TESTOVALI SME (RECENZIA)

Electrolux EGC8000 – grilovanie vo veľkom

Je priestranný, výkonný a nezastaví sa pred ničím. Aj keď ho výrobca navrhol pre domácnosti, bez problému zastane prácu aj v malej reštauračnej prevádzke. Aké je grilovanie bez dymu a čo od neho možno očakávať? Testovali sme, aby sme vám povedali, na čo s

a máte pripraviť.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o kontaktný gril, ktorý bol navrhnutý pre intenzívne používanie. Robustné liatinové povrchy so zabudovanými výhrevnými telesami, pochrómované kovové kryty a robustná rukoväť vám dajú pocítiť že nejde o žiadnu jednorazovku zo supermarketu. Práve naopak.

Stojíte pred strojom, ktorý budí rešpekt a naznačuje, že zvládne prípravu aj takých pokrmov, na ktoré menšie grily nestačia. Sú tu však aj obmedzenia, s ktorými treba počítať.

Fantázii sa medze nekladú

Ryby, plody mora, zelenina, ovocie a najrôznejšie druhy mäsa. Nech siahnete po akejkoľvek kvalitnejšej surovine, výsledok dokáže prekvapiť. Ovládací prvok na veku sa síce tvári ako prepínač medzi sendvičovým lisom a kontaktným grilom, v skutočnosti však ide o plynule nastaviteľný termostat, ktorý udrží 2400 wattové výhrevné telesá na uzde.

Na jeden krát sme dokázali pripraviť 6 sendvičov, alebo kompletné mäsové menu pre 4 osoby. Vysoká teplota povrchov a grilovanie z oboch strán súčasne sú ako urýchľovač. Za 20 minút máte pripravenú pestrú večeru pre šiestich stolovníkov bez toho, aby ste pri grile presedeli večnosť. To klasický gril na drevené uhlie nedokáže. Po skúsenostiach, ktoré sme s týmto grilom nadobudli si dovolíme tvrdiť, že malej stravovacej prevádzke by svoju úlohu zastal bez problému.

Šťavnaté, chrumkavé, lákavé

Vďaka rýchlej tepelnej úprave a regulovateľnosti teploty môžeme povedať, že s výsledkami sme boli spokojní. Teflónový povrch je skutočne nelepivý a horúce platne uzavrú póry mäsa skôr, ako z neho stačí vytiecť šťava. Gril je prirodzene naklonený tak, aby výpek odtekal do zbernej nádoby a nedymil. Pri zelenine to však nie je nič platné. Šťava s obsahom cukrov sa zbiera v predných rohoch a prihára. Zahustený sirup sa zachytáva na bariére a nemá šancu uniknúť.

Dôležité je naučiť sa správne odhadnúť čas potrebný na prípravu. Tenšie plátky kuracieho mäsa sú dokonale prepečené už po dvoch minútach, pri hrubších hovädzích steakov z čerstvého mäsa sme na kompletné prepečenie nepotrebovali viac ako 10 minút. Iba grilovanie jahňacích rebierok si vyžiadala 30 minút čistého času. Chvíľu potrvá, kým teplo prenikne do kostí. Gril dokáže prekvapiť svojim výkonom. Nie, nejde iba o výkon výhrevných telies. Teplo sa akumuluje v liatinových platniach a tie pri novej dávke surovín neochladnú.

Sklovitá cibuľka, chrumkavé plátky zemiakov, sladká pečená paprika a šťavnaté porcie mäsa sú neodolateľné. Kým spodná plocha hladkým povrchom odovzdáva rovnomernú dávku tepla, vrchná vrúbkovaná platňa sa postará aj o lákavý vzhľad. Napadlo nám, prečo si neušetriť čas pri príprave zemiakových placiek. Kým na oleji to trvá večnosť aj na výkonnej indukčnej doske, s obojstranným grilom to ide ako po masle. Stačí iba urobiť kôpky hustejšieho cesta na platňu a roztlačiť ich vekom. Nuž, rozchytali sa skutočne rýchlo. Keď sme rovnaký trik vyskúšali s hustejším cestom na dolky, bolo okamžite jasné, že možností bude neúrekom.

