Datle v slaninovom kabátiku
suroviny na 4 porcie
250 g anglickej slaniny l 2 balíčky sušených datlí l špáradlá
Plátky slaniny nakrájame na šírku datlí. Každú datľu zabalíme do plátka slaniny a prepichneme špáradlom, aby obal držal. Slaninové balíčky opečieme na panvici dozlatista. Podávame horúce.
Tip: Namiesto datlí môžeme použiť sušené slivky, ktoré na noc namočíme do slivovice.
Nakladaný balkánsky syr
suroviny na 1 pohár0,5 l
200 g balkánskeho syra alebo syra feta l 2 strúčiky cesnaku l 1 vetvička oregana (môže byť i sušené) l 1 vetvička šalvie (môže byť i sušená) l 1 vetvička rozmarínu (môže byť i sušený) l 5 gu-ľôčok čierneho korenia l 4 feferónky l 1 pohár čiernych olív l olivový olej
Syr nakrájame na kocky, cesnak na plátky a feferónky na polovičky. Do pohára postupne vložíme syr, na každú vrstvu syra nakladieme cesnak, bylinky (čerstvé sa nemusia krájať), olivy a feferónky. Pohár po naplnení dolejeme olivovým olejom, dobre uzatvoríme a v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Feferónky, malé baklažány alebo patizóny naplníme lučinou a pridáme do pohára s balkánskym syrom.
Syrová zmes v oleji
suroviny na 1 pohár (1 l)
150 g údeného eidamu l 150 g nivy l 2 kusy syra camembert l 1 lyžička mletých čili papričiek l 4 strúčiky cesnaku l 2 cibule l 1 feferónka l 5 guľôčok celého korenia l olivový olej na zaliatie
Eidam a nivu nakrájame na kocôčky. Camemberty pozdĺž rozkrojíme na polovičky. Obe potrieme zmesou čili a ošúpaného, roztlačeného cesnaku a opäť ich spojíme dohromady. Potom ich rozkrojíme na 8 trojuholníčkov. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, feferónku pozdĺž na štvrtiny.
Na dno pohára nasypeme trochu cibule a na ňu striedavo ukladáme syry. Na každú vrstvu poukladáme opäť cibuľu a feferónku. Pridáme korenie a syry zalejeme až po okraj pohára olivovým olejom. Dobre uzatvoríme, v chlade a tme necháme asi týždeň uležať.
Tip: Pre maškrtné jazýčky pridáme k syrom zmes malých naložených húb.
Utopen
ci v pivovom náleve
suroviny na 1 pohár (1 l)
10 safaládok l 4 cibule l bobkový list l Nálev: 500 ml čierneho piva l 1 lyžička mletého čili korenia l 10 guľôčok čierneho korenia l soľ l 4 feferónky
Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Safaládky narežeme pozdĺž do 3, vložíme do nich bobkový list a koliesko cibule. Safaládky poukladáme do pohára, na každú vrstvu nasypeme zvyšnú cibuľu a pridáme feferónku. NÁLEV: V hrnci povaríme čierne pivo s čili papričkami, čiernym korením a soľou. Safaládky v pohári zalejeme nálevom a necháme asi týždeň uležať na chladnom a tmavom mieste.
Tip: Nechutia vám ostré jedlá? Vymeňte feferónky za baranie rohy.
Smažené banány s parmezánom
suroviny na 4 porcie
4 pevné banány l 2 lyžice citrónovej šťavy l 2 vajcia l 70 g parmezánu l 4 lyžice bieleho suchého vína l 50 g hladkej múky l čerstvá bazalka l olej na pečenie l špáradlá
Ošúpané banány nakrájame na šikmé, dlhé plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Do misky dáme vajcia, biele víno, parmezán, hladkú múku a nadrobno nakrájanú bazalku. Všetky suroviny rozmiešame varechou na hladké, redšie cestíčko. Plátky banánov obalíme v cestíčku, a ihneď smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame napichnuté na špáradle s bazalkovým lístkom.
Tip: Použite baby banány - chutia zo všetkých banánov najlepšie.
Nakladaný cesnak
suroviny na 2 poháre
8 väčších cesnakov l 2 vetvičky rozmarínu l 1 feferónka l 500 ml olivového oleja
Strúčik cesnaku ošúpeme a pomiešame nadrobno pokrájanou feferónkou. Zmes dôkladne premiešame a rozdelíme do pohárov. Do každej vložíme vetvičku rozmarínu a zalejeme olejom, potom ich vzdušne uzatvoríme. Naložený cesnak necháme približne desať dní uležať.
Tip: Môžeme ho konzumovať samotný k poháru dobrého piva alebo ho servírovať ako prílohu k rôzne upraveným mäsám.
Autor: Dana Karafiátová