Ryby a rybičky

Máločo je pre náš organizmus také zdravé ako rybie mäso. Aby ste si ho čo najlepšie vychutnali, prinášame vám päť originálnych receptov na ľahké rybacie špeciality.

ryba-pecena-v-pergamenu.jpgPečená ryba v pergamene
suroviny na 4 porcie


4 čerstvé, vypitvané liene alebo iné menšie ryby vcelku (napr. pramica či filé z mrazenej tresky)
1 citrón
1 - 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
8 lyžíc olivového oleja
čerstvé bylinky, napr. 4 vetvičky rozmarínu alebo tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Vypitvané ryby umyjeme a usušíme papierovou utierkou. Pokvapkáme ich citrónom a osolíme zvonku i zvnútra. Do brušnej dutiny vložíme nasekanú petržlenovú vňatku. Z papiera na pečenie vystrihneme 4 štvorce (veľké asi 40 x 40 cm). V strede ich potrieme olejom a na každý z nich položíme rybu, obložíme ju vetvičkami rozmarínu, osolíme ju a pokvapkáme olejom.

Z papiera vytvoríme balíček; aby z neho pri pečení nevytiekla šťava, necháme spoj hore. Hotové balíčky rozmiestnime na plech a v rozohriatej rúre ich pečieme 15 - 20 minút. Potom ich položíme na tanier a opatrne roztvoríme.

Zapečená ryba so zemiakmi
suroviny na 4 porcie


zapecena-ryba-s-bramborami.jpg500 g filiet z tresky
1/2 citrónu
2 lyžice masla na vytrenie zapekacej misky
800 g zemiakov, ošúpaných a na plátky nakrájaných
2 cibule, nakrájané na kolieska
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
100 g strúhaného tvrdého syra, napr. eidamu
korenie, soľ

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Makrely rozložíme na tanier, pokvapkáme ich zvonka i zvnútra citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misku alebo pekáčik vymažeme maslom. Zemiaky nakrájame na plátky a polovicu ich rozložíme na dno pekáča. Striedavo na ne nakladieme cibuľu, petržlenovú vňatku a polovicu strúhaného syra. Pridáme ryby, zakryjeme ich druhou polovicou zemiakov a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Na povrch rozložíme kúsky masla a na 40 minút dáme piecť do vopred rozohriatej rúry.

Šalát z rybích tyčiniek surimy
suroviny na 4 porcie


250 g mrazených tyčiniek surimy (treska s príchuťou kraba)
1 pohár zaváraného zeleru (asi 150 g)
5 lyžíc majonézy
5 lyžíc kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón
1 hlávkový šalát na vyloženie misiek
biele korenie, soľ

Zmrazené surimy vložíme do kastrólika s vriacou vodou a krátko ich povaríme. Po vychladnutí v studenej vode ich vylúpeme z obalov, nakrájame na plátky a vložíme do misky. Pridáme precedený zeler, majonézu, kyslú smotanu, nakvapkáme citrón, okoreníme, osolíme a ľahko premiešame. Do misiek položíme umyté listy šalátu a na ne šalát z tyčiniek surimy. Môžeme ozdobiť žeruchou.

Rybacia polievka s paradajkami
suroviny na 4 porcie


rybi-polevka-s-rajcaty.jpg2 lyžice oleja
2 - 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 jemne nasekaná cibuľa
250 g mrazeného filé nakrájaného na kúsky
3 stredné zemiaky nakrájané na kúsky
500 g nakrájaných paradajok (alebo plechovka sekaných)
2 - 3 bobkové listy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňatky
vetvička tymiánu
korenie, soľ

V kastróliku zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu. Prihodíme cesnak a kúsky ryby a osmažíme ich zo všetkých strán. Pridáme zemiaky, paradajky, bobkový list, tymián, všetko osolíme a 5 minút podusíme. Obsah kastrólika zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu a pomaly varíme 10 - 15 minút. Hotovú polievku posypeme petržlenovou vňatkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 226
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 569
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 902
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 066
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 782
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 876
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 410
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 931
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 447
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 300

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.