Zbytočne by sme vás lákali na gyros, zapekané sendviče a čerstvého lososa s citrónom a olivovým olejom. Gril si poradil so všetkým.

Ide to aj naplocho

Gril je samozrejme možné použiť aj pre jednostranné grilovanie, nie je to však ono. Veko je ohrievané nepretržite, chvíľami prekáža a zbytočne plytvá energiou. Aj naklonená plocha spodnej časti nie vždy vyhovuje. Človek sa radšej vráti k panvici a varnému panelu.

Drobnosti, na ktoré sa zabudlo

Celková konštrukcia a vyhotovenie sú fajn, len miestami je zrejmé, že niektoré dielce sú vyrobené s nižšou mierou precíznosti, ako ostatné. Hovoríme o rukoväti, ktorá je s kĺbovým mechanizmom najdôležitejším prvkom systému.

Navrhnutá je tak, aby bola výška medzery medzi platňami variabilná, takže grilovanie sendvičov bude rovnako jednoduché, ako príprava štedro napichaného ražniči. Funkčnosť na jednotku, povrchová úprava kovového odliatku však akosi chýba. Váhavý spotrebiteľ si rozdiel všimne. Priemyselné vyhotovenie kontrastuje k jemným dizajnom ostatných dielcov a môže pokaziť vizuálny dojem.

Horšie je to však s uzamykaním. Zámok funguje, avšak iba do momentu, keď gril odložíte vo vertikálnej podobe kdesi do skrinky. Zovretie sa samovoľne uvoľní a gril sa otvára. Je to, akoby niekto horúcou ihlou šil súčiastku, ktorá vyzerala na pracovnom modeli inak. Aj napriek viacerým snahám o sprevádzkovanie zámku systém akosi nefungoval. To však pri statickom umiestnení na pracovisku prekážať nemusí.

Pripravte si miesto

Gril síce nevyžaduje viac miesta, ako mu dokáže ponúknuť pracovná doska so 60 centimetrovou hĺbkou, mali by ste však vedieť, že blízke okolie čisté nezostane. Šťava prskajúca z grilovaného mäsa uniká cez štrbiny do strán a pri každom odklopení veka začnú stekať kvapôčky oleja a šťavy kdesi do neznáma za gril. Na prvý krát si to možno nevšimnete, pri najbližšom upratovaní však bude jasné, že máte prácu navyše. Kondenzujúca para si vždy nájde cestu preč. Hoci aj cez kĺb, ktorým je uchytené veko k rukoväti. Chce to dostatočnú vzdialenosť od všetkého, čo vyžaduje precíznu údržbu.

Nezabudnite na zásuvku, ktorá musí byť v dosahu rúk. Gril nemá vypínač a tak pri každom použití treba vytiahnuť kábel zo zásuvky. Nie je to pohodlné, dalo by sa to riešiť aj inak. Akoby sa počítalo s tým, že gril využijete iba príležitostne, alebo si k zásuvke predradíte vypínač.

Elecrolux ECG8000 môžeme hodnotiť ako silný, výkonný a vysokokapacitný gril s dobrým spracovaním, ktorý síce dokáže zašpiniť kuchyňu viac ako si dokážete predstaviť, avšak na výstupe ponúka lahôdky, ktoré stoja za to. Aj keď ide možno o príliš silný kaliber do panelákovej kuchyne, ocenia ho malé stravovacie prevádzky a tí, čo si radi posedia na dvore pri dobrom obede, avšak nemajú chuť špiniť si ruky s dreveným uhlím a ceny plynových grilov sa im zdajú byť privysoké.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 104
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 051
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 044
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 490
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 035
  6. Kam do tepla v januári? 1 689
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 530
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 358
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 191
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 888

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Kto mal najdrahšiu kampaň a komu nesedia čísla

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.