SME

Pohostenie na party

Čím prekvapiť hostí na letnej párty? Chcelo by to niečo slané, kyslé alebo ostrejšie... Vyskúšajte naše nakladané dobroty. Už žiadne chystanie chlebíčkov, stačí siahnuť do chladničky a jesť.

Datle v slaninovom kabátiku

suroviny na 4 porcie

250 g anglickej slaniny l 2 balíčky sušených datlí l špáradlá

Plátky slaniny nakrájame na šírku datlí. Každú datľu zabalíme do plátka slaniny a prepichneme špáradlom, aby obal držal. Slaninové balíčky opečieme na panvici dozlatista. Podávame horúce.
Tip: Namiesto datlí môžeme použiť sušené slivky, ktoré na noc namočíme do slivovice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nakladaný balkánsky syr

pohostenie_07.jpgsuroviny na 1 pohár0,5 l

200 g balkánskeho syra alebo syra feta l 2 strúčiky cesnaku l 1 vetvička oregana (môže byť i sušené) l 1 vetvička šalvie (môže byť i sušená) l 1 vetvička rozmarínu (môže byť i sušený) l 5 gu-ľôčok čierneho korenia l 4 feferónky l 1 pohár čiernych olív l olivový olej

SkryťVypnúť reklamu


Syr nakrájame na kocky, cesnak na plátky a feferónky na polovičky. Do pohára postupne vložíme syr, na každú vrstvu syra nakladieme cesnak, bylinky (čerstvé sa nemusia krájať), olivy a feferónky. Pohár po naplnení dolejeme olivovým olejom, dobre uzatvoríme a v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Feferónky, malé baklažány alebo patizóny naplníme lučinou a pridáme do pohára s balkánskym syrom.

Syrová zmes v olejipohostenie_03.jpg

suroviny na 1 pohár (1 l)

150 g údeného eidamu l 150 g nivy l 2 kusy syra camembert l 1 lyžička mletých čili papričiek l 4 strúčiky cesnaku l 2 cibule l 1 feferónka l 5 guľôčok celého korenia l olivový olej na zaliatie

Eidam a nivu nakrájame na kocôčky. Camemberty pozdĺž rozkrojíme na polovičky. Obe potrieme zmesou čili a ošúpaného, roztlačeného cesnaku a opäť ich spojíme dohromady. Potom ich rozkrojíme na 8 trojuholníčkov. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, feferónku pozdĺž na štvrtiny.

SkryťVypnúť reklamu

Na dno pohára nasypeme trochu cibule a na ňu striedavo ukladáme syry. Na každú vrstvu poukladáme opäť cibuľu a feferónku. Pridáme korenie a syry zalejeme až po okraj pohára olivovým olejom. Dobre uzatvoríme, v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Pre maškrtné jazýčky pridáme k syrom zmes malých naložených húb.

Utopenpohostenie_08.jpgci v pivovom náleve

suroviny na 1 pohár (1 l)

10 safaládok l 4 cibule l bobkový list l Nálev: 500 ml čierneho piva l 1 lyžička mletého čili korenia l 10 guľôčok čierneho korenia l soľ l 4 feferónky

Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Safaládky narežeme pozdĺž do 3, vložíme do nich bobkový list a koliesko cibule. Safaládky poukladáme do pohára, na každú vrstvu nasypeme zvyšnú cibuľu a pridáme feferónku. NÁLEV: V hrnci povaríme čierne pivo s čili papričkami, čiernym korením a soľou. Safaládky v pohári zalejeme nálevom a necháme asi týždeň uležať na chladnom a tmavom mieste.
Tip: Nechutia vám ostré jedlá? Vymeňte feferónky za baranie rohy.

SkryťVypnúť reklamu

Smažené banány s parmezánom

suroviny na 4 porciepohostenie_05.jpg

4 pevné banány l 2 lyžice citrónovej šťavy l 2 vajcia l 70 g parmezánu l 4 lyžice bieleho suchého vína l 50 g hladkej múky l čerstvá bazalka l olej na pečenie l špáradlá

Ošúpané banány nakrájame na šikmé, dlhé plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Do misky dáme vajcia, biele víno, parmezán, hladkú múku a nadrobno nakrájanú bazalku. Všetky suroviny rozmiešame varechou na hladké, redšie cestíčko. Plátky banánov obalíme v cestíčku, a ihneď smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame napichnuté na špáradle s bazalkovým lístkom.
Tip: Použite baby banány - chutia zo všetkých banánov najlepšie.

Nakladaný cesnak

pohostenie_06.jpgsuroviny na 2 poháre

8 väčších cesnakov l 2 vetvičky rozmarínu l 1 feferónka l 500 ml olivového oleja

Strúčik cesnaku ošúpeme a pomiešame nadrobno pokrájanou feferónkou. Zmes dôkladne premiešame a rozdelíme do pohárov. Do každej vložíme vetvičku rozmarínu a zalejeme olejom, potom ich vzdušne uzatvoríme. Naložený cesnak necháme približne desať dní uležať.
Tip: Môžeme ho konzumovať samotný k poháru dobrého piva alebo ho servírovať ako prílohu k rôzne upraveným mäsám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 574
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 336
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 4 729
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 561
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 651
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 638
  7. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 196
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 470
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 41 692
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 583
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 083
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 067
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 981
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 295
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 7 483
  8. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne? 4 887
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
reklama
SkryťZatvoriť reklamu