SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky
TESTOVALI SME (RECENZIA)

Electrolux EGC8000 – grilovanie vo veľkom

Je priestranný, výkonný a nezastaví sa pred ničím. Aj keď ho výrobca navrhol pre domácnosti, bez problému zastane prácu aj v malej reštauračnej prevádzke. Aké je grilovanie bez dymu a čo od neho možno očakávať? Testovali sme, aby sme vám povedali, na čo s

a máte pripraviť.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o kontaktný gril, ktorý bol navrhnutý pre intenzívne používanie. Robustné liatinové povrchy so zabudovanými výhrevnými telesami, pochrómované kovové kryty a robustná rukoväť vám dajú pocítiť že nejde o žiadnu jednorazovku zo supermarketu. Práve naopak.

Stojíte pred strojom, ktorý budí rešpekt a naznačuje, že zvládne prípravu aj takých pokrmov, na ktoré menšie grily nestačia. Sú tu však aj obmedzenia, s ktorými treba počítať.

Fantázii sa medze nekladú

Ryby, plody mora, zelenina, ovocie a najrôznejšie druhy mäsa. Nech siahnete po akejkoľvek kvalitnejšej surovine, výsledok dokáže prekvapiť. Ovládací prvok na veku sa síce tvári ako prepínač medzi sendvičovým lisom a kontaktným grilom, v skutočnosti však ide o plynule nastaviteľný termostat, ktorý udrží 2400 wattové výhrevné telesá na uzde.

Skryť Vypnúť reklamu

Na jeden krát sme dokázali pripraviť 6 sendvičov, alebo kompletné mäsové menu pre 4 osoby. Vysoká teplota povrchov a grilovanie z oboch strán súčasne sú ako urýchľovač. Za 20 minút máte pripravenú pestrú večeru pre šiestich stolovníkov bez toho, aby ste pri grile presedeli večnosť. To klasický gril na drevené uhlie nedokáže. Po skúsenostiach, ktoré sme s týmto grilom nadobudli si dovolíme tvrdiť, že malej stravovacej prevádzke by svoju úlohu zastal bez problému.

Šťavnaté, chrumkavé, lákavé

Vďaka rýchlej tepelnej úprave a regulovateľnosti teploty môžeme povedať, že s výsledkami sme boli spokojní. Teflónový povrch je skutočne nelepivý a horúce platne uzavrú póry mäsa skôr, ako z neho stačí vytiecť šťava. Gril je prirodzene naklonený tak, aby výpek odtekal do zbernej nádoby a nedymil. Pri zelenine to však nie je nič platné. Šťava s obsahom cukrov sa zbiera v predných rohoch a prihára. Zahustený sirup sa zachytáva na bariére a nemá šancu uniknúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôležité je naučiť sa správne odhadnúť čas potrebný na prípravu. Tenšie plátky kuracieho mäsa sú dokonale prepečené už po dvoch minútach, pri hrubších hovädzích steakov z čerstvého mäsa sme na kompletné prepečenie nepotrebovali viac ako 10 minút. Iba grilovanie jahňacích rebierok si vyžiadala 30 minút čistého času. Chvíľu potrvá, kým teplo prenikne do kostí. Gril dokáže prekvapiť svojim výkonom. Nie, nejde iba o výkon výhrevných telies. Teplo sa akumuluje v liatinových platniach a tie pri novej dávke surovín neochladnú.

Sklovitá cibuľka, chrumkavé plátky zemiakov, sladká pečená paprika a šťavnaté porcie mäsa sú neodolateľné. Kým spodná plocha hladkým povrchom odovzdáva rovnomernú dávku tepla, vrchná vrúbkovaná platňa sa postará aj o lákavý vzhľad. Napadlo nám, prečo si neušetriť čas pri príprave zemiakových placiek. Kým na oleji to trvá večnosť aj na výkonnej indukčnej doske, s obojstranným grilom to ide ako po masle. Stačí iba urobiť kôpky hustejšieho cesta na platňu a roztlačiť ich vekom. Nuž, rozchytali sa skutočne rýchlo. Keď sme rovnaký trik vyskúšali s hustejším cestom na dolky, bolo okamžite jasné, že možností bude neúrekom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zbytočne by sme vás lákali na gyros, zapekané sendviče a čerstvého lososa s citrónom a olivovým olejom. Gril si poradil so všetkým.

Ide to aj naplocho

Gril je samozrejme možné použiť aj pre jednostranné grilovanie, nie je to však ono. Veko je ohrievané nepretržite, chvíľami prekáža a zbytočne plytvá energiou. Aj naklonená plocha spodnej časti nie vždy vyhovuje. Človek sa radšej vráti k panvici a varnému panelu.

Drobnosti, na ktoré sa zabudlo

Celková konštrukcia a vyhotovenie sú fajn, len miestami je zrejmé, že niektoré dielce sú vyrobené s nižšou mierou precíznosti, ako ostatné. Hovoríme o rukoväti, ktorá je s kĺbovým mechanizmom najdôležitejším prvkom systému.

Navrhnutá je tak, aby bola výška medzery medzi platňami variabilná, takže grilovanie sendvičov bude rovnako jednoduché, ako príprava štedro napichaného ražniči. Funkčnosť na jednotku, povrchová úprava kovového odliatku však akosi chýba. Váhavý spotrebiteľ si rozdiel všimne. Priemyselné vyhotovenie kontrastuje k jemným dizajnom ostatných dielcov a môže pokaziť vizuálny dojem.

Skryť Vypnúť reklamu

Horšie je to však s uzamykaním. Zámok funguje, avšak iba do momentu, keď gril odložíte vo vertikálnej podobe kdesi do skrinky. Zovretie sa samovoľne uvoľní a gril sa otvára. Je to, akoby niekto horúcou ihlou šil súčiastku, ktorá vyzerala na pracovnom modeli inak. Aj napriek viacerým snahám o sprevádzkovanie zámku systém akosi nefungoval. To však pri statickom umiestnení na pracovisku prekážať nemusí.

Pripravte si miesto

Gril síce nevyžaduje viac miesta, ako mu dokáže ponúknuť pracovná doska so 60 centimetrovou hĺbkou, mali by ste však vedieť, že blízke okolie čisté nezostane. Šťava prskajúca z grilovaného mäsa uniká cez štrbiny do strán a pri každom odklopení veka začnú stekať kvapôčky oleja a šťavy kdesi do neznáma za gril. Na prvý krát si to možno nevšimnete, pri najbližšom upratovaní však bude jasné, že máte prácu navyše. Kondenzujúca para si vždy nájde cestu preč. Hoci aj cez kĺb, ktorým je uchytené veko k rukoväti. Chce to dostatočnú vzdialenosť od všetkého, čo vyžaduje precíznu údržbu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezabudnite na zásuvku, ktorá musí byť v dosahu rúk. Gril nemá vypínač a tak pri každom použití treba vytiahnuť kábel zo zásuvky. Nie je to pohodlné, dalo by sa to riešiť aj inak. Akoby sa počítalo s tým, že gril využijete iba príležitostne, alebo si k zásuvke predradíte vypínač.

Elecrolux ECG8000 môžeme hodnotiť ako silný, výkonný a vysokokapacitný gril s dobrým spracovaním, ktorý síce dokáže zašpiniť kuchyňu viac ako si dokážete predstaviť, avšak na výstupe ponúka lahôdky, ktoré stoja za to. Aj keď ide možno o príliš silný kaliber do panelákovej kuchyne, ocenia ho malé stravovacie prevádzky a tí, čo si radi posedia na dvore pri dobrom obede, avšak nemajú chuť špiniť si ruky s dreveným uhlím a ceny plynových grilov sa im zdajú byť privysoké.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  2. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 098
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 261
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 182
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 606
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 253
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 434
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 132
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


7 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


11 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


13 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 314
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 005
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 278
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 830
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu