Ryby a rybičky

Máločo je pre náš organizmus také zdravé ako rybie mäso. Aby ste si ho čo najlepšie vychutnali, prinášame vám päť originálnych receptov na ľahké rybacie špeciality.

ryba-pecena-v-pergamenu.jpgPečená ryba v pergamene
suroviny na 4 porcie


4 čerstvé, vypitvané liene alebo iné menšie ryby vcelku (napr. pramica či filé z mrazenej tresky)
1 citrón
1 - 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
8 lyžíc olivového oleja
čerstvé bylinky, napr. 4 vetvičky rozmarínu alebo tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Vypitvané ryby umyjeme a usušíme papierovou utierkou. Pokvapkáme ich citrónom a osolíme zvonku i zvnútra. Do brušnej dutiny vložíme nasekanú petržlenovú vňatku. Z papiera na pečenie vystrihneme 4 štvorce (veľké asi 40 x 40 cm). V strede ich potrieme olejom a na každý z nich položíme rybu, obložíme ju vetvičkami rozmarínu, osolíme ju a pokvapkáme olejom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z papiera vytvoríme balíček; aby z neho pri pečení nevytiekla šťava, necháme spoj hore. Hotové balíčky rozmiestnime na plech a v rozohriatej rúre ich pečieme 15 - 20 minút. Potom ich položíme na tanier a opatrne roztvoríme.

Zapečená ryba so zemiakmi
suroviny na 4 porcie


zapecena-ryba-s-bramborami.jpg500 g filiet z tresky
1/2 citrónu
2 lyžice masla na vytrenie zapekacej misky
800 g zemiakov, ošúpaných a na plátky nakrájaných
2 cibule, nakrájané na kolieska
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
100 g strúhaného tvrdého syra, napr. eidamu
korenie, soľ

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Makrely rozložíme na tanier, pokvapkáme ich zvonka i zvnútra citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misku alebo pekáčik vymažeme maslom. Zemiaky nakrájame na plátky a polovicu ich rozložíme na dno pekáča. Striedavo na ne nakladieme cibuľu, petržlenovú vňatku a polovicu strúhaného syra. Pridáme ryby, zakryjeme ich druhou polovicou zemiakov a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Na povrch rozložíme kúsky masla a na 40 minút dáme piecť do vopred rozohriatej rúry.

Šalát z rybích tyčiniek surimy
suroviny na 4 porcie


250 g mrazených tyčiniek surimy (treska s príchuťou kraba)
1 pohár zaváraného zeleru (asi 150 g)
5 lyžíc majonézy
5 lyžíc kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón
1 hlávkový šalát na vyloženie misiek
biele korenie, soľ

Zmrazené surimy vložíme do kastrólika s vriacou vodou a krátko ich povaríme. Po vychladnutí v studenej vode ich vylúpeme z obalov, nakrájame na plátky a vložíme do misky. Pridáme precedený zeler, majonézu, kyslú smotanu, nakvapkáme citrón, okoreníme, osolíme a ľahko premiešame. Do misiek položíme umyté listy šalátu a na ne šalát z tyčiniek surimy. Môžeme ozdobiť žeruchou.

Rybacia polievka s paradajkami
suroviny na 4 porcie


rybi-polevka-s-rajcaty.jpg2 lyžice oleja
2 - 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 jemne nasekaná cibuľa
250 g mrazeného filé nakrájaného na kúsky
3 stredné zemiaky nakrájané na kúsky
500 g nakrájaných paradajok (alebo plechovka sekaných)
2 - 3 bobkové listy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňatky
vetvička tymiánu
korenie, soľ

V kastróliku zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu. Prihodíme cesnak a kúsky ryby a osmažíme ich zo všetkých strán. Pridáme zemiaky, paradajky, bobkový list, tymián, všetko osolíme a 5 minút podusíme. Obsah kastrólika zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu a pomaly varíme 10 - 15 minút. Hotovú polievku posypeme petržlenovou vňatkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 438
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 172
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 100
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 070
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 271
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 944
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 208
  8. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 204
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 068
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 006

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Tatry zasiahla povodeň, viaceré chodníky uzavreli

V severných dolinách Tatier platia obmedzenia.

Stĺpček Jakuba Fila

Bordel v lesoch, riekach a na úradoch

Spor o odpad v lome nad Dechticami je ďalšou ukážkou prístupu k prostrediu.

KOŠICE KORZÁR

Pamätník Kuciaka a jeho priateľky z centra Košíc záhadne zmizol

O tom, kto a prečo ho zlikvidoval, nevedia aktivisti, knižnica ani magistrát.

Neprehliadnite tiež

Najlepšiu pôrodnicu má Univerzitná nemocnica v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.