Ryby a rybičky

Máločo je pre náš organizmus také zdravé ako rybie mäso. Aby ste si ho čo najlepšie vychutnali, prinášame vám päť originálnych receptov na ľahké rybacie špeciality.

ryba-pecena-v-pergamenu.jpgPečená ryba v pergamene
suroviny na 4 porcie


4 čerstvé, vypitvané liene alebo iné menšie ryby vcelku (napr. pramica či filé z mrazenej tresky)
1 citrón
1 - 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
8 lyžíc olivového oleja
čerstvé bylinky, napr. 4 vetvičky rozmarínu alebo tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Vypitvané ryby umyjeme a usušíme papierovou utierkou. Pokvapkáme ich citrónom a osolíme zvonku i zvnútra. Do brušnej dutiny vložíme nasekanú petržlenovú vňatku. Z papiera na pečenie vystrihneme 4 štvorce (veľké asi 40 x 40 cm). V strede ich potrieme olejom a na každý z nich položíme rybu, obložíme ju vetvičkami rozmarínu, osolíme ju a pokvapkáme olejom.

Z papiera vytvoríme balíček; aby z neho pri pečení nevytiekla šťava, necháme spoj hore. Hotové balíčky rozmiestnime na plech a v rozohriatej rúre ich pečieme 15 - 20 minút. Potom ich položíme na tanier a opatrne roztvoríme.

Zapečená ryba so zemiakmi
suroviny na 4 porcie


zapecena-ryba-s-bramborami.jpg500 g filiet z tresky
1/2 citrónu
2 lyžice masla na vytrenie zapekacej misky
800 g zemiakov, ošúpaných a na plátky nakrájaných
2 cibule, nakrájané na kolieska
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
100 g strúhaného tvrdého syra, napr. eidamu
korenie, soľ

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Makrely rozložíme na tanier, pokvapkáme ich zvonka i zvnútra citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misku alebo pekáčik vymažeme maslom. Zemiaky nakrájame na plátky a polovicu ich rozložíme na dno pekáča. Striedavo na ne nakladieme cibuľu, petržlenovú vňatku a polovicu strúhaného syra. Pridáme ryby, zakryjeme ich druhou polovicou zemiakov a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Na povrch rozložíme kúsky masla a na 40 minút dáme piecť do vopred rozohriatej rúry.

Šalát z rybích tyčiniek surimy
suroviny na 4 porcie


250 g mrazených tyčiniek surimy (treska s príchuťou kraba)
1 pohár zaváraného zeleru (asi 150 g)
5 lyžíc majonézy
5 lyžíc kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón
1 hlávkový šalát na vyloženie misiek
biele korenie, soľ

Zmrazené surimy vložíme do kastrólika s vriacou vodou a krátko ich povaríme. Po vychladnutí v studenej vode ich vylúpeme z obalov, nakrájame na plátky a vložíme do misky. Pridáme precedený zeler, majonézu, kyslú smotanu, nakvapkáme citrón, okoreníme, osolíme a ľahko premiešame. Do misiek položíme umyté listy šalátu a na ne šalát z tyčiniek surimy. Môžeme ozdobiť žeruchou.

Rybacia polievka s paradajkami
suroviny na 4 porcie


rybi-polevka-s-rajcaty.jpg2 lyžice oleja
2 - 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 jemne nasekaná cibuľa
250 g mrazeného filé nakrájaného na kúsky
3 stredné zemiaky nakrájané na kúsky
500 g nakrájaných paradajok (alebo plechovka sekaných)
2 - 3 bobkové listy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňatky
vetvička tymiánu
korenie, soľ

V kastróliku zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu. Prihodíme cesnak a kúsky ryby a osmažíme ich zo všetkých strán. Pridáme zemiaky, paradajky, bobkový list, tymián, všetko osolíme a 5 minút podusíme. Obsah kastrólika zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu a pomaly varíme 10 - 15 minút. Hotovú polievku posypeme petržlenovou vňatkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 667
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 966
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 106
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 824
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 670
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 447
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 098
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 020
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 857
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 472

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

KOMENTÁRE

Úrad, ktorý by Slovensku zdvihol reputáciu

To, že prípadný úspech vláda zneužije na marketing, je rub príbehu.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.