarínu (môže byť i sušený) l 5 gu-ľôčok čierneho korenia l 4 feferónky l 1 pohár čiernych olív l olivový olej

SkryťVypnúť reklamu


Syr nakrájame na kocky, cesnak na plátky a feferónky na polovičky. Do pohára postupne vložíme syr, na každú vrstvu syra nakladieme cesnak, bylinky (čerstvé sa nemusia krájať), olivy a feferónky. Pohár po naplnení dolejeme olivovým olejom, dobre uzatvoríme a v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Feferónky, malé baklažány alebo patizóny naplníme lučinou a pridáme do pohára s balkánskym syrom.

Syrová zmes v olejipohostenie_03.jpg

suroviny na 1 pohár (1 l)

150 g údeného eidamu l 150 g nivy l 2 kusy syra camembert l 1 lyžička mletých čili papričiek l 4 strúčiky cesnaku l 2 cibule l 1 feferónka l 5 guľôčok celého korenia l olivový olej na zaliatie

Eidam a nivu nakrájame na kocôčky. Camemberty pozdĺž rozkrojíme na polovičky. Obe potrieme zmesou čili a ošúpaného, roztlačeného cesnaku a opäť ich spojíme dohromady. Potom ich rozkrojíme na 8 trojuholníčkov. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, feferónku pozdĺž na štvrtiny.

SkryťVypnúť reklamu

Na dno pohára nasypeme trochu cibule a na ňu striedavo ukladáme syry. Na každú vrstvu poukladáme opäť cibuľu a feferónku. Pridáme korenie a syry zalejeme až po okraj pohára olivovým olejom. Dobre uzatvoríme, v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Pre maškrtné jazýčky pridáme k syrom zmes malých naložených húb.

Utopenpohostenie_08.jpgci v pivovom náleve

suroviny na 1 pohár (1 l)

10 safaládok l 4 cibule l bobkový list l Nálev: 500 ml čierneho piva l 1 lyžička mletého čili korenia l 10 guľôčok čierneho korenia l soľ l 4 feferónky

Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Safaládky narežeme pozdĺž do 3, vložíme do nich bobkový list a koliesko cibule. Safaládky poukladáme do pohára, na každú vrstvu nasypeme zvyšnú cibuľu a pridáme feferónku. NÁLEV: V hrnci povaríme čierne pivo s čili papričkami, čiernym korením a soľou. Safaládky v pohári zalejeme nálevom a necháme asi týždeň uležať na chladnom a tmavom mieste.
Tip: Nechutia vám ostré jedlá? Vymeňte feferónky za baranie rohy.

SkryťVypnúť reklamu

Smažené banány s parmezánom

suroviny na 4 porciepohostenie_05.jpg

4 pevné banány l 2 lyžice citrónovej šťavy l 2 vajcia l 70 g parmezánu l 4 lyžice bieleho suchého vína l 50 g hladkej múky l čerstvá bazalka l olej na pečenie l špáradlá

Ošúpané banány nakrájame na šikmé, dlhé plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Do misky dáme vajcia, biele víno, parmezán, hladkú múku a nadrobno nakrájanú bazalku. Všetky suroviny rozmiešame varechou na hladké, redšie cestíčko. Plátky banánov obalíme v cestíčku, a ihneď smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame napichnuté na špáradle s bazalkovým lístkom.
Tip: Použite baby banány - chutia zo všetkých banánov najlepšie.

Nakladaný cesnak

pohostenie_06.jpgsuroviny na 2 poháre

8 väčších cesnakov l 2 vetvičky rozmarínu l 1 feferónka l 500 ml olivového oleja

Strúčik cesnaku ošúpeme a pomiešame nadrobno pokrájanou feferónkou. Zmes dôkladne premiešame a rozdelíme do pohárov. Do každej vložíme vetvičku rozmarínu a zalejeme olejom, potom ich vzdušne uzatvoríme. Naložený cesnak necháme približne desať dní uležať.
Tip: Môžeme ho konzumovať samotný k poháru dobrého piva alebo ho servírovať ako prílohu k rôzne upraveným mäsám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 430
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 596
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 366
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 420
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 022
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 599
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu