SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
TESTOVALI SME (RECENZIA)

Electrolux EGC8000 – grilovanie vo veľkom

Je priestranný, výkonný a nezastaví sa pred ničím. Aj keď ho výrobca navrhol pre domácnosti, bez problému zastane prácu aj v malej reštauračnej prevádzke. Aké je grilovanie bez dymu a čo od neho možno očakávať? Testovali sme, aby sme vám povedali, na čo s

a máte pripraviť.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o kontaktný gril, ktorý bol navrhnutý pre intenzívne používanie. Robustné liatinové povrchy so zabudovanými výhrevnými telesami, pochrómované kovové kryty a robustná rukoväť vám dajú pocítiť že nejde o žiadnu jednorazovku zo supermarketu. Práve naopak.

Stojíte pred strojom, ktorý budí rešpekt a naznačuje, že zvládne prípravu aj takých pokrmov, na ktoré menšie grily nestačia. Sú tu však aj obmedzenia, s ktorými treba počítať.

Fantázii sa medze nekladú

Ryby, plody mora, zelenina, ovocie a najrôznejšie druhy mäsa. Nech siahnete po akejkoľvek kvalitnejšej surovine, výsledok dokáže prekvapiť. Ovládací prvok na veku sa síce tvári ako prepínač medzi sendvičovým lisom a kontaktným grilom, v skutočnosti však ide o plynule nastaviteľný termostat, ktorý udrží 2400 wattové výhrevné telesá na uzde.

Skryť Vypnúť reklamu

Na jeden krát sme dokázali pripraviť 6 sendvičov, alebo kompletné mäsové menu pre 4 osoby. Vysoká teplota povrchov a grilovanie z oboch strán súčasne sú ako urýchľovač. Za 20 minút máte pripravenú pestrú večeru pre šiestich stolovníkov bez toho, aby ste pri grile presedeli večnosť. To klasický gril na drevené uhlie nedokáže. Po skúsenostiach, ktoré sme s týmto grilom nadobudli si dovolíme tvrdiť, že malej stravovacej prevádzke by svoju úlohu zastal bez problému.

Šťavnaté, chrumkavé, lákavé

Vďaka rýchlej tepelnej úprave a regulovateľnosti teploty môžeme povedať, že s výsledkami sme boli spokojní. Teflónový povrch je skutočne nelepivý a horúce platne uzavrú póry mäsa skôr, ako z neho stačí vytiecť šťava. Gril je prirodzene naklonený tak, aby výpek odtekal do zbernej nádoby a nedymil. Pri zelenine to však nie je nič platné. Šťava s obsahom cukrov sa zbiera v predných rohoch a prihára. Zahustený sirup sa zachytáva na bariére a nemá šancu uniknúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôležité je naučiť sa správne odhadnúť čas potrebný na prípravu. Tenšie plátky kuracieho mäsa sú dokonale prepečené už po dvoch minútach, pri hrubších hovädzích steakov z čerstvého mäsa sme na kompletné prepečenie nepotrebovali viac ako 10 minút. Iba grilovanie jahňacích rebierok si vyžiadala 30 minút čistého času. Chvíľu potrvá, kým teplo prenikne do kostí. Gril dokáže prekvapiť svojim výkonom. Nie, nejde iba o výkon výhrevných telies. Teplo sa akumuluje v liatinových platniach a tie pri novej dávke surovín neochladnú.

Sklovitá cibuľka, chrumkavé plátky zemiakov, sladká pečená paprika a šťavnaté porcie mäsa sú neodolateľné. Kým spodná plocha hladkým povrchom odovzdáva rovnomernú dávku tepla, vrchná vrúbkovaná platňa sa postará aj o lákavý vzhľad. Napadlo nám, prečo si neušetriť čas pri príprave zemiakových placiek. Kým na oleji to trvá večnosť aj na výkonnej indukčnej doske, s obojstranným grilom to ide ako po masle. Stačí iba urobiť kôpky hustejšieho cesta na platňu a roztlačiť ich vekom. Nuž, rozchytali sa skutočne rýchlo. Keď sme rovnaký trik vyskúšali s hustejším cestom na dolky, bolo okamžite jasné, že možností bude neúrekom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zbytočne by sme vás lákali na gyros, zapekané sendviče a čerstvého lososa s citrónom a olivovým olejom. Gril si poradil so všetkým.

Ide to aj naplocho

Gril je samozrejme možné použiť aj pre jednostranné grilovanie, nie je to však ono. Veko je ohrievané nepretržite, chvíľami prekáža a zbytočne plytvá energiou. Aj naklonená plocha spodnej časti nie vždy vyhovuje. Človek sa radšej vráti k panvici a varnému panelu.

Drobnosti, na ktoré sa zabudlo

Celková konštrukcia a vyhotovenie sú fajn, len miestami je zrejmé, že niektoré dielce sú vyrobené s nižšou mierou precíznosti, ako ostatné. Hovoríme o rukoväti, ktorá je s kĺbovým mechanizmom najdôležitejším prvkom systému.

Navrhnutá je tak, aby bola výška medzery medzi platňami variabilná, takže grilovanie sendvičov bude rovnako jednoduché, ako príprava štedro napichaného ražniči. Funkčnosť na jednotku, povrchová úprava kovového odliatku však akosi chýba. Váhavý spotrebiteľ si rozdiel všimne. Priemyselné vyhotovenie kontrastuje k jemným dizajnom ostatných dielcov a môže pokaziť vizuálny dojem.

Skryť Vypnúť reklamu

Horšie je to však s uzamykaním. Zámok funguje, avšak iba do momentu, keď gril odložíte vo vertikálnej podobe kdesi do skrinky. Zovretie sa samovoľne uvoľní a gril sa otvára. Je to, akoby niekto horúcou ihlou šil súčiastku, ktorá vyzerala na pracovnom modeli inak. Aj napriek viacerým snahám o sprevádzkovanie zámku systém akosi nefungoval. To však pri statickom umiestnení na pracovisku prekážať nemusí.

Pripravte si miesto

Gril síce nevyžaduje viac miesta, ako mu dokáže ponúknuť pracovná doska so 60 centimetrovou hĺbkou, mali by ste však vedieť, že blízke okolie čisté nezostane. Šťava prskajúca z grilovaného mäsa uniká cez štrbiny do strán a pri každom odklopení veka začnú stekať kvapôčky oleja a šťavy kdesi do neznáma za gril. Na prvý krát si to možno nevšimnete, pri najbližšom upratovaní však bude jasné, že máte prácu navyše. Kondenzujúca para si vždy nájde cestu preč. Hoci aj cez kĺb, ktorým je uchytené veko k rukoväti. Chce to dostatočnú vzdialenosť od všetkého, čo vyžaduje precíznu údržbu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezabudnite na zásuvku, ktorá musí byť v dosahu rúk. Gril nemá vypínač a tak pri každom použití treba vytiahnuť kábel zo zásuvky. Nie je to pohodlné, dalo by sa to riešiť aj inak. Akoby sa počítalo s tým, že gril využijete iba príležitostne, alebo si k zásuvke predradíte vypínač.

Elecrolux ECG8000 môžeme hodnotiť ako silný, výkonný a vysokokapacitný gril s dobrým spracovaním, ktorý síce dokáže zašpiniť kuchyňu viac ako si dokážete predstaviť, avšak na výstupe ponúka lahôdky, ktoré stoja za to. Aj keď ide možno o príliš silný kaliber do panelákovej kuchyne, ocenia ho malé stravovacie prevádzky a tí, čo si radi posedia na dvore pri dobrom obede, avšak nemajú chuť špiniť si ruky s dreveným uhlím a ceny plynových grilov sa im zdajú byť privysoké.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 323
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 528
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 306
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 291
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 956
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 903
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 176
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 890
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 687
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu.

Rusi demonštrovali proti Putinovmu režimu.

8 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

12 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt