SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Ryby a rybičky

Máločo je pre náš organizmus také zdravé ako rybie mäso. Aby ste si ho čo najlepšie vychutnali, prinášame vám päť originálnych receptov na ľahké rybacie špeciality.

ryba-pecena-v-pergamenu.jpgPečená ryba v pergamene
suroviny na 4 porcie


4 čerstvé, vypitvané liene alebo iné menšie ryby vcelku (napr. pramica či filé z mrazenej tresky)
1 citrón
1 - 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
8 lyžíc olivového oleja
čerstvé bylinky, napr. 4 vetvičky rozmarínu alebo tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Vypitvané ryby umyjeme a usušíme papierovou utierkou. Pokvapkáme ich citrónom a osolíme zvonku i zvnútra. Do brušnej dutiny vložíme nasekanú petržlenovú vňatku. Z papiera na pečenie vystrihneme 4 štvorce (veľké asi 40 x 40 cm). V strede ich potrieme olejom a na každý z nich položíme rybu, obložíme ju vetvičkami rozmarínu, osolíme ju a pokvapkáme olejom.

Skryť Vypnúť reklamu

Z papiera vytvoríme balíček; aby z neho pri pečení nevytiekla šťava, necháme spoj hore. Hotové balíčky rozmiestnime na plech a v rozohriatej rúre ich pečieme 15 - 20 minút. Potom ich položíme na tanier a opatrne roztvoríme.

Zapečená ryba so zemiakmi
suroviny na 4 porcie


zapecena-ryba-s-bramborami.jpg500 g filiet z tresky
1/2 citrónu
2 lyžice masla na vytrenie zapekacej misky
800 g zemiakov, ošúpaných a na plátky nakrájaných
2 cibule, nakrájané na kolieska
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
100 g strúhaného tvrdého syra, napr. eidamu
korenie, soľ

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Makrely rozložíme na tanier, pokvapkáme ich zvonka i zvnútra citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misku alebo pekáčik vymažeme maslom. Zemiaky nakrájame na plátky a polovicu ich rozložíme na dno pekáča. Striedavo na ne nakladieme cibuľu, petržlenovú vňatku a polovicu strúhaného syra. Pridáme ryby, zakryjeme ich druhou polovicou zemiakov a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Na povrch rozložíme kúsky masla a na 40 minút dáme piecť do vopred rozohriatej rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát z rybích tyčiniek surimy
suroviny na 4 porcie


250 g mrazených tyčiniek surimy (treska s príchuťou kraba)
1 pohár zaváraného zeleru (asi 150 g)
5 lyžíc majonézy
5 lyžíc kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón
1 hlávkový šalát na vyloženie misiek
biele korenie, soľ

Zmrazené surimy vložíme do kastrólika s vriacou vodou a krátko ich povaríme. Po vychladnutí v studenej vode ich vylúpeme z obalov, nakrájame na plátky a vložíme do misky. Pridáme precedený zeler, majonézu, kyslú smotanu, nakvapkáme citrón, okoreníme, osolíme a ľahko premiešame. Do misiek položíme umyté listy šalátu a na ne šalát z tyčiniek surimy. Môžeme ozdobiť žeruchou.

Rybacia polievka s paradajkami
suroviny na 4 porcie


rybi-polevka-s-rajcaty.jpg2 lyžice oleja
2 - 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 jemne nasekaná cibuľa
250 g mrazeného filé nakrájaného na kúsky
3 stredné zemiaky nakrájané na kúsky
500 g nakrájaných paradajok (alebo plechovka sekaných)
2 - 3 bobkové listy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňatky
vetvička tymiánu
korenie, soľ

V kastróliku zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu. Prihodíme cesnak a kúsky ryby a osmažíme ich zo všetkých strán. Pridáme zemiaky, paradajky, bobkový list, tymián, všetko osolíme a 5 minút podusíme. Obsah kastrólika zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu a pomaly varíme 10 - 15 minút. Hotovú polievku posypeme petržlenovou vňatkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

11 h
Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

4 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

7 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

24 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan