Ryby a rybičky

Máločo je pre náš organizmus také zdravé ako rybie mäso. Aby ste si ho čo najlepšie vychutnali, prinášame vám päť originálnych receptov na ľahké rybacie špeciality.

ryba-pecena-v-pergamenu.jpgPečená ryba v pergamene
suroviny na 4 porcie


4 čerstvé, vypitvané liene alebo iné menšie ryby vcelku (napr. pramica či filé z mrazenej tresky)
1 citrón
1 - 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
8 lyžíc olivového oleja
čerstvé bylinky, napr. 4 vetvičky rozmarínu alebo tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Vypitvané ryby umyjeme a usušíme papierovou utierkou. Pokvapkáme ich citrónom a osolíme zvonku i zvnútra. Do brušnej dutiny vložíme nasekanú petržlenovú vňatku. Z papiera na pečenie vystrihneme 4 štvorce (veľké asi 40 x 40 cm). V strede ich potrieme olejom a na každý z nich položíme rybu, obložíme ju vetvičkami rozmarínu, osolíme ju a pokvapkáme olejom.

Z papiera vytvoríme balíček; aby z neho pri pečení nevytiekla šťava, necháme spoj hore. Hotové balíčky rozmiestnime na plech a v rozohriatej rúre ich pečieme 15 - 20 minút. Potom ich položíme na tanier a opatrne roztvoríme.

Zapečená ryba so zemiakmi
suroviny na 4 porcie


zapecena-ryba-s-bramborami.jpg500 g filiet z tresky
1/2 citrónu
2 lyžice masla na vytrenie zapekacej misky
800 g zemiakov, ošúpaných a na plátky nakrájaných
2 cibule, nakrájané na kolieska
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
100 g strúhaného tvrdého syra, napr. eidamu
korenie, soľ

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Makrely rozložíme na tanier, pokvapkáme ich zvonka i zvnútra citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misku alebo pekáčik vymažeme maslom. Zemiaky nakrájame na plátky a polovicu ich rozložíme na dno pekáča. Striedavo na ne nakladieme cibuľu, petržlenovú vňatku a polovicu strúhaného syra. Pridáme ryby, zakryjeme ich druhou polovicou zemiakov a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Na povrch rozložíme kúsky masla a na 40 minút dáme piecť do vopred rozohriatej rúry.

Šalát z rybích tyčiniek surimy
suroviny na 4 porcie


250 g mrazených tyčiniek surimy (treska s príchuťou kraba)
1 pohár zaváraného zeleru (asi 150 g)
5 lyžíc majonézy
5 lyžíc kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón
1 hlávkový šalát na vyloženie misiek
biele korenie, soľ

Zmrazené surimy vložíme do kastrólika s vriacou vodou a krátko ich povaríme. Po vychladnutí v studenej vode ich vylúpeme z obalov, nakrájame na plátky a vložíme do misky. Pridáme precedený zeler, majonézu, kyslú smotanu, nakvapkáme citrón, okoreníme, osolíme a ľahko premiešame. Do misiek položíme umyté listy šalátu a na ne šalát z tyčiniek surimy. Môžeme ozdobiť žeruchou.

Rybacia polievka s paradajkami
suroviny na 4 porcie


rybi-polevka-s-rajcaty.jpg2 lyžice oleja
2 - 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 jemne nasekaná cibuľa
250 g mrazeného filé nakrájaného na kúsky
3 stredné zemiaky nakrájané na kúsky
500 g nakrájaných paradajok (alebo plechovka sekaných)
2 - 3 bobkové listy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňatky
vetvička tymiánu
korenie, soľ

V kastróliku zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu. Prihodíme cesnak a kúsky ryby a osmažíme ich zo všetkých strán. Pridáme zemiaky, paradajky, bobkový list, tymián, všetko osolíme a 5 minút podusíme. Obsah kastrólika zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu a pomaly varíme 10 - 15 minút. Hotovú polievku posypeme petržlenovou vňatkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 634
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 277
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 485
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 190
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 039
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 846
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 051
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 712
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 520
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 921

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Chcete hypotéku? Banky zlacňujú, ale pomýliť sa dá ľahko

Ešte pred začatím jari, kedy sa predáva najviac hypoték, spustili banky akciové úroky.

KOMENTÁRE

Mihál opúšťa Sulíka. Máme na viac?

Predseda SaS je výraznou osobnosťou, ktorá ľudí rozdeľuje.

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Danko sa nás na nič nespýtal, hovorí šéf EPH.

KOMENTÁRE

Čo sa stane, keď krajinu ovládnu svorky pedofilov

Nezvládame chrániť ani deti, nieto sa ešte nachystať na zložitejšie výzvy.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop