SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Pohostenie na party

Čím prekvapiť hostí na letnej párty? Chcelo by to niečo slané, kyslé alebo ostrejšie... Vyskúšajte naše nakladané dobroty. Už žiadne chystanie chlebíčkov, stačí siahnuť do chladničky a jesť.

Datle v slaninovom kabátiku

suroviny na 4 porcie

250 g anglickej slaniny l 2 balíčky sušených datlí l špáradlá

Plátky slaniny nakrájame na šírku datlí. Každú datľu zabalíme do plátka slaniny a prepichneme špáradlom, aby obal držal. Slaninové balíčky opečieme na panvici dozlatista. Podávame horúce.
Tip: Namiesto datlí môžeme použiť sušené slivky, ktoré na noc namočíme do slivovice.

Nakladaný balkánsky syr

pohostenie_07.jpgsuroviny na 1 pohár0,5 l

200 g balkánskeho syra alebo syra feta l 2 strúčiky cesnaku l 1 vetvička oregana (môže byť i sušené) l 1 vetvička šalvie (môže byť i sušená) l 1 vetvička rozmarínu (môže byť i sušený) l 5 gu-ľôčok čierneho korenia l 4 feferónky l 1 pohár čiernych olív l olivový olej

Skryť Vypnúť reklamu


Syr nakrájame na kocky, cesnak na plátky a feferónky na polovičky. Do pohára postupne vložíme syr, na každú vrstvu syra nakladieme cesnak, bylinky (čerstvé sa nemusia krájať), olivy a feferónky. Pohár po naplnení dolejeme olivovým olejom, dobre uzatvoríme a v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Feferónky, malé baklažány alebo patizóny naplníme lučinou a pridáme do pohára s balkánskym syrom.

Syrová zmes v olejipohostenie_03.jpg

suroviny na 1 pohár (1 l)

150 g údeného eidamu l 150 g nivy l 2 kusy syra camembert l 1 lyžička mletých čili papričiek l 4 strúčiky cesnaku l 2 cibule l 1 feferónka l 5 guľôčok celého korenia l olivový olej na zaliatie

Eidam a nivu nakrájame na kocôčky. Camemberty pozdĺž rozkrojíme na polovičky. Obe potrieme zmesou čili a ošúpaného, roztlačeného cesnaku a opäť ich spojíme dohromady. Potom ich rozkrojíme na 8 trojuholníčkov. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, feferónku pozdĺž na štvrtiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Na dno pohára nasypeme trochu cibule a na ňu striedavo ukladáme syry. Na každú vrstvu poukladáme opäť cibuľu a feferónku. Pridáme korenie a syry zalejeme až po okraj pohára olivovým olejom. Dobre uzatvoríme, v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Pre maškrtné jazýčky pridáme k syrom zmes malých naložených húb.

Utopenpohostenie_08.jpgci v pivovom náleve

suroviny na 1 pohár (1 l)

10 safaládok l 4 cibule l bobkový list l Nálev: 500 ml čierneho piva l 1 lyžička mletého čili korenia l 10 guľôčok čierneho korenia l soľ l 4 feferónky

Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Safaládky narežeme pozdĺž do 3, vložíme do nich bobkový list a koliesko cibule. Safaládky poukladáme do pohára, na každú vrstvu nasypeme zvyšnú cibuľu a pridáme feferónku. NÁLEV: V hrnci povaríme čierne pivo s čili papričkami, čiernym korením a soľou. Safaládky v pohári zalejeme nálevom a necháme asi týždeň uležať na chladnom a tmavom mieste.
Tip: Nechutia vám ostré jedlá? Vymeňte feferónky za baranie rohy.

Skryť Vypnúť reklamu

Smažené banány s parmezánom

suroviny na 4 porciepohostenie_05.jpg

4 pevné banány l 2 lyžice citrónovej šťavy l 2 vajcia l 70 g parmezánu l 4 lyžice bieleho suchého vína l 50 g hladkej múky l čerstvá bazalka l olej na pečenie l špáradlá

Ošúpané banány nakrájame na šikmé, dlhé plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Do misky dáme vajcia, biele víno, parmezán, hladkú múku a nadrobno nakrájanú bazalku. Všetky suroviny rozmiešame varechou na hladké, redšie cestíčko. Plátky banánov obalíme v cestíčku, a ihneď smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame napichnuté na špáradle s bazalkovým lístkom.
Tip: Použite baby banány - chutia zo všetkých banánov najlepšie.

Nakladaný cesnak

pohostenie_06.jpgsuroviny na 2 poháre

8 väčších cesnakov l 2 vetvičky rozmarínu l 1 feferónka l 500 ml olivového oleja

Strúčik cesnaku ošúpeme a pomiešame nadrobno pokrájanou feferónkou. Zmes dôkladne premiešame a rozdelíme do pohárov. Do každej vložíme vetvičku rozmarínu a zalejeme olejom, potom ich vzdušne uzatvoríme. Naložený cesnak necháme približne desať dní uležať.
Tip: Môžeme ho konzumovať samotný k poháru dobrého piva alebo ho servírovať ako prílohu k rôzne upraveným mäsám.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 841
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 668
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 003
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 687
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 936
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 547
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 082
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 578
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 488
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 331
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